Recomandare Gaming PC

Sistem Desktop pc pentru editare video 4k performant

Configuratie sistem desktop calculator de video editing în 2024

E ste 2024 propice pentru a face o configuratie pc editare video performantă? Un calculator special configurat pentru workstation-urile de editare video la nivel high-end. Editarea video este cel mai intens și solicitant proces care necesită resurse de calcul destul de mari, lăsând la o parte testele sintetice care simulează intensitatea maximă pe care o componentă o poate atinge, procesul de editare video este cel mai intensiv mod de a folosi la maxim resursele unui calculator desktop.

Alegerea componentelor pentru configuratie pc editare video

componente configuratie sistem video editing

Desigur, alegerea componentelor se face și în functie de bugetul pe care îl aveți la dispoziție pentru a cumpăra sistemul de video editing. O să le dezbatem pe rând și o să explic importanța fiecărei componente. Un pc editare video ieftin o să marească perioada în care finalizați un proiect, timpii de rendering se vor mari și fiecare proces în parte va fi mai greoi executat. În acest articol voi face și o configurație pc editare video cu ultima generație de plăci video RTX 4080, dar la preț MSRP. Cred că nu mai este o noutate criza creată de cryptomonezi care a cauzat prețurile exorbitante la care au ajuns plăcile video, dar anul acesta, 2024, arată mult mai promițător.

Invitație pe canalul Youtube

Ce procesor sa aleg pentru configuratie pc editare video

procesor pentru pc editare video 2024

Procesorul este printre cele mai importante componente de care depinde fiecare task pe care il faceti cand editati un clip. Un procesor puternic va da ocazia sa fiti mai productivi si de a lucra mai rapid. Un procesor i3, nu numai ca va fi limitat de puterea pe care o veți avea la dispoziție, dar și limitări de folosire a codecurilor, de exemplu: în Adobe Premiere o să aveți restricții în a folosi anumite encodări. Dacă proiectul este ceva simplu cu mici efecte și într-un format *avi , atunci da, puteți să faceți editare video și cu un procesor i3.

Însa dacă vreți să nu aveți limite, atunci trebuie să alegeti un procesor i7 sau i9 pentru sistemele de editări video high-end.

La fel de importantă este și memoria Cache, care acționează ca un buffer ce intermediază fiecare resursă și componentă din sistem, cu cât mai multe componente (ram, hdd, etc) cu atât o memorie Cache mai mare este necesară.

Frecvența, core-urile și thread-urile au și ele o importanță pentru rapiditatea și volumul cu care executați un proces.

Balanțarea sistemului va trebui făcută în funcție de bugetul fiecărui cumpărător. Nu puteți să cumparați un procesor Procesor Intel® Core™ I9-7920X și să puneți 4GB memorie ram pentru un pc editare video, la un astfel de procesor este indicat să aveți minim 64gb RAM pentru a folosi toate resursele și capabilitățile la maxim.

Ajută un procesor cu multe cores (inimi) la procesul de editare video?

Da, sunt două circumstanțe în care numărul de cores ajută la editarea video:

  1. Encodarea și exportarea proiectelor se face mai rapid
  2. Generarea previzualizărilor în timpul editării video se face mai rapid cu un procesor cu mai multe cores (inimi)

Cum alegi placa video pentru editare video

 

Eu am ținut locul pentru câteva luni acum mulți ani unui prieten ce lucra la televiziunea locală la studiourile de montaj video, acolo se foloseau numai echipamente profesionale, plăcile video erau toate Quadro, diferențele de prețuri comparative cu placile video normale m-au împins să realizez o configuratie cu placa video normală de tip Consummer. Cu placile video Quadro ai mai puține șanse să obții erori (artifacte) la rendering și pot lucra 24/24 in regim de server.

Dacă nu este vorba de un sistem profesional care să fie pornit în regim de server, atunci puteți merge linistit pe plăcile video comerciale.

placa grafica video editare

În funcție de softul folosit și de efectele utilizate se alege și placa video. Sigur că nu este una perfectă și bună la toate, fiecare model are particularități. Numărul de cores CUDA de la Nvidia este un punct de referință, cu cat mai multe  CUDA Cores cu atat mai bine.

Am mai făcut în trecut și o configurație pentru editare video cu o placa video slabă pentru a încadra sistemul pentru cei cu buget foarte mic, o vedeți AICI.

Plăcile video sunt importante dar nu decisive, se poate edita un video și fără o placă video dedicată.

Ce memorie RAM sa cumpar pentru editare video?

memorie ram compatibila 2024

În cazul alegerii memoriilor ram pentru video editing – Depinde în principal de rezoluția la care editați, pentru imaginile cu rezoluție FULL HD, un minim 16 GB  va recomand, se poate și cu 8GB, dar 16GB memorie ram este indicată.

Pentru clipurile 4k, recomand 32 GB sau 64 GB RAM.  Da, editarea video are mare nevoie de memoria de access aleatorie și va fi folosită intensiv. În special dacă proiectele voastre sunt cu effecte video în Adobe After Effects.

IMPORTANT!

Dacă lucrați cu Adobe After Effects memoriile ram sunt necesar a fi minim 32 GB și cu latență cât mai mică posibil.

Alt criteriu la care trebuie să dați atentie! De fapt, cel mai important criteriu la memoriile ram nu este frecvența lor… ci Latența lor. Este adnotată in descrierea lor cu CL. Cu cît este mai joasă cu atât este mai bine.

Latența este direct raspunzătoare de viteza de acces a memoriei ram. O latență scăzută reduce timpul de acces al memoriilor, funcționează mână în mână cu memoria L2 Cache a procesoarelor.  La un procesor cu L2 Cache de 12 MB, este indicat un minim 32 Gb RAM cu latență cât mai mică.

Alegerea memoriei de stocare pentru video editing

O problemă care nu poate fi abordată obiectiv, este un intreg topic, in functie de volumul proiectelor si daca vreti sa pastrati arhivat fiecare proiect in forma finala si in forma bruta, veti merge pe 2 tipuri de stocare, primul care va fi de tip SSD (ssd m.2 recomandat cu protocol NVMe) pentru sistemul de operare si proiectele ne-exportate, si unul sau mai multe HDD-uri in care veti stoca exporturile, in functie de volumul proiectelor.

Ideal ar fi fost să aveți un worstation profesional cu plăci de bază de server care să suporte hot plug la hdd S.A.S – Pentru redundanță maximă. Însă, din moment ce vorbesc de o configurație normală comercială, alegeți întotdeauna WD BLACK Edition.

ssd 2024

Placa de baza de editare video

placa de baza

Placa de baza este importanta doar daca alegeti un procesor deblocat. Veți avea nevoie de o placă de bază din seria X sau Z. Foarte mare atenție sloturilor PCI, daca folositi echipamente precum o placa de sunet separata, placa de captura, ssd optane, plăci de rețea wireless dedicate, etc.

Daca veti folosi mai multe HDD-uri si vreti sa le conectati in RAID – Atunci o placa de baza din seria H ar trebui sa aiba implementat un sistem RAID de conectare a hdd-urilor. RAID 5, este cel mai des folosit de catre cei care fac video editing, ofera redundanta buna in cazul in care un hard disk cedeaza, dar cu pretul spatiului de stocare a unui HDD. Recomandarea mea este să alegeți toate hdd-urile din aceeasi gamă și firmă

Dacă nu aveti nevoie de niciuna din caracteristicile de mai sus, atunci o placa de baza ieftina nu vă va limita sub nici o formă d.p.d.v al performanței.

Recomandare surse pc editare video

Acordați importanță foarte mare asupra alegerii sursei pentru un calculator de editare video. O sursa stabila cu voltaje cat mai stabile va vor prelungi durata de viata a intregului sistem. Sursele cu certificare Bronze sau Gold/Platinium pentru sistemele cu procesoare deblocate.

