Recomandari Flavius-Tech

Top Cele mai bune ventilatoare de carcasa

Recomandare ventilator de carcasa: Ghid montare

2021 este un an de criză, o sa vorbim despre racirea carcaselor de pc si despre cum sa alegeti cele mai bune ventilatoare de carcasa. Cum sa montezi cel mai corect ventilatorul de carcasa pentru calculator.

Dacă ați observat că PC-ul dvs. rulează un pic mai fierbinte decât ceea ce este ideal pentru componentele sistemului dvs., poate fi timpul să începeți să verificați câteva dintre cele mai bune ventilatoare de carcasa pc pentru a evita problemele viitoare. Există o varietate largă de opțiuni disponibile pentru voi atunci când vine vorba de ventilatoare de carcasa pc, este important să alegeți unul potrivit pentru cazul dumneavoastră.

Ghid video pe canalul youtube Flavius Tech

Pentru a vă ajuta puțin, am creat acest ghid cuprinzător al cumpărătorului pentru a explica modul în care funcționează un sistem de răcire a ventilatorului și cum să alegi cel mai bun ventilator pentru cazul, componentele și alte specificații ale sistemului PC al tău. Înainte de a începe să faceți cumpărături, veți dori să verificați de două ori dimensiunile ventilatoarelor carcase din cazul dvs. și cât de mult spațiu liber aveți de fapt in interiorul carcasei pentru cumpararea unui ventilator. În unele cazuri, este posibil să aveți nevoie de mai multe ventilatoare. Într-adevăr, totul depinde de ceea ce încerci să faci.

Ce rol are coolerul/ventilatorul pentru performanta calculatorului?

cel mai bun ventilator de carcasa 2021

Pe măsură ce tehnologia avanseaza rapid, la fel si pc-urile și laptopurile noastre devin din ce în ce mai performante, o data cu ele crește și consumul componentelor și sunt direct corelate cu disiparea energiei sub formă de caldură.

Dacă performanțele sistemelor se măresc constant, nu putem spune acelasi lucru si despre ventilatoarele de racire a carcaselor, din păcate acestea nu s-au schimbat deloc aproape.

Așadar, o carcasă neaerisită poate afecta durata de viață a întregului sistem. Indiferent dacă ai o carcasa de pc gaming, este bine să asiguri o circulație bună a aerului prin carcasa calculatorului.

Cu o pozitionare corecta a ventilatoarelor, putem realiza o aerisire simultană a ambelor procese, aducerea de aer proaspat în carcasă, în timp ce alt/e ventilator/oare scoate aerul cald produs de componente.

Cum este cel mai bine să montez corect ventilatoarele pe carcasă?

Nu este atât de dificil, doar trebuie sa fim atenți la detalii. Am schițat o diagrama legata de cum trebuie montate corect ventilatoarele pe o carcasa.

Sagețile albastre sunt reprezentate de aer rece, iar cele roșii reprezinta aerul cald ce trebuie împins în afara carcaselor.

cum sa montez corect ventilatoarele pe carcasa

 

Asadar, o sa punem ventilatoarele sa traga aer rece de la baza și din fața carcasei, astfel vom impinge acel aer proaspăt spre componente.

Legile fizicii spun că aerul mai cald se ridică în sus în mod natural, deci, ventilatoarele de sus din carcase au rolul de a impinge acel aer cald spre exteriorul carcasei.

De unde stiu care parte a ventilatorului trage aer si care impinge aerul?

Aici este confuzia multora, nu știu mai exact care parte a ventilatorului trage aer și care parte impinge aerul.

Partea care trage aerul este cea mobila, partea ventilatorului care se misca din stanga imaginii este cea pe care trage aerul.

Partea care impinge aerul este statică, partea ventilatorul pe care este asezat motorasul este fixă, imaginea din partea dreapta, deci pe acea parte va ieși aerul.

pozitionare corecta a ventilatoarelor de carcasa

Sunt si mici exceptii, dacă se schimbă polaritatea ventilatoarelor, acestea își vor schimba sensul de rotații.

