Este imperativ în 2024 să existe un laptop în orice casă, pentru studenti, elevi sau cei care nu dispun de fonduri prea mari, o să fac un TOP 5 pentru un laptop ieftin pentru 2024, bugetul prestabilit va fi in jur de 1500 – 2000 de lei. Sfaturi ce trebuiesc luate în considerare dacă vă intrebati mereu „ce laptop ieftin sa cumpar in 2024?”. Mi se pare normal ca în condițiile actuale, majoritatea să se orienteze spre achiziția electronicelor la prețuri cât mai mici.
Primul criteriu in alegerea unui laptop ieftin!
Ce este cel mai important când vrem să facem o achizitie de laptop ieftin foarte bun | notebook sau ultrabook? Criteriul de bază la un laptop ieftin este aerisirea, mai ales la laptopurile ieftine.
Criterii importante!
Dupa cum am mai zis-o si cu alte ocazii, căldura este „cancerul” electronicelor. Dacă nu ținem temperatura sub control, o să avem probleme serioase care vor apărea și o să fie resimțite în sistemul de operare. Temperaturile ridicate la procesor se vor reflecta în simptome cu lag, înghețări de sistem, resetări instantanee și chiar opriri bruște de curent. Veți avea nenumarate probleme cu laptopul.
Procesoarele au senzori de temperatura si in functie de temperatura citita ele isi vor calibra puterea. De exemplu, când un procesor detectează o temperatură foarte mare acesta își reduce banda de frecventa fără să fii notificat.
Când banda de frecvență scade considerabil vei simți în sistemul de operare un fel de întârziere a comenzilor inclusiv cursorul mouse-ului începe să sacadeze.
Acesta este un semn ce poate indica că sistemul a intrat in protecție pentru a-și reduce temperatura. De aceea primul criteriu este aerisirea în cazul unui laptop ieftin.
Cum ne dăm seama care au aerisire bună?
In primul rând, trebuie instalat un software aditional de monitorizare a temperaturilor, de ex: Aida64.
Cu softul pornit, începeti sa puneti laptopul in diferite taskuri, iar la sfârșitul testului puteți verifica în soft care a fost temperatura maximă atinsă a procesorului. În funcție de cât de solicitant este testul, temperaturile nu ar trebui să depășească un maxim de 70-75 de grade Celsius. După aceste temperaturi, de la 85 de grade anumite laptopuri intră în „thermal protection”, care va reduce automat frecvența procesorului pentru a-l proteja. Diferite branduri și diferite laptopuri au acele temperaturi maxime setate diferit.
Nu uitați!!!
Aveți 30 de zile după ce ați cumpărat laptopul să-l puteți returna, indiferent dacă este un laptop foarte ieftin chiar și de 1500 lei.
Alegerea brandului
Din toate companiile producatoare de laptopuri HP pune cel mai mare accent pe aerisire, dar mentionez ca modelele ieftine pot să nu aibă nici macar ventilator de racire la procesor, aceste raciri pot fi PASIVE. Dar ca să faci o aerisire bună inseamna să compromiti design-ul final. Asus la fel pune accent pe o aerisire foarte bună tot cu prețul sacrificării designului. Deși Acer am mai spus-o si in alte articole, produc cele mai bune circuite logice (placi de baza) , ei nu pun accent pe o aerisire bună dar au aspect mai frumos și sunt mai ieftine.
Bun, ieftin, dar fiabil este un laptop de 1500 lei?
Răspunsul nu poate fi obiectiv, fiecare persoana utilizeaza diferit laptopurile. Mediul în care este ținut și utilizat laptopul este factor de decizie în privința fiabilității laptopului. Un laptop ținut în condiții de umiditate mare în atmosferă se va degrada mult mai repede. Suprafețele pe care sunt tinute laptopurile sunt de altfel importante, dacă ținem laptopul pe țesături(canapele/paturi/genunchi), sau într-un mediu cu praf, atunci aerisirea laptopului va colecta scame/praf și se va înfunda cu timpul.
