Reviews

Ce espressor automat pentru cafea boabe să cumpăr în 2023

Sfaturi achiziție + review espressoare automate de la Philips seria 4300

De ceva vreme mă gândesc să-mi fac timp să fac un review și să fac o recomandare în privința alegerii unui espressor complet automat (sau expresor cum sunt anumite persoane obișnuite să-l numească) inclusiv sistemul de spumare a laptelui, care să funcționeze cu cafea nemăcinată.

Am decis să deschid direct acest topic foarte important pentru marea majoritate, inclusiv pentru mine. O să fac un review extrem de lung și cu detalii pe care nu le veți găsi altundeva pe internet, cel puțin pe acest segment de alegere a espressoarelor automate cu sistem de spumare a laptelui automată. Și anume o să fac un review despre espressorul Philips LatteGO seria 4300, mai exact modelul EP4343.

Ambalaj+transport espressor automat

ambalaj espressor automat philips lattego seria 4343 ambalaj expressor automat philipsespressor cutie 2023
sfat cumparare expresor 2023

Invitație pe canalul Youtube

Transportul vine cu ambalajul original, fără vreo cutie de carton, exact cum vedeți în fotografii. După ce l-am desfăcut mi-am dat seama că este foarte bine împachetat cu câteva straturi cartonate împrejurul aparatului de cafea și va fi protejat destul de bine. Chiar la mine a ajuns puțin crăpat ambalajul la baza cutiei și espressorul nu a avut daune din transport.

Eu personal l-am comandat direct de pe site-ul Philips.ro . Iar pe tracking am observat că acesta a venit din Ungaria, deși mă așteptam să fie de la noi din România, știind că avem fabrică de asamblare/manufacturare a espressoarelor de la Philips. Nu știu, poate s-a închis acea fabrică din România.

Conținut pachet espressor automat Philips seria 4300?

espressorul automat philips lattego ep4343

poza dreapta espressoare vas de apa poză espressor lateral philips seria 4300 poza spate expresor philips lattego Evident că nu putea lipsi espressorul, care din păcate pentru mine aș fi vrut să fie negru, dar nu am observat pe site că este varianta albă, aș fi vrut varianta neagră. Se potrivește cu mobila în bucătărie, din păcate îl pun la birou și aș fi preferat să fie negru.

Dimensiunile exterioare ale espressorului Philips LatteGO ep4343:

  • 43cm adâncime (fără cablu)
  • 23cm lățime
  • 37cm înălțime

Ce accesorii conține pachetul

componente si piese din pachet

  • tăviță inox ornamentală pentru scurgere
  • cablu de alimentare scurt 1m (apropo să apăsați tare pe el când îl montați-intră foarte greu)
  • filtrul aquaclean (vă explic mai târziu ce-i cu el)
  • carafa pentru prepararea spumei de lapte care are 3 piese (capac+2părți ale paharului)
  • o cupă pentru măsurarea cafelei gata măcinate pentru feeder
  • 1 tub de vaselină siliconică pentru mentenanța periodică a garniturilor
  • 1 hârtie pentru măsurarea durității apei
  • manuale

Instalarea și prima pornire a espressoarelor automate

Primul pas a fost bineînțeles să-l bag în priză, apoi am asamblat carafa de la sistemul de spumare lattego, aceasta se așează cu o mișcare oscilatorie la sistemul din stânga espressorului pe care iese aburul. Pur și simplu are o căsuță cu o garnitură carafa care se fixează pe sistemul aparatului de abur.

asamblare carafă lattego carafa asamblata expressor lattego espressor automatizat philips
Paharul sau carafa de la sistemul lattego are niște cleme la baza paharului care trebuie să facă un click când le îmbinați, altfel o să curgă laptele pe lângă carafă dacă nu fixați bine părțile. Capacul negru de deasupra nu are balamale sau vreun sistem de fixare, pur și simplu stă pe carafă.

După aceea trebuie dezlipit stickerul de pe ecran și pornit espressorul. Iar primul lucru pe care-l faceți este să alegeți limba automatului de cafea și aici nu sunt surprins că are și limba română. Eu personal având experiențe cu mai multe espressoare nu am avut nevoie să citesc manualul, dar vă recomand să o faceți.

