Recomandari Flavius-Tech

Sfat achiziție cea mai buna drona în 2023 la autonomia de zbor

Recomandare și sfat achiziție cele mai bune drone

Cred că este cazul să-mi îndrept atenția puțin și spre cum să cumpărăm o drona cu atuonomie de zbor mare, dar și capabilă să filmeze la rezoluții 4K la calitate foarte înaltă. Categoria dronelor de zbor a ajuns la maturitate și consider că merită să-i dau o mai mare atenție, mai ales de când am înființat canalul de youtube Flavius Tech , care m-a împins să scriu din ce în ce mai mult despre lumea filmărilor/editărilor video. Fie că ești un amator sau ești într-o vacanță și vrei să ai amintiri filmate cu o drona performantă, sau dacă te gândești să începi să filmezi cu drona pentru a câștiga câțiva bănuți, trebuie să fii atent la câteva detalii înainte să cumperi cea mai bună dronă cu autonomie mare de zbor pentru 2023.

Tipuri de drona

Când vine vorba despre cumpărarea dronelor, nu este atât de dificil precum ai alege un telefon smart. În realitate, sunt doar vreo 3-4 categorii de utilizare și tipuri de drone:

  1. Drona de zbor mică indoor (au o autonomie mică de zbor și camere de filmat cu rezoluții mici)
  2. Dronă de zbor outdoor (cu autonomie de zbor mare și camere de filmat de calitate superioară, folosite pentru filmare în vacanțe, filmare peisaje, etc)
  3. Drone de zbor profesionale pentru business (sunt cele mai scumpe drone, dar cu capabilități mult mai vaste. Pot fi folosite pentru nunți, agricultură, clipuri profesionale de promovări turistice, peisagistică, etc)
  4. Dronă de zbor pentru curse (devin încet, încet și ele din ce în ce mai populare în România, dar este un sport destul de costisitor ca preț și popularitate)
  5. Drone enterprise (drone sincronizate care pot fi programate pentru a reda animații 3d pe cer)

Care-ți este ție folositoare?

Invitație pe canalul Youtube

Nu știu!

Dar o să-mi îndrept atenția spre categoria cea mai des utilizată în România, și anume, drona de zbor outdoor. Prețurile variază foarte mult, iar de multe ori acel preț se regăsește în timpul de zbor al dronei și calitatea filmărilor și caracteristicile smart pe care le are.

Deci, o drona ieftină s-ar putea să nu fie pe placul oricui. La sfârșitul articolului o să includ și o dronă ieftină în topul acestei postări.

Caracteristici esențiale ale dronelor

Prețul dronei nu este oblicatoriu să redea și caracteristicile esențiale, dar îți va spune orientativ cam câte caracteristici esențiale va avea. Așadar, o dronă mai scumpă nu este imperativ să puncteze la toate capitolele. În funcție de cum o vei folosi tu, o vei alege pentru caracteristicile pe care le vrei tu.

Funcții și caracteristici
  • Capacitatea bateriei dronei. Este prima și cea mai importantă caracteristică la care trebuie să fii atent. Cu cât ai un acumulator mai mare, cu atât drona va zbura mai mult timp cu un „plin” făcut.
  • Tipul motoarelor de zbor al dronelor. Sunt două categorii mari și late de motoare la drone: motoare fără perii (brushless) și motoare cu perii (cu cărbuni). Evident, cele mai eficiente motoare sunt cele fără perii, au autonomie de zbor mai mare, dar și prețul este mai scump.
  • Drona cu camera de filmare de calitate. Un alt criteriu foarte important căruia să-i dai atenție este camera de filmat. Evident că pentru 2021, posibilitatea de a filma în rezoluție 4k nu este un moft, ci o necesitate. UHD este deja standardul anului acesta, deci o dronă bună trebuie să vină la pachet cu această caracteristică.
  • Modul Follow me. O funcție, nu neapărat o caracteristică, foarte utilă pentru începători. Este foarte favorabilă când se pierde semnalul, sau utilizatorul nu știe ce să facă. Apasă un buton și drona îl va urmări.
  • Raza de acțiune. Raza pe care drona poate să zboare, o caracteristică de care beneficiază dronele cu capacitate a acumulatorului mare. Cu cât drona are o capacitate a bateriei mai mare, îi va asigura și o rază mai mare de acțiune a dronei.
  • Evitarea obstacolelor. Cu cât mai mulți senzori vor avea camerele, cu atât prețul va urca și el. Acei senzori sunt utili pentru a nu lovi cu drona crengile copacilor, clădiri, stâlpi etc. O caracteristică foarte utilă pentru cei care filmează în locuri mai aglomerate sau vegetația mai mare.
[/tie_list]
La ce să nu dai atenție

Sunt și multe alte caracteristici, cei drept, multe dintre ele sunt gimmicks. Dar cele de mai sus sunt principalele funcții și caracteristici pe care să le iei în considerare înainte să cumperi o dronă de calitate și cu raza mare de acțiune.