Vezi cateva oferte de stand coolers pentru laptop: Cooler Laptopuri
Al doilea criteriu
Foarte importantă este structura de rezistență a carcasei laptopului.
Daca aceasta este dintr-un plastic moale fara intarituri metalice pe marginile ecranului duce la aparitia acelor linii de pixeli intrerupte pe ecran.
Semnalul digital si electric este transmis spre ecran prin benzi de circuite extrem de sensibile si sunt sute de legaturi pe cm patrat.
Daca ecranul nu este foarte bine protejat de cadrul de cadrul lui si observam cand il deschidem din colturi ca se indoaie, atunci mai mult ca sigur pe viitor poate aparea problema spusa mai sus. Deci orientati-va spre un ecran foarte rigid | solid.
Restul criteriilor alegerii de notebook
Restul criteriilor sunt bineinteles legate de personalizare, cat de puternic este, daca este cu placa video dedicata sau nu, aspectul, etc.
Acum ca stim cum sa alegem un laptop, inchei acest ghid | tutorial despre recomandare de laptop pentru 2023 o să vă las și 4 laptopuri foarte bune dar cu mici compromisuri pentru că sunt în bugetul de 1500 – 2000 de lei .
Trei sfaturi de achizitie notebookuri pe care le recomand pentru cateva categorii de oameni : bloggeri, studenti, jurnalisti, administratori de firme, medici de familie.
Puteti să aruncați și o privire la o recomandare pe care o consider best buy din 2024 Laptopul anului 2024
TOP 5 – laptopuri ieftine recomandate pe 2024
1. Laptop Lenovo V15 G4 AMN
Unul dintre cele mai bune rapoarte preț/performanțe
Cele mai bune caracteristici:
- AMD Ryzen 5
- Procesor quad core
- Greutate mică
Un laptop care se descurcă destul de bine la aplicații ușoare precum suita Microsoft Office, dar trebuie să menționez și să recomand windows 10 pentru el, vine fără sistem de operare și recomand să instalați windows 10.
La prețul acesta nu trebuie să vă faceți așteptări mari, ecranul, materialele din care este confecționat, sunetul și camera web sunt toate de calitate inferioară.
Excelează doar la capitolul performanțe și la spațiul de stocare, care este de 512 GB, la aceste prețuri găsiți majoritatea laptopurilor pentru școală ieftine de 256 GB.
Placa grafică incorporată de la AMD este suficientă cât să vedeți un youtube, sau un film, dar atât…fără nici o pretenție de jocuri.
Outdoor nu aș recomanda să-l folosiți, orientați-vă spre un laptop cu brightness de 400nits dacă aveți de gând să-l folosiți afară. Acest ecran nu cred că are nici măcar 200 nits.
Păreri PRO:
- preț mic
- raport preț/performanțe bun
- spațiu de stocare decent
- tastatura este excelentă
- 1.6kg
- bateria ține surprinzător de mult
Păreri CONTRA:
- ecran slab iluminat și fără acuratețe la culori
- materiale de construcție slabe calitativ
- nu are windows preinstalat
2. Lenovo V15 IIL
Un laptop ieftin cu performante acceptabile pentru 2024
Cele mai bune caracteristici:
- Tastatură antistropi
- Multi touch pad
- Cititor card
Un laptop destul de ieftin și performant ținând cont de împrejurările actuale de criză a semiconductorilor la nivel global. 2024 este un an destul de bun pentru achiziții de echipamente IT, dar este totuși mai bun decât anul precedent 2023.
Acest model are destule părți pozitive, este un laptop ieftin, de buget, la care va trebui sa acceptăm câteva compromisuri.
Procesorul este suficient de puternic pentru categoria aceasta de prețuri, iar ssd-ul m.2 ajută foarte mult la performanțele lui.
Acumulatorul este de asemeni un plus, bateria lui va ține suficient de mult pentru o sesiune prelungită de utilizare. Este greu să dau o estimare obiectivă, totul va depinde de sarcinile la care este supus.
Ce îmi displace la acest notebook de buget redus?
