Recomandari Flavius-Tech

Cele mai bune surse pentru gaming pc

Recomandare surse pc 2019

Cele mai bune surse pc vin la preturi care vi se vor parea prea mari. Sursele au ca singur scop alimentarea cu curent continuu al tuturor componentelor din interiorul unei carcase pc.

În acest articol vom vorbi despre cele mai comune formate de surse de calculator, si anume sursele ATX.

Ce este sursa ATX de pc?

sursa pc atx 2018

Sursele pc au ca rol preluarea de curent alternativ de la priza, in cazul de fata 220v de la prizele din casele noastre, si transformarea acestui curent in curent continuu(necesarul alimentarii pentru fiecare componenta din PC). Curentul este transmis prin intermediul conectorilor pentru fiecare componenta din calculator. Avem mai multe linii de voltaj separate, 12v, 5v, 3.3v, 1v etc.

Ce conectori au cele mai bune surse?

Minimul de conectori la o sursa normala contine:

 • un cablu de 20+4 pini
 • conectorul principal de alimentare a placii de baza
 • minim 1 conector de alimentare procesor care poate fi de 4 pini sau de 4+4 pini pentru procesoarele de top
 • 1 cablu care contine de la doua pana la 4 mufe molex
 • 1 cablu ce are de la două până la patru mufe sata de alimentare pentru hdd/ssd etc
 • 1 cablu de alimentare pentru placile video de 6 pini sau 6+2 pini (se regaseste la sursele mai performante)

Acestea sunt minimele de cabluri pentru fiecare sursa, sigur ca pentru sursele high-end veți regăsi mai multe cabluri de conectare sata si de alimentare placi video.

Tipuri de surse de calculator

recomandare cele mai bune surse pc

Sunt 3 tipuri de surse pc:

 1. surse normale (contin toate cablurile conectate in interiorul surselor)
 2. surse modulare (contin toate cablurile detasabile de conectare)
 3. surse semi-modulare (contin cablul de alimentare procesor de 4+4 pini și cel de 20+4 al placii de baza gata conectate în interiorul sursei), iar restul conectorilor sunt detasabili.

În funcție de necesități, fiecare persoană poate alege pentru cât îi permite bugetul. Sursele modulare sunt mai scumpe, comparativ cu cele normale.

Stabilitatea voltajelor surselor

Ca să găsești cele mai bune surse de calculator, trebuie sa te orientezi spre un brand cunoscut pentru calitatea componentelor din interiorul surselor. Stabilitatea voltajelor este crucială pentru fiabilitatea întregului sistem PC. O sursa care livrează voltaje stabile fara fluctuatii mari de voltaje ne vor proteja componentele  pe perioade mai lungi de folosire. Sunt softuri de monitorizare a voltajelor pentru a verifica in mod constant cum este livrat curentul pentru fiecare piesa din pc. Cel mai comun software este AIDA64.

Protectiile surselor de PC

Majoritatea surselor ofera protectii asupra supra-voltajelor / sub-voltajelor și a scurt-circuitelor. Sursele high-end oferă din ce în ce mai multe protectii care protejeaza componentele pc-ului de fluctuatii majore a curentului primit/trimis (OVP, UVP, SCP, OPP, OTP).

Certificările pentru cele mai bune surse de PC

Avem mai multe tipuri de certificări pentru sursele pc:

 • surse standard 80%+
 • certificare bronze
 • certificare silver
 • certificare gold
 • certificare platinium

Fiecare au certificare de minim 80%. Ceea ce înseamnă ca oferă voltajele în parametri normali la un consum de pana la 80% din totalul puterii afisat al sursei. De exemplu :

O sursă de 500w, producătorul este obligat de lege sa furnizeze voltaje stabile la un consum de minim 80% din puterea totală afisata de 500w din acest caz. Deci, dacă sistemul va primi curent stabil daca va consuma pana la 400w, nu inseamna ca nu veti putea pune componente care sa consume peste 400w, dar producatorul nu garanteaza ca acele voltaje se vor păstra stabile daca sistemul consuma peste 400w.

Pentru fiecare tip de certificare stabilitatea surselor creste procentul de stabilitate din totalul afisat de producator. De exemplu pentru certificarea platinium sursele sunt stabile la un consum de 94-96% din totalul puterii afisate.

Iată un tabel de stabilitate pentru fiecare certificare în funcție de consumul pc-ului

Tipuri de surse 80 Plus  115 V intern non-redundant 230 V intern redundant 230 V EU intern non-redundant
Procentaj pentru consum 10% 20% 50% 100% 10% 20% 50% 100% 10% 20% 50% 100%
80 Plus 80% 80% 80% 82% 85% 82%
80 Plus Bronze 82% 85% 82% 81% 85% 81% 85% 88% 85%
80 Plus Silver 85% 88% 85% 85% 89% 85% 87% 90% 87%
80 Plus Gold 87% 90% 87% 88% 92% 88% 90% 92% 89%
80 Plus Platinum 90% 92% 89% 90% 94% 91% 92% 94% 90%
80 Plus Titanium 90% 92% 94% 90% 90% 94% 96% 91% 90% 94% 96% 94%

Majoritatea surselor ce le folosim noi sunt non-redundante. Cele redundante sunt folosite la servere.

