Recomandari Flavius-Tech

Recomandare și sfaturi alegere procesor în 2024

Cum să achiziționezi corect procesoarele pentru gaming

Oare acum, în 2024, merită să cumperi cel mai bun procesor pentru gaming, editare video sau multitasking? Sau mai bine să aștepți o nouă platformă mai performantă? Cert este că mereu va fi o nouă platformă și puteți aștepta continuu și niciodată nu veți avea un pc performant. Performanțele procesoarelor ce vor urma sunt foarte ușor mai puternice, aproape insesizabil progresul performanțelor procesoarelor.

Împart acest articol in 3 categorii de utilizari de procesoare :

  1. Procesoare pentru gaming
  2. Procesoare pentru multitasking
  3. Procesoare pentru editare video

De menționat este faptul ca procesoarele pentru video editing sunt foarte bune si pentru celelalte 2 categorii de utilizari, gaming si respectiv multitasking.

Invitație pe canalul Youtube
Scurta descriere

Noua tehnologie Intel din generația 13, dispune de tehnologia 10 nanometri și se referă la dimensiunea tranzistorilor din interiorul procesorului. Ca să vă faceți o idee despre dimensiunea de 10 nanometri, luați un fir de păr si incercati sa il despicati in 1400 de fire de păr. Sau mai exact este mai mic decât mărimea peretelui unei celule roșii din corpul uman, aceasta este mărimea unui tranzistor.

În procesor sunt în jur de 12 miliarde de tranzistori, depinde de procesor. Linkuri utile: https://en.wikipedia.org/wiki/Skylake_%28microarchitecture%29#Desktop_processors

Haideți să începem cu prima categorie:

Cel mai bun procesor de gaming | diferente

Procesorul tinde să fie din ce în ce mai puțin folositor jocurilor. În trecut jocurile erau optimizate să se folosească foarte mult de procesoare.

În prezent mai sunt puține jocuri care încă sunt optimizate să folosească procesorul. Dar trendul este să fie folosit cât mai mult procesorul gpu al plăcilor externe video.

Foarte multe jocuri sunt optimizate diferit și deci veți avea rezultate diferite de la joc la joc.

Așadar, nu toate jocurile vor folosi procesorul la fel.

Teoretic, un procesor cu 8 nuclee ar fi de ajuns pentru o foarte mare gama de jocuri. Depinde foarte mult și de placa video pe care o aveți și de jocul preferat.

Eu mereu când configurez sau recomand cel mai bun procesor de gaming, întreb clientul ce titluri de jocuri are în arsenal. Dacă este vorba de un joc de strategie sau aventură atunci putem vorbi de un sistem de gaming foarte ieftin quad core sau chiar dual core cu 4-8 threaduri și este arhisuficient. Dar, totul depinde de bugetul de achiziție.

Dacă vreți să nu mai aveți nici o durere de cap și dispuneți de buget fără limită, săriți direct la un i7 sau i9, de ce nu?

Tipurile de jocuri si pretentiile de fps conteaza!

De exemplu: un joc de tipul Crysis, la fel, poate fi jucat si pe un dual core cu detalii maxime la un frame per second de 30-40. Dar daca suntem impatimiti sa vedem cat mai multe fps atunci va trebui sa ne orientam spre un procesor cu 8 thread-uri. Dar nu poate fi vorba de „bottleneck” . Bottleneck apare atunci cand procesorul lucreaza la aproape 100% si fps-urile nu pot urca peste o limita, iar placa video lucreaza la doar o fractiune din puterea ei.

Limita decenta pentru un joc fiind de 30 fps. Chiar si un joc precum GTA 5 se descurca acceptabil pe un procesor cu 2 cores si 2 threaduri, dar este limita de jos.