Prima pornire a espressorului Automat cu sistem LatteGO

Pe ecran vă vor apărea toți pașii de urmat și ce aveți de făcut.

Pasul 1

Eu personal am dezlipit câteva stickere care fixează capacul de la alimentarea cafelei și apoi am scos vasul de apă din dreapta aparatului și în spatele vasului este un capac care dă acces la inima espressorulu, sistemul de infuzie și compresie a cafelei. Acolo pe capac mai sunt câteva stickere pe care să le scoateți.

Pasul 2

Am umplut recipientul cu apă, iar eu folosesc apă filtrată și am mai discutat pe blog despre tratarea apei de la rețeaua locală. Vă recomand și vouă să vă puneți un sistem de filtrare de apă de la rețea separată la robinet. Și am testat apa cu acea baghetă inclusă cu sistemul de filtrare aquaclean.

 

test duritate apa pentru aquaclean

Îl veți ține doar o secundă sub jetul de apă, iar apoi trebuie să așteptați circa 60 de secunde ca hârtia de turnesol să se activeze. Dupa circa un minut acele 4 dungi se vor înroși în funcție de duritatea apei.

rezultate test duritate apa aquaclean espressor

La mine au ieșit 2 linii roșii de duritate și aici sunt puțin sceptic. Știind că folosesc un sistem de filtrare adițional acasă nu mă așteptam să am duritate medie a apei și mă face să cred că aceste teste sunt puțin dubioase. De ce e important să nu fie apa dură, este lesne de înțeles că pentru a reduce servisarea și mentenanța aparatului și protejarea lui la depunerile de calcar. Acesta este un lucru important, dar de ce sunt sceptic la acest test inclus de philips? Pentru că în funcție de setarea espressorului la partea alegerii durității apei, după un anumit interval de număr de cafele automatul philips de cafea vă va cere să schimbați filtrul. Dar de găsit filtre nu veți găsi oriunde și sunt special concepute pentru espressoarele automate Philips de cafea.

Concluzie

Deci periodicitatea cu care veți schimba filtrul depinde de acest „test de duritate a apei” de la sistemul automat.

Puteți bineînțeles să nu folosiți filtrul, dar în acest caz vă recomand să faceți mentenanța mult mai deasă de detartrare a aparatului. Există o soluție specială de la Saeco Philips care o puneți în recipientul de apă și aveți meniu special pe ecran pentru detartrarea aparatului.

Uite două linkuri cu soluție detartrare și filtru aquaclean pentru espressoarele automate Philips: Kit filtru aquaclean philips + soluție detartrantă

Parcă mi-aș fi dorit să folosesc acel tester pe apă plată cumpărată, să văd dacă ieșeau tot 2 linii.

Pasul 3

Scuturi câteva secunde filtrul de apă și îl pui separat într-un vas cu apă mai mare pentru a lăsa apa să intre în filtru și a scoate aerul din filtru. Între timp puteți umple vasul espressorlui cu apă și urmați instrucțiunile de pe ecran. Veți monta prima dată vasul de apă  fără filtru și aparatul va începe să bage apă prin sistemul de alimentare interior pentru prima dată.

Pasul 4

Scoateți filtrul din apă după ce ați scos tot aerul și este îmbibat cu apă și veți scoate și vasul espresorului și pe ecran vă zice să montați filtrul în locașul special pe fundul vasului expresorului.

vas apa phillips latte go
mufa vas apa espressor cum montezi filtru aquaclean la espressorului philips lattego 4343 filtru aquaclean montat
Să vă asigurați că apăsați bine pe el până  nu se mai vede garnitura și apoi să nu uitați să vă asigurați că aveția apă în vas, este un semn mic sus în spatele vasului de apă care indică nivelul maxim de apă.

Pasul 5

După introducerea din nou a vasului, aparatul din nou va introduce apă pe instalație, dar de data aceasta va fi filtrată. Și cu ocazia aceasta aparatul este aproape pregătit de adăugarea cafelei și care practic este următorul pas.

Pasul 6 – Pont important!!!

