Recomandari Flavius-Tech

Recomandare sursa pc pentru 2024

Sfat achziție surse pc - TOP cele mai bune

Cele mai bune surse pc sunt vor fi alese în funcție de necesitatea sistemului/desktopului pc. Cu câteva simple calcule aritmetice putem afla ce putere va fi necesară pentru achiziția sursei PC de alimentare. Compatibilitățile sunt în mare parte standard. Iar despre formatul surselor de pc, inițial, cu câțiva ani sursele nu aveau un format standard. Acum, de ceva ani, sursele au primit standardul cel mai des intalnit și anume ATX. Mai sunt si alte tipuri de standard, dar o sa-l dezbat doar pe cel mai des intalnit la sistemele actualde de pc-uri desktop. Nu ne bagam la categoria serverelor pentru ca e un intreg topic.

Care este funcția unei surse de tensiune de calculator?

Transformarea energiei electrice din curent alternativ în curent continuu.

Curentul alternativ ( 220v )- este curentul ce îl primim de la furnizorul de energie electrică la priza.

Invitație pe canalul Youtube

Curentul continuu – este curentul necesar pentru piesele din calculator, sau mai este intalnit si in baterii, acumulatori etc.

surse pc 2023

Indiferent ce ați crede, majoritatea electronicelor, electrocasnicelor din case funcționează cu curent continuu. Cu alte cuvinte, fiecare obiect electrocasnic care functionează cu energie electrică, are încorporat o sursă de tensiune ce transformă curentul alternativ venit de la priză în curent continuu pentru piesele electronice.

Motivul pentru care avem la prize curent alternativ este simplul motiv ca poate fi transportat pe distanțe foarte lungi și cu fire foarte subțiri, comparativ cu curentul continuu.

Dupa ce sursa a transformat curentul, acesta va fi impartit si distribuit spre componentele calculatorului prin conectori : 12v , 5v,  3.3v  s.a.m.d. Mai sunt denumite linii de alimentare!

Tabel eficienta surse pc

Producatorii specifica la fiecare sursa o putere in watts si o certificare de exemplu 80% bronze. Sa zicem ca avem o sursa de 1.000w asta se traduce prin garantarea producatorului ca sursa o sa poata furniza 800 watts spre piesele din calculator, iar bronze se refera la valoarea peste 80% in functie de reduntanta consumatorilor. Iata si un tabel cu certificarile:

 

80 Plus test 230V redundanta interna
Procent in sarcina 10% 20% 50% 100%
80 Plus
80 Plus Bronze 81% 85% 81%
80 Plus Silver 85% 89% 85%
80 Plus Gold 88% 92% 88%
80 Plus Platinum 90% 94% 91%
80 Plus Titanium 90% 94% 96% 91%

 

Dupa cum observati, eficienta e slaba cand sarcina e mica. Asta se traduce prin „overkill” cand luati surse prea puternice si consumatorii  PC-ului vor folosi sub 50% din puterea ei, eficienta este mai mica. Intotdeauna cand fac configuratiile ma incadrez intre 50-70% din puterea sursei, oricum e mai bine sa aveti o sursa mai puternica in caz ca adaugati consumatori sa poata sustina, pe cand daca luati una la limita nu puteti face upgrade-uri sau sa adaugati componente. E mai bine sa ai putin mai mult decat sa nu ai deloc.

Confuzia dintre T.D.P și consumul real în watts.

E adevarat că și producătorii nu specifică un consum exact al componentelor și asta poate creea confuzii. TDP vine de la Thermal Design Power și se referă la puterea calculata prin disiparea energiei sub forma de caldura. Este o referinta, nu o certitudine, dar este suficient să o calculați ca și prag de potențial de consum energetic. Aceste consumuri nu pot fi cuantificate de către producatori pentru că nu au de unde să cunoască metodele de cum va fi folosită componenta. Sunt factori externi de care depind acel consum.

Eficienta pentru cele mai bune surse pc

In 2006 s-a impus un standard de eficienta catre toti producatorii de surse de calculator si acesta sa nu fie sub 80%, deci teoretic toate sursele ar trebui sa fie eficiente peste 80%, doar ca din varii motive acestea nu sunt certificate dar nu inseamna ca nu sunt eficiente de până la 80%… exemplul surselor NoName venite din China. Vedeti din ce cauza certificarea titanium este mai scumpa, pentru ca la un consum de 100% au pierderi de doar 9%,asta inseamna foarte putina pierdere, firele vor fi mai reci si nu vom avea energie disipata sub forma de caldura in carcasa.