Iar daca vom vrea sa il jucam si sa avem cadrele pe secunda mai mari, va trebui sa ne orientam spre un procesor cu 4 threaduri sau chiar 4 cores . Frecventa nu prea conteaza la procesoare pentru jocuri, aceasta nu ne ajuta decat in cazul in care vom avea pe langa joc si alte aplicatii care necesita latime de banda. De exemplu daca facem streaming, frapsing, sau vom avea aplicatii de tip editare video-foto. In cazul acesta va trebui sa fim atenti si la frecventa procesorului.

Pentru a nu lungi articolul o sa dau si 4 exemple de procesoare pentru gaming pentru bugete diferite. Si aici nu includ procesoarele de top pentru video editing care sunt bune si in gaming. Aici nu includ si procesoarele K pentru cei care vor O.C.

Procesoare ieftine pentru gaming recomandate:

Un clasament ale procesoarelor pentru jocuri pentru cei cu buget limitat.

Cu siguranta ca mai sunt multe variante de procesoare pentru gaming dar acestea pe acestea le recomand eu. Iar pentru a ne asigura si pentru viitorul jocurilor putem merge spre gama de top spre i7 si o sa stam fara grija jocurilor viitoare.

Puteti vedea si cateva configuratii de pc pentru gaming pentru diferite bugete http://www.flavius-tech.ro/category/recomandare-gaming-pc/

Cel mai bun procesor pentru multi-tasking    

Pentru multi-tasking avem nevoie cel mai mult de memoria cache si eventual de tehnologia hyperthreading. Latimea de banda conteaza doar daca vom face si video editing sau foto editing. Avand tehnologia hyperthreading avem automat si thread-uri suficiente si bineinteles cat mai multe nuclee posibil.

recomandare procesor 2024

Pe langa procesor vom avea nevoie si de memorie ram cat mai multa dar nu exagerat si depinde foarte mult ce tip de aplicatii si softuri folosim. Grafica nu este foarte importanta decat in cazul in care vrem sa facem un setup de tip multi-monitor. Sau dacă proiectele voastre se bazează pe Adobe After Effects. Dar putem realiza un sistem cu 3 monitoare folosind doar gpu-ul integrat. SSD-ul este obligatoriu pentru un sistem configurat pentru multi tasking. Dar un plus in incarcarea aplicatiilor si bootarea windows-ului ar putea fi facuta mai repede cu conectarea a doua ssd-uri conectate in RAID 0.

O alta atentie poate fi legata de TDP-ul procesoarelor care conteaza din punctul de vedere al consumului de energie si implicit de racirea procesorului. Cu cat temperatura disipata este mai mica a procesorului cu atat consuma mai putin si racirea va fi adecvata. Si nu trebuie suplimentat sistemul cu ventilatoare, deci va fi un sistem silentios.

Dau si 3 exemple de procesoare ideale pentru multi-tasking.

Cele mai bune procesoare pentru multi-tasking

Cel din urma este de generatia 12 de la Intel Alder Lake. Va avea nevoie de o placa de baza care sa suporte gen 12 de la intel. Este comparabil cu procesoarele xeon dedicate pentru servere. Viitorul meu sistem deja stiu cum va arata!

Cel mai bun procesor de editare video

 

cel mai bun Procesor 2024

Pentru editare video este de inteles ca vom avea nevoie cam de toate tehnologiile. Nuclee de la 8 in sus, threaduri „fara numar” .

Într-o primă instanta trebuie sa va asigurati la tipurile de encoding/decoding pe care stie procesorul sa le faca, dar depinde si de fisierele cu care veti lucra.

Cel mai important este sa avem memoria cache cat mai mare.

Cu cat vom avea mai multe placute RAM si restul componentelor in calculator vor fi mai multe cu atat memoria cache va trebui sa fie mai mare.