Am scris un articol despre alegerea surselor AICI, în care explic diferențele dintre certificări și când este cazul să le schimbați.

Trebuie calculat Peak-ul de energie necesara a sistemului. După care veți avea un consum mediu in Load si in Idle, asa se alege intr-un mod corect o sursa. O sursa prea puternica va fi ineficienta, o sursa prea slaba ar putea duce la erori neasteptate si chiar mai rau.

sursa pc

Carcasa, monitorul, perifericele pentru sistem editare video

carcase pc desktop 2024

Carcasa este importanta doar d.p.d.v al eficientei racirii intregului sistem. Design-ul, daca este important pentru voi, puteti alege in functie doar de compatibilitatea cu placa de baza. Am scris si aici un ARTICOL de compatibilitati intre carcase si placile de baza.

Monitorul indicat sa fie UltraWide pentru a avea o bara de vizulizare (timeline) cat mai lunga a proiectelor. Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat si sistemul va consuma mai multe resurse pentru a afisa detaliile.

Perifericele le veti alege strict dupa bunul gust. Logitech este o companie pe care o recomand in aceasta privinta, mai ales pentru o configuratie pc editare video.

Recomandare configuratie PC editare video

configuratie pc editare video performanta

Sistemul la data publicarii articolului a dus la 12.000 RON cu un singur hard disk de 2TB. Mai puteti opta si pentru varianta cu mai multe hdd-uri/ssd-uri conectate in RAID 5, dacă bineînțeles permite bugetul vostru. Nu am inclus monitorul si perifericele in acest sistem și nici asamblarea, pe care veți fi nevoiți să o faceți personal sau să apelați la un service it din apropierea voastră.

Update: 26.februarie.2024

Configuratie pc editare video 4k

Performanta video editing 4k - 9.6
Fiabilitate - 10
Design - 9.6
Pret - 9.5

9.7

Scor obtinut

Sistem de editare video 4K pentru 2024f. Prețurile exorbitante la plăcile video au dus la imposibilitatea cititorilor de a mai cumpăra această configurație.

User Rating: 4.67 ( 6 votes)

Desigur că am mers pe o carcasa care nu pare a workstation, dar am mers pe aceasta configuratie si in ideea ca o sa fie folosit si ca sistem de gaming.

Țineți cont că prețurile plăcilor video sunt date peste cap. Puteți opta pentru o placă video SH luată de pe OLX dacă aveți ocazia de a o testa în prealabil și nu este inclusă asamblarea bineînțeles. Din moment ce piesele au fost găsite la oferte la diferiți retaileri.

Pret configuratie pc editare video 4k

Prețul pentru acest sistem a ajuns undeva la 12.000 RON, dar se pot schimba destul de rapid si nu pot estima cat va costa cand veti citi acest articol. Deși este o generație mai veche la platformă, acesta se descurcă foarte bine la partea de editări video 4k.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

98 Comentarii

  1. Mulțumesc mult Flavius pentru informațiile profesioniste. Îmi vor fi de folos în scurt timp. îți doresc un an nou cu multe împliniri și putere de muncă! la mulți ani 2020!

  2. Salut. Este posibila configurația unui PC pt editare video 4k până în 2000 -2500 lei ? Folosesc filmora9 și mă interesează pt upload pe YouTube ( vloging etc ) … Am laptop asus i3 de vreo 7 ani care se blochează și cu fișiere proxy. Mă poți ajuta ? Mulțumesc

    1. Salut,
      Doar dacă ai câteva piese, din acel laptop poți lua doar hdd-ul.
      Este cam dificil să te descurci cu acel buget.
      Spune-mi ce componente sau periferice ai? Monitor, mouse, tastatura etc.

    1. Procesor
      Placa de baza
      Carcasa
      Sursa
      SSD
      Memorie RAM
      Cam maximum ce pot scoate din acel buget.
      Dar ai minusuri destule:
      – Placa video – e importanta daca lucrezi in video editing si pui foarte multe efecte video, pentru taieturi si fade-uri nu e necesar sa ai o placa video. Nu are in configuratie o placa, o poti lua mai tarziu.
      – Nu ai decat 2 sloturi de memorii ram. Pe viitor nu poti decat sa mai pui o singura placuta, sau eventual cumperi 2 placute de cate 16gb și renunti la actuala placuta ram.
      – Memorie de stocare mica. Poti upgrada pe viitor inca un hdd de 2tb sau de cât ai nevoie.
      – Nu ai sloturi PCI aditionale la placa de baza. Sunt bune in caz ca vrei sa pui o placa de captura/placa de sunet externa etc.
      Plusuri:
      – Timpi de randare foarte buni cu acel procesor
      – Toate encoderele la dispozitie la acel procesor
      – Se descurca admirabil la video editing 4k
      Multă bafta!
      Ah, si in caz ca nu ai cablu hdmi-dvi poti folosi un cablu hdmi si adaptorul ACESTA
      Placa de baza nu are iesire hdmi, decat dvi-d. Iar monitorul tau nu are dvi-d.

  3. Salut.
    Vreau sa folosesc DaVinci Resolve si editez doar in fullhd. Nu am volum mare de lucru si nu imi trebuie viteza mare de randare. Pot cumpara un calculator refurbished? Cu garantie si de la firme consacrate.
    https://www.cel.ro/calculatoare-refurbished/workstation-refurbished-hp-z420-mt-i7-3820-16gb-ddr3-ssd-128gbplus-hdd-2tb-radeon-r7-370-pMCo7MzctMw-l/
    https://www.interlink.ro/calculator-dell-optiplex-7040-desktop-intel-core-i7-6700-3-40ghz-refurbished-p32435?limit=100
    Mai sus sunt doua exemple, multumesc mult pentru raspuns.

    1. Salutare Gabi,
      Am recomandat cu multiple ocazii piesele resigilate pentru cei cu buget limitat.
      Mergi pe varianta Dell Optiplex
      Dar, dacă poți mai adaugă încă 16gb ram și eventual pe viitor să pui o placă video mai potentă.
      Nu pot să-ți spun ce memorie exact să adaugi decât după ce-l primești, trebuie același model cu cel inițial. Nu știu dacă ai 2 plăcuțe populate sau doar un slot.
      Multă baftă!

  4. Salutari!

    Intentionez ca pana in noiembrie 20202 sa achizitionez componente pt un nou Pc, si am nevoie de recomandarile tale, ce personal le consider pretioase.

    1 – Buget maxim 13.000 lei(cu „bataie” la 14.000 lei). Evident, nu m-ar deranja un pret cat mai mic posibil, pt cele mai inalte performante :D.
    2 – Pana la finele lunii noiembrie mi-am dat un deadline ( desi pot sa il achizitionez si in doua-trei zile, daca detin informatiile necesare)
    3 – Nu am monitor, acesta l-am ales si i-am alocat deja buget separat – BENQ PD2700U 27″ UHD Grafikus IPS LED (9H.LHALB.QBE) – rezolutie max.: 3840×2160
    4 – Il voi folosi in principal la editare video – 4k (Premiere Pro, After Effects, s.a.). Nu o sa fie folosit la jocuri.
    5 – Am si alt Pc, i5, slab, nu ma bazez pe componentele sale. Poate as folosi (dar nu obligatoriu) SSD-ul (256 Gb) din dotare si HDD-ul (1T), pe care am diferite proiecte si alte chestii. Dar le-as folosi nu ca baza, ci accesorii. Asa ca am nevoie de alt SSD si alt HDD pt noua configuratie.
    6 – Am deja periferice.
    7 – Nu ma pricep la OC, dar ma poate ajuta un amic daca am nevoie si daca imi spui ca ar fi mai bine cu OC.
    8 – Nu am un magazin preferat pt achizitii. Nu ma dau inapoi sa achizitionez componente NOI chiar si de pe site-uri de anunturi sau de la cunostinte(de la acestea din urma prin comanda, sau poate le au deja disponibile). Nu ma grabesc, neaparat. Sistemul nou, dpmdv trebuie sa fie gata(ca achizitie/asamblare a componentelor pana in noiembrie).