Recomandare drona + TOP 4 cele mai bune în 2023

Am făcut un TOP  drone pentru a acoperi cea mai mare plajă de categorii de utilizatori ale dronelor.


#1 Drona DJI Mavic Mini 2

Câștigătoarea articolului. O dronă cu raport calitate-preț-rază de acțiune bună

cea mai buna drona pe 2023

Cele mai bune caracteristici:
  • Pachet Light
  • Imagine 4k
  • Zoom 4x
  • QuickShots
  • Fly Spots

Este fără dar și poate, cea mai bună drona cu rază mare de acțiune și filmări de calitate. Cel puțin la raportul preț/autonomie de zbor stă foarte bine. La calitatea filmărilor în zbor aș spune că este loc de mai mult, însă să nu uităm că este o dronă de zbor foarte mică și nu trebuie autorizată, dar trebuie înregistrată la AACR, fiind o dronă sub limita de greutate admisă. Dar trebuie anunțate persoanele/clădirile private în prealabil, dacă este cazul.

Despre brand,

DJI sunt lideri globali la capitolul dronelor de zbor. Oferă și softuri bune, dar și drone de calitate superioară. Are și funcție de return home, în cazul în care se pierde semnalul, sau de interferențe puternice, aceasta se întoarce singură la puctul de unde a decolat.

Imaginile sunt de calitate, dar recomand câteva filtre pentru cameră, pentru zilele foarte însorite și pentru a da un plus de calitate a imaginilor surprinse.

Filtre pe care le recomand: Set 3 Filtre Pentru Drona Dji Mavic Mini 2

Bineînțeles că nu este suficient doar să filmezi tot și să lași softul dji să se ocupe de toate detaliile capturate. Editarea post filmare este la fel de importantă, pentru a avea acele imagini VIVID și pline de culori va trebui să editați capturile într-un soft de editare video, fiecare după cunoștințele proprii va folosi softul preferat.

Eu unul prefer adobe premiere, iar de aici lucrurile se vor complica de la caz la caz. În funcție de fiecare shot, va trebui să reglați anumite detalii din editare.  Poate vreți să reglați culorile, sau cerul are o expunere prea mare și vreți să se vadă mai clar norii, etc. Fiecare își editează cum vrea capturile.

Păreri PRO:
  • rază mare de acțiune (semnalul bate pe 10km)
  • semnal bun chiar și la interferențe se comportă bine
  • autonomie de 30 minute în condiții fără vânt
  • rapidă
  • software bun
Păreri CONTRA:
  • nimic

Cea mai buna drona din România

Rază acțiune - 10
Calitate filmare - 9.6
Caracteristici/funcții - 9.4
Ușurință de folosire - 9.2

9.6

Scor obținut

Dji Mavic 2 Mini este câștigătoarea acestui top al articolului pe 2022. Cred că o să o mențin pe această poziție și anii următori. Este o drona cu raza mare de actiune și calitate a filmărilor foarte bună la raportul preț/calitate filmare/rază de acțiune.

User Rating: 4.32 ( 5 votes)

#1 Drona DJI Mini 3 PRO

Dronă ideală dar deloc ieftină

sfat achizitie drona

Cele mai bune caracteristici:

  • Senzori obstacole
  • Range 18km
  • Gimbal 3 axe
  • 4K
  • 30 de minute zbor

O dronă agilă și cu senzori de proximitate pentru evitarea obstacolelor. Contrar așteptărilor, drona are senzori doar în față și spate (+cel de jos necesar pentru aterizări și altitudine)pentru evitarea obstacolelor, dar senzorii au unghi larg de detecție, astfel drona recunoaște obstacolele  în laterale, dar cu unghiuri moarte, nu are senzori dedicați pentru laterale. De aceea și confuzia unora care s-au bazat pe acest fapt și au lovit obstacole.

Drona vine cu telecomandă și se împerechează și cu smartphone-urile, cu un range total de 18km de transmisie, dar nu v-aș recomanda să testați, sigur veți avea interferențe dupa 2-3km.

Gimbalul cu 3 axe împreună cu camera de filmare fac pereche excelentă și oferă imagini splendide, dar care necesită puțin editare post-producție.

Ce-mi displace?

Prețul! Evident!

Nu cred și nu o recomand la acest preț, cred că undeva la maxim 3500 de lei cred că ar merita.

Softul încă necesită unele îmbunătățiri și una uriașă este legată de telecomanda dronei, care deși are un acumulator care ține cam 3-4 ore, problema este că dacă descarcă telecomanda, drona nu își activează singură funcția de întoarcere acasă ci pur și simplu stă în zbor la poziție fixă până primește comenzi sau până i se descarcă bateria.

