Tutoriale

Ghid supraviețuire: pregătirea în cazul unui colaps economic

Cum să faci față unui colaps total economic: ghidul supraviețuitorului

După cum vedeți, acest scenariu, în 2020, nu este tocmai un scenariu absurd pe care îl consideram imposibil în trecut, toți ne gândim zilele actuale la un ghid de supraviețuire. Trăim vremuri cum nu au mai fost de peste 100 de ani din timpul gripei spaniole, acum avem gripa ”gripa Coronavirus” sau „Covid-19” .

Mulți dintre noi priveam emisiuni cu cei care se pregăteau de războaie sau de colapsuri economice. În Statele Unite aceia erau denumiți ”Preppers” = cei care sunt pregătiți de acele scenarii care păreau imposibile. Acum, în 2020, acel scenariu se apropie și de noi pe zi ce trece.

Cred că nu este dubiu că o criză economică este inevitabilă.

Măștile antigripă de protecție sau soluțiile dezinfectante nu o să ne ajute în acest scenariu de mai jos.

Cât va fi de gravă criza economică?

Depinde de durata de izolare la domiciliu!

Mulți au falsa impresie că dacă au bani sunt feriți de un colaps. Dacă este un colaps total, inclusiv economic, atunci banii nu vor mai avea nici o valoare. Valoarea banilor este dată de încrederea noastră, dacă pierdem încrederea în bani/autorități, atunci banii vor fi inutili.

Un lucru e cert, nu vom putea sta izolați la domiciliu o perioadă foarte lungă. Cu cât se lungește perioada de izolare, cu atât cresc șansele unui colaps al sistemelor lumii. Cu alte cuvinte: dacă lumea nu produce nimic, nu primește nimic la schimb. Sigur, sunt mulți care pot munci de acasă, dar ce faci cu restul?

Instinctele de supraviețuire

În fiecare om de pe planetă există acest instinct de supraviețuire, de aceea un ghid supraviețuire devine foarte util, cel puțin pentru calmul psihologic al fiecărei persoane. Cred că toți dintre noi l-au văzut zilele acestea când oamenii au dat buzna în supermarket să facă provizii. Nu sunt de acuzat deloc oamenii, este un reflex instinctiv necondiționat.

În plus, autoritățile ne cer să stăm în case izolați, și apoi se miră de ce fac toți provizii și iau magazinele cu asalt.

Domnilor!!!

Cum vreți să trăim izolați în case cât mai mult dacă nu avem mâncare și apă?

Sigur,

Se fac și excese!

Am văzut persoane care fac provizii pe ani întregi. Asta este o mare greșeală de perspectivă și predicție a viitorului.

De aceea am făcut acest ghid foarte util pentru cei care vor să fie pregătiți și altfel, fără să cheltuie averi pe mâncare, băutură și mai nou ”hârtie igienică”.

Cred că toți dintre noi speră la ce e mai bun, dar se pregătesc pentru ce e mai rău.

Eu, personal sper să scăpăm doar cu o criză economică.

Am făcut acest ghid, care are menirea să liniștească puțin apele și să ajute la luarea unor decizii în condiții de stres. Noi, românii am fost încercați la greu în ultimele sute de ani, deci suntem căliți până în 1990.

Ghid supraviețuire în câțiva pași

Ghid ipotetic în cazul celui mai negru scenariu

ghid supravietuire coronavirus

Primele măsuri pe care trebuie să le iei la început, în cazul ipotetic al unui colaps total (atât economic, financiar dar și statal).

#1 I-a pas cu pas  fiecare decizie. 

Adună-te și respiră ușor, trebuie să iei mici decizii ușor de luat dar importante fiecare în parte. Panica constructivă te poate ajuta, dar dacă ai atacuri de panică te poate face să iei decizii greșite. Nu lăsa frica să te domine, nu asculta ce-ți spun alții să faci, nimeni nu îți vrea binele tău și al familiei tale decât tu însăți.

#2 Începi încet să pui un plan în aplicare

Nu trebuie să te gândești pe termen foarte lung. La început este nevoie de provizii pe câteva zile pentru urgență. Când o să capeți experiență, poți face provizii pe 1 lună de zile și în condiții de urgență poți avansa să ai provizii pe un an. Trebuie să începi modest.

Asta înseamnă că vei avea în primul rând nevoie de apă potabilă. Un adult nu poate trăi mai mult de 48 de ore fără apă. În mediile urbane și aglomerări nu vei fi deloc în siguranță, cel mai probabil va trebui să cauți zone nepopulate. Tot ce ai nevoie să supraviețuiești poate încăpea într-un rucsac de drumeții lungi și de un ghid supraviețuire foarte bine stabilit.

Pe lângă apă, vei avea nevoie de mâncare neperisabilă pentru cât mai multe zile, dacă ai prea multă îți îngreunează deplasarea. Alt lucru indispensabil, după apă și mâncare, este medicamentația primară. Câteva pastile generale și antibiotice cu spectru larg pentru infecții de mai multe tipuri.

Atât este tot ce vei avea nevoie să supraviețuiești cât mai mult. Procurarea apei potabile și mâncării sunt vitale. Le avem în natură, nu avem nevoie de magazine.

