Printre cele mai bune sfaturi pe care le pot da împătimiților de fotografii, este să le fac o recomandare pentru a alege o imprimanta foto color de calitate superioară pentru acest an 2024. Imprimantele foto încep să devină din ce în ce în ce mai populare și printre tânăra generație, dar și pentru cei mai în vârstă pentru nostalgia anilor trecuți, când stocarea fotografiilor pe suport de hârtie era unica soluție de a imortaliza momentele din fiecare moment al vieții voastre.
Mă refer la imprimantele de uz personal/casnic sau chiar pentru cei care organizează evenimente și asigură fotografiile pe medii de hârtie. Mulți sunt obișnuiți să meargă în centre speciale pentru imprimare pentru a-și transforma imaginile digitale în fotografii pe hârtie lucioasă. Dar o să vă arăt că există și alternative pentru orice bugete, depinde de volumul de fotografii pe care vreți să le imprimați.
Beneficii imprimante foto!
O imprimantă foto color vă dă oportunitatea și controlul maxim asupra întregului proces, de la fotografierea cu telefonul mobil, până la transferul pe hârtie foto specială.
Pe vremea studenției (parcă a trecut un ”secol”, în 2003) am lucrat ca student la un centru de imprimare de tip tipografie și am căpătat ceva experiență, iar acum, acea experiență îmi este de folos în prezent, în 2024.
Imprimarea fotografiilor este destul de simplă, însă procesul de pregătire inițială poate fi complicat, dar o dată ce ați reușit să configurați/setați toți pașii, procesul va fi banal și la doar câteva clickuri/butoane distanță.
Vezi direct TOP imprimante foto recomandate, dacă nu vrei să citești tot articolul: Recomandare imprimanta foto color + TOP 6
Să vedem câteva detalii despre alegerea corectă pentru cea mai bună imprimanta foto color.
Tehnologia de printare pentru imprimanta foto 2024
Sunt două tipuri principale de imprimante, dar și un al treilea tip de imprimanta foto pe care nu o să-l aprofundez în acest articol, este vorba despre imprimantele cu transfer termic prin sublimare (Dye-sublimation printer).
Primele două tipuri sunt:
- Imprimante Foto cu cerneală
- Imprimante Color laser
Din start o să exclud imprimantele color laser, care nu sunt recomandate pentru fotografii, ci sunt dedicate birourilor care au nevoie de imprimări de documente color în volum mare.
Deci, vom rămâne cu tehnologia de printare inkjet și cele cu transfer termic, care sunt recomandate pentru companii care au nevoie de volume mari de imprimări pe suprafețe multiple (hârtie groasă lucioasă, suprafețe plasticate/laminate etc.)
Mărimile imprimărilor fotografiilor
Este printre principalele atenții cărora trebuie să le dai când decizi să cauți să cumperi o imprimanta photo. Dacă ai nevoie de o imprimantă color cu ajutorul căreia să imprimi fotografii mari de tip tablou, este posibil să ajungi la categoria imprimantelor de tip Plotter, care au un preț pe măsura mărimii imprimărilor.
Deci, este un factor decizional destul de important. Pentru fotografii normale de album foto, o să fac eu un top cele mai bune imprimante foto color mai jos.
Depinde foarte mult de bugetul fiecăruia, dar pentru un începător, o imprimanta foto normală care să suporte coli A4 lucioase de hârtie o să fie destul de ieftine și ușor de găsit.
Iar pentru imprimante mai mari de tip A3 sau chiar mai mari, o imprimantă : Epson Surecolor P800, este cea mai bună alegere pentru acea categorie de prețuri, sau o alternativă decentă este : Canon PRO-1000.
Două modele recomandate pentru 2023, în special pentru fotografii profesioniști care au nevoie de imprimante pentru fotografii pe coli mari de hârtie lucioasă.
Dacă depășiți acele nevoi de fotografii de înaltă rezoluții și aveți nevoie de printări peste 24 inch, ajungeți pe domeniul plotterelor de tip stand, care ajung să coste mii de euro.
Ok,
Bun!
Eu voi vorbi despre imprimantele foto de uz domestic, pentru persoanele împătimite care au ca hobby fotografia.
