Tech news

Computerele cuantice: revolutionare sau riscante?

Computerul cuantic și riscul dezvoltării lui.

Așa cum am promis, o să scriu și un articol mai detaliat despre noile computere care sunt în plină ascensiune tehnologică. După cum am afirmat în articolul trecut legat de computerele tradiționale în acest articol http://www.flavius-tech.ro/apogeului-tehnologiei-vine-anul-2022/ în care explic de ce computerele din ziua de astăzi o să ajungă la apogeu în curând.

Viitorul sună bine dar vine la pachet cu riscurile sale.

Ce sunt computerele cuantice?

Computerele cuantice au puterea să dezvolte inteligență artificială mult superioară celei din prezent, mulți oameni influenți au declarat că sunt ingrijorați din privința inteligenței artificiale, care poate depăși specia umană din toate punctele de vedere.

Invitație pe canalul Youtube

Computere cuantice

 

Într-o lume tehnologică în plină ascensiune, puterea de calcul și analizele de date sunt necesare și parcă niciodată nu sunt de ajuns, calculatoarele cuantice promit să rezolve aceste neajunsuri.

De aceea băncile și marile corporații investesc în tehnologie pentru a rezolva calcule din ce în ce mai complexe. Vedem și ascensiunea Bitcoinului virtual tot din nevoia de a avea computere și puteri de calcul mari. O altă intrebuințare ar putea fi pentru prognozele meteo pe termene mai lungi și mai precise.

Cum funcționează calculatorul cuantic?

Computerele cuantice au mai multe componente mecanice nucleare decât componente electronice. După cum am spus și în articolul Apogeul Tehnologiei aceste calculatoare spre deosebire de calculatorul din prezent care calculeaza funcții sub forma biților de informație adevarat sau fals (1 sau 0), calculatoarele cuantice vor calcula ambele funcții simultan iar biții se vor numi qubits (quantum unit bits).

La nivel atomic protonii și electronii se comportă diferit într-un calculator cuantic când sunt manipulați la nivel atomic.

Primul computer din lume deja a fost creeat și se numește D-WAVE , singurul impediment care stă la ora actuală este stabilizarea procesorului care necesita temperaturi negative de sub -273 grade celsius.

 

Ne aduce aminte de ceva? Daca vedeti câteva imagini cu primele calculatoare care au aparut la mijlocul secolului trecut vom observa ca sunt cam de aceleasi dimensiuni, dar functionează total diferit. Este mult mai apropiat de o centrală nucleară ca principiu de funcționare decât de un calculator tradițional.

Acestea ajung la costuri uriașe de producție și ajung să coste 10-15 milioane de dolari, și cei care au produs D-wave spun că acesta este limitat să nu depășească o anumită putere de calcul.

Ele pot calcula funcții complexe si algoritmi pe care calculatoarele traditionale le-ar calcula în mii de ani. Google, Nasa, Departamentul pe probleme de energie din Statele Unite toate au testat acest computer.

Când vom putea testa calculatoare cuantice?

Mulți estimează că în jur de 10 ani trebuie să treacă pentru a avea destulă vechime încât să ajungă la maturitate acest proiect.

Altă problemă o constituie utilizarea acestora, fiind un sistem diferit de calculatorul traditional, cei care vor să testeze un astfel de calculator vor avea nevoie de instrucțiuni de folosire avansate ca să poată să înțeleagă principiul de funcționare.

Riscurile folosirii unui calculator cuantic

Dacă la calculatoarele tradiționale avem un factor negativ, acesta este hacking-ul, ei bine și la calculatorul cuantic o să avem aceeasi problemă, dacă un hacker o să aibă acces la un calculator cuantic atunci acesta va putea să decodeze orice tip de encriptare, practic va putea afla orice parolă din lume într-o fracțiune de secundă.

Și mai există și temerea inteligenței artificiale care ar putea să ”explodeze” în același timp. O temă pe care o să o abordez pe viitor in alte articole.

Fiți deschiși la minte! Dar nu foarte deschiși ca s-ar putea sa v-o pierdeți.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

2 Comentarii

  1. Ce ne puteti spune despre temperatura de -273 grade Celsius, mai exact -273,15 grade Celsius, respectiv 0 grade Kelvin sau 0 absolut?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verifică de asemeni și
Close
Back to top button