    In urma cu vreo doua luni am gasit articolul tau, referitor la o configuratie performanta pt editare video
    https://www.flavius-tech.ro/configuratie-pc-editare-video-performanta/
    si am luat-o drept baza, incepand sa ma informez, sa caut sa inteleg ce si cum, eu fiind un dobitoc perfect in domeniul acesta.

    Astfel, m-am gandit ca as schimba procesorul i7 recomandat de tine in articol, cu un i9 -9900k
    https://www.emag.ro/procesor-intelr-coretm-i9-9900k-coffee-lake-3-60ghz-16mb-socket-1151-chipset-seria-300-bx80684i99900k/pd/DJDDV4BBM/?ref=graph_profiled_similar_default_1_1&provider=rec&recid=rec_49_9fae7f54d175531f62a3b3160c73701d0c0d3bbfa2c15cf4fdb201320e8f5b8e_1597292229&scenario_ID=49

    Asa m-a dus pe mine capul, deh…

    Si daca am schimbat procu`, m-am gandit ca poate ar fi bine sa schimb si placa de baza… Opa! Cu una Z390, presupun(in capu` meu). Dar care? Z390-A Pro – sau care ar fi mai potrivita, ca-s multe? Sau trebuie alta serie, nu Z?
    https://www.emag.ro/search/msi%20z390?ref=effective_search
    Eventual poate imi faci doua recomandari aici, te rog. First & second.

    Daca am umblat la proc, probabil imi trebuie si alt cooler pt acesta. Ce imi recomanzi? Daca fac si OC, sa faca fata, zic, sa nu ma trezesc cu procu` facut pop-corn.

    Acu` vine partea urmatoare: placa video. Sa raman pe recomandarea ta, RTX 2080 Super Gaming X Trio, sau sa aleg o alta? Te rog, doua-trei recomandari, sa am de unde alege. ca daca-mi zici de una singura, ma blochez la neuron.

    Sursa: cea exemplificata de tine in articol sau alta(care?)? Modulara sau nu?

    Carcasa: cea exemplificata de tine in articol sau recomanzi alta(care?)? Am nevoie, cel mai probabil de o ventilatie cat mai buna(ori poate sunt eu razna). Mentionez ca in zona in care locuiesc, este mult praf. Nu pot sta, nici macar iarna, cu geamurile inchise, din pacate. Macar intredeschise si tot le tin.

    Pt SSD, memorii RAM, HDD, merg pe rocomandarile tale din articol. Presupun ca r fi ok. Daca o sa consideri ca ar fi bine de modicat si aici, te rog sa imi faci recomandari.

    Ma interesaza un sistem fiabil, performant, silentios, care sa nu necesite un upgrade(fie si partial) o perioada cat mai lunga de timp. daca se poate.

    Asamblarea componentelor cred ca o pot realiza singur. Pt optimizari cer ajutor specialistilor.
    Multumesc mult pentru tot! Succes!

  5. Imi cer scuze, trebuia sa pun post-ul meu in sectiunea pt configuratii personalizate, dar m-am grabit si am nimeit cu el aici.
    De asemenea, imi cer scuze, observand ca post-ul nu are spatieri, paragrafe, etc(desia fost editat si redactat bine), ci apare ca un cearceaf mazgalit si greu de parcurs, de citit.
    Multumesc inca o data!

    1. Salut,
      Stiu ca de multe ori ne facem planuri din timp pentru sisteme PC, dar pana in noiembrie s-ar putea sa apara noi generatii de componente PC. Preturile vor suferi schimbari majore la piese.
      Inteleg ca este necesar sa ai ceva palpabil, o configuratie pe care sa o urmaresti de-a lungul timpului, dar se vor schimba lucrurile pana atunci.
      In functie de ofertele din ziua achizitiei o sa fac o configuratie semi-profesionala pentru editare video 4k.
      Da, va fi un sistem de video editing ce va pleca, fie de la procesorul i9-9900K, fie o sa incerc sa configurez pe platforma noua „Cascade Lake” cu socket 2066 (i9-10920X). Sa vedem cat mai scad preturile la noua generatie de procesoare. In plus, cred ca Nvidia o sa lanseze o noua generatie de placi video, judecand dupa zvonuri.
      O sa fie schimbate toate piesele aproape din acest articol.
      Te astept cu un reply la comentariul meu in ziua achizitiei, sa-mi zici daca au aparut modificari de buget sau alte lucruri.

      1. Multumesc pt recomandari!

        Stau eu asa si ma gandesc, moderandu-mi singura sinapsa… Daca in ziua aceea, sa zicem pe 01.10.a.c. iau decizia de achizitie, iar cu(sa zicem) o luna mai devreme apar componente mai ceva decat sunt acum, acestea vor avea(cel putin o perioada destul de lunguta), un pret ceva mai mare, urmand poate sa mai scada preturile, atunci cand o sa apara generatia urmatoare acesteia ce va veni. Cam asa se misca lucrurile, din cate cunosc eu piata.
        Timpul este relativ scurt de cand ar iesi pe piata o noua generatie, ca sa ma astept la minuni, macar sa mai scada preturile(semnificativ, nu cu 3 lei) la ce se gaseste actualmente pe taraba, si este de nivel (relativ) inalt, ca sa gandesc totusi ca as putea sa achizitionez sistemul cu mai putini bani(nu cu 3 lei mai putin).
        Este mai comod psihic sa am in creieras o configuratie, la momentul actual, si cum nici nu ma grabesc, dar nici nu as ramane pasiv, daca (ipotetic vorbind) nu iau zilele urmatoare configuratia respectiva(cea la care ti-am solicitat suport), cel mai probabil pana in Noiembrie o sa te mai stresez inca o data, apeland la bunavointa ta, la timpul si la cunostintele tale in domeniu, ca sa ma ajuti sa obtin o configuratie poate mai desteapta decat aceasta ce-ar putea fi prezenta. Ori la alt buget, ori la aceiasi. Iar, in acest caz, as fi stiut de unde pornesc si incotro ma indrept.

        Multumesc inca o data!

        1. Reusesc sa ma incadrez in buget chiar si pe platforma 2066:
          Procesor
          Placa video
          Placa de bazaSSD m.2 pentru sistemul de operare
          Memorii RAM (recomandabil 64 gb, deci 2 seturi)
          Carcasa
          Cooler pentru procesor silentios si eficient
          Sursa
          Nu am inclus spatiul de stocare, nu stiu de cat spatiu de stocare este nevoie. Dar recomand Western Digital Black Edition pentru editare video, se pot configura in RAID, recomand minim 3 HDD-uri conectate in RAID 5 pentru editare video.
          Nu am pus accent pe designul carcasei, strict am mers pe performantele sistemului pentru editare 4k, in special la procesor. Cu cat sunt proiectele cu multe efecte in After Effects, cu atat va fi nevoie de cat mai multe Cuda Cores la placa video. Nu le puteam avea pe amandoua, si acel procesor cu multe nuclee si o placa video rtx 2080 Ti.
          Bugetul a fost putin depasit, depinde de memoriile ram. Poti achizitiona la inceput 32gb, apoi sa mai adaugi cel putin inca 32, placa de baza suporta 128gb RAM.
          Sunt convins ca prin noiembrie pretul la acel procesor si placa de baza va scadea.