Alegere imprimanta foto în funcție de gamele de culori
Gama de culori face referire la nuanțele totale de culori pe care o imprimantă le poate imprima.
Imprimantele standard sunt CMYK (cyan, magenta, yellow și black )
- Cyan – albastru oceanic (albastru deschis)
- Magenta – mov (culoare obținută din amestecul pigmenților roșii cu albastru)
- Yellow – galben
- K – Black (negru)
Prin combinarea acelor 4 pigmenți se obțin aproape toate nuanțele de culori din spectrul culorilor cunoscute.
Mișto!
Nu?
Vei putea crea culori cunoscute prin combinarea a doar 4 pigmenți de culori.
Imprimantele standard foto vor avea un set de cerneluri cu acești 4 pigmenți. Alte imprimante mai scumpe și mai performante acoperă o plajă mult mai mare din paletele de nuanțe de culori care au mai mult de 4 pigmenți, sau seturi de rezervoare de culori.
Deci, anumite nuanțe specifice nu pot fi reproduse cu imprimantele normale CMYK, va trebui să mergeți spre imprimante speciale cu mai mult de 4 pigmenți. Vorbim despre imprimantele profesionale, deci nu vor fi dezbătute în acest articol, dar poate pe viitor o să vorbesc și despre ele. Am exclus plotterele, imprimanta laser multifunctionala și cele cu transfer termic.
Cele profesionale pot avea pigmenti albaștri separați, sau o culoare mai ușoară de cyan (albastru foarte deschis) sau chiar pigmenți de culoare portocalie separată.
Dar, nu întotdeauna înseamnă că o imprimantă color foto cu mai mulți pigmenți va însemna că este o imprimantă mai bună.
Sunt foarte multe strategii de marketing de la producători, așa că aveți mare grijă când alegeți cele mai bune imprimante foto color.
Sunt imprimante care oferă mai multe nuanțe de negru, deci dacă scoateți multe fotografii alb negru, va trebui să dați atenție anumitor parametri la unele imprimante. Unele imprimante foto ieftine nu vor putea imprima mai multe nivele de negru pe hârtie
Recomandare hârtie imprimanta foto
Nu o să încadrez imprimantele cu cerneală simple și ieftine de uz normal care nu pot imprima pe coli groase super-lucioase. O să vorbesc strict de imprimantele special concepute pentru imprimarea fotografiilor pe suport de hârtie cartonata lucioasă sau super-lucioasă.
Dar și la acest capitol trebuie să luați în considerare aceste specificații pe care le găsiți la producătorii de imprimante. Tipul și grosimea hârtiei pe care imprimanta foto le suportă. Grosimea hârtiei ar trebui să fie evidențiată la specificații sau la descrierea imprimantei color foto.
Tăvile de alimentare cu hârtie sunt importante și ele, mai ales în funcție de volumul pe care aveți de imprimat. Unele imprimante pot imprima și pe carduri plasticate (de tip cărți de vizita sau legitimații cu fotografii).
Totul depinde de nevoile fiecăruia, nu pot să recomand subiectiv o imprimantă, de aceea am și creat articolul, pentru a-și alege fiecare în funcție de nevoile și necesitățile proprii de imprimante foto.
Ce hârtie foto să cumpăr? Sau ce să folosesc?
Eu personal am folosit Kodak în general, dar am încercat și alte branduri:
Am încercat foarte multe modele de hârtii de printat, însă aceste 2 modele mi-au plăcut cel mai mult, au un raport calitate-preț decent. Dar mai ales ca au hârtie lucioasă care se potrivește pentru toate imprimantele foto, spre deosebire de hârtiile superlucioase care au nevoie de imprimante de precizie înaltă pentru a tipări pe hârtie superlucioasă.
Alte detalii
Sunt și alte multe caracteristici individuale de luat în considerare înainte de a alege imprimantele foto:
- ce conectare suportă (wifi, bluetooth, lan etc)
- software de operare
- simplitatea utilizării
- etc
Dacă aveți nevoie de sfaturi utile sau orice recomandare imprimanta foto colo, nu ezitați să lăsați în secțiunea de comentarii de mai jos un mesaj și vă răspund în cel mai scurt timp cu putință.