#3 Plănuiește o sistare a energiei

Asta merge mână în mână cu pasul anterior. I-a în calcul ca în domiciliul tău să fie sistate furnizarea energiei și a apei potabile, dacă se întâmplă sistarea energiei, vei fi nevoit să pleci de acasă având proviziile amintite mai sus. În funcție de fiecare vei putea căra și alte lucruri utile în rucsacul tău. Dacă ai o familie, fiecare trebuie să își aducă aportul. Dacă poți ajunge cu mașina în locuri izolate, ferite de oameni ar fi ideal, dar cel mai probabil se vor crea ambuteiaje, cei mai mulți se vor gândi la refugiul cu mașinile, deci inevitabil se vor bloca străzile.

Uite câteva lucruri utile pe care să le iei în rucsac:

Acestea sunt doar câteva unelte esențiale. Sigur, lista poate fi mult mai mare, însă nu uitați că va fi greu de cărat. O pelerină de ploaie, haine cât mai groase, etc(pe lângă apa și mâncare).

Voi ce aveți în rucsac?

#4 Gândește-te la cea mai apropiată locație naturală izolată din zona ta.

Cel mai probabil în cazul unui colaps total, vor fi revolte civile în orașele dens populate, așa că va trebui să stai cât mai departe de civilizație. Străzile sunt cele mai predispuse violențelor, deci nu ar fi cea mai bună alegere. Dacă ai ocazia să pleci cu mașina, îți vei asuma riscuri mari.

#5 Gândește-te la o listă de contacte.

Trebuie să ai o listă de contacte, inclusiv cu autoritățile (dacă vor reuși să restabilească ordinea), prietenii și familia ta. Inclusiv adresele de email, telefoane și adrese, este o agendă care are doar câteva grame.

#6 Trebuie să cari cât mai multă apă.

Fără apă, organismul uman nu rezistă mai mult de 72 de ore, depinde și de alți factori (climă, efort fizic depus etc). Deci, apa este cheia supraviețuirii. Fără mâncare putem rezista mult mai mult.

Deci, apa nu trebuie să lipsească din rucsacul tău. Mai târziu poți să înveți să filtrezi apa curgătoare din pârâuri și râuri singur, folosindu-te de o conserva, câteva bețe de lemn de esență tare și foc. (poți face cărbune activ din acele componente). Apoi câtva pietriș și nisip fierte în apă la temperatură mare pentru dezinfectarea lor. Este aproape tot ce ai nevoie pentru a creea filtre de apă foarte eficiente.

#7 I-a cu tine documentele importante.

Acte de proprietate și documentele de identificare vor fi foarte important pe viitor, dacă autoritățile vor reuși să restabilească ordinea după un colaps total. Este posibil să te ajute pe viitor foarte mult. Câteva fotografii cu membrii familiei sunt de asemeni esențiale, mai mult pentru motivarea psihologică. Nu lăsa datele confidențiale personale acasă, cineva s-ar putea să le găsească și să se folosească de identitatea ta.

#8 Cumpără orez și fasole.

Orezul și fasolea sunt alimente care au perioadă foarte mare de păstrare, învață cum să le gătești. Pe lângă termenul de valabilitate mare, au și foarte multe calorii. Sunt foarte ieftine și ușor de preparat. Peștele este una dintre sursele cele mai ușor de procurat în sălbăticie. Deci dacă te stabilești într-o zonă lângă un râu, vei putea să-ți asiguri hrana doar din pescuit + cultivarea legumelor/fructelor sau vânătoarea animalelor.

#9 Condiția fizică este importantă.

Majoritatea din noi suntem sedentari, condiția fizică ne ajută foarte mult in acest ghid supraviețuire.

Cu o condiție fizică bună, putem acoperi distanțe mai mari de deplasare și putem să facem un adăpost cât mai confortabil.

#9 Învață tehnicile principale.

Învață cum să-ți cultivi mâncarea. Cei mai mulți dintre noi nu știm cum să ne folosim acest avantaj, nu știm să plantăm legume/fructe etc. Dacă îți stabilești o locație izolată și ești nevoit să stai acolo luni întregi sau ani, cultivarea legumelor și fructelor este esențială. Nu este inginerie genetică, însă îți trebuie noțiuni elementare de agricultură.

#10 Vezi care sunt vecinii din zona ta.

Cel mai probabil te vei întâlni cu alte persoane care au același scop cu tine. Vezi dacă sunt persoane de încredere, sau ce intenții au.

Câțiva prieteni de bună credință pot conlucra împreună pentru a crea o minicomunitate.


Aceștia sunt câțiva pași esențiali pentru acest ghid supraviețuire. Sper să nu fim nevoiți să ajungem în această situație niciodată. Dar, instinctul fiecăruia dintre noi este necondiționat. Cred că toți ne-am gândit zilele acestea la astfel de scenarii. Și pentru mine sună la fel de înfricoșător ca pentru voi. Dar deciziile raționale se iau la calm, iar panica constructivă poate aduce un aport de gândire logică și rațională. Dar panica disperată sau atacurile de panică pot să te facă să iei cele mai rele decizii.

Nu uitați!!!

Doar de apă și mâncare avem nevoie să supraviețuim cât mai mult. Dar pentru o viață mai lungă avem nevoie și de restul lucrurilor (adăpost, mijloace de transport, medicină, energie etc). Stay safe!!!

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2021, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verifică de asemeni și
Close
Back to top button