      2. Multumiri!

        Deja ma simt mai bine, macar am vazut ceva concret, desi prevad ca in forma data, o sa ma urc pe gard cu bugetul. Parca vad… Chiar daca, sa spunem, s-ar mai ieftini un pic procu` si placa de baza.
        Si fiindca tot m-ai starnit, macar cat sa imi dau palme, te rog, la ce model de placa video RTX 2080Ti faceai referire? Ca sa stiu daca-mi vand si-un rinichi, de ma bate vreun gand…
        Acu` iar sed mumos si cuget, in blonzimea mea… Nu cumva era mai cuminte sa merg pe i9 ala de 9900K, cu componente de care-am intrebat in primul post, ca sa-mi salvez si plamanul, o bucata de ficat si eventual rinichiul, pe care m-as pregati sa il bag in RTX aia 2080Ti?
        Clar, ce mi-ai propus, imi inmoaie genunchii, mai ales daca depasesc bugetul. Si nici n-am adaugat HDD(2T), iar carcasa… Dar las carcasa, ca nu e asa importanta daca are o ventilatie faina, ca in fond nu ma intereseaza daca lumineaza ca pomul de Craciun.

        Nu ma grabesc, cum ziceam. Mai stau cumintel in bancuta mea, fac o programare si la dentist, ca am niste haur in masele, ca pana la urma pot sa mestec numai pe o parte sau doar din incisivi, si poate revin in 2-3 luni sa te rog sa imi mai recomanzi o configuratie, incluzand poate si placa aia 2080 cu Ti la coada. Ca pt placa la dentist, m-oi descurca eu cumva cu un credit bancar pe treij`. de ani, ca la ‘prima casa”.

        Nava spatiala fac din PC! Na, m-a mancat undeva! Nu puteam eu sa merg pe configuratia cu i7-le ala, fara sa ascult de neuron?! Acum ia si trage, Adriane!

        Lasand glumele deoparte, inca o data iti multumesc si apreciez efortul pe care il faci, alocand timp si spatiu unora mai mult sau mai putin loviti in freza, ca mine.
        Posibil sa revin cu un reply,in 2-3 luni. Poate intre timp castig la pacanele, ca la LOTo castigurile cica sunt programate pana in 2032.

        Cu stima,

        1. E mare diferenta dintre i9-9900k si i9-10940X, vorbim de procesor cu 8 nuclee si 16 threaduri comparativ cu 14 nuclee si 28 threaduri. Eu zic ca o sa te incadrezi in bugetul de 13.000 Ron prin noiembrie.
          Daca timpii de randare nu conteaza, poti merge si pe o configuratie cu i9-9000k, dar pe viitor nu stiu daca o sa faca fata cererii, 8K deja „bate la poarta”.
          Sistemul pe socket 2066 iti asigura cel putin 5-6 ani de editare video la nivelul inalt, plus ca poti urca usor la 128 gb RAM.
          Placa video depinde foarte mult de tipurile de proiecte pe care le faci, cat de aglomerat o sa fie timeline-ul cu effecte, acolo inimile CUDA au rol major.

      3. Eheheee, stiu ca este diferenta mare la procuri.
        Nu ma agit pt 8K, nu filmez/editez botezuri, nunti si parastase dansante. Dincolo de acest aspect, in RO, cati au TV 4K, sau posibilitatea sa vizualizeze clipuri 4K pe YT, si asta fara sa le sacadeze PC-ul?! Comparativ cu marea masa, f putini. De 8K, ce sa mai vorbim?! Asa ca eu, unul, las *Ka-ul sa bata la usa, ca nu-i deschid. Deoarece vine sa ma bage la coasa de lemn, ca la sapa de lemn ma baga 4K-ul. Exagerez un pic, dar ai prins ideea. Asta nu inseamna ca nu caut, asa cum am spus, un termen cat mai lung de folosinta a sistemului, fara sa apelez la upgrade, ca altfel „gafaie” de zici ca-si da obstescul sfarsit.
        Nu am multe efecte, rareori le includ, la nivel minimal. Nu imi plac. Si nici n-am timp de ele. Dar nici sa vreau sa fac ceva mai intortocheat, vreodata, si sa nu pot(doar zic, nu ca as avea vreo intentie intemeiata). Si nici sa optez pt o placa video (sau intreg sistemul) care ma costa un pogon de banet si sa nu o folosesc vreodata la adevarata sa valoare si capacitate. Complicat…

        1. Faptul ca nu ai multe effecte de pus pe editari s-ar putea sa te avantajeze si o placa video mai ieftina, un rtx 2070 Ti, ca sa te incadrezi in buget pe viitor.

      4. Do you miss me?! 😀
        Salut,
        Zic eu sa incerc sa profit de BF, si sa ma bag in achzitii, daca ofertele imi vor fi pe plac(daca nu, nu), astfel incat, rogu-te spune-mi daca pot sa merg pe configuratia ce mi-ai recomandat-o sau sa inclin catre o alta. Doar ca, trebuie sa-mi las versatilitate, fiindca nu stiu daca pot sa gasesc preturi care sa-mi fie pe plac pt toate componentele, si-atunci pot sa zic unora „pas”. Evident, imperechez placa de baza cu procu`, restul componentelor cred ca pot fi, la o adica, modificate si achizitionate mai incolo. Sau invers. Ma orientez eu…
        Intre timp, am facut ce-am facut si-am achzitionat placa video indicata de tine in link. Plus doua HDD de 2T WD black, de-alea ambalate la cutiuta, nu doar la punguta.
        Ca si carcasa, gasim ceva mai bunicel si mai „fancy-trancy” sau este ok ce mi-ai recomandat? Am vazut undeva Aqirys, dar nu stiu ce model, cert este ca mi-a placut. Probabil fiindca nu erau ventilatoarele cu luminite decat pe margine(nu stiu cum sa explic) si parca nu era ca pomul de craciun, cum am vazut multe. Dar nu tin neaparat. Fiindca tu stii mai bine.
        Daca schimb toate cele, parca as schimba si monitorul… ce spui de Benq PD3200U? Pt gama sa de pret, bineinteles, fiindca mai sus nu ma duce bugetul pt acesta, care este separat de cel pt Pc(a ramas stabil).
        Multumesc mult!

        1. Neata!
          Asteapta ziua de maine pe emag, si vedem ce oferte sunt. Dar trebuie sa te misti repede. Carcasa nu aduce aport de performante. Mie personal nu-mi plac carcase gen pom de Craciun, imi distrag atentia cand lucrez la pc. In plus, te plictisesti destul de repede de design. Majoritatea configuratiilor mele sacrifica designul extern pentru un plus de performanta. Intre un procesor i5 si o carcasa de 400 de lei cu leduri si un i7 si o carcasa de 100 lei, mereu aleg i7 si carcasa de 100 de lei. Poti sa adaugi usor ventilatoare silentioase mai usor decat sa upgradezi procesorul.

      5. Ziua de maine cu BF incepe la noapte, la 00.01, iar daca astept pana dimineata zboara purcica din cotet. Asa ca stau pe baricade cu ochii lipiti de monitor. Asadar, daca esti pe la acea ora online si dupa ce le cauti pe-ale tale, poate-mi dai o mana de ajutor sa vedem ce gasim si pt mine. Oricum, am urmarit de vreo 2-3 saptamani, de ex, monitorul de care spuneam, pe 2 site-uri. Unul, de azi-noapte a intrat in BF. Are aceleasi pret ca si inainte, dar el sanchi, este la pret redus si-i oferta de BF. Pe celalalt site, parca vad ca o sa fie la fel, de la noapte. Pacalici cu lipici. Am notat preturile ce le-am gasit pana acum, la componentele vizate, ce mi le-ai recomandat, urmarindu-le tot de vreo 2-3 saptamani, dar parca vad ca o sa fie un mare kk si cu acestea. Bine, poate o sa imi recomanzi alta configuratie si-atunci pica ce-am urmarit, dar nu si ce-am constatat eu. Ma refer la „jongleria” cu preturile. Ma orientez pe loc. Cumpar sau mai aman.
        Cat priveste carcasa, ai perfecta dreptate. Cred ca ma razgaiam un pic, la cafeaua de ora 6, avand sinapsa-n repaos.
        Toate bune!