Daca va intrebati ce se intampla cu restul procentului pana la 100%, ei bine acestea sunt pierderile de curent sub diferite forme. Cea mai mare pierdere o au pe fire, fiind vorba de curent continuu cu cat firele sunt mai lungi sau prea subtiri acestea se vor comporta ca rezistente si vor pierde energia eliberata de regula prin caldura.

Care sunt cele mai bune surse sau ce sa alegem?

cum sa cumperi cele mai bune surse de tensiune pentru pc

La aceasta intrebare eu sper sa va raspund dupa ce imi dati detaliile restului pieselor.

Aici atentionez pe cei ce pun prelungitoare de fire, am vazut ca multi pun extendere de cabluri pentru a avea un „cable management” cat mai bun si eu ii sfatuiesc sa nu foloseasca prelungitoare de cabluri.

Exceptii surse  server

De stiut, ca serverele sau unitatile de calcul trebuiesc sa aiba o certificare de la 90% in sus pentru a functiona in regim de 24/24 ore continuu. Daca va uitati la o sursa de server dedicata veti constata diferente majore si in primul rand la lungimea firelor, si formatul care nu este atx 2.3. In cazul serverelor depind de redundanță, in cele mai avansate servere sunt surse hot plug, care sunt puse in perechi si in caz ca una se strica se autoactiveaza cea de-a doua si pot fi scoase fara a se opri serverul.

Bun, daca avem selectata aria unde sa ne incadram trebuie sa ne uitam la restul aspectelor, sa alegem cele mai bune surse pc. Protectii de scurtcircuit,supra voltaj etc, acestea sunt la toate sursele. Cu cat sunt mai scumpe cu atat asigura protectii mai multe si garanteaza cu putere si eficienta mai mare.

Alt aspect pe care pun eu pret si aici tine de la individ la individ este sursa „smart”. Aceasta are un senzor de temperatura si da comanda ventilatorului sa porneasca doar daca detecteaza o anumita temperatura presetata. Imi plac pc-urile silentioase si poate intr-o zi o sa fac o configuratie de sistem de tip no-fan.

Conectorii pentru surse PC modulare

Alt lucru pe care trebuie sa il luam in considerare este conectica. Daca avem o placa video cu alimentare separata trebuie sa ne asiguram ca sursa are conectorul pentru ea.

Exista si varianta adaptoarelor de la molex -> pci ex, dar nu recomand sub nici o forma prelungirile sau extensiile de fire.

Restul conectorilor sunt standard, mufa 4 pini pentru procesor, mufa 20+4 pini, mufele pentru alimentarea sata si molex.

surse pc semi modulare

Care sunt cele mai bune surse? Modulare sau nemodulare? Aici tine la fel de individ si fiecare alege ce vrea. Avantajul surselor modulare consta in faptul ca poti sa renunti la anumiti conectori si asta duce la un wire management mai bun si mai curat.

Cat despre sursele de calculatoare single rail, dual-rail, multi-rail este marketing, ca oricum este folosit o singura placuta de PCB pentru componentele electronice. Pot fi sute de cai de transmitere de curent ca tot din aceleasi componente ies toate.

Amperajul sursei trebuie sa fie proportionat cu piesele care o sa consume(mai multe piese in unitate inseamna ca avem nevoie de amperi).

Bun, daca vrem ultimul ragnet de Gaming PC cu placi video in sli consumul energiei va creste si el, asadar vom dimensiona puterea sursei in functie de consumul pieselor.

Care este cea mai buna alegere de surse pc?

Raspunsul la aceasta intrebare depinde care sunt cele mai bune surse pentru nevoile fiecaruia. Daca ai un pc gaming si vrei sa ai stabilitate si fiabilitate minim certificare gold pentru o sursa. La fel si pentru cei care lucreaza cu baze de date sau au date importante inmagazinate pe pc. Daca vrei doar pentru gaming ocazional si pc-ul nu functioneaza pe perioade mari, atunci o sursa de pana la 100 de lei va fi de ajuns. Daca ai un pc doar pentru lucruri modice, sa privesti un film sau sa stai pe facebook, atunci o sursa de 60-100 lei e suficienta.