Adăugarea cafelei și aici am câteva ponturi pentru voi. Înainte să adăugați cafeaua vă recomand să vă setați din rotiță un nivel de măcinare mai fin. Pentru că dacă adăugați boabele de cafea înainte, nu veți putea seta râșnița cât de fin să mărunțească boabele. Boabele vor bloca mecul de măcinare și nu veți strica pașii de setare a măcinare. Eu am setat undeva aproape de nivel 9 de măcinare din 12, dacă nu mă înșel. Nu v-aș recomanda un nivel prea fin, decât dacă folosiți boabe de cafea cu arome dulci sau fructe. Pentru cafea normală arabica setați-l ca mine la nivel 9.

Atenție! Nu puneți boabe!

Sub căpăcelul mic pătrat de pe mijloc se poate adăuga cafea gata măcinată cu lingurița specială care vine cu aparatul. Să nu puneți boabe acolo ci doar 1 singură lingură de cafea gata măcinată, dacă nu folosiți cafeaua boabe.

setare rasnita espressor philips ep4343

Capacul are o garnitură perimetrală pentru a menține boabele cât mai proaspete și este fumuriu pentru a nu lăsa razele de soare să oxideze boabele de cafea.

capac râșnita cafea espressor

Cafeaua vă recomand să puneți circa 200 de grame de cafea ieftină boabe, pentru că aparatul are nevoie de vreo 10-15 cafele  care nu vor avea gust bun la început, până își va face rodajul espressorul automat. Acest lucru e valabil pentru toate aparatele manuale sau automate de espressoare pentru cafea.

Eu am ales cafeaua: NeroNobile Corcovado

cea mai ieftina cafea boabe pentru espressor automat

ce cafea boabe sa folosesc pentru espressor

Ponturi!!!

  1. Alegeți o cafea ieftină prima dată pentru espressor, iar pe viitor vă recomand să alegeți o cafea cu nivel de prăjire medie, cel puțin pentru acest gen de espressoare automate, pentru că nu aveți control asupra infuziei. Iar dacă boabele sunt prea prăjite, infuzia acestui aparat va fi la fel ca la boabele mai slab prăjite
  2. Boabele de cafea să nu fie uleioase – verifici asta luând boabele în palmă și frecațile cu degetele, iar dacă rămân uleiuri sau degetele au o peliculă apoasă reziduală de la boabe, v-aș sfătui să nu o folosiți, sau ca să nu renunțați la ea, puteți să o măcinați cu o râșniță separată și folosiți aparatul automat cu feeder-ul special pentru cafea măcinată.

Prima cafea cu espressorul Philips LatteGo EP4343

Prima dată o să fiți puțin șocați de cafeaua produsă, dar nu vă panicați.

Uitați cum am făcut eu:

prima cafea

Am pus aparatul să facă tipul de cafea Americano cu setarea maximă la cantitatea de cafea măcinată, maxim de apă în ceașcă și un singur shot de cafea.

Iar prima cafea a ieșit cam așa:

prima cafea espressor automat philips

De așteptat, este normal și nu trebuie să vă panicați, sistemul de la râșniță a fost nefolosit și o să dureze până își face rodajul. Philips recomandă ca primele 5 cafele să nu fie băute și că sunt nepotabile, dar eu aș zice că primele 10-15 cafele să le aruncați, altfel vă veți panica.

Următoarele shoturi de cafea americano încep să fie din ce în ce mai bune la culoare, uitați și câteva poze cu următoarele shoturi de cafea:

După vreo 10 cafele americano aruncate am decis să fac primul espresso scurt, dar înainte de asta mai am un pont pentru voi:

  • La settings –> Temperatură –> setați treapta maximă pentru temperatura cafelei (dar numai dacă folosiți cafea cu nivel mediu de prăjire și dacă vă place cafeaua espresso sau ristretto)

A ieșit și primul espresso scurt :


De așteptat, folosind o cafea amăruie și cu un nivel de prăjire prea mare pentru gustul meu, a ieșit o cafea decentă, cu un „AfterTaste” amărui-acrișor, potabilă aș zice. Cu puțin zahăr să-i oprească puțin aciditatea cafelei.

Ce cafea boabe să folosesc?

Apropo de cafeaua amintită mai sus, are un raport preț-calitate neașteptat de bun și o recomand celor ce beau cappucino sau caffe latte. Apropo de sistemul de spumare LatteGO, am făcut și primul Latte Macchiato  și uite ce impresii am:

Puneți lapte în carafă și la genul acesta de cafea vă recomand să alegeți maximum la cantitatea de cafea măcinată și minim de apă, iar la cantitatea de lapte spumat ține de fiecare și cum preferă, eu am ales la primul test 140ml de spumă.