        1. Dupa ora 7:00 se da startul, asa este de ani buni. Anul trecut a inceput pe la 7:20 parca, au avut ceva probleme cu site-ul din cauza fluxului mare de vizitatori.
          Urmareste articolul : Ofertele Black Friday 2020
          Postez acolo in dimineata cateva linkuri trimise de emag pe email.

      6. A dat dracii cei mari in BF, pc garage si cu evomag au inceput la miezul noptii, ca emagu`-s „mai pa boerie”. S ce mai stateam eu cu ochii lipiti de monitor…!
        Ei, dar pe la noi orice este posibil, ca lumea se bucura si la niste tigai sau bormasini, cu 2 lei mai ieftine, si exista saptamana BF, luna BF, perioada BF, elucubratia BF… si lumea tot nu se prinde de manevra si de cata ghiorlanie e pe la noi, de Blecfraierday.
        Bine, daca tot am stat ca un dobitoc veritabil, si mi-am aruncat languros privirea pe monitor, am contatat din nou ce ziceam, ca BF este un fel de teapa, dar frumos coafata, si machiata strdent ca o cocota de mahala. Cum ziceam, urm,aresc niste preturi la mai mult de 15 articole, de acum 2-3 saptamani. Majoritatea le-am vazut cu pret redus(fata de cel de lista, presupun – ca mai exista un fel de „pret vechi”, mai sus de cel „actual”, dar taiat cu o dunguta) si-n creierii mei credeam cu toti ficatii ca de BF preturile s-or duce si mai jos. Bineinteles ca s-au dus. In sus. Sau, in cel mai fericit caz, au ramas la fel. Si apareau ca-s la oferta de BF. Bine ca am fost inspirat sa fac niste PS, dar de-abia ieri (si altele azi), ca deh, procesez mai greu. La emagi, bulibaseala si mai mare pana sa „inchida” site-ul si sa-mi puna reclame la BF. Preturile de erau jos, le umflasera cu pompa, iar articole ce pana mai ieri se gaseau la pret mai mic, acu` erau „la reducere”, dar cu pret mai mare decat ieri, insa cu pret mai mic decat „cel de lista”, pus strategic, deasupra.
        Nu stiu cum de tu esti atras de ei, ca eu am gasit intotdeauna la altii preturi mai bune sau chiar mult mai bune decat la acestia. Poate la tigai si bormasini no-name sa stea mai bine cu reducerile si cu ofertele, dar pe cuvant ca la alea nu m-am uitat, considerand ca am destule.
        Astept dimineata, ca pana acum, la ce mi-ai recomandat ca si componente, cred ca de BF daca le achizitionez de pe 2-3-4 site-uri, am o reducere substantiala de vreo 100 de lei, ca unele preturi au crescut fata de-acum 2-3 saptamani. Altfel de-ar fi fost, probabil scuteam vreo 200 de lei. Poate pare ca exagerez eu. Dar daca nu…?!?
        Dar sa asteptam dimineata. Sunt ultra-rapid, ma misc cu talent la achzitii. Sa vedem ce. la ce preturi, si daca… Bineinteles, daca doresti sa imi dai o mana de ajutor, sa vad ce componente imi recomanzi sa achizitionez. Ca de-mi dai alte componente, habar n-am ce pret au avut inainte de BF, si poate ma ia valu`, ca pe altii la oale, cratite si tigai.
        BF fericit! 😀

        P.S: Auzi la astia in reclame, reduceri de pana in 80%… De unde panonia mea reducere de 80%, de 60%, de 50%?! Si in plus, sa mai ramana si cu profit. Pai da, au de unde, ca umfla preturile de le gasesc toti dracii, avand adaosuri extrem de mari, iar noi, consumatorii, punem botu`. Ei, vanzatorii, fac burta mare.

        1. Da, evomag a inceput in 2015 cu practici de genul asta, au stricat tot farmecul. Nici emag nu e mai cu moț, în mod normal trebuia sa fie ultima zi de vineri din luna noiembrie și au tot mutat ziua an de an, pana a ajuns sa fie aproape prima vineri de noiembrie.
          Eu am facut ceva cumparaturi anul trecut bune. Fiind pasionat de tech si scriind si studiind prețurile produselor tech, știam care sunt ofertele reale. Nu vor fi prețuri foarte bune decat la 2-3 produse din fiecare categorie de produse. Alte produse au reduceri decente, iar restul vor avea aceleasi reduceri ca si in restul anului care a fost cu ofertele respective.
          Nu sunt atras de ei, Cel.ro au preturi mult mai competitive si pcgarage.ro, insa celelalte firme mai au de lucru la partea de servicii. Anul asta i-au depasit cam la toate preturile cei de la cel.ro. Inainte obisnuiam sa nu promovez cel.ro, ca stiam ca au probleme pe partea de relatii cu clientii si nici website-ul nu mi se pare „user friendly”.
          O sa incerc sa te ajut, dar mai intai urmareste preturile din configuratie si vezi ce si cum, important este sa cumperi platforma ” RAM, Placa de baza si Procesor din configuratie ” restul componentelor le putem schimba mai usor.

      7. Iar stau cu ochii bulbucati in monitor si fug de la un site la altul si de la o oferta la alta. Hai ca gasesc procu`, cu vreo 200 de lei mai ieftin, dar placa de baza ioc. Decat pe niste site-uri de care n-am auzit, si cu lipsa in stoc, dar se lauda ca ar avea in depozitul furnizorului. In plus, DELUXE simplu, niet. Doar DELUXE II, dar am scotocit si nu e acelasi lucru cu DELUXE-A II. O fi buna, n-o fi buna placa asta de care zic ca o „gasesc” si daca s-o potrivi cu procu` cela si sa fie ce trebuie, habar nu am.
        Despre RAM, am gasit la acelasi pret ca si acum 2-3 saptamani, de fapt e acelasi pret de cand mi-ai pus link. Mai gasesc pe un site(din cele de care n-am auzit), unde este la 100 de lei mai jos, dar, bineinteles se afla „in stoc furnizor”. Si nici nu raspund la tel.
        Parca vad ce dupa BF, scad preturile la multe din componentele ce mi le-ai recomandat. Nu imediat, ci asa, la 2-3-7 zile distanta…
        Pana una-alta, apelez la Visine, sa-mi clatesc ochii, si-apoi mai colind.

        1. Sincer, la bugetul tau nu m-as incumeta sa comand pe site-uri obscure pentru 200 de lei economie. Este slabut BF-ul asta din 2020, mai asteapta pana diseara poate se mai modifica preturile la configuratia ta. Ce buget ti-a ramas si ce ai cumparat deja?