Recomandare imprimanta foto color + TOP 6
1. Epson Expression Photo HD XP-15000
O imprimantă configurată pentru fotografii
Cele mai bune caracteristici:
- Coli A3
- Design compact
- Set cerneală profesională
O imprimantă foto excelentă pentru familie, imprimează fotografiile foarte aproape de nivelul fotografiilor scoase la centrele de imprimări profesionale. Desigur, ca aproape orice imprimantă necesită timp pentru a calibra corect imprimanta și nu este lipsită de bătăi de cap pe viitor, iar cartușele originale sunt cam piperate la preț. Se găsesc aftermarket cartușe și costă în jur de 20 de lei fiecare cartuș, apropo sunt 6.
Cartușele sunt în sine o corvoadă și trebuie încercate diferite branduri și selleri, până ce veți găsi un model de cartușe care vă satisfac pe voi.
Imprimanta are o mulțime de setări și configurări și vă va lua mult timp să vă adaptați la softul pe care îl folosiți
Puteți folosi aplicația pe telefon și vă puteți conecta la ea, chiar și fără router wifi, prin wifi direct, asta în cazul în care o luați undeva unde nu aveți infrastructură cu router.
Este destul de rapidă la printare, iar o fotografie standard este gata cam în 30 de secunde (10x15cm), iar pe coli mari A3+ va dura ceva mai mult.
Mai țineți cont că nu este o imprimanta foto profesională și va trebui să o lăsați 15 minute între sesiuni, dacă aveți volume mari de imprimări.
Păreri PRO:
- calitate foto apropiată de imprimările profesionale
- poate fi ușor de instalat și mutat
- are funcție față/verso, dar fără feeder auto
- poate printa direct de pe telefon
- cartușe relativ ieftine
- sistem de 6 cartușe
Păreri CONTRA:
- necesită pauze la volume mai mari de printări
- softul cu buguri cam multe și greu de instalat și înțeles
2. Imprimantele Canon PIXMA iP8750
O imprimanta foto recomandată pentru peisagistică
Cele mai bune caracteristici:
- Coli A3+
- WiFi + aplicația PIXMA Printing Solutions
- Cartușe XL
Nu pot să spun că are un cost/print foarte bun, însă calitatea fotografiilor pot să spun că va fi printre cele mai bune din acest articol.
Am ales această imprimantă pentru fotografii de peisagistică, având o acuratețe a culorilor remarcabilă, dar trebuie să vă asigurați că aveți și hârtiile și cartușele de calitate.
Este foarte ușor de folosit și chiar și la configurare și după setările inițiale veți putea printa cu ajutorul aplicației Pixma.
Nu-mi place faptul că este puțin cam lentă la printare, dar bănuiesc că nu va fi o problemă așa mare, fiind o imprimanta foto pentru cei care au ca hobby fotografiile peisagistice.
Hârtie A3+ este cam greu de găsit, dar uite o recomandare de hârtii A4 pentru această imprimanta foto: Canon PP201
Uite și un link de hârtii A3+ : Canon PT-101 Pro Platinum – A3+
Păreri PRO:
- suportă hârtii A3+
- ușor de instalat și configurat
- suportă cartușe xl
- sistem 6 culori/pigmenți
- calitate superioară fotografii
- acuratețe de culori bună
Păreri CONTRA:
- printare lentă
- trebuie printat constant cu ea (se usucă repede capetele de printare)
- costuri destul de mari per printare
3. Imprimanta foto Epson L810 CISS
O imprimantă de buget redus redutabilă
Cele mai bune caracteristici:
- PictBridge
- ITS A4
- Ecotank
- Heat-Free Technology
O imprimanta foto pe care o recomand celor care își încep mici business-uri din industria foto/video. Pentru cei care au o mică afacere fotografiind la ocazii speciale. Calitatea fotografiilor este excelentă și ușurința cu care faci refill la sistemul CISS o clasează în topul acestui articol.
Raportul cost/calitate pe fotografii este excelent!
Îmi place și sistemul eficient de a curăța duzele de printare pentru atunci când imprimanta foto este lăsată mai mult timp nefolosită. Ce-i drept, durează puțin cam mult acea curățare!