Ziceam că sunt și câteva compromisuri și unele dintre cele ma importante sunt acelea că memoria ram este prea puțină (o plăcuță de 4gb), ar trebui măcar schimbată cu o plăcuță de 8gb (are un singur slot pe placa de bază).
Un alt compromis vine din partea ecranului, care are o luminozitate cam scăzută, ceea ce îl face aproape imposibil de folosit outdoor în condiții de lumină puternică.
Îl recomand pentru navigare/office/studenți pentru cei cu un buget limitat.
Păreri PRO:
- Preț mic
- Acumulator bun
- Performanțe decente
- 2 usb 3.1
- Cititorul de carduri
- Ușor la greutate
Păreri CONTRA:
- luminozitate scăzută
- doar 4gb ram
- camera web mediocră
- doar 1 slot de memorii ram
Punctaj obținut de Lenovo
Preț - 10
Performanță - 9.6
Calitate materiale - 9
Acumulator - 9.8
9.6
Scor total
Lenovo câștigă titlul de cel mai bun laptop ieftin din acest articol comparativ cu HP. Un notebook ieftin, ideal pentru studenti/elevi .
3. Recomandare Laptop ASUS Vivobook ieftin
Un laptop cu performanțe notabile pentru 2024
Cele mai bune caracteristici:
- Lpddr5
- NanoEdge
- Display OLED
- Audio SonicMaster
Un laptop pe care-l pot recomanda unui elev sau student care are un buget mai ieftin stabilit. Este poate cel mai bun raport de preț/performanță pe care-l puteți obține în 2023 la laptopurile de buget redus.
Dar trebuie să știți că sunt și de această dată compromisuri pentru acest buget.
Să punctez părțile bune ale acestui model… Prima parte pozitivă, lăsând la o parte prețul, este că are o autonomie și performanță foarte mare pentru acest preț. Ecranul OLED asigură o iluminare și o acuratețe a culorilor destul de mare, dar nu este suficient de puternic iluminat pentru a fi folosit outdoor în condiții de lumină puternică. SSD-ul m.2 este rapid și de 512GB.
De data aceasta avem 8gb memorie ram!
Este ușor!
Destul de ușor de transportat, fiind de doar 1.6kg bineînțeles că fără încărcător are această greutate și asta este posibil din cauza, sau datorită ecranului de 14 inch, depinde cum priviți lucrurile.
Spuneam de compromisuri… ei bine cele mai mari sunt cam două la număr:
- Camera web mediocră – dar toate sunt la fel, chiar și la laptopuri de peste 4000 de lei am întâlnit
- Nu are Windows preinstalat – personal, nu cred că este sfârșit de lume, este foarte ușor de instalat un windows 10 în 2023. Este plin youtube-ul de tutoriale!
Probabil nu este cel mai bun laptop dacă privești lucrurile din punctul acesta de vedere, al camerei web și al lipsei de windows preinstalat, dar cu siguranță va performa la alte capitole precum: performanță, portabilitate, conectare.
Într-un final, eu îl pot recomanda ca laptop bun mai mult studenților care au nevoie de portabilitate și să aibă un buget limitat, la fel de bun este și pentru copii mici care au ore online pe classroom.
Poate fi o recomandare viabila de laptop ieftin de 1500 lei?
O recomandare laptop ieftin ce poate fi luată în considerare de cei cu bugetul foarte mic. Este un laptop peformant pentru prețul lui, dar bineînțeles că nu putem să ne apucăm de editări video cu el, trebuie să fim realiști!
Păreri PRO:
- procesor AMD performant
- memorie ssd m.2 rapidă
- ușor de transportat
- culori ecran redate bine
Păreri CONTRA:
- nu are windows preinstalat
- fără numpad
- bateria se consumă destul de rapid
4. Laptop ieftin 1500 lei – ASUS 15.6” VivoBook 15
Un notebook de luat în considerare pentru cei cu buget redus
Cele mai bune caracteristici:
- Taste numerice
- USB Type C
- Procesor gen 11
- Ecran IPS antiglare
Se pare că Asus deține controlul pe nișa această de prețuri mici. Acest model este foarte bine aerisit și procesorul este greu să atingă temperaturi de „thermal protection”. Cred că acesta merita titlul de câștigător al acestui articol dedicat pentru a alege un laptop ieftin de bugetul în jurul a 1500 ron.