      8. Nici nu incape discutie, nu cumpar nimic de pe site-uri obscure. Si oricum, platesc ramburs, cu deschidere colet. Nu pupa card. Si ma mai uit si la recenzii pe sf. google. Si-n fond, daca nu am auzit eu de anumite magazine virtuale, asta nu inseamna ca altii(nu 2-3) nu au colaborat ok.
        Nu m-am aruncat in achizitii, desi puteam la un moment dat sa le iau pe toate. Pana acum am facut casa buna cu placa triplu x, doua HDD de cate 2T, si un ssd de 1T. Ca si buget, mai am fro 8000-9000. Mai am si o bucata de ficat, la o adica…
        Sursa nu o prea mai vad, in rest ar mai fi cate ceva pe colo sau pe dincolo. Nu stiu daca placa de baza de care spuneam ar fi ok. Ca poate ma uit gresit.
        Mai asteptam, poate diseara… Poate-poate…

      9. Am cumparat placa MSI GEFORCE RTX 2080 Super Gaming X Trio. Cea recomandata de tine in link, cand te-am contactat.
        Am pus sursa in cos. Mai astept pana diseara sa vad daca mai adaug si altceva de la ei si-apoi lansez comanda.

        1. Iti confundasem configuratia cu cea a altui Adrian, nu am fost atent la comentariul articolului corect. Mie imi apar comentariile in functie de data postarii lor. Urmareste configuratia aici in comentariul acesta, o sa schimb placa de baza cu una mai ieftina:
          ASUS TUF X299 MARK 1
          Procesor 10940x
          Memorii RAM 64GB CL15 Quad Channel
          Sursa Thermaltake 750w Bronze
          Cooler Noctua NH-D15
          Si hai sa decidem cu carcasa, aici tine de preferintele tale mai mult, doar sa fii atent sa fie mid tower daca vrei mai mica sau full tower daca vrei sa fie mai incapatoare si sa fie compatibila ATX, ca sunt unele mid tower care sunt compatibile doar mATX.
          Am exclus Aqirys pentru ca nu suporta coolere de 165mm. Ramanem la : Carcasa Thermaltake H100
          Nu mai tin minte daca ai luat si carcasa si cooler!
          Update configuratie la cel.ro:
          Ti-am gasit procesorul la cel.ro mai ieftin: Procesor i9-10940x la cel.ro
          Placa de baza ASUS TUF X299 Mark 2
          Memorii ram 64gb – cel.ro
          Alternativa de cooler la cel.ro dar cu racire pe apa: Cooler Master MasterLiquid ML240R RGB Phantom Gaming
          Partea negativa este ca nu are fiabilitatea unui cooler pe aer, dupa cativa ani vor aparea din ce in ce mai mult depuneri pe furtunele cu lichid si o sa afecteze performantele, poate sa se blocheze partial sau chiar total radiatorul.

      10. La 13 august 2020 la 1:48 pm mi-ai recomandat o anume configuratie, am mers pe aceea. Poate o identifici.
        Daca nu, iti dau link cu ce mi-ai recomandat atunci.

      11. Auailiu, ma dai pe ieftin si mai slab…
        Placa asta nu e (mai) buna?

        https://www.asus.com/ro/Motherboards/PRIME-X299-DELUXE-II/

        Pe la 2300-2500 s-o gasi. Ca mai ciupesc de la pretul i9 vreo 2-3-400, daca nu il iau de la e-magi(si daca-l mai gasesc unde stiam)

        Cat priveste RAM, cred ca ies cu vreo 400 mai ieftin, daca merg pe recomandatea ta initiala(White).

        Numai sa nu le mai gasesc la preturile pe care le stiam, ca altfel, poate le combin si le comand. Ce spui?

        1. Cele white nu sunt quad channel. Dar nu este diferenta mare. Insa cu placa asta de baza noua nu sunt listate in bios, desi sunt mici sansele sa nu le detecteze, exista sansele totusi. Urmareste acel comentariu ca il updatez cu configuratia

      12. Nu am achizitionat alte componente decat cele specificate in cele 3 link-uri. Asadar, nu am nici cooler, nu am nici carcasa. ma orientasem eu catre Aqirys Antares, dar daca punem cooler Noctua NH15, aleluia…! Ca nu are loc.

      13. Tot nu mi-ai zis ce este cu placa aia DELUXE II… Sau n-am inteles eu, nefiind cu creierii pe receptie.

        Procu` l-am gasit mai ieftin pe evomag(cu cativa firfirei).
        Si pe pcbit.ro la aproape vreo 100 distanta.
        Probabil il iau de la cel.ro
        Carcasa o las mai incolo de ales, ca sa vad ce cooler gasim, fiindca asa cum am mai spus, daca bag NH15 de la Noctua nu are loc in carcasa ce as alege-o eu. Am zis ca mi-ar placea Aqirys Antares, are ceva blinky-blinky mai bland decat altele. Dar nu-i un have must, pot sa urmez recomandarea ta.

      14. Am dat link pt placa de baza, de la producator.
        Uite si de la vanzator link

        https://www.prostore.ro/placi_de_baza/asus/83793-prime-x299-deluxe-ii-socket-2066-atx/

        Oricum, eu pt confirmari/infirmari, ca aleg ceea ce caut si nu altceva, mai caut si dupa codul de produs(international).

        Daca placa asta este mai buna cu 25% fata de Mark 2, clar optez pt asta. Pe acelasi site se gasesc si RAM (white) la un pret ok.

        Observ ca din ce in ce, subtiezi si preturile la una si alta, insa nu stiu daca merita, fiindca probabil si performantele se duc tot in aceeasi directie. Cum ziceam, mai am o bucata de ficat de-o fi sa depasesc bugetul, daca merg pe un schelet ca in recomandarea ta initiala, din 13 august. Doar daca diferentele intre ce-ai recomandat atunci fata de acum, ca performante, sunt de max 5%, poate ca merita mai putini bani pt o platforma cu Mark2, si alte alea. Zic si eu… Sa nu te superi ca imi dau cu parerea-mi neavizata, Doar ca desi nu cunosc domeniul, o iau si eu pe o cale logica, sa-mi astampar sinapsa cheala.

        1. Performantele in randare sunt sustinute de procesor/ram. Diferentele dintre placile de baza tin mai mult de accesorii/sloturi in plus etc, nu neaparat de performantele in randari. De exemplu, la una mai ieftina poate ai in minus anumite sloturi/porturi etc.
          Asta de la prostore o excludem, cred ca o sa ramai la cea de pe emag, mark2 de la cel.ro nu mai este pe stoc deja cred, e posibil sa o fi comandat-o cineva, ca vad ca apare butonul sa o pui in cos, dar stocul nu este prezent. E clar ca iti trebuie o placa de baza din seria X299 cu slotul 2066.
          Iti recomand pe cea de pe emag sau cel.ro daca este pe stoc. Numai sa ma anunti la care decizi, eu iti arat alternative.

      15. Nici nu stii ce destept ma simt cand imi explici ce si cum. Asa mai inteleg si eu ce si de ce, dar pe limba mea. Iti multumesc.
        Am trimis msg la cel.ro sa verifice stoc la placa
        Nu am pus articolele in cos, de la inceput, gandind ca poate mai modificam ceva.
        Sa vad cum ma organizez sa pun pe caprarii, in cos, pe fiecare site.

      16. Plecand de la 286(parca asa se numeau), pana la i7 am tot lucrat la Pc, folosind Office, Corel, Photoshop, moderat, si in ultimul an f putin m-am jucat cu Pr si Ae.
        Acum imi trebuie configuratie zdravana, pt intens in Pr si putin Ae – 4k
        Sa n ma trezesc peste 2-3 ani ca trebuie sa fac upgrade, ca-s depasit

      17. Te rog, mai pune o data link-uri cu ce ramane sa comand(chiar daca nu sunt pe stoc, poate le gasesc in alta parte), ca ma induc in eroare cele „vechi”, puse in acelasi mesaj.
        Vad ca nu mi s-a raspuns pt RAM si placa de baza…
        Procu` l-am comandat.