Gustul este fantastic având în vedere că am folosit una dintre cele mai ieftine cafele și tânând cont că totuși este un aparat automat de cafea, extrem de convenabil și rapid de folosit. Apeși un buton și ai cafeaua gata pregătită.
Dar să nu vă amăgiți dacă sunteți învățați să faceți cafeaua la un aparat manual profesional de tip Barrista. Este totuși departe spuma de una făcută cu aparate speciale de spumat sau chiar la cele manuale. Nu are densitatea așa mare spuma ca una făcută la restaurant de barrista profesional. Nici gustul cafelei la care nu aveți posibilitatea la felul cum este infuzia făcută.

Deci trebuie să păstrăm proporțiile!

Însă pentru un aparat automat eu aș putea să-l compar cu majoritatea aparatelor de tip vending cu fise, aveți controlul calității boabelor pe care le puneți înăuntru și asta va da cam 70% din calitatea cafelei, restul de 30% o dă aparatul.

Este un espressor automat cu care trebuie să faceți acest compromis, iar pentru un birou la o firmă, acest espressor automat este esențial și pot să-l recomand oricui, sau cel puțin celor care nu sunt super pretențioși sau care au plăcerea să bea o cafea cu exigențe profesionale. Acelora le recomand să-și facă singuri manual cafeaua, pentru că au un control mult mai mare, dar în același timp vor pierde și mult timp preparându-și singuri cafeaua.

Pont sistem lattego!!!

După prepararea băuturilor pe bază de lapte vă recomand să goliți carafa de lapte înainte să-i dați un ciclu rapid de clătire a carafei. Pe durata clătirii va fi împins aburul în carafă și acesta se va face apă, iar dacă aveți lapte în carafă, acesta se va dilua cu apă de la clătire. Deci goliți paharul de lapte, apoi puneți carafa la loc și setați butonul de clean pentru clătirea rapidă a carafei. Vreo 10ml de apă se vor aduna în carafă.

Apropo, vă recomand să faceți ciclul de curățare rapid pentru carafa de lapte imediat după utilizare, pentru că se va usca laptele pe canalul de drenaj, iar la următoarea cafea pe bază de lapte s-ar putea să nu mai spumeze corect laptele.

Meniurile espressorului Philips EP4343

Meniurile sunte relativ ușor de înțeles. Aveți 8 tipuri de cafele la modelul espressorului LatteGO Philips EP4343, iar la modelele din seria 3000 aveți mai puține tipuri de cafele, iar la seriile 5000 aveți mai multe tipuri.

În cazul acestui model, aveți 3 presetări dintre care 2 sunt customizabile și care salvează setările fiecărei băuturi. Deci în familie, aveți presetari albastru și verde, pentru 2 persoane (soț+soție) și puteți pre-selecta utilizatorii în funcție de cele 2 culori, iar a -treia preselectare este modul vizitator, pentru persoanele care vin în vizită și pe care le veți servi cu o cafea.

Pasul următor

După selectarea cafelei, apropo se face prin butoane capacitive touch, care sunt puțin inerte când aveți degetele uscate, pe ecran veți avea 3 alegeri, primele două sunt pentru cafelele normale fără lapte, iar a treia este dedicată cantității de spumare a laptelui și se activează decât când preparați cafele pe bază de lapte.

  • Prima setare – cantitatea de cafea măcinată – practic este doza de cafea pe care vreți să o pună aparatul, are mai multe trepte de dozare, iar în jos dacă apăsați la cea mai mică treaptă, va trece la modul de cafea gata măcinată, pe care o adăugați în dozatorul special.
  • Setarea doua – este cantitatea de apă extrudată, dacă vă place espresso scurt sau lung, aveți diferite trepte de adăugare a apei și sunt afișate în mililitri
  • Setarea treia – cantitatea de lapte spumat și acesta tot în mililitrii este afișată spuma de lapte

Are butoane tactile capacitive

Undeva în dreapta panoului de control sunt butoanele, tot capacitive, de navigare și selectare a diferitelor meniuri, iar în dreapta de tot este butonul de start/stop al preparării cafelei.