Deci, acum aveți idee care parte a carcasei se ocupa de aducerea aerului proaspat și care o scoate… știți și direcția aerului care circulă prin coolere. Rămâne doar sa le montați.

Asigură-te ca achiziționezi dimensiunea corectă a ventilatoarelor pentru carcasele fiecăruia din voi. Cele mai bune ventilatoare de carcasă sunt cele de 120mm.

Cum deosebesc ventilatoarele de carcasa de cele de procesor?

Ventilatoarele care au palele/elicele mai late și mai puține ca număr sunt recomandate pentru coolerele cu radiatoare, ex: coolerul de procesor

Ventilatoarele care au palele/elicele mai înguste și mai multe ca număr sunt recomandate pentru carcasele pc-urilor.

Avantajele la cele cu mai multe elice/pale sunt că direcționează aerul pe portiuni fixe si pe distante mai mari, iar cele de radiatoare imping aerul pe suprafate mai mari si mai scurte, exemplu suprafetele de radiatoare care sunt imediat langa ventilatoare.

Ce înseamnă CFM la ventilatoarele de carcasă PC?

CFM = Cubic Feed per Minute

Da!

Este adnotat fluxul de aer în sistemul imperial, nu cel metric.

Așa este măsurat fluxul/volumul de aer pe care un ventilator de carcasă îl poate aduce/împinge după caz.

Cu cât mai mare cu atât mai bine. Trebuie să menționez că și zgomotul produs va crește proporțional cu volumul de aer pe care un ventilator de carcase PC este capabil să-l dizloce.

Recomandare cele mai bune ventilatoare de carcasa silențioase

O sa dau câteva exemple de ventilatoare foarte bune pentru carcasele de pc. Unul pe care il recomand pentru calitatea ventilatoarelor și silențiozitatea lor, dar sunt putin mai scumpe, si unul din segmentul ieftine.

#1 Ventilator Noctua NF-P12 PWM

Unul dintre cele mai bune ventilatoare de carcasa

cel mai silentios ventilator de carcasa

 

Cele mai bune caracteristici de ventilatoare de carcasa:
 • Flux de aer: 63.4 – 92.3
 • Nivel de zgomot: 12.6 – 19.8
 • Ore de funcționare: 150000

Un ventilator  cu  adevărat silențios chiar și la viteze de rotații maxime. Apropo… între 900 și 1300 rotații/minut. Fluxul de aer este decent pentru un astfel de ventilator foarte silențios. Sigur, prețul nu este cel mai ieftin, însă performanțele sunt printre cele mai bune la raportul preț/performanță/silențiozitate.

Țineți cont că un astfel de ventilator ar trebui să țină 50 de ani dacă este bine întreținut și nu este expus apei. Este o achiziție care să dureze mai mult decât toate celelalte componente din pc-ul vostru.

Descriere

 • Design imbunatatit NF-P12

Zeci de mii de utilizatori entuziasti garanteaza ventilare silentioasa prin NF-P12. Silentiozitatea impresionanta, performantele excelente si calitatea impecabila fac din P12 cea mai evidenta alegere pentru ventilarea silentioasa din gama ventilatoarelor 120mm.

 • Consum foarte redus

NF-P12 PWM consuma numai 0.6 W, ceea ce inseamna cu 50% mai putin decat toate ventilatoarele din aceeasi categorie de viteza. Nu numai ca este eco-friendly dar reduce si din consumul de curent electric. In comparatie cu un ventilator tipic de 2 W, acesta iti permite sa reduci la aproape jumatate din pretul dat al ventilatorului NF-P12 PWM dupa cinci ani de folosire continua.

 • SSO Bearing

Combinand conceptul dovedit al bearing-ului hidrodinamic cu un magnet in plus ce suporta stabilizarea proprie al axului rotor, tehnologia Noctua SSO Bearing a devenit sinonima cu operabilitatea silentioasa suprema si stabilitate exceptionala pe termen lung.