Păreri PRO:
  • autonomie 34 minute
  • stabilă și la vânt mai mare
  • foarte rar pierde semnalul pe distanțe sub 3km
  • camera de filmare de calitate
  • senzori proximitate
  • viteză 16m/s în modul sport
Păreri CONTRA:
  • preț
  • buguri la soft
  • memorie interna de 1gb doar
  • nu are senzori sus și laterale

#3 O Drona SG906 PRO 2 mai ieftină

Cea mai ieftina drona din acest TOP 2021

recomandare drona ieftina

Cele mai bune caracteristici:
  • Smart flight
  • Camera filmare Sony
  • Funcția Go Home
  • Stabilizator electronic pentru camera
  • Funcția One Touch Landing
  • GPS Glonass

O dronă ca alternativă mai ieftină pentru dji mavic mini 2. Dar cu limitări la raza de acțiune și cu un mare inconvenient, acela că trebui înregistrată la AACR. Dar nu trebuie să fiți descurajați pentru că totul se face online și nu este chiar atât de greu să indicați perioadele când o folosiți și se face tot online. Drona are toate funcțiile și caracteristicile unei drone de calitate superioară, dar la un preț mai mic. Autonomia este de 10 minute dacă sunt condiții ideale de zbor, fără vânt și temperaturi optime între 20-30 de grade celsius. Iar raza semnalului este de 1.2km, dacă nu sunt obstacole între dronă și utilizator.

Ce conține pachetul?

Are 2 acumulatori incluși, o gentuță de transport, elicele, o telecomandă și cablul de alimentare,o mică șurubelniță și bineînțeles drona.

Imaginile sunt surprinzător de spectaculoase, având în vedere prețul dronei, iar gimbalul funcționează foarte bine, beneficiind și de funcția headless mode. Din păcate nu are senzori de proximitate pentru evitarea obstacolelor și va trebui să fiți atenți cum o manevrați în locuri cu obstacole multe.

Păreri PRO:
  • calitate filmare bună 4k
  • decolare/aterizare automată
  • funcție return home foarte utilă
  • funcția de urmărire
  • acumulator adițional inclus
  • compactă
  • motoare brushless – fără perii
Păreri CONTRA:
  • trebuie înregistrată la AACR
  • Rază mică de acțiune 1.2km
  • nu conține card de memorie

#4 Dronele Hubsan Zino Mini Pro

Cea mai performantă dronă care nu necesită autorizatie specială CAA

recomandare drona fara inregistrare caar

Cele mai bune caracteristici:
  • 249g
  • 4k
  • Senzori de obstacole
  • Funcție de tracking
  • HDR

Am ales-o în special pentru că nu vă costă nimic să o înregistrați la CAA(update 2023 – necesită înregistrare și costă cam 120 ron), pentru că în trecut nici acest pas nu era necesar pentru dronele sub 250g. Însă o directivă Europeană a schimbat puțin datele problemei și dronele se vor împărți pe mai multe categorii și în funcție de categorii va trebui să vă licențiați chiar și voi înșivă cu dovezi că ați luat cursuri speciale să pilotați acele drone.

La acest model aveți câteva restricții totuși în privința zborului, în special fac referire la zborurile în zone populate. Sunt foarte multe detalii de genul acesta și nu vreau să încarc articolul, aruncați o privire la legislațiile prvind dronele: AICI

Să vorbim de drona în sine…

Ce știe să facă această dronă? Ce autonomie are?

Are ceva ce mavic mini 2 nu are, senzorii de obstacole… care sunt de mare folos mai ales pentru cei începători. Însă sunt și obstacole pe care nu le poate evita și anume : firele de tensiune și crengile foarte subțiri.

Autonomia oferă peste 40 de minute de zbor și un range de până la 10km, dar să luați în cont și condițiile meteo care pot denatura aceste distanțe foarte mult. Viteza de zbor maximă nu este la fel de impresionantă, dar nici nu vă acest aspect ca pe un atuu neapărat. Presupunând că vreți să capturați imagini spectaculoase, nu să faceți curse cu ele.

Alte atuuri

Are stabilizator de tip Gimbal și funcționează fără reproș, era și culmea la acest preț!!!

Îmi place că poți pre-seta ruta de zbor dinaintea decolării, este utilă pentru a face o estimare cât mai corectă a autonomiei și vă puteți încadra vizual pe hartă în timp util de zbor, dar repet, trebuie să luați în considerare condițiile atmosferice.

Senzorul de imagine este mai mare decât cel al competitorilor de la DJI, și are și un mod de zbor nocturn, are o lumină de veghe la baza dronei, dar nu este foarte puternică, este util pentru vizulizarea dronei pe timp de noapte.

Din raportările clienților, pierderile de semnal sunt mai rare decât la dronele DJI, aici părerile sunt puțin subiective. Doar câțiva clienți dețin atât dronele DJI cât și Hubsan.

Păreri PRO:
  • autonomie de zbor mare
  • detecție obstacole pe 3 direcții
  • nu are pierderi de semnal dese
  • are mod Night Flight
Păreri CONTRA:
  • nu este deloc ieftină
  • softul este dificil de învățat

[faq-schema id=”5654″]

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button