Observați ca la consumuri mai mici ale componentelor  pc-ului voltajele devin din ce in ce mai ineficiente. De aceea este important ca sursa sa fie configurata foarte bine în functie de fiecare sistem. Am observat multe configuratii foarte proaste, cu sisteme care consuma maxim 350w si cu surse de 850w, acel sistem va pierde din eficienta sursei, fie sub forma de pierdere de energie care degaja caldura suplimentara in carcase, fie sub forma instabilitatii voltajelor.

Când schimbăm o sursa pc?

Sursele care ies din parametrii stabili ai voltajelor trebuiesc schimbate cand depasesc 10% din stabilitatea voltajului. Multi le schimba chiar si daca depasesc parametrii cu 5%.

De exemplu:

Dacă pe linia de 12 volti vom vedea voltaje de plus sau minus 10% atunci este cazul sa va orientati spre schimbarea sursei. Adică, dacă în loc de 12v vom vedea peste 13.2v  sau mai putin de 10.8v, atunci este cazul sa va orientati sprea alta sursa. Sau, pentru precautie puteti sa le schimbati daca ies din parametri cu 5%. La fel este si pentru restul liniilor de 5v, 3.3v, 1v etc. Luați un calculator și calculati cu cat au iesit din parametrii standard. Puteti citi aceste voltaje fie din uefi/bios, fie in software ca AIDA64, dar cel mai sigur mod este cu multimetrul.

Cât consumă sistemul meu PC?

Fiecare componentă din PC are un consum maxim in load, fiecare producator este obligat sa afiseze acel consum in cartea tehnica a produsului. Asadar, puteti calcula totalul in load al componentelor si veti sti ce sursa sa cumparati. Nu uitati! Luati în calcul si perifericele care le veti conecta la pc, fie prin porturile usb, fie prin orice tip de port de conectare la PC.

Dar în mare parte va fac o lista cu un consum mediu al componentelor unui pc:

 • un hdd are un consum mediu de 20-30w in load
 • un ssd consuma cam 3-10w
 • procesorul i3 consuma circa 50w in load
 • o placa video gtx 1060 are un consum de maxim 100w in load
 • perifericele nu consuma foarte mult dar e bine sa puneti cam 30w pentru a fi siguri ca sistemul sustine mai multe periferice simultan
 • placa  de baza (sunet/ventilatoare/diferite porturi etc) cam 50w pentru un sistem mediu.
 • memorii RAM, cu cat latenta este mai mică, cu atât consumul va fi mai mic, dar in medie cam 15w consuma o placuta normala in load.

Este dificil sa calculez precis pentru fiecare sistem, dar in medie cam acestea sunt consumurile unui sistem decent. O sursa de 450w-500w ar trebui sa fie arhisuficienta pentru un sistem cu placa video gtx 1060.

Recomandare cele mai bune surse pc 2019

Sursa modulara Corsair

Am cumparat-o recent pentru pc-ul din dormitor unde mai trag cate un gaming, sper sa am timp sa ii fac un review. Excelenta pentru gaming daca vrei si silentiozitate cand nu te joci.

Sursa Segotep ATX

Foarte silentioasa, dar dupa 1-2 ani o sa acumuleze praf si o sa se auda, aceasta are alimentare separata pentru placile video cu mufa de alimentare 6 sau 6+2 pini. Foarte bune recenzii, pentru un pc gaming modest este sursa cu cel mai bun raport calitate-pret.

Sursa semi-modulara Thermaltake

O sursa capabila sa duca un sistem gaming decent, poate fi utilizata pentru sisteme cu  placi video de top, pentru gamerii avansati.

Sursa Modulara Corsair RMi Series

Cele mai bune surse PC 2016

O sursa mai mult decat capabila, sursa pentru pc gaming de top chiar spre entuziasti care se joaca la rezolutie 4k sau pentru cei ce au 2 placi video legate in SLI sau crossfirex, o recomand si pentru workstation.

Fiecare calculator are particularitatile lui si sursa se va alege in functie de piesele si perifericele atribuite.

Eu sper ca am acoperit toate detaliile despre ce inseamna o sursa si sper ca am fost inteles. Dar va astept cu un comment in caz ca nu ati inteles ceva.

Sursa Sirtec – High Power RockSolid

Am intrat pe terenul configuratiilor de minerit pentru BitCoin. Aceasta sursa suporta pana la 6 placi video.

Sper ca v-am fost de ajutor sa gasiti cele mai bune surse pentru nevoile voastre, daca nu! Cereti in comment un sfat.

Căt de util ți-a fost acest articol?

Click pe steluțe pentru a evalua!

Media evaluărilor / 5. Numărul voturilor

Tags

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 22 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button