Sanatate

Ce măști medicale antigripă să cumpăr?

Cum să porți masca medicală pentru evitarea virusurilor

Indiferent ce mască medicală porți, asigură un anumit nivel de protecție împotriva virusurilor transmise prin aer. Măștile medicale chirurgicale asigură o barieră fizică destul de importantă, însă protecția 100% nu există. Trebuie să ții cont de câteva detalii destul  de importante înainte să te avânți să cumperi măștile de protecție. O recomandare venită de la O.M.S este că asigură o reducere a șanselor să fim infectați, însă procentele de protejare diferă în funcție de măștile anti-gripă.

Diferențele dintre o mască medicală bună și una rea

Nimeni nu poate spune cu certitudine care este cea mai bună mască antigripă, însă unele modele diferă de altele. Sunt diferite modele, dar 3 tipuri se diferențiază. Două tipuri sunt oarecum folosite în industria medicală, iar cel de-al treilea tip, mai nou, este vorba de măștile improvizate din materiale de tip bumbac/syntetice etc.

  1. Măștile de tip N95 cu supapă
  2. Mască medicală chirurgicală
  3. Măști din materiale textile

Bineînțeles că sunt în ordinea descrescătoare a protecției oferite de fiecare tip.

Invitație pe canalul Youtube

Mască medicală cu supapă

masca ffp3 cu filtru schimbabil

Măștile cu filtre detașabile sunt și ele de mai multe categorii, unele se pot dezinfecta și schimba filtrele (se reutilizează), iar altele sunt de unică folosință. Gradele de protecție sunt și ele în funcție de filtrele cu care sunt dotate.

De exemplu:

Măștile de protecție N95 au un grad de protecție de 95% împotriva virusurilor/germenilor și a bacteriilor.

În România probabil ați auzit de măști denumite ffp2 sau ffp3, cele din urmă au și un grad mai mare de protecție.

Marile diferențe între măștile chirurgicale și cele cu supapă sunt faptul că se mulează mult mai bine pe față, iar filtrele sunt mult mai eficiente decât materialul din care sunt confecționate măștile chirurgicale medicale.

Probabil te întrebi ”dar ce mărime are coronavirusul?” . Poate fi purtat prin aerosoli sau particule de salivă de până la 1 micron. Doar măștile de top pot filtra particule sub 1 micron.

Măști medicale chirurgicale antigripă

Sunt măștile care au un grad de protecție destul de bun, prin prisma unor materiale. Sunt anumite materiale care filtrează până la 99% din bacterii și virusuri. Nu! Nu este marketing, materialul de confecționare la anumite măști este foarte bun, însă problemele apar la etanșarea feței. Dacă pe lângă obraz rămân cute de la forma măștii chirurgicale, pe acolo se pot strecura o mulțime de particule purtătoare de virusuri și bacterii.

cele mai bune măști antigripă de protecție
Alege întotdeauna măștile care se mulează foarte bine pe conturul feței pentru a nu lăsa aerul să intre pe lângă marginile măștii de protecție.

 

 

Așadar, din 99% eficiență, scade la 0% eficiență dacă nu se mulează perfect pe conturul feței. Totuși acestea sunt recomandate pentru noi, cetățenii normali, ca mine și ca tine.

De ce?

Pentru că, în primul rând, oferă o barieră fizică între mâinile noastre și nasul și gura noastră. După cum probabil știți, inconștienți ne atingem fața destul de des, astfel putem lua pe mâini bacteriile/virusurile de pe materiale dure (cleanță, mânere, mese, telefoane mobile etc.) și apoi ducând mâna la gură sau la nas, putem să luăm gripa oricând.

Deci, numai prin prisma acestui lucru ar trebui să le purtăm când ieșim din case, sau în aglomerații urbane.

Alt lucru benefic și foarte eficient, este faptul că dacă noi suntem purtători de virusuri Coronavirus, purtând măști antigripă chirurgicale nu putem să împrăștiem virusul la persoanele din apropiere. Deci chiar și persoanele aflate sub distanța de 1 metru, vor fi în siguranță chiar și în cazul unui strănut accidental.

Mască medicală textilă

măști de protecție de bumbac

Evident, oferă un grad foarte redus de protecție, însă pe premiza ”better safe then sorry” (mai bine în siguranță decât să ne pară rău), putem purta și o astfel de mască, însă trebuie să fim conștienți că este imposibil să filtrezi particule de 1 micron cu material textil precum bumbacul, care este deja Trendy în zilele acestea de criză.

Au totuși un avantaj destul de mare, acela este faptul că sunt lavabile. Deci, le puteți refolosi și spăla/dezinfecta ori de câte ori vreți. Și se mulează destul de bine pe față, însă gradul de eficiență împotriva virusurilor este extrem de redus. Dar, decât deloc, mai bine și cu aceasta. NU?

Recomandare măști de protecție pentru Coronavirus


Mască de protecție igienică

set măști de protecție medicale

Iată o variantă mai ieftină de măști de protecție. Sunt la set de 50 de bucăți, de unică folosință. Au 3 straturi de protecție, din material TNT 100% PP 35 GR/MP și sunt certificate în Germania. Au un grad destul de bun de eficiență. Nu sunt cele mai bune măști anti gripă, însă sunt suficient de bune. Totuși este recomandat să ai și o soluții dezinfectante pentru mâini pe lângă această mască de protecție.

Au început toate canalele de news precum CNN, să le promoveze ca fiind soluții viabile pentru împiedicarea răspândirii rapide a virusului Coronavirus, ceea ce în urmă cu o lună, spuneau că nu sunt bune de nimic.


Masca Cranberry Carbon 4-PLY

 

cea mai buna masca antigripa coronavirus 2020

 

Una dintre cele mai bune alegeri pentru masca antigripa chirurgicala impotriva coronavirus. Majoritatea măștilor folosite de astmatici vor fi bune pentru protecția împotriva particulelor contaminate cu virusurile gripale sezoniere, inclusiv virusul Coronavirus.

Nu sunt cele mai ieftine opțiuni, un set de măști = 50 la număr, costă destul de ieftin încât să-ți ajungă pentru o bună perioadă de timp.

Acest model am cumpărat si eu, 3 seturi.

Păreri pozitive:
  • protecție 99% bacteriană
  • poți respira destul de ok
  • acoperă destul de bine nasul și gura, dar nu în totalitate
  • material filtrant de calitate superioară, fabricație U.S.A
Păreri NEGATIVE:
  • nimic

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button