De data aceasta vom discuta în acest acest articol despre un subiect mai rar abordat, și anume cel al carcaselor de calculator, o carcasa pc perfectă sau ieftină pentru tipul sistemului pe care îl aveți. 2023 este puțin modest în privința carcaselor. Foarte puține modele au fost lansate anul acesta din categoria de carcase PC pentru bugetele noastre. Excepție făcând cele mai bune carcase PC High-End.
O să împart în mai multe categorii acest articol:
- Cele mai bune carcase Desktop PC ieftine
- Carcase pentru PC Silentios
- Carcase pentru Gaming
Utilitatea pentru o carcasa pc
" class="index-title">Mulți nu își dau seama că nu este nevoie de o carcasa pentru a porni un sistem PC. Tot ce este nevoie pentru a porni un sistem fara carcasa este o simplă surubelnita cu care vom activa pinii (switch on/off) . Rolul principal al carcaselor este de a oferi protectie contra umezelii, prafului si bineinteles de a gazdui piesele ce formeaza un ansamblu complet de PC. Pe langa acest lucru producatorii mai ofera butoanele on/off , reset, mufe usb si o placa de sunet ac97 foarte veche si neperformanta. Sunt și carcase din gama mai scumpă care ofera mai multe caracteristici, spații modulare pentru hdd, fan controllere (controlul turatiei ventilatoarelor).
Este compatibila o placa de baza mATX cu o carcasa ATX?
Compatibilitate carcasa PC
Da, o placa de baza cu format mai mic decat formatul carcasei pc sunt compatibile, iar invers o placa de baza ATX, NU ESTE compatibila cu o carcasa care suporta doar formate mATX sau mITX. Mai sunt foarte multe formate de carcase compatibile pentru diferite dimensiuni de placi de baza. Important este sa NU alegem o placa de baza cu marimile mai mari decat suporta carcasa, invers este ok sa alegem o placa de baza mai mica decat formatul carcasei, sunt si exceptii dar foarte rar. Mai puteti vedea si alte formate pe Wikipedia
Cele doua formate similare micro ATX si mini ATX sunt diferite, formatul mini ATX a fost initial pentru cateva placi intel din trecut cu specificatii care nu erau pe vremea aceea încadrate, acel model nu se mai fabrică și ulterior s-a trecut la formatul micro ATX .
Acum că știți ce plăci de bază suportă o carcasă puteâi deja să eliminaâi o mare lista de carcase cand vă decideți să alegeți.
De menționat!
Alegeți întotdeauna o carcasă care să permită o organizare a firelor cât mai eficientă, este criteriul de bază la o carcasă de calculator. Dacă nu permite wire-management, atunci exista riscul ca sistemul să nu aibă fiabilitatea maximă.
O carcasă pc cu wire-management decent permite componentelor sa se raceasca mai bine si le prelungeste durata de viata, mai ales pentru sistemele puternice de editare video sau gaming.
Mai sunt o multime de lucruri de spus la o carcasa si sunt o multime de caracteristici pe care nu pot sa le enumar pentru ca ar insemna sa scriu vreo 5 pagini pentru fiecare in parte. Cert este ca tin mai mult de estetica nu de compatibilitate. Mufe usb, controllere pentru ventilatoare, leduri, cate hard-disk-uri suporta, filtre de praf etc. Acestea sunt detaliile care fac diferenta la pretul unei carcase de calculator.
Am spus la inceputul articolului ca sunt 3 categorii de carcase principale: de gaming, carcase silentioase, carcase ieftine.
O sa dau cate un exemplu din fiecare categorie. Ce as alege eu daca as fi in locul fiecaruia dintre cele 3 categorii.
Recomandare carcasa pc + TOP 5 cele mai bune pe 2023
#1 Carcasa X4-M ATX
O carcasă PC gaming de buget redus
Cele mai bune caracteristici:
- Panou sticlă temperată
- Suportă răcire lichidă
- 4 Pci express slot
O carcasă pentru gaming de buget, dar să țineți cont că nu suportă plăci de bază forma ATX, doar mATX și mITX.
Este un motiv pentru care genul acesta de carcase sunt ieftine, porturile usb type C nu sunt găsite, suportă doar formate mici de plăci de bază și ea însăși fiind o carcasă de tip mini Tower, foarte compactă.
Totuși am pus-o la categoria gaming pentru că are spațiu suficient de mare pentru wire-management și pentru faptul că poți încropi și un sistem de răcire lichidă cu radiator maxim de 240mm.
Fiind de buget, nu veți putea pune plăci grafice foarte lungi de peste 330mm, iar dacă optați pentru răcire lichidă acel spațiu pentru placa video va fi și mai mic. Bănuiesc că nu aveați de gând să puneți un rtx 4090 pe o astfel de carcasă. Ar fi ieșit o configurație de sistem foarte prost balansată. Apropo, puteți cere o configurație de sistem pc personalizată: AICI
Ce nu-mi place la carcasă?