Păreri PRO:
 • foarte silențios
 • flux decent de aer
 • sistem prindere cauciucat (reduce rezonanța și vibrațiile)
 • ușor de montat
Păreri CONTRA:
 • nimic

Cele mai bune ventilatoare PC de carcase

Silențiozitate - 10
Raport preț-calitate-fiabilitate - 9.8

9.9

Scor obținut

Ventilatorul de carcasă PC Noctua primește titlul pentru cel mai bun ventilator de PC al acestui articol. Îl recomand cu încredere, nu este ieftin deloc, dar credeți-mă că merită.

Steluțele vizitatorilor: 5 ( 1 voturi)

#2 Ventilator ARCTIC AC F12 PWM

Iată și o recomandare de ventilator ieftin de carcasă

recomandare cel mai ieftin ventilator de carcasa 2021

Cele mai bune caracteristici:
 • Funcție PWM
 • Flux aer: 53 CFM
 • Nivel de zgomot: 20 dBA

 

 

Iată și un model ieftin de ventilator ca alternativă. Este foarte ieftin ți nu poate fi refuzat pentru 2021. Nu este cel mai silențios ventilator de carcasă, dar la rotații mici va fi inaudibil.

Păreri PRO:
 • ieftin
 • silențios la rotații de 900 rpm
 • flux aer decent
Păreri CONTRA:

#3 Kit Thermaltake Pure Dou 12 RGB

Un kit de ventilatoare cu led pentru design si eficiență

kit rgb ventilator carcasa pc

Cele mai bune caracteristici:
 • Addressable RGB
 • ASUS Aura Sync â
 • GIGABYTE RGB Fusion
 • MSI Mystic Light Sync
 • AsRock Polychrome

Am găsit acest kit de ventilatoare pentru carcasele calculatoarelor cu iluminare rgb addressable. Addressable înseamnă că puteți controla din software mai multe nuanțe și felul cum interacționează iluminarea cu mai mulți factori, de exemplu: muzică, softuri diferite, etc.

Cele non-addressable au limitări în privința controlului luminilor și au prestabilite doar nuanțele de red, green, blue.

Aceste ventilatoare sunt pentru cei cărora le place să aibă jocuri de lumini în carcasă și care pun accent pe acest lucru. În același timp păstrează și o eficiență decentă pentru răcirea carcasei pc-ului cu o silențiozitate bună în cazul de față.

Devin foarte ușor zgomotoase doar la turații maxime, pe minim de rotații sunt foarte silențiozitate și au un volum mare de aer (56 CFM). Ideal pentru un sistem de gaming mediu/high end.

Sunt cele mai bune ventilatoare de carcasa pc cu iluminare rgb la raportul calitate/design/preț/performanțe.

Pot fi atașate unui sistem de iluminare cu benzi led.
Vezi mai multe detalii despre kituri de benzi led de iluminare: Alegerea celui mai bun kit iluminare carcasa pc

Păreri PRO:
 • design frumos
 • iluminare destul de puternica
 • silentios chiar si la turatii mai mari
 • RGB addressable
 • cabluri destul de lungi cu sleeve
Păreri CONTRA:
 • cablurile puțin cam groase (dar au sleeve)

Am scris un articol si despre coolerele de procesoare si diferite tipuri de raciri, vezi articolul AICI

In concluzie,

Nu neglijați importanța aerisirii carcaselor de calculator, cele mai bune ventilatoare de carcasa depind si de carcasele voastre.

Lasati in sectiunea de comentarii un feedback daca nu stiti cum sa alegeti cele mai bune ventilatoare de carcasa si va ajut cat pot de repede.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2021, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

2 Comentarii

 1. Bună seara.
  O recomandare de montare ventilatoare (am observat că în momentul în care calculatorul este folosit la jocuri, aerul care iese este fierbinte…)
  Ventilatoare existente:
  -ventilator procesor (I5).
  -ventilator placă video (GTX560).
  -ventilator sursă.
  -ventilator faţă (bagă aer)
  -ventilator spate (scoate aer)
  În opinia dvs ce ar trebui să adaug? Un ventilator de în faţă care să bage aer sau un ventilator sus care să scoată aer?
  Mulţumesc. Dan.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button