Cam acesta ar fi review-ul pentru acest aparat și mi-ar plăcea să-mi mai pice și un espressor concurent pentru acest tip de automat de cafea, pe care am spus mai sus, l-aș compara cu calitatea cafelelor băute la aparatele de tip Vending, nu l-aș compara cu aparatele profesionale barrista manuale.

O să revin cu update-uri ulterioare dacă va fi cazul și sper eu și cu alte espressoare automate cu care să-l compar.

Cui recomand un espressor automat de cafea boabe?

Eu îl recomand celor care nu au timp și mofturi de cafea profesionistă comparabilă cu una făcută manual la aparate profesionale. Este un aparat care vă va salva de multe bătăi de cap și va economisi timp fabulos. Gusturile cafelelor depinde foarte mult de calitatea cafelei puse în aparat, în cazul meu am folosit o cafea prăjită undeva prin mai-iunie, iar în aparatul meu a ajuns în octombrie 2023.

Ce cafea să folosesc la espressoarele automate Philips ?

Cafea boabe mediu prăjite și să fie cât mai proaspăt prăjite. Să nu fie uleioase boabele și o să dezbat în niște postări ulterioare ce tipuri de cafea puteți să cumpărați.

De unde cumpăr un espressor automat Philips LatteGO EP4343

sfat achizitie espressor automat de cafea boabe philips

Cele mai bune caracteristici:

  • Carafă automatizare spumă lapte
  • Ușor de folosit
  • 8 tipuri de cafea
  • Filtru inclus AquaClean

Overall, aș spune că este una dintre cele mai bune aparate automate de tip espressor de cafea de pe piață. Este foarte ușor de servisat și o să revin pe viitor cu update-uri ulterioare legate de mentenanța espressorului. Sunt și câteva detalii care nu mi-au plăcut și o să le spun fără nici o reținere.
Este destul de bună calitatea cafelei, având în vedere că nu exista un control al felului cum infuzează și cum compresează cafeaua.

Ce-mi displace?

Nu-mi place capacul carafei, care nu pur și simplu nu stă cumva mai fix pe carafă.

Nu-mi place faptul că acel tester de duritate a apei mi se pare că dă rezultate false.

Nu-mi place că atunci când face ciclul rapid de curățare a sistemului LatteGO, pune apă în carafă și dacă este lapte în carafă o să-l dilueze, asta se rezolvă golind în prealabil carafa. Un espressor automat este normal să aibă aceste imprecizii.

Dar cel mai mult nu-mi place că la preinfuzia cafelei, exact înainte de momentul extracției cafelei, curge din sistemul de extrudare apă. Cam 4-5ml de apă rămasă pe instalație.

Asta se poate regla doar din software, să facă cumva ca aceea apă să ajungă în tava de scurgere nu în ceașca de cafea. Se poate evita scurgerea acelei ape doar dacă sunteți extrem de atenți și nu puneți ceașca sub picurator. Și lăsați acea apă să curgă în tavă, iar în secunda următoare să puneți ceașca de cafea, nu aveți decât 2 secunde la dispoziție!

Lăsați și voi comentarii dacă aveți întrebări tehnice sau sugestii!

Păreri PRO:
  • comoditate preparare cafea
  • calitate cafea comparabil cu aparatele de vending
  • prețul corect (dar să fie sub 2800 ron) la oferte
  • râșnița excelentă și nu prea zgomoasă
  • servisare ușoară
  • sisteme automate de curățare
  • sistemul de spumare mai mult decât bun
  • cafelele sunt identice, datorită sistemului de autoclătire
Păreri CONTRA:
  • cablul de alimentare scurt
  • acea apă de la preinfuzie nu ar trebui să ajungă în ceașcă
  • mi-ar fi plăcut un rezervor de apă mai mare (se consumă repede, mai ales că este folosită des autoclătirea)

Recomandare Espressor Automat Philips LatteGO EP4343

Calitate materiale - 9.2
Automatizare - 10
Ușurință folosire - 10
Servisabilitate - 10
Calitate cafea - 9.5
Rapiditate - 10
Zgomot - 9

9.7

Scor obținut

Sper pe viitor să am ocazia să mai încerc și alte espressoare automate pentru cafea boabe. Deocamdată notele acestui aparat de la Philips LatteGO seria 4000 le voi da mai jos, pentru 2023

User Rating: Be the first one !

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button