Volumul de printare este suficient pentru un start-up care printează în volum redus. Ideală pentru început, înainte de a face trecerea la un laborator profesional.
Singurul punct negativ pe care-l pot găsi este faptul că nu dispune de WiFi, ceea ce pentru unii ar putea fi un inconvenient major. Singurul mod de a o conecta este prin cablu usb la PC sau Laptop. Sau prin imprimare de pe Card SD
Păreri PRO:
- calitate superioară foto
- costuri mici/poză
- ușor de folosit și setat
- 6 culori
- ecran lcd color util pentru previzualizare
- sistem eficient de curățare duze
Păreri CONTRA:
- nu este wireless
- nici mufă de rețea nu are
4. Imprimanta Foto InkJet Color Epson
O imprimantă de fotografii cu preț decent
Cele mai bune caracteristici:
- Ciss inclus
- Wi-fi
- Imprimă o fotografie 10×15 în 12 secunde
- EcoTank ITS
Iată o imprimantă pentru cei care au nevoie de imprimări foto constate și la volume puțin mai mari. Fiind o imprimantă cu CISS, lejeritatea încărcării rezervoarelor de cerneală, o face o imprimantă ideală. Este printre cele mai bune imprimante foto la raportul calitate fotografii/volum din 2024.
Procesul de instalare este ”relativ” simplu, însă trebuie să dați puțină atenție la setările hârtiei și să folosiți hârtie de calitate superioară pentru a obține rezultate bune. Aveți mare grijă și la instalarea driverelor și a softurilor! O setare incorectă poate duce la rezultate execrabile și o să vă intrebați cum de costă 1500 de lei dacă printează așa de rău. Mai mult ca sigur ați greșit setările!!!
Costurile inițiale ale imprimantei de fotografii sunt puțin mai mari, dar costul printărilor va fi extrem de redus.
O recomandare de hârtie lucioasă 10×15 pentru această imprimanta foto: Hartie 13×18 lucioasa Premium Satin Kodak 20 coli
Atentie!!! Este o hârtie satinată lucioasă, foarte bune rezultate obținute cu această hârtie.
Păreri PRO:
- volum mare de printări
- ușor de instalat/configurat
- sistem CISS inclus (ajută la refillul cu cerneală)
- are 6 nuanțe de pigmenți
- destul de rapidă (cele mai bune rezultate în raport cu timpul de printare)
- este wireless
- poate printa direct de pe telefon
Păreri CONTRA:
- are duplex manual
- tavă cam micuță pentru coli
- trebuie urmați pașii exacți la instalare/configurare altfel pot apărea probleme majore la calitatea printării
5. Imprimanta Photo Epson L1800
O imprimantă piperată la preț, dar justificat
Cele mai bune caracteristici:
- 2 nuanțe în plus la cartușe (light cyan și light magenta)
- Formant hârtie suportat A3+
- +3 ani de garanție
Se pare că inflația lovește puternic și acest segment de piață, prețul imprimantei anul trecut era 2900 ron, iar acum este 3900.
Avem o imprimantă foto la care consumabilele sunt destul de ieftine, iar viteza de printare este decentă. Calitatea tipăririlor fotografiilor este excelentă, dar trebuie să găsiți setările potrivite și în funcție de hârtia folosită.
Cartușele sunt de 70ml și vor ține la multe fotografii de printat. Apropo de cartușe, acestea au încă 2 cartușe pentru light cyan și light magenta pentru a acoperi o plajă de culori cât mai mare.
Alt plus pe care eu îl consider foarte benefic este faptul că poate printa fotografii pe coli A3+, ideal pentru mici portrete de tip tablou.
Coli recomandate:
- 10×15 cm – Epson Premium Semigloss
- A3 – Epson Premium Semigloss, DIN A3
Păreri PRO:
- compactă
- suportă hartie A3+
- raport cost/fotografie bun
- calitate foto bună
- consumabile ieftine
Păreri CONTRA:
- preț mare
- pretențioasă cu unele hârtii foto
6. Imprimanta foto portabilă Canon SELPHY QX10
O imprimantă termică pentru fotografii portabilă - pentru selfie-uri
Cele mai bune caracteristici:
- Imprimare termică
- Imprimantă smart Selfphy
- Portabilă
- Bluetooth+WiFi
Uite și o recomandare de imprimantă foto compactă cu transfer termic, dar cu raport preț/foto deloc ieftin. Va trebui să vă limitați și în privința mărimilor selfie-urilor, acestea nu acceptă decât hârtii foto pătrate (68mm).
