E ste 2024 propice pentru a face o configuratie pc editare video performantă? Un calculator special configurat pentru workstation-urile de editare video la nivel high-end. Editarea video este cel mai intens și solicitant proces care necesită resurse de calcul destul de mari, lăsând la o parte testele sintetice care simulează intensitatea maximă pe care o componentă o poate atinge, procesul de editare video este cel mai intensiv mod de a folosi la maxim resursele unui calculator desktop.
Alegerea componentelor pentru configuratie pc editare video
Desigur, alegerea componentelor se face și în functie de bugetul pe care îl aveți la dispoziție pentru a cumpăra sistemul de video editing. O să le dezbatem pe rând și o să explic importanța fiecărei componente. Un pc editare video ieftin o să marească perioada în care finalizați un proiect, timpii de rendering se vor mari și fiecare proces în parte va fi mai greoi executat. În acest articol voi face și o configurație pc editare video cu ultima generație de plăci video RTX 4080, dar la preț MSRP. Cred că nu mai este o noutate criza creată de cryptomonezi care a cauzat prețurile exorbitante la care au ajuns plăcile video, dar anul acesta, 2024, arată mult mai promițător.
Ce procesor sa aleg pentru configuratie pc editare video
Procesorul este printre cele mai importante componente de care depinde fiecare task pe care il faceti cand editati un clip. Un procesor puternic va da ocazia sa fiti mai productivi si de a lucra mai rapid. Un procesor i3, nu numai ca va fi limitat de puterea pe care o veți avea la dispoziție, dar și limitări de folosire a codecurilor, de exemplu: în Adobe Premiere o să aveți restricții în a folosi anumite encodări. Dacă proiectul este ceva simplu cu mici efecte și într-un format *avi , atunci da, puteți să faceți editare video și cu un procesor i3.
Însa dacă vreți să nu aveți limite, atunci trebuie să alegeti un procesor i7 sau i9 pentru sistemele de editări video high-end.
La fel de importantă este și memoria Cache, care acționează ca un buffer ce intermediază fiecare resursă și componentă din sistem, cu cât mai multe componente (ram, hdd, etc) cu atât o memorie Cache mai mare este necesară.
Frecvența, core-urile și thread-urile au și ele o importanță pentru rapiditatea și volumul cu care executați un proces.
Balanțarea sistemului va trebui făcută în funcție de bugetul fiecărui cumpărător. Nu puteți să cumparați un procesor Procesor Intel® Core™ I9-7920X și să puneți 4GB memorie ram pentru un pc editare video, la un astfel de procesor este indicat să aveți minim 64gb RAM pentru a folosi toate resursele și capabilitățile la maxim.
Ajută un procesor cu multe cores (inimi) la procesul de editare video?
Da, sunt două circumstanțe în care numărul de cores ajută la editarea video:
- Encodarea și exportarea proiectelor se face mai rapid
- Generarea previzualizărilor în timpul editării video se face mai rapid cu un procesor cu mai multe cores (inimi)
Cum alegi placa video pentru editare video
Eu am ținut locul pentru câteva luni acum mulți ani unui prieten ce lucra la televiziunea locală la studiourile de montaj video, acolo se foloseau numai echipamente profesionale, plăcile video erau toate Quadro, diferențele de prețuri comparative cu placile video normale m-au împins să realizez o configuratie cu placa video normală de tip Consummer. Cu placile video Quadro ai mai puține șanse să obții erori (artifacte) la rendering și pot lucra 24/24 in regim de server.
Dacă nu este vorba de un sistem profesional care să fie pornit în regim de server, atunci puteți merge linistit pe plăcile video comerciale.
În funcție de softul folosit și de efectele utilizate se alege și placa video. Sigur că nu este una perfectă și bună la toate, fiecare model are particularități. Numărul de cores CUDA de la Nvidia este un punct de referință, cu cat mai multe CUDA Cores cu atat mai bine.
Am mai făcut în trecut și o configurație pentru editare video cu o placa video slabă pentru a încadra sistemul pentru cei cu buget foarte mic, o vedeți AICI.
Plăcile video sunt importante dar nu decisive, se poate edita un video și fără o placă video dedicată.
Ce memorie RAM sa cumpar pentru editare video?
În cazul alegerii memoriilor ram pentru video editing – Depinde în principal de rezoluția la care editați, pentru imaginile cu rezoluție FULL HD, un minim 16 GB va recomand, se poate și cu 8GB, dar 16GB memorie ram este indicată.
Pentru clipurile 4k, recomand 32 GB sau 64 GB RAM. Da, editarea video are mare nevoie de memoria de access aleatorie și va fi folosită intensiv. În special dacă proiectele voastre sunt cu effecte video în Adobe After Effects.
IMPORTANT!
Dacă lucrați cu Adobe After Effects memoriile ram sunt necesar a fi minim 32 GB și cu latență cât mai mică posibil.
Alt criteriu la care trebuie să dați atentie! De fapt, cel mai important criteriu la memoriile ram nu este frecvența lor… ci Latența lor. Este adnotată in descrierea lor cu CL. Cu cît este mai joasă cu atât este mai bine.