Specificațiile sunt similare cu cel amintit mai sus, dar cu mici diferențe. Bateria ține suficient de mult pentru o zi de cursuri la scoală.
Procesorul este un i3 de generație 11, cea anterioară (nu ultima), tactat la o frecvență nativă de 3Ghz și cu turbo boost atinge 4.1Ghz. Suficient de puternic pentru a rula orice aplicație/software fără prea mari întârzieri sau lag.
Fiind un laptop vă veți aștepta la materiale ieftine de calitate îndoielnica nu?
Greșit!!!
Este de plastic bineînțeles, dar structura este metalică și vă dă senzația unui laptop bine „închegat”.
Ce nu-mi place la acest portabil ?
Este puțin mai gros, mai solid și are 1.8kg, iar acest lucru poate fi incomod pentru fete.
Iar tastatura laptopului este foarte incomodă, dar pe parcurs o să vă adaptați la ea, dar cam greu.
Păreri PRO:
- performanțe bune
- raport preț/calitate/performanțe bun
- tastatură iluminată
- calitate construcție
- economic cu energia
Păreri CONTRA:
- nu are windows preinstalat
- tastatura incomodă la fast typing
- greutate cam mare
5. Laptop ASUS 15.6” E510MA
Cel mai ieftin laptop pentru elevi/studenți
Cele mai bune caracteristici:
- Ecran 15.6inch
- NanoEdge Display
- Balamale cu 180 de grade tilt
- Soft MyASUS
Unul dintre cele mai ieftine modele de laptopuri pentru învățământul online pe care-l pot recomanda. De aici în jos apar frustrările la laptopuri și nu pot recomanda decât pentru cineva din învățământul primar.
Acest model se mulează bine pentru orice tip de învățămant online: studenți, elevi de liceu, școala gimnazială, etc.
Evident că vor fi multe compromisuri, însă nu cred că sunt atât de mari încât să nu fie bun pentru scoala online. Are plusuri pe care alte laptopuri mult mai scumpe nu le au. Primul este că are o tastatură bună și cu numpad inclus, al doilea este faptul că are un ecran totuși de 15.6inch și păstrează și o greutate sub 1.6kg. Ceea ce îl face potrivit pentru orice tip de învățământ online. Și ecranul poate fi deschis la 180 de grade!
Sigur compromisuri sunt puțin la partea de performanțe, cu siguranță nu este genul de laptop să-l folosiți la gaming, dar am scris AICI un articol pentru acest domeniu.
Acumulatorul ține ușor o zi întreagă de școală fără a fi nevoie să-l încărcați. Aplicațiile și softurile rulează decent.
Compromisurile vin ca de obicei la partea de webcam, care este modestă. Țineți cont că este dificil să pui o camera web performantă într-un ecran de 4-5 mm. Măcar avem un sunet Ok pentru această categorie de prețuri.
Windows-ul trebuie instalat de voi!
O recomandare de laptop ieftin ce nu trebuie sărită cu vederea pe 2023.
Păreri PRO:
- ecran 15.6 inch
- este ușor, sub 1.6kg
- tastatură numerică
- taste cu iluminare
Păreri CONTRA:
- fără windows preinstalat
- merita măcar 8gb RAM
Hmmm. Nu stiu ce sa zic, pretul e ok, doar ca mai degraba indraznesc sa spun ca este un laptop de la care sa nu ai foarte multe asteptari. De BF mi-am luat o „teapa” frumusica cu un lenovo…dar pentru cei care il utilizeaza doar pentru lucruri simple, e ok recomandarea.
Salut,
Intr-adevar nu are specificatii de top, dar la raportul fiabilitate-pret sta foarte bine. Pentru un student de exemplu, cu buget limitat este decent acest laptop.
