Tech news

Microsoft pune ”gheara” pe Ubuntu

Microsoft Windows 10 va implementa Ubuntu în versiunea nativă.

Recent a fost anuntat ca Ubuntu Linux se ”aliază” cu Microsoft, directorul de dezvoltare de la Microsoft din departamentul platformei Windows a anuntat zilele acestea la o conferinta din San Francisco. Linia de comanda Ubuntu Linux va fi implementată direct in instalarea Windows-ului. Daca până acum erai nevoit să folosesti programe de tip Third-Party pentru a putea beneficia de functiile si scripturile Ubuntu pentru cei care aveau Windows instalat, acum acestia se pot bucura de aceasta optiune datorita acestei colaborari.

Aceasta optiune nu o sa ruleze prin creearea unei masini virtuale pe windows si asta este un prim avantaj. Posesorii care au deja Windows instalat pot să găseasca sub forma de download in libraria Windows Store, ”Gallo”.

Cand a fost facută public aceasta colaborare, s-a oferit si o demonstratie live a executarii scriptului Bash de pe un Desktop PC cu Windows 10, dar avertizeaza ca acesta este doar inceputul si ca mai sunt multe lucruri de implementat si deocamdata se afla in stadiul Beta.

Invitație pe canalul Youtube

Parerea mea despre Microsoft Windows cu  Ubuntu.

Eu consider că Microsoft a luat o decizie foarte importanta pentru a acapara cat mai multi utilizatori, dar eu nu o consider facila cel putin deocamdata si cred ca vor mai trece ani buni pentru a ajunge la stadiul matur al acestei colaborari.

In prezent se estimeaza ca sunt peste 270 de milioane de utilizatori de Windows, cu ocazia acestei aliante se vor deschide noi usi pentru a primi si utilizatorii de linux sau viceversa care vor avea numai de castigat de pe urma acestei colaborari.

Cum testez Bash-ul din Windows 10?

Dupa ce ati descarcat fisierele necesare si le-ai instalat, apasati meniul Windows Start si scrieti ”bash” si ar trebui sa va deschida o consola CMD cu root-ul Ubuntu ”/bin/bash. ”

Din pacate folosesc Windows 10 si nu pot sa va dau mai multe detalii.

Integrarea in pachetul de Windows 10 Bash va fi facuta in aceasta vara si va fi complet gratuita, dar utilizatorii trebuie sa activeze Windowsul cu drepturi de dezvoltator ”developer mode” si sa activeze bineinteles optiunea Bash.

Voi ce credeti? O sa aiba succes o astfel de colaborare?

Fiți deschiși la minte! Dar nu foarte deschiși ca s-ar putea sa v-o pierdeți.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verifică de asemeni și
Close
Back to top button