Latența este direct raspunzătoare de viteza de acces a memoriei ram. O latență scăzută reduce timpul de acces al memoriilor, funcționează mână în mână cu memoria L2 Cache a procesoarelor. La un procesor cu L2 Cache de 12 MB, este indicat un minim 32 Gb RAM cu latență cât mai mică.
Alegerea memoriei de stocare pentru video editing
O problemă care nu poate fi abordată obiectiv, este un intreg topic, in functie de volumul proiectelor si daca vreti sa pastrati arhivat fiecare proiect in forma finala si in forma bruta, veti merge pe 2 tipuri de stocare, primul care va fi de tip SSD (ssd m.2 recomandat cu protocol NVMe) pentru sistemul de operare si proiectele ne-exportate, si unul sau mai multe HDD-uri in care veti stoca exporturile, in functie de volumul proiectelor.
Ideal ar fi fost să aveți un worstation profesional cu plăci de bază de server care să suporte hot plug la hdd S.A.S – Pentru redundanță maximă. Însă, din moment ce vorbesc de o configurație normală comercială, alegeți întotdeauna WD BLACK Edition.
Placa de baza de editare video
Placa de baza este importanta doar daca alegeti un procesor deblocat. Veți avea nevoie de o placă de bază din seria X sau Z. Foarte mare atenție sloturilor PCI, daca folositi echipamente precum o placa de sunet separata, placa de captura, ssd optane, plăci de rețea wireless dedicate, etc.
Daca veti folosi mai multe HDD-uri si vreti sa le conectati in RAID – Atunci o placa de baza din seria H ar trebui sa aiba implementat un sistem RAID de conectare a hdd-urilor. RAID 5, este cel mai des folosit de catre cei care fac video editing, ofera redundanta buna in cazul in care un hard disk cedeaza, dar cu pretul spatiului de stocare a unui HDD. Recomandarea mea este să alegeți toate hdd-urile din aceeasi gamă și firmă
Dacă nu aveti nevoie de niciuna din caracteristicile de mai sus, atunci o placa de baza ieftina nu vă va limita sub nici o formă d.p.d.v al performanței.
Recomandare surse pc editare video
Acordați importanță foarte mare asupra alegerii sursei pentru un calculator de editare video. O sursa stabila cu voltaje cat mai stabile va vor prelungi durata de viata a intregului sistem. Sursele cu certificare Bronze sau Gold/Platinium pentru sistemele cu procesoare deblocate.
Am scris un articol despre alegerea surselor AICI, în care explic diferențele dintre certificări și când este cazul să le schimbați.
Trebuie calculat Peak-ul de energie necesara a sistemului. După care veți avea un consum mediu in Load si in Idle, asa se alege intr-un mod corect o sursa. O sursa prea puternica va fi ineficienta, o sursa prea slaba ar putea duce la erori neasteptate si chiar mai rau.
Carcasa, monitorul, perifericele pentru sistem editare video
Carcasa este importanta doar d.p.d.v al eficientei racirii intregului sistem. Design-ul, daca este important pentru voi, puteti alege in functie doar de compatibilitatea cu placa de baza. Am scris si aici un ARTICOL de compatibilitati intre carcase si placile de baza.
Monitorul indicat sa fie UltraWide pentru a avea o bara de vizulizare (timeline) cat mai lunga a proiectelor. Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat si sistemul va consuma mai multe resurse pentru a afisa detaliile.
Perifericele le veti alege strict dupa bunul gust. Logitech este o companie pe care o recomand in aceasta privinta, mai ales pentru o configuratie pc editare video.
Recomandare configuratie PC editare video
Sistemul la data publicarii articolului a dus la 12.000 RON cu un singur hard disk de 2TB. Mai puteti opta si pentru varianta cu mai multe hdd-uri/ssd-uri conectate in RAID 5, dacă bineînțeles permite bugetul vostru. Nu am inclus monitorul si perifericele in acest sistem și nici asamblarea, pe care veți fi nevoiți să o faceți personal sau să apelați la un service it din apropierea voastră.
Update: 26.februarie.2024
Configuratie pc editare video 4k
Performanta video editing 4k - 9.6
Fiabilitate - 10
Design - 9.6
Pret - 9.5
9.7
Scor obtinut
Sistem de editare video 4K pentru 2024f. Prețurile exorbitante la plăcile video au dus la imposibilitatea cititorilor de a mai cumpăra această configurație.
Desigur că am mers pe o carcasa care nu pare a workstation, dar am mers pe aceasta configuratie si in ideea ca o sa fie folosit si ca sistem de gaming.
Țineți cont că prețurile plăcilor video sunt date peste cap. Puteți opta pentru o placă video SH luată de pe OLX dacă aveți ocazia de a o testa în prealabil și nu este inclusă asamblarea bineînțeles. Din moment ce piesele au fost găsite la oferte la diferiți retaileri.
Pret configuratie pc editare video 4k
Prețul pentru acest sistem a ajuns undeva la 12.000 RON, dar se pot schimba destul de rapid si nu pot estima cat va costa cand veti citi acest articol. Deși este o generație mai veche la platformă, acesta se descurcă foarte bine la partea de editări video 4k.