Salutare. Caut un laptop pentru home (no gaming). Buget 2500-3000 RON. Am gasit pe un site de comert electronic (mare si renumit) un laptop HP 15 in, Intel i7 12th gen, RAM 16, SSD 512 GB, placa video integrata, port USB-C1, 2 x port USB-A, HDMI, IPS, rezolutie fullHD la un pret de 2600 RON. In schimb la alte magazine (apare „Out of stock”) sau in site-uri de monitorizare a preturilor (si din trecut) exact acest model nu a fost niciodata sub 3800 RON. Care ar fi explicatia diferentei mari de pret? Este vorba de 350+ euro. La alti producatori, aceleasi specificatii, sunt preturi de 3500+ RON. pe pricy, acum 12 zile, acelasi model era 4100 RON.
Motivul intrebarii: daca e scump, nu e ok; daca e ieftin, de ce e ieftin. O fi un lot de care vor sa scape?
Salut,
Posibil să fie refurbished!
Nu am nimic împotriva laptopurilor de genul acela, ba din contră, așa putem renunța la prețurile umflate ale producătorilor. În felul acesta își ajustează și ei oferta pe baza cererii.
Laptopul de mi l-ai descris arată bine pe descriere. Trimite un link, sau măcar seria laptopului.
Multumesc de raspuns. Acesta este:
https://www.emag.ro/laptop-hp-pavilion-15-eg2022nq-cu-procesor-intelr-coretm-i7-1255u-pana-la-4-70-ghz-15-6-full-hd-ips-16gb-512gb-ssd-intelr-irisr-xe-graphics-free-dos-silver-6m368ea/pd/DS065RMBM/?ref=fav_pd-title
Nu e refurbished.
Cel mai ieftin a fost 3800 RON, dar nu mai jos. https://www.compari.ro/notebook-laptop-c3100/hp/pavilion-15-eg2022nq-6m368ea-p840492894/
pricy.ro spune ca e de cumparat acum de pe emag (a fost 4126 RON acum doua saptamani, dar nu apare ca oferta) : https://www.pricy.ro/Product/Laptop-HP-15-6–Pavilion-15-eg2022nq–FHD-IPS–Procesor-Intel–Core–i7-1255U–12M-Cache–up-to-4-70-GHz–16GB-DDR4–512GB-SSD–Intel-Iris-Xe–Free-DOS–Silver-6406ab2f59546e410eda4954
PS: mi-am pus adresa de email dar nu am primit notificare ca ai raspuns. m-am uitat si in Spam.
Am fost la volan ultimele ore si nu am putut sa raspund.
Nu este un laptop care sa valoreze sub nici o forma 5000 de lei. Ca performante va fi fara cusur.
Ca minus este portabilitatea, este un laptop destul de greu, împreună cu chargerul care e și el cam mare, va avea peste 2kg, iar ecranul îi va da de gol prețul redus.
Este un ecran slab iluminat și deși este IPS, nu are unghiuri bune de vizualizare.
Cu toate acestea este justificat prețul și destul de ok prețul. Dar să nu crezi că o să primești un laptop cu preț de 5000 de lei la 2600 lei.
Nu face nimic. Pana la urma l-am cumparat.
Legat de unghiul de vizualizaare, HP spune https://www.hp.com/ro-ro/products/laptops/product-details/2101350719 „Cu unghiurile largi de vizualizare de 178°” si are Panou antireflexie.
Pentru home use (browsing, streaming, office) sunt multumit de pret si specificatii.
Acele unghiuri fac referire la unghiurile pe orizontala, probleme vor fi exact unde nu ar trebui, pe verticală. Trebuie mereu reglat unghiul de deschidere să fie cât mai perpendicular pe cel care îl va folosi. Altfel vei pierde acuratețea culorilor și la cel mai mic unghi de înclinație.
Dar, da!
Ca performanțe tehnice nu poți să găsești ceva mai ieftin.
Te aștept cu un mic review cu punctele negative și pozitive, poate îi vei ajuta pe ceilalți cititori.