Este foarte convenabilă pentru călătorii sau drumeții.
Calitatea fotografiilor este ok, țineți cont de versatilitatea ei, nu se compară cu imprimantele recomandate anterior în acest articol.
Set hârtie+cerneală termică recomandat:Hartie foto Canon XS-20L INK/ SET
Păreri PRO:
- compactă+portabilă
- ușor de utilizat
- fotografii de calitate bună
Păreri CONTRA:
- consumabile scumpe (circa 6 lei/foto)
- limitare mărime fotografii (68mm)
Buna ziua! Pentru imprimanta Epson Surecolor P800 se poate folosi și hârtia magnetică?
Buna,
Da, atat timp cat nu depasesc greutatea de 1000g/mp. Mai exista si posibilitatea de a folosi coli cu adeziv pe care le poti lipi pe benzile magnetice ulterior. Asta in cazul in care nu gasesti coli magnetice de calitate.
Salutare!
Sunt in cautarea unei imprimante bune si mai multi fotografi mi-ai recomandat imprimanta cu transfer termic DNP ds-rx.
Mentionez ca am nevoie de calitate maxima. Mi-ati recomandat asa ceva sau sa merg pe ceva cu cerneala?
Bugetul e intre 700-800 de euro si maxim as dori sa printez A4.
Merciii si o zi buna
Salut,
Mergi pe modelul : Epson SureColor SC-P700
Calitatea fotografiilor este buna, dar nu este neaparat conceputa pentru a printa volume uriase.
Merci pentru raspunsul prompt. Din cate vad poate printa si A3 si ar fi un dezavantaj pentru mine deoarece vreau sa o iau cu mine in ziua nuntii si am nevoie de ceva mai compact.
E vreun model la fel de bun dar un pic mai compact?
Nu sunt diferențe majore de dimensiuni între o imprimantă a4 și a3. La acea calitate nu prea sunt modele compacte. Decât cele ieftine, sau poți merge pe modelul din articol L1800.
Buna seara , sunt interesată de o imprimanta multifuncțională , ma interesează sa pot scoate cărți de vizita , poze , chiar și printa pe o coala simpla normala. Nu vreau un pret exagerat pentru ca o folosesc momentan pentru uz personal , prieteni. Mulțumesc
Buna,
Din topul din articol toate pot tipari fotografii si carti de vizite. Nu stiu bugetul alocat sa caut una potrivita de buget, revino cu detaliul pretului si caut o oferta mai buna pe la shopurile online.
Bună ziua! Caut o imprimantă pentru pozele de familie. Aș dori ca pozele printate să fie destul de calitative și să își mențină culorile în timp (pentru album). Dimensiunea hârtiei de 10×15 îmi este suficientă. Achiziția vreau să o fac pentru a înlocui drumurile/comenzile de la centrele de printare cu un aparat pe care să îl pot folosi acasă la un cost cât mai acceptabil de printare. Vă rog să-mi recomandați un dispozitiv care să își merite investiția în cazul în care îndeplinește condițiile enumerate. Am posibilitatea de a cumpăra și din UK. Vă mulțumesc! Buget maxim: 1000 lei
Bună,
Uite un model bun, dar puțin peste buget:
Imprimanta Canon Pixma IX6850
Este puțin mai voluminoasă, dar suportă coli A3 pentru mici tablouri.
Ar trebui să poți găsi și pe amazon co.uk acest model în varianta A4, mai mică și mai ieftină, în România nu este pe la nici un magazin.
Cât despre hârtie, nu poate nimeni să îți garanteze cum se va comporta în timp, pentru că nu prea a fost testată, din moment ce majoritatea hârtiilor sunt de fabricație 1-an sau 2. Nimeni nu avea cum să testeze cum va arăta pe viitor.
Deci, o doză de risc există mereu. Poți merge pe brandul Canon și la hârtie, că ei măcar își testează hârtiile cu propriile imprimante.