Salutare!
Ca sa nu mai pierd vremea cu o configurare deoarece imi trebuie rapid, m-am gandit sa comand o unitate desktop de-a gata. Imi trebuie pt editare video FHD – UHD – 4k (evenimente, spectacole, emisiuni tv, samd). Imi puteti spune va rog, este in regula aceasta unitate? As putea scoate mai mult de aceşti bani?
https://www.cel.ro/calculatoare-desktop/unitate-pc-workstation-xtreme-power-intel-core-i9-10940x-14core-3-3ghz-64gb-ram-rtx-2080-super-1-tb-ssd-plus-4-tb-hdd-win-10-pro-pMys0PTwuPw-l/
Salut,
In mod normal, judecand dupa preturile vechi, acel sistem era sub 7.000 ron.
In conditiile actuale, este un pret relativ bun.
Nu prea poti sa gasesti altceva mai bun.
Bafta!
Salut,
Care ar fi cea mai buna alegere dintre aceste doua laptopuri pentru editare video?
Mulțumesc
https://www.emag.ro/laptop-gaming-lenovo-ideapad-gaming-3-15imh05-cu-procesor-intel-core-i7-10750h-pana-la-5-00-ghz-15-6-full-hd-16gb-1tb-ssd-nvidia-geforce-gtx-1650-ti-4gb-free-dos-onyx-black-81y40147rm/pd/DGR84TMBM/
https://www.emag.ro/laptop-gaming-hp-pavilion-15-dk1037nq-cu-procesor-intelr-coretm-i7-10750h-15-6-full-hd-16gb-512gb-ssd-nvidia-geforce-rtx-2060-6gb-with-max-q-free-dos-black-1k9h7ea/pd/DCLP5NMBM/
Bună,
HP-ul, mai ales dacă folosești Adobe after effects.
Salut Flavius. Ai putea, te rog, sa imi recomanzi 3 desktopuri, gata facute, pentru editare video la nivel de reteta culinara (1080 sau 1440, deci nu e ceva complicat, folosesc Adobe Premiere) si pentru gaming? Pot fi si linkuri de afiliere, nu e problema 😉 Multumesc!
Salut,
E important bugetul alocat pentru fiecare unitate. Dacă nu folosiți și Adobe After Effects, plăcile video nu sunt așa importante, decât pentru gaming.
Sa spunem ca as putea aloca pana in 8000 de lei, momentan am un i5, cu 32 memorie si placa video e 1050TI. Placile video nu sunt importante la randare?
Contează foarte puțin placa video. Plăcile video sunt esențiale dacă ai proiecte de gen cinematic în care folosești foarte multe effecte speciale grafice. Pentru Adobe Premiere Pro și niște clipuri de retete de mâncăruri nu văd ce efecte grafice speciale să adaugi ca să fie nevoie de Cuda Cores foarte multe.
În schimb, procesorul trebuie să fie puternic și minim 16gb ram, ideal sunt 32 dacă o să decizi să exporți în 4K.
Uite o unitate cu configurație mai mult spre editare video și mai puțin gaming: Sistem Desktop PC Gaming Intel Comet Lake i9-10900K
Poți opta pentru același sistem dar cu placă video gtx 2060, puțin mai bună pentru gaming.
O altă unitate căreia să îi adaugi placa ta video de la sistemul vechi este: PC eSports Gaming Watercool i9 12900K
Este mult mai puternic pe editare video, dar vine fără placă video decicată, o poți adăuga pe cea veche gtx 1050ti.
Și a 3-a unitate: PC Gaming Diaxxa Powered by ASUS
Este orientată spre gaming, dar bineînțeles că este excelentă și pentru editare video.
Cea de la cel.ro are cel mai bun raport preț/performanță, dar serviciile lor lasă de dorit. Sunt mulți nemulțumiți de calitatea serviciilor de retur/garanții.
Nu stiu daca ai inteles ce am spus la inceput, nu cred ca m-am exprimat corect. Vreau 3 recomandari, din care sa imi aleg un desktop, pe care sa il folosesc atat pt editare video in Premiere, cat si pt gaming.
Am adăugat încă o unitate la reply-ul de mai sus. Credeam că vrei să achiziționezi 3 sisteme pentru vreun studio de montaj video.
Salut,
Exista magazine bune de unde imi pot lua toate piesele pentru un desktop sau unul gata facut? Imi trebuie pentru editare video 4k, buget 10000-15000 lei.
Multumesc!
Salutare,
Da, vei găsi și gata făcute la: Desktop PcGarage
Bună seara!
https://www.pcgarage.ro/sisteme-pc-garage/pc-garage/gaming-greuceanu-legendar-ultramax/
Am nevoie de un PC pentru editare video 8K și pentru utilizarea programului Blender în scop profesional. Mă gândeam la configurația de mai jos. Ce părere aveți despre componentele alese? Sunt suficient de performante pentru nevoile mele?
Salut, e cam la maxim acel sistem ca performante. Nu prea ai ce sa vrei mai mult pentru editare video 8k.