Recomandari Flavius-Tech

Top 5 cele mai bune ventilatoare pentru carcasa PC

Ce ventilator de carcasa să cumpăr? Ghid montare

2024 este un an promițător, o să abordăm subiectul legat de răcirea carcaselor pentru pc, respectiv despre cum să alegeți cele mai bune ventilatoare de carcasa de calculator, dar și cum să montezi cel mai corect ventilatorul de carcasa pentru PC Desktop.

Dacă ați observat că PC-ul vostru rulează un pic mai greoi decât ceea ce este ideal pentru componentele sistemului vostru, poate fi timpul să începeți să verificați câteva dintre cele mai bune ventilatoare de carcasa pc pentru a evita problemele viitoare. Există o varietate largă de opțiuni disponibile pentru voi atunci când vine vorba de ventilatoare de carcasa pc, este important să alegeți unul potrivit pentru cazul individual al fiecăruia din voi.

Vezi direct TOP 5 cele mai bune ventilatoare de carcasa silențioase

Ghid video pe canalul youtube Flavius Tech

Invitație pe canalul Youtube

Vizitați și canalul de Youtube Flavius-Tech aici: Flavius-Tech’s channel

Pentru a vă ajuta puțin, am creat acest ghid cuprinzător al cumpărătorului pentru a explica modul în care funcționează un sistem de răcire a ventilatorului și cum să alegi cel mai bun ventilator pentru cazul, componentele și alte specificații ale sistemului PC al tău. Înainte de a începe să faceți cumpărături, veți dori să verificați de două ori dimensiunile ventilatoarelor carcasei din cazul vostru și cât de mult spațiu liber aveți de fapt in interiorul carcasei pentru cumpararea unui ventilator. În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de mai multe ventilatoare. Într-adevăr, totul depinde de ceea ce încerci să faci.

Rolul coolerului/ventilatorului pentru performanța calculatorului

cel mai bun ventilator de carcasa 2024

Pe măsură ce tehnologia avanseaza rapid, la fel si pc-urile și laptopurile noastre devin din ce în ce mai performante, o data cu ele crește și consumul componentelor și sunt direct corelate cu disiparea energiei sub formă de caldură.

Dacă performanțele sistemelor se măresc constant, nu putem spune acelasi lucru și despre ventilatoarele de răcire a carcaselor și din păcate acestea nu s-au schimbat aproape deloc.

Așadar, o carcasă neaerisită poate afecta durata de viață a întregului sistem. Indiferent dacă ai o carcasa de pc gaming, este bine să asiguri o circulație bună a aerului prin carcasa calculatorului.

Cu o pozitionare corectă a ventilatoarelor, putem realiza o aerisire simultană a ambelor procese, aducerea de aer proaspat în carcasă, în timp ce alt/e ventilator/oare scoate aerul cald produs de componente.

Cum este cel mai bine să montez corect ventilatoarele pe carcasă?

Nu este atât de dificil, doar trebuie sa fim atenți la detalii. Am schițat o diagrama legata de cum trebuie montate corect ventilatoarele pe o carcasa.

Sagețile albastre sunt reprezentate de aer rece (proaspăt) care trebuie adus în carcasă, iar cele roșii reprezinta aerul cald ce trebuie scos în afara carcaselor.

cum sa montez corect ventilatoarele pe carcasa

Asadar, o sa punem ventilatoarele sa traga aer rece de la baza și din fața carcasei, astfel vom impinge acel aer proaspăt spre componente.

Legile fizicii spun că aerul mai cald se ridică în sus în mod natural, deci, ventilatoarele de sus din carcase au rolul de a impinge acel aer cald spre exteriorul carcasei.

De unde stiu care parte a ventilatorului trage aer si care impinge aerul?

Aici este confuzia multora, nu știu mai exact care parte a ventilatorului trage aer și care parte impinge aerul.

Partea care trage aerul este cea mobila, partea ventilatorului care se misca din stanga imaginii este cea pe care trage aerul.