Faptul că nu are niște porturi USB type C și faptul că este totuși destul de scumpă pentru ce oferă, dar în contrapartidă pot să spun că are materiale de construcție de calitate, este compactă și destul de bun wiremanagementul la ea, ținând cont de mărimea ei.
Păreri PRO:
- ventilatoare rgb
- poate fi pus un radiator de 240mm
- compactă
- sursă acoperită
- cablurile surselor ieftine vor ajunge să acopere toată aria (fără extensii)
- materiale de construcție robuste
Păreri CONTRA:
- ventilatoare zgomotoase la turații mai mari
- preț măricel
- nu are usb type c sau 3.2
- limitări la plăcile video lungi
#2 Carcasa SilentiumPC Signum
O carcasă din materiale de calitate foarte bună
Cele mai bune caracteristici:
- 4 Ventilatoare RGB incluse
- Panou sticlă temperată
Spațiu foarte mare în acest model de carcasă PC, iar materialele de construcție sunt de calitate și nu o să-și schimbe plasticul culorile în timp ca la modelele de carcase ieftine. Sursa este acoperită și nu se vor vedea cablurile deloc, deci puteți opta și pentru surse non-modulare. Firele pentru cable management se pot trasa prin spatele carcasei. Se pot instala și radiatoare cu ventilatoare (frontal până la 360mm) dar recomand a fi radiatoare slim pentru a păstra aspectul/designul mai îngrijit al carcasei. Țineți cont că are panou lateral de sticlă temperată și se va vedea totul înăuntru.
Carcasa are și un hub pentru ventilatoarele ARGB, iar cage-ul pentru hdd/ssd se poate repoziționa pentru a putea face loc pentru surse mai lungi.
Apropo,
Alimentarea sistemului de ventilatoare se alimentează de la o mufă sata de la sursa pc. Are și filtre frontale doar pe marginea carcasei și unul detașabil pe tavanul carcasei calculatorului.
Este o carcasă din categoria medie a prețurilor și nu aș fi surprins dacă o veți găsi la un preț sau o ofertă mai bună. Porturile frontale sunt standard, aș fi vrut să văd un port usb 3.2, dar nu vom avea parte de el.
Păreri PRO:
- calitate bună a materialelor
- ventilatoare ARGB destul de silențioase
- versatilă
- design frumos
- cable management decent
- hub rgb fan inclus
Păreri CONTRA:
- nu are mufa usb 3.2
#3 Recomandare Carcasa pc Segotep Halo 7 Plus
Un model de carcasa de calculator ieftină
Cele mai bune caracteristici:
- 4 Ventilatoare incluse
- Design frumos
- Panou frontal transparent
O carcasă pc ieftină și cu materiale de calitate. Destul de spațioasă, încap sistemele de răcire lichidă, dar din nou le recomand pe cele slim, pentru a păstra aspectul îngrijit al carcasei. Oferă un wiremanagement decent, dar trebuie să aveți mai multă atenție când routați firele prin spate.
Ventilatoarele incluse, 4 la număr, sunt monocolore, albastre, se vor alimenta direct de la sursă și vor face puțin zgomot. Fiind o carcasă mai ieftină, atunci și panoul transparent este de plexiglass, nu de sticlă, iar cu timpul se va zgâria. Am ales s-o pun în top 5 cele mai bune datorită aspectului și a prețului. Raport preț/calitate/design este foarte bun.
Coolerele de procesor să nu fie peste 150mm înălțime, altfel se vor lovi de plexiglass.
Păreri PRO:
- design frumos
- wiremanagement decent
- sursa este acoperită
- preț mic
- filtre de praf magnetice
Păreri CONTRA:
- ventilatoare cam zgomotoase
- panoul este de plexiglass
#4 Carcasa Thermaltake Suppressor F31
O carcasa pe care o detin personal si o recomand
Cele mai bune caracteristici:
- Suporta racire lichida customizabila
- Suporta formate ATX/mATX/mITX
O carcasa PC careia i-am facut prezentarea mai demult. Are suficiente plusuri pentru a fi recomandata oricarui tip de utilizare. Materialele de constructie sunt de cea mai buna calitate, dar nu la orice componenta, ca exemplu negativ as lua geamul transparent care nu este din sticla, ci este din plexiglass.
Decupajele pentru rutarea firelor au inserții cauciucate pentru a nu secționa accidental cablurile.
In rest,
Are 3 filtre, unul sus și jos, iar frontal mai are un filtru pentru praf. Panoul din dreapta are lipit pe el material de atenuare a zgomotului.
Întreaga carcasa are peste 9kg fara componentele pc-ului, tabla este groasa si solida. Partea convenabila este si la modularitate, aceasta se poate configura si pentru a creea un sistem cu racire customizabila pe lichid.
La partea de conectica are doar 2 mufe usb 3.0 si 2 mufe usb 2.0 si mufele de casti si microfon frontal, țineți cont că este un model cam vechi al carcasei. Are un singur ventilator inclus, dar putin cam zgomotos, eu am renunțat la el.