      18. … Continuare
        De-aceea am si spus ca bag acum niste gologani intr-o configuratie care sa nu crape curand, nici sa se miste ca ochiu` mortului ori sa faca talente, ci sa ma tina cu brio la ce-am zis ca vreau sa-nghita. De cand cu Starcraft, de l-am dovedit, nu ma mai joc la Pc, asa ca slabe sanse sa-l folosesc la asa ceva.

        Scuze, ai vreo legatura cu AEMD Comp?

        1. Iti confundasem configuratia cu cea a altui Adrian, nu am fost atent la comentariul articolului corect. Mie imi apar comentariile in functie de data postarii lor. Urmareste configuratia aici in comentariul acesta, o sa schimb placa de baza cu una mai ieftina:

        2. Nu am legatura cu AEMD, avem cam aceeasi varsta cred, acelasi parcurs din domeniul pc-urilor, eu merg pe 38 de ani.
          ASUS TUF X299 MARK 1
          Procesor 10940x
          Memorii RAM 64GB CL15 Quad Channel
          Sursa Thermaltake 750w Bronze
          Cooler Noctua NH-D15
          Si hai sa decidem cu carcasa, aici tine de preferintele tale mai mult, doar sa fii atent sa fie mid tower daca vrei mai mica sau full tower daca vrei sa fie mai incapatoare si sa fie compatibila ATX, ca sunt unele mid tower care sunt compatibile doar mATX.
          Am exclus Aqirys pentru ca nu suporta coolere de 165mm. Ramanem la : Carcasa Thermaltake H100

      19. Sunt bosorog pe langa tine, sa-mi zici „nene” 😛
        Multi inainte si frumosi!

        Multumesc mult pt ajutor, suport, recomandari, explicatii, timp, rabdare.
        Respect!

        1. Eu am avut primul contact cu un pc, 4.86 ibm. Ce-i drept ca aveam 13 ani cred. Mersi la fel si te astept cu feedback de la intregul sistem. Sunt curios pe editare video ce timpi de randare scoate acel procesor.

      20. Bineinteles ca o sa iti trimit un feedback, mai ales cu timpii de randare si alte chestii prea adanci pentru capsorul meu ca sa le proceseze. 😀 Adica numai sa stiu cum. In principiu, nu prea am cu ce sa compar, deoarece la alte pc am/aveam placi video si procuri slabute.

        Intre timp, ca ma injuri sau nu, imi tot fuge un ochi catre o carcasa, si cum pe asta n-am apucat sa o mai comand, ma bate un gand…
        https://www.emag.ro/carcasa-silentiumpc-armis-ar7x-evo-tg-argb-middle-tower-atx-fara-sursa-black-spc251/pd/DSKYVBMBM/?X-Search-Id=344e06907987551c40ab&X-Product-Id=6442308&X-Search-Page=1&X-Search-Position=2&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

        Am scapat si de-o amigdala, de polipi si de apendic, mi-a facut cineva o oferta de nerefuzat, asa ca ma tot bate-acest gand… Doar ca, din „cercetarile” mele, asta este o carcasa SPC251, si vine la pachet cu 4 ventilatoare ARGB, iar eu as vrea ventilatoare in genul acesta(nu neaparat acestea din link-ul de mai jos), cu doar un inel de lumina, ca la bemveu(sau benveu – ca nu stiu cum se zice la cocalari – cum ar avea modelul SPC213 la care nu mai pun link) :
        https://www.cel.ro/ventilatoare-carcasa/ventilator-silentiumpc-sigma-hp-corona-rgb-kit-3-x-120mm-pMyYwPDIuMg-l/?gclid=Cj0KCQiAnb79BRDgARIsAOVbhRrlHa2L4EjyUAN1DTv5RtxfS0vjN_xKE4kt5S6JF4piWGpPfT3QIeAaAg-zEALw_wcB

        Normal, sunt mai multe branduri cu acest model ce l-as vrea, doar ca habar n-as avea ce sa aleg, care ar fi mai bune (ma refer nu la un iluminat puternic, ci la silentiozitate, eficienta, fiabilitate, s.a.). In plus, as vrea ca turatia acestora sa fie controlata cu ajutorul placii de baza(ca trebuie adaugat sau nu, intermediar, un controller, fie acelasi de vine acum cu carcasa din link, ori altul; fie ca mai trebuie altceva adaugat sau facut). Nu pretul ar fi un criteriu de selectie.

        Ei bine, cum ziceam, habar nu am ce sa aleg, astfel incat sa se potriveasca la cum vizualizez eu lucrurile ca ar trebui sa se pupe. Si, presupun ca este posibil, nu doar visez. Am cautat eu pe forumuri, clipuri si pe te miri unde, sa aflu cum draci sa fac si ce-ar trebui sa achizitionez, ca pe unde-am colindat, lumea era interesata de adaptarea luminiii/jocurilor de lumini, din placa de baza. Iar turatia o lasau la garla, de reglat din butoane sau lasata la o anumita valoare fixa(%). Asadar, de 2 zile asta mi-e ocupatia. Si fiindca vad ca nu o scot la capat, iar iti solocit ajutorul, tragand nadejdea sa ma salvezi sa nu ajung pe la Bagdasar
        Daca trebuie, ca sa ating acest deziderat, schimb si placa de baza, ca m-am gandit sa dau niste sunci la vreun somalez, si bag si-o liposuctie.
        Am eu niste fixuri, de ex am acum o carcasa ce-a facut fata cu brio la cateva generatii de upgrade, pe care n-am schimba-o nici la configuratia actuala(i5). Si a costat mult la acea vreme, acum 108 ani. Raidmax Dirk-Tooth.
        Cu plecaciuni,

        1. Salut,
          Carcasa aceea este compatibila cu acel cooler, o sa ai ceva treaba cu lavetele sa stergi praful pe ea :).
          Ventilatoarele cu rgb au de regula mufe cu 3 pini, nici o diferenta fata de celelalte normale, singura diferenta este ca ledurile se alimenteaza din acelasi fir cu alimentarea ventilatorului in sine. Fiind cu 3 fire, se pot conecta la aproape orice mufa adnotata cu „fan port” pe placile de baza. O placa de 1800 de ron, evident are o multime de conectori de genul, exista si varianta splitterelor daca nu vrei sa ai multe fire conectate prin carcasa. Consumul led-urilor de ventilatoare este aproape neglijabil, deci poti conecta cat de multe doresti.
          Mai ai si varianta benzilor led special concepute pentru carcase: Cum alegi Kit LED de carcasa
          Asteapta intai sa ajunga placa de baza, monteaz-o, apoi gasim o solutie de benzi led magnetice. Placa de baza are header special cu 4 pini pentru banda led rgb. In caz ca nu esti multumit de ventilatoarele de la carcasa asta, silentiumpc armis.
          Deocamdata rezolva partea importanta, si anume componentele si performantele sistemului. Apoi partea de estetica se poate oricand adauga ulterior.
          Uite un controller care e bun pentru acele ventilatoare: Controller ventilatoare+rgb
          Are banda dublu adeziva si il lipesti undeva in spate pe unde se ruteaza firele si toate ventilatoarele vor avea firele ascunse, ca sa nu le conectezi pe placa de baza pe fiecare in parte.
          Daca stiam ca pui asa mare pret pe design si pe led-uri iti recomandam un cooler cu racire pe apa pentru procesor si cu radiator cu ventilatoare rgb.
          Articol dedicat cu diferentele dintre racirea pe apa si aer: Alegere cooler procesor

      21. Cred ca nu m-am facut inteles bine. Probabil n-am stiut cum sa explic, totodata incercand sa condensez in cat mai putine cuvinte ceea ce vreau sa spun.
        Partea estetica este una. Eu ma refeream si la partea de modulare a turatiei ventilatoarelor, in fct de diferiti senzori prezenti pe placa. Stiu ca am posibilitatea sa pornesc/opresc ventilatoarele si ca le pot conecta la placa de baza, avand turatii fixe la acestea, exprimate in %, pe care le pot regla eu in BIOS sau nu mai stiu cum/unde. Si nu moduleaza astfel turatia, ci mi-o mentine constanta, la valoarea predefinita. Eu nu vreau asa ceva, on/off.
        Daca rezolvam acest punct, explic si cum este cu partea estetica. Nu ma bag la benzi colorate si alte chestii stridente ori impopotonari.
        Asadar, exista posibilitatea asta, ca ventilatoarele sa-si creasca/descreasca turatia, automat, de la – sa zicem, 20% pana la 100%, in fct de nu stiu ce temperaturi culese de senzorii placii?