Bună ziua!
La imprimantele prezentare în articol se poate folosi hartie pt transfer termic?
Dacă da, se folosește aceeași cerneală sau trebuie altceva special?
Știu, pot părea întrebări proaste, dar….omul cât trăiește ,invata !
Iar eu acum incerc să învăț despre transferul termic pe materiale textile.
Primul pas…dotarea!!!
Ce aparate îmi sunt necesare!
De aici rugamintea mea!
Ma puteți ajuta cu răspunsul la întrebările mele?
Cu mulțumiri, Cristina Popescu!
Bună,
Atât timp cât folosești hârtie adecvată pentru imprimantele cu jet de cerneală, ar trebui să poți printa cu orice imprimantă inkjet.
Sunt și hârtii speciale cu transfer termic concepute pentru imprimantele laser.
Dar ar trebui să ții cont de aspectul gramajului hârtiei. Unele imprimante acceptă un anumit gramaj maxim per metru pătrat, 250g/m2, 225g/m2 etc. Deci hârtia folosită să nu depășească acea valoare specificată la imprimantă.
Buna ziua.
Flosesc pt printul fotografiilor, hartia foto proesionala RC satin 280g-A4 double side, o imprimanta Epson L805 si cerneala Dye Epson.
Fotografiile printate fata-verso au fost prinse intr-un ambum Clip Book.
Problema pe care o intampin este aceea ca dupa o perioada de timp, (aprox.3-6luni), clientii mi-au reprosat ca fotografiile se deterioreaza in sensul ca pierd din calitate, sunt putin intignate, fetele persoanelor din fotografie nu se disting bine, culorile se amesteca sau se transfera de pe o pagina pe alta.
Rugamintea este sa ma ajutati in rezolvarea acestei probleme in sensul de a depista care este cauza acestui inconvenient.
Multumesc.
Buna,
Nu sunt decat 2 posibile probleme: fie hartia este de vină, fie cerneala.
Dacă cerneala este veche și imediat după printare sunt puse în album, nu apucă cerneala să se usuce pe hartie și asta duce la întinare dacă este pusă în album. Ideal este să ții o perioada fotografiile într-un mediu uscat (24/48 ore) înainte de a le pune în album.
Dacă hârtia este de vină, nu poți decât să schimbi tipul și să verifici. Îți recomand să încerci personal mai multe tipuri de hârtii și faci aceeași printare pe mai multe tipuri de hârtie și le compari de-a lungul trecerii timpului.
Dar toate fotografiile își vor pierde din calitate de-a lungul timpului, indiferent ce ai face.
Ce-i drept 6 luni este prea repede!
Multumesc mult pt sfaturi si pt promptitudine.
Te salut!
-Ma uit dupa o imprimanta pe care sa pot printa si folie/hartie magnetica, sa fie multifunctionala, tank exterior, wi-fi. wifi direct
-Intr-un buget de pana in 2000 lei.
– Cele de la Epson imi plac, dar nu exclud si alte branduri. Am sunat la reprezentanta Epson insa dansii cand le-am spus de hartie/folie magnetica in prima faza au zis ca nu exista asa ceva, apoi cand le-am explicat si aratat mai multe detalii…au revenit cu un raspuns ca nu-mi recomanda sa folosesc asa ceva.
– Ma uitam zilele astea dupa 2 modele Epson L4266 si Epson L4260. Ce parere ai de ele? Eu imi doresc sa scot poze clare, poze tip mesaje, dar si de lipit magnet pe frigider.
– Imi poti recomanda te rog alte modele in caz ca acestea nu sunt ok ?
Multumesc anticipat.
Cred că te-ai exprimat tu greșit. Imprimările pe suport magnetic la rolă se face tot pe hârtie separat, iar apoi o lipești pe banda magnetică dacă o iei la rolă. Sau le decupezi tu separat în funcție de printări.
Îți recomand totuși să te orientezi spre o imprimantă cu suport de printare a hârtiei cartonate de fotografii. Genul tău de utilizare s-ar putea să te ajute pe viitor să poți imprima pe coli groase.
E ok modelul l4266, iar ca alternativă aș recomanda : Imprimanta Epson EcoTank L8050