Recomandari Flavius-Tech

SSD VS HDD

SSD sau HDD

Astazi o sa vorbim despre Solid State Drives si Hard Disk Drives.                                                                                                                  

HDD-ul a fost timp de decenii mediul de stocare perfect, zilele ii sunt numarate, si cum niciodata un lucru nu este etern, hdd-ul o sa fie inlocuit de solid state disk in totalitate. Ce anume tine hdd-ul inca in
viata? Capacitatea de stocare, dar pe viitor lucrurile vor avea sa se schimbe. Puteti afla mult mai multe detalii in linkul despre S.S.D pe wikipedia https://ro.wikipedia.org/wiki/Solid-state_drive

Ce diferente sunt intre un S.S.D si H.D.D?

In primul rand s.s.d-ul foloseste memoriile cu semiconductori pentru stocarea informatiei digitale pe cand HDD-ul foloseste discurile (platane) pe care sunt transferate datele digitale, fiind dispozitive electromecanice, necesita piese mecanice care pot trimite si prelua informatiile copiate pe discuri. Pe cand semiconductorii solid state disk-urilor folosesc microcipuri care retin si transmit datele fara sa aiba parti mecanice in miscare. Asta face ca datele sa poata fi furnizate mult mai repede.

Invitație pe canalul Youtube

Sa punem datele cap la cap :

S.S.D:

-viteze mari de copiere/scriere

-anduranta fizica

-dimensiuni reduse

-consum redus de energie

-pret 1.5ron/gb -in scadere

H.D.D:

-viteze mici de copiere/scriere

-sensibil la vibratii/socuri

-dimensiuni mari

-consum mai mare fata de ssd

-pret 0.2ron/gb- pret in stagnare

Asadar singurul lucru care il tine in viatza pe viitorul defunct hdd este pretul/gb, dar cum ssd-urile scad din ce in ce mai mult pretul, inevitabil o sa fie caderea hdd-ului .

Eu le recomand tuturor persoanelor sa treaca la ssd cu orice pret, sunt si categorii de persoane care au nevoie de spatii de stocare uriase, servere, cei din domeniul video editing, studiouri de televiziuni unde isi tin arhivele video, acestia sunt inca dependenti de HDD.

Pentru configurarile foto/video editing recomand 3 ssd-uri sau hdd-uri conectate in raid 5 pentru arhive si 2 ssd-uri conectate in  raid 0 pentru sistemul de operare si compilatii.

SSD-ul NU trebuie defragmentat.

Iata si topul celor mai bune ssd-uri in raportul calitate pret de la diferiti producatori.

SSD Kingston V300 120GB

200 Ron (viteza scriere=450 MB/s ; viteza citire=450MB/s)

ADATA Premier SP550 240GB

-315 Ron (viteza scriere=510 MB/s ; viteza citire=600MB/s)

 

Samsung 850 EVO 250GB

445 Ron (viteza scriere=540 MB/s ; viteza citire=520MB/s)

SSD sau HDD

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button