        Sau, poate, n-am inteles eu raspunsul tau, rugandu-te sa reformulezi…

        1. Senzorii de temperatura sunt in mai multe puncte cheie pe placa de baza, acele puncte cheie nu au coolere+ventilatoare care sa fie dedicate pentru acele puncte, exceptie o face procesorul, iar in cazul placii alese de la asus, are ventilator activ si cooler pentru VRM-uri si + cateva alte componente care se incinta, deci ventilatoarele de carcasa nu au decat 1 rol, sa aduca aer din ambient si sa scoata aerul cald din carcasa. Nu ai cum sa pui un ventilator de carcasa sa scoata aerul cald din zona cu senzor de temperatura. Placa asta de baza e asigurata de racirea componentelor.
          Turatiile variabile si reglabile la ventilatoare se gasesc de regula la mufele cu 3 si 4 pini, exemplu procesorului. Procesorul are senzor de temperatura si este corelat cu mufa unde conectezi coolerul.

      22. OK. Asta inseamna ca ventilatoarele de carcasa(sa zicem ca-s fara blinky-blinky, adica fara luminite) nu pot sa-si modifice automat turatia, in fct de nu stiu ce(de ex de temperatura aerului din interiorul carcasei – ca sa zic asa). Doar pot sa reglez turatia acestora la o turatie fixa(%), la cat vrea muschiu` meu, in functie de cum se aliniaza planetele sau cum cade conul de umbra pe ipotenuza camerei, iar ele pornesc atunci cand pornesc Pc, si se opresc atunci cand sting Pc, mergand cu acea turatie predefinita.
        Am inteles gresit?

        1. Nu pot sa instalez softul asus fan control sa vad daca are optiunea sa customizezi ventilatorul in functie de temperatura unui senzor. Oricum, ideea este ca va fi greu sa ajunga un astfel de setup la temperaturi prea mari in full load. Mai mult ca sigur o sa le pui la minim ventilatoarele.

      23. Prin literatura de specialitate am intalnit termenul PWM. Nu am gasit informatii clare sau pe care sa le inteleg cum as face sa folosesc ventilatoare +/- controller PWM +/= conectare(si control automat al turatiei ventilatoarelor de carcasa) prin placa de baza(sau nu).
        Prin aceasta functie am inteles, daca am inteles bine, turatia ventilatoarelor de carcasa se modifica automat(in fct de nu stiu ce, ca ma depaseste partea asta cu frecvente, umpleri si alte bilibistroace). Tot din ce-am inteles(ma repet, daca am malaxat bine informatiile), AURA de pe placile Asus(de ex) ar putea controla si regla turatia(acum, nu am inteles daca este vorba de turatie fixa predefinita de mine sau variabila – in fct de nu stiu ce „gandeste” AURA)

        1. Mufele cu 4 pini au teoretic optiunea de a controla viteza+culorile rgb din software, cele cu 4 pini au si ele PWM, inclusiv cele cu 3 pini, al 4-lea pin este pentru firul de data-output, special pentru controlul din anumite softuri. Atribuirea cu un senzor de temperatura este alta mancare de peste. Teoretic ar trebui sa poti atribui din soft un anume ventilator pentru un anume senzor. Da, acea caracteristica AURA este conceputa mai mult pentru sincronizari rgb, nu neaparat are legatura cu senzorii de temperatura.
          Va trebui sa faci putin research in manualul placii de baza, sa vezi care conector chassis fan are senzor si unde este senzorul localizat si altfel vei stii cum sa customizezi turatiile in functie de senzorul respectiv din softul Asus.

      24. Multumesc pt explicatii!

        Am gasit la repezeala:

        https://www.emag.ro/fan-hub-spacer-pentru-maxim-10-ventilatoare-rgb-spacer-telecomanda-sp-fc-rgb/pd/DP6XG3MBM/?X-Search-Id=c43ffc38349d025078ef&X-Product-Id=62785598&X-Search-Page=1&X-Search-Position=35&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view#reviews-section

        https://www.emag.ro/ventilator-silentiumpc-stella-hp-120-argb-pwm-800-2300-rpm-spc235/pd/DHDSW5BBM/?X-Search-Id=c43ffc38349d025078ef&X-Product-Id=46487262&X-Search-Page=1&X-Search-Position=0&X-Section=search&X-MB=0&X-Search-Action=view

        Din descrieri si comentarii(nu numai la acestea), par a modifica automat turatia(lasam culori si alte alea deoparte, nu intereseaza la acest moment). O fac independent, prin controllerul la care-am dat link, sau numai daca le conectam la nu stiu ce si nu stiu unde pe placa de baza – asta nu am habar. Daca placa da doar alimentare la controller sau daca si aceasta contribuie la variatia turatiei ventilatoarelor.

        1. Il conectezi la aura connector pe placa ta si alimentarea prin sata de la sursa. Problema este ca nu pot sa vad in softul asus daca poti controla inclusiv turatia ventilatoarelor, sa nu fii nevoit sa folosesti telecomanda aia.
          Deocamdata amana achiztia unui hub, conectezi ventilatoarele direct la placa de baza si apoi decizi. Cele cu conectare la portul usb 2.0 al placii de baza au sigur control din software, modelul pus de tine nu cred ca se poate, doar partea rgb scrie ca se poate conecta si controla din soft.

        2. La toate ventilatoarele poti regla turatia, fizic aceasta se realizeaza prin variatia voltajului. Dar sunt 2 tipuri de pwm, pwm hardware si software. Tu ai zis ca vrei sa setezi turatia in functie de temperatura senzorilor de pe placa de baza, iar eu incercam sa iti spun ca trebuie sa conectezi acel ventilator direct la placa de baza pentru a avea controlul turatiei in functie de o anumita temperatura. Acel hub nu imi dau seama daca se poate conecta la portul AURA al placii de baza, astfel incat sa poti controla inclusiv setarea vitezei ventilatoarelor in functie de temperatura. Aproape toate ventilatoarele, in 2020, au PWM. Important pentru tine este sa aiba si control software, iar la acel hub nu gasesc detalii. Vad ca doar din telecomanda poti controla turatia, nu si din software.

      25. Uf, daca eram la telefon, in 10 min rezolvam chestiunea, fara sa intelegem gresit.
        Modelele puse de mine sunt alese aleator, cu sarci „ventilator carcasa PWM”. Sunt si fara RGB. Iar un controller PWM inteleg ca stie sa moduleze (si) viteza ventilatoarelor. Pe criterii pe care le semi-inteleg. Sau mai bine zis nu le inteleg clar. Pare-mi-se ca-s si analfabet functional.
        Caracasa la care faceam referire are un controller deja, inclus. Daca acesta nu moduleaza si viteza ventilatoarelor pot sa il schimb cu altul care „stie”, presupun. Si ventilatoarele pot sa le schimb, daca nu sunt PWM. Nu mai stiu acum cum sunt toate in specificatiile de la carcasa, ca-s chiaun sa explic ce vreau sa spun, ca sa ma fac inteles, la ce rezultat doresc sa ajung.
        