Am observat multi care fac configurari de pc ca tind sa puna surse cu dublul puterii (overkill), atat timp cat sursa are protectii o sa ne protejeze calculatorul(nu inseamna ca daca avem o sursa mai puternica o sa ne protejeze calculatorul mai bine). Sunt cazuri izolate cand surselor din varii motive nu le functioneaza protectiile de supra si sub-voltaje.

Monitorizarea voltajelor

Inca un lucru de mentionat este monitorizarea voltajelor, cele mai sigure masuratori se fac cu voltmetrul. De exemplu, daca pe circuitul sa zicem de 12v (mufa 24+4 pin) o sa avem rezultate cu 10% in plus sau in minus fata de 12v atunci e timpul sa schimbam sursa. Acelasi lucru este si pe masuratorile celorlalti conectori. Deci, marja de eroare nu trebuie sa depaseasca 10% in plus sau in minus.

Dar sunt si softuri de monitorizare a voltajelor, iar cel mai des folosit este AIDA64.

Multi le schimba chiar si daca depasesc 5% fata de voltajul prestabilit.

Daca in loc de 12v o sa vedem 13.2v sau mai sus de atat atunci e semnul ca sursa nu mai e stabila sau daca este 10.8 sau mai jos.(Aceste reguli nu se aplica celor ce fac OC pentru ca isi asuma responsabilitatea).

Orice device din casa contine o sursa de tensiune, fie televizor, fie un espressor de cafea, toate aparate au o sursa de tensiune, acestea pot iesi din parametrii recomandati si duc la defectarea lor daca aceste voltaje nu corespund tehnic.

Exemple de unele dintre cele mai bune surse pc

Iata si cateva dintre cele mai bune surse din 2023 care le recomand.

Sursa modulara Corsair

recomandare sursa modulara corsair 2023

Am cumpărat-o în urmă cu 6 ani pentru pc-ul personal unde mai trag căte un gaming, sper să am timp să îi fac un review. Excelentă pentru gaming dacă vrei și silențiozitate când nu te joci.

Update: 03-aprilie 2023

După mai bine de 6 ani de când o am, încă este în parametrii de voltaje stabile. Am avut probleme cu un fir de la un cablu sata, dar s-a remediat ușor problema, înlocuindu-l cu cel de rezervă.

Sursa Ieftina Segotep ATX

cea mai ieftina sursa de calculator gaming

Foarte silentioasa, dar dupa 1-2 ani o sa acumuleze praf si o sa se faca auzita, aceasta are alimentare separata pentru placile video cu mufa de alimentare 6 sau 6+2 pini. Foarte bune recenzii, pentru un pc gaming modest este sursa cu cel mai bun raport calitate-pret.

Sursa Segotep

sursa sistem gaming ieftina 2023

O sursa capabila sa duca un sistem gaming decent pentru 2023 Dar cum am explicat mai sus, depinde si de cat consuma placile video respective din sistemul de jocuri.

Sursa Chieftec

sursa de tensiune pentru editare video 2023

Aici,

Intram pe teritoriul gamerilor avansati, o sursa foarte buna care asigura putere pentru un sistem gaming din gama superioara si este semi-modulara.

Sursa Modulara Corsair RM Series

cele mai bune surse pc gaming high end

O sursa mai mult decat capabila, sursa pentru pc gaming de top chiar spre entuziasti care se joaca la rezolutie 4k sau pentru cei ce au 2 placi video legate in SLI sau crossfirex, o recomand si pentru workstation.

Fiecare calculator are particularitatile lui si sursa se va alege in functie de piesele si perifericele atribuite.

Eu sper ca am acoperit toate detaliile despre ce inseamna o sursa si sper ca am fost inteles. Dar va astept cu un comment in caz ca nu ati inteles ceva.

Sursa Seasonic Prime SSR-1300GD

surse pc performante

Am intrat pe terenul configuratiilor de sisteme profesionale pentru editări video. Aceasta sursa suportă 2 plăci video conectate în paralel.

Sper că v-am fost de ajutor să găsiți cele mai bune surse pentru nevoile voastre, dacă nu! Cereți în secțiunea de comentarii un sfat.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button