Partea care impinge aerul este statică, partea ventilatorul pe care este asezat motorasul este fixă, imaginea din partea dreapta, deci pe acea parte va ieși aerul.

pozitionare corecta a ventilatoarelor de carcasa

Sunt si mici exceptii, dacă se schimbă polaritatea ventilatoarelor, acestea își vor schimba sensul de rotații.

Deci, acum aveți idee care parte a carcasei se ocupa de aducerea aerului proaspat și care o scoate… știți și direcția aerului care circulă prin coolere. Rămâne doar sa le montați.

Asigură-te ca achiziționezi dimensiunea corectă a ventilatoarelor pentru carcasele fiecărora din voi. Cele mai bune ventilatoare de carcasă sunt cele de 120mm.

Cum deosebesc ventilatoarele de carcasa de cele de procesor?

Ventilatoarele care au palele/elicele mai late și mai puține ca număr sunt recomandate pentru coolerele cu radiatoare, ex: coolerul de procesor

Ventilatoarele care au palele/elicele mai înguste și mai multe ca număr sunt recomandate pentru carcasele pc-urilor.

Avantajele la cele cu mai multe elice/pale sunt că direcționează aerul pe portiuni fixe si pe distante mai mari, iar cele de radiatoare imping aerul pe suprafate mai mari si mai scurte, exemplu suprafetele de radiatoare care sunt imediat langa ventilatoare.

Ce înseamnă CFM la ventilatoarele de carcasă PC?

CFM = Cubic Feet per Minute

Da!

Este adnotat fluxul de aer în sistemul imperial, nu cel metric.

Așa este măsurat fluxul/volumul de aer pe care un ventilator de carcasă îl poate aduce/împinge după caz.

Cu cât mai mare cu atât mai bine. Trebuie să menționez că și zgomotul produs va crește proporțional cu volumul de aer pe care un ventilator de carcase PC este capabil să-l dizloce.

Recomandare cele mai bune ventilatoare de carcasa silențioase

O să dau câteva exemple de ventilatoare foarte bune pentru carcasele de pc. Unul pe care il recomand pentru calitatea ventilatoarelor și silențiozitatea lor, dar sunt putin mai scumpe, si unul din segmentul ieftine.

#1 Cele mai silențioase ventilatoare de carcasa Noctua NF-P12 PWM

Unul dintre cele mai bune ventilatoare de carcasa

cel mai silentios ventilator de carcasa

 

Cele mai bune caracteristici de ventilatoare de carcasa:

 • Flux de aer: 63.4 – 92.3
 • Nivel de zgomot: 12.6 – 19.8
 • Ore de funcționare: 150000

Un ventilator  cu  adevărat silențios chiar și la viteze de rotații maxime. Apropo… între 900 și 1300 rotații/minut. Fluxul de aer este decent pentru un astfel de ventilator foarte silențios. Sigur, prețul nu este cel mai ieftin, însă performanțele sunt printre cele mai bune la raportul preț/performanță/silențiozitate.

Țineți cont că un astfel de ventilator ar trebui să țină 50 de ani dacă este bine întreținut și nu este expus apei. Este o achiziție care să dureze mai mult decât toate celelalte componente din pc-ul vostru.

Păreri PRO:

 • foarte silențios
 • flux decent de aer
 • sistem prindere cauciucat (reduce rezonanța și vibrațiile)
 • ușor de montat

Păreri CONTRA:

 • nimic

Cele mai bune ventilatoare PC de carcase

Silențiozitate - 10
Raport preț-calitate-fiabilitate - 9.8

9.9

Scor obținut

Ventilatorul de carcasă PC Noctua primește titlul pentru cel mai bun ventilator de PC al acestui articol. Îl recomand cu încredere, nu este ieftin deloc, dar credeți-mă că merită.

User Rating: 5 ( 1 votes)

#2 Kit 3 ventilatoare Aerocool Eclipse Pro

Un kit rgb de ventoatoare destul de ieftine

kit cele mai bune ventilatoare pentru carcasa pc 2024

Cele mai bune caracteristici:

 • RGB
 • Telecomandă inclusă
 • Splitter inclus

Unul dintre cele mai bune kituri de ventilatoare cu iluminare rgb, care de fapt este și compatibil cu plăcile de baza ARGB (Adressable RGB).