Aceasta carcasa este putin cam scumpa, materialele de calitate o fac o carcasa piperata la pret. Am facut si un review pentru ea vedeti ACEST LINK.
Păreri PRO:
- spațioasă
- suportă orice tip de racire customizată
- materiale de construcție de calitate
- filtre și material de izolare a sunetului
- potrivită și pentru gaming
Păreri CONTRA:
- nu are usb 3.2
- nu are panou transparent de sticla, este de plexiglas
- foarte grea
#5 Thermaltake V250
O carcasă pc cu design frumos pentru 2021
Cele mai bune caracteristici:
- ARGB
- Sursă ascunsă
- Sticlă securizată
Încă un model de carcasa PC de la thermaltake pe care-l pot recomanda. Nu este cea mai ieftina carcasa de calculator, dar nici nu trebuie să cheltuiți averi pentru acest model.
Are 4 ventilatoare RGB incluse în pachet, iar ca design nu diferă foarte mult de cea de mai sus, însă are plusuri pe partea de conectică și legat de panoul transparent care este de această dată din sticlă securizată și frontal este puțin diferită, având un panou transparent pentru a scoate în evidență ventilatoarele cu led incluse.
Spațiul dedicat sursei este acoperit cu o carcasă pentru a ascunde manunchiul de cabluri.
Descriere
Carcasa Thermaltake V250 Tempered Glass ARGB, Mid-Tower, fara sursa, ATX, Black
Sasiul Thermaltake V250 Glass Glass ARGB Mid Tower
Sasiul V250 Glass ARGB Mid Tower este cel mai nou membru al Thermaltake V Series. Cele trei ventilatoare frontale ARGB de 5 mm preinstalate de 120 mm pot fi controlate prin intermediul software-ului de sincronizare a placii de baza sau a comutatorului RGB din partea superioara a portului I / O. Alte caracteristici remarcabile includ un panou din sticla securizata de 4 mm si capacul alimentatorului complet pentru o performanta exceptionala generala, ideala atat pentru gameri, cat si pentru entuziasti.
PSU Cover integrat
V250 TG ARGB vine cu un capac de alimentare cu lungime completa, oferind mult spatiu pentru a ascunde cablurile, pastrand in acelasi timp fluxul de aer liber pentru hard disk-uri si sursa.
Panouri din sticla securizata
V250 TG ARGB vine cu un panou din sticla securizata de 4 mm pe partea stanga, mai gros si mai rezistent la zgarieturi in comparatie cu acrilul standard. Mai mult decat atat, designul ferestrei marite va permite sa afisati si sa admirati toate componentele dvs. in plina glorie RGB.
Păreri PRO:
- Designul
- 4 ventilatoare cu ARGB incluse
- Cable management superior
- Raport preț/calitate decent
Păreri CONTRA:
- nu are inserții cauciucate la decupajele pentru rutarea firelor
- nu are usb 3.2 frontal
#6 Cooler Master MasterBox NR400
O carcasă mATX cu design simplu, dar eficientă
Cele mai bune caracteristici:
- Design minimalist
- Sursa+firele sunt acoperite
- Panoul este din sticla temperată
Am găsit un model compact de carcasa de calculator pentru plăcile de baza mATX.
Designul este puțin sobru, minimalist și simplu în același timp. Materialele de construcție sunt de calitate bună, iar prețul zic eu că este destul de mic. Are două ventilatoare incluse, dar puțin prea zgomotoase la turații mari. Pe partea de conectică suferă cel mai mult, are doar 2 usb 3.0 și o mufă jack.
Pot să punctez PRO faptul că are inserții cauciucate pe orificiile prin care trec firele, deci va avea un wire management îngrijit și decent, iar panoul transparent este din sticlă temperată.
Păreri PRO:
- inserții cauciucate la găurile de rutare a firelor
- compactă
- materiale de calitate
- sursă acoperită
- wire management foarte bun
Păreri CONTRA:
- deficitară la porturi
- aspect prea simplu
Ce carcasa pc sa aleg pentru 2023?
Dacă nu v-a ajutat acest articol să vă răspundă la întrebare lăsați un comment și o să încerc să vă răspund în cel mai scurt timp.
[faq-schema id=”2268″]
Buna!am si eu o intrebare daca am o anumita placa de baza ATX, atunci ea va fi compatibila cu orice carcasa ATX in ciuda faptului ca are mai multe sau mai putine mufe?
Asta e placa mea de baza GIGABYTE Placa de baza Socket AM4, B450 GAMING X ai putea sa imi faci o recomandare, buget 350lei maxim
Salut Alex,
Da! Sunt compatibile. De regula insotita de placa de baza vine si backplate-ul pentru acele mufe, si este standard pentru orice carcasa. Asigura-te mai intai ca placa ta de baza are acel backplate. Este o bucatica metalica dreptunghiulara subtire cu forma mufelor placii de baza.
Uite un model de carcasa de calitate buna: Carcasa Thermaltake H100