Ca sa explic mai pe intelesul tuturor viteza cu care preia instructunile procesorul de la restul componentelor este data direct de memoria cache. Cantitatea de instructiuni este reglata de banda de frecventa. Daca avem multi Ghz nu inseamna ca va merge calculatorul mai repede, ci inseamna ca va fi capabil sa primeasca instructiuni in volum mai mare dar viteza este limitata de memoria cache. Și la randul ei memoria cache trebuie dimensionata in functie de memoriile(componentele calculatorului). Este un fel de buffer al procesorului. Dar in cazul editarii video se depasesc cateodata si barierele de latime de banda ceea ce duce la suprasolicitarea procesorului si vom vedea o incetinire a lui (bottleneck). De aceea e recomandat un procesor din gama K. Pentru a putea fi overclock-at in cazul in care depasim aceea limita de latime de banda cand randam.

In concluzie, daca vrei cel mai bun procesor de editare video capabil, vei avea nevoie de toate tehnologiile la un loc.

Iata in opinia mea si cele mai bune variante de procesoare la ora actuala raportat la pret, mergem putin si spre entuziasti.

Top cele mai bune procesoare de editare video:

Atenție la ambele modele de procesoare, vin fără cooler de răcire. Veți avea nevoie de o răcire aftermarket.

Editarea video intotdeauna a fost „insetata” de performanta procesoarelor. Ai nevoie de frecvente mari, memorii ram cat mai mari, memorie cache foarte mare, thread-uri si core-uri fara numar.

De ce este nevoie de i7 pentru editare video? diferente intre i3/i5/i7/i9 la video editing

Diferentele majore le fac encoderele. La modelul i7 si i9 aveti toate encoderele deblocate, asadar puteti folosi majoritatea encodarilor cand editati un video. Deci, dacă stii ca lucrezi cu anumite tipuri de encodere, asigura-te ca iti cumperi cel mai bun procesor pentru editare video care este deblocat.

AMD SAU INTEL: Care este cel mai bun procesor?

Ambele brand-uri au plusuri si minusuri comparative. Insa eu consider ca Intel are mai multe atuuri in comparatie cu AMD. Nu pot spune însă că cel mai bun procesor este AMD sau NVIDIA.

AMD au de partea lor pretul raportat cu performanta, dar acel plus va fi acoperit de consumul de energie și loteria semiconductorilor pe care il au procesoarele AMD. Si, va fi nevoie de o suplimentare de buget si pentru racirea lor si sursa de tensiune cat mai stabila (este valabil si pentru intel, o sursa de tensiune de calitate este necesara „no matter what!”).

Intel au de partea lor fiabilitatea, adaptabilitatea de a livra performanta numai atunci cand este nevoie și mult mai puține erori neașteptate.

Scurt istoric

AMD  –  Advanced Micro Devices

Este o companie americană de semiconductori multinațional, cu sediul în Santa Clara, California. Se ocupă cu dezvoltarea de procesoare de calculator și tehnologii aferente pentru piețele de afaceri și de consum. În timp ce inițial a fabricat procesoare proprii, compania a externalizat ulterior fabricarea. O practică cunoscută sub numele de fabless, după ce GlobalFoundries a fost desprinsă în 2009. Produsele AMD includ microprocesoare, chipset-uri de bază, procesoare încorporate și procesoare grafice pentru servere, stații de lucru și computere personale , și aplicații de sisteme încorporate.

Intel  – Intel Corporation

Este o companie americană multinațională și tehnologică cu sediul în Santa Clara, California, în Silicon Valley. Este cel de-al doilea mare și cel de-al doilea producător de chip-uri semiconductoare de mare valoare. Bazată pe venit după ce a fost depășită de Samsung, și este inventatorul seriei de microprocesoare x86… Procesoarele găsite în majoritatea computerelor personale. Intel furnizează procesoare pentru producătorii de sisteme informatice, cum ar fi Apple, Lenovo, HP și Dell. Intel produce, de asemenea, chipset-uri de placă de bază, controlere de interfață de rețea și circuite integrate, memorie flash, chips-uri grafice, procesoare integrate și alte dispozitive legate de comunicații și calcul.

Daca vreti o configuratie sau recomandare/configurație personalizată puteti lasa un comment cu raspunsurile la cateva intrebari aici : http://www.flavius-tech.ro/vreau-o-recomandare/

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button