Îmi plac aceste tipuri de ventilatoare pentru că nu distrag atenția cu iluminarea led, care este formată dintr-un inel foarte subțire iluminat și nu va fi deranjant pentru ochi.

În pachet este inclusă telecomandă și controllerul care vă va da posibilitatea de a ascunde firele prin spatele carcasei.

Bineînțeles că au colțurile cauciucate pentru a reduce zgomotul produs de rezonanță. Sunt surprinzător de silențioase la viteze mari, dar nu pot garanta că pe viitor nu vor ajunge particule fine de praf și vor începe să facă zgomot.

Ce nu îmi place la ele?

Fluxul de aer, nu pot să spun că vor fi eficiente în răcirea sistemelor pretențioase, dar pentru sisteme de gaming mid-range, acest kit de ventilatoare argb cu telecomandă sunt fantastice și recomand montajul a două ventilatoare frontale și unul în spatele carcasei din zona procesorului.

Păreri PRO:

 • sunt destul de ieftine
 • silențioase
 • design plăcut
 • bandă led foarte slim

Păreri CONTRA:

 • viteză maximă 1000rpm / limitare airflow
 • pentru 1000rpm acustica e cam mare

#3 Unul dintre cele mai bune ventilatoare de carcasă ARCTIC 

Iată și o recomandare de ventilator ieftin de carcasă

ventilator ieftin pentru carcasa sau radiator

Cele mai bune caracteristici:

 • Funcție PWM
 • Flux aer: 56.3 CFM
 • Nivel de zgomot: 20 dBA

Iată și un model ieftin de ventilator de carcasa pc ca alternativă. Este foarte ieftin ți nu poate fi refuzat pentru 2024. Nu este cel mai silențios ventilator de carcasă, dar la rotații mici va fi practic mut.

Deși ieftin, fluxul de aer împins este uriaș, desigur că la maxim de rotații se va auzi puțin, dar mă așteptam la mai rău.

Evident că toate ventilatoarele de carcasă se vor putea monta și pe radiatoarele de la răcirile pe bază lichidă.

Păreri PRO:

 • ieftin
 • silențios la rotații de 900 rpm
 • flux aer decent

Păreri CONTRA:

 • nu dă cu aspiratorul prin casă

#4 Cele mai bune ventilatoare de carcasa Thermaltake Pure Dou 12 RGB

Un kit de ventilatoare cu led pentru design si eficiență

cele mai bune ventilatoare de carcasa pc cu rgb

Cele mai bune caracteristici:

 • Addressable RGB
 • ASUS Aura Sync â
 • GIGABYTE RGB Fusion
 • MSI Mystic Light Sync
 • AsRock Polychrome

Am găsit acest kit de ventilatoare pentru carcasele calculatoarelor cu iluminare rgb addressable. Addressable înseamnă că puteți controla din software mai multe nuanțe și felul cum interacționează iluminarea cu mai mulți factori, de exemplu: muzică, softuri diferite, etc.

Cele non-addressable au limitări în privința controlului luminilor și au prestabilite doar nuanțele de red, green, blue.

Aceste ventilatoare sunt pentru cei cărora le place să aibă jocuri de lumini în carcasă și care pun accent pe acest lucru. În același timp păstrează și o eficiență decentă pentru răcirea carcasei pc-ului cu o silențiozitate bună în cazul de față.

Devin foarte ușor zgomotoase doar la turații maxime, pe minim de rotații sunt foarte silențiozitate și au un volum mare de aer (56 CFM). Ideal pentru un sistem de gaming mediu/high end.

Cât de bune sunt aceste ventilatoare?

Sunt cele mai bune ventilatoare de carcasa pc cu iluminare rgb la raportul calitate/design/performanțe.

Pot fi atașate unui sistem de iluminare cu benzi led.
Vezi mai multe detalii despre kituri de benzi led de iluminare: Alegerea celui mai bun kit iluminare carcasa pc

Păreri PRO:

 • design frumos
 • iluminare destul de puternica
 • silentios chiar si la turatii mai mari
 • RGB addressable
 • cabluri destul de lungi cu sleeve

Păreri CONTRA:

 • cablurile puțin cam groase (dar au sleeve)

#5 Cele mai bune ventilatoare de carcasa RAIJINTEK AURAS 14

Un kit de 2 ventilatoare de pc cu controller

top cele mai bune ventilatoare de carcasa pc 2024

Cele mai bune caracteristici:

 • RGB
 • Controller inclus

Uite unul dintre cele mai bune raporturi dintre preț și calitate pentru acest kit de două ventilatoare cu RGB care includ și controllerul în pachet.

Ventilatoarele sunt surprinzător de silențioase la maxim de rotații și ajung la 1200 rotații pe minut. Controllerul ajută pentru a seta viteza de rotații și modurile de iluminare led, iar controllerul în sine se alimentează prin conector sata. Dar trebuie să găsiți un loc unde să montați acel controller în carcasa voastră. Eu recomand a fi montat în spatele carcasei pentru a nu se vedea firele.

Partea rea este că în funcție unde o să puneți controllerul va trebui mereu să fie la îndemână dacă vreți să schimbați viteza de rotație sau culorile. Totuși aveți opțiune de control din software.

Păreri PRO:

 • ușor de instalat
 • culori rgb plăcute neexagerate
 • silențioase
 • paduri cauciucate pe cele 4 colțuri pentru a reduce zgomotul vibrațiilor

Păreri CONTRA:

 • spațiu pentru wire-management adițional pentru controller
 • la viteze maxime se aud destul de tare
 • trebuie mereu deschisă carcasa dacă vreți să schimbați vitezele sau culorile

Am scris un articol si despre coolerele de procesoare si diferite tipuri de raciri, vezi articolul AICI

In concluzie,

Nu neglijați importanța aerisirii carcaselor de calculator, cele mai bune ventilatoare de carcasa depind si de carcasele voastre.

Lasati in sectiunea de comentarii un feedback daca nu stiti cum sa alegeti cele mai bune ventilatoare de carcasa si va ajut cat pot de repede.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

5 Comentarii

 1. Bună seara.
  O recomandare de montare ventilatoare (am observat că în momentul în care calculatorul este folosit la jocuri, aerul care iese este fierbinte…)
  Ventilatoare existente:
  -ventilator procesor (I5).
  -ventilator placă video (GTX560).
  -ventilator sursă.
  -ventilator faţă (bagă aer)
  -ventilator spate (scoate aer)
  În opinia dvs ce ar trebui să adaug? Un ventilator de în faţă care să bage aer sau un ventilator sus care să scoată aer?
  Mulţumesc. Dan.

 2. Salut! Am un sistem ROG STRIX LC 360 RGB de montat pe o carcasa Asus Rog Strix Helios middle tower.Schema de montaj a sistemului de racire LC imi indica faptul ca ventilatoarele scot aerul din carcasa si il imping prin radiator, adica incalzesc radiatorul.Cum se mai realizeaza racirea procesorului?Ar fi mai ok sa montez sistemul LC pe fata carcasei astfel incat sa traga aer prin radiator?

  1. Salut,
   Ambele variante au avantaje si dezavantaje, daca il montezi frontal, iti recomand sa pui macar 2 ventilatoare de carcasa aditionale in tavanul carcasei (orientate sa scoata aerul cald produs de componente in sus).
   Daca montezi radiatorul in tavan, recomand 2 ventilatoare de carcasa aditionale montate frontal ca sa aduca aer proaspat (ambiental) catre placa de baza+restul componentelor, iar coolerul de procesor cu ventilatoarele montate sa impinga aerul spre exterior (tavanul carcasei).
   Pentru un aspect mai ingrijit eu recomand sa montezi radiatorul in fata carcasei.

 3. Aa si am uitat sa specific si temperatura. Ajunge cam pe la 95-100 de grade si nu numai in gaming, ceea ce chiar mi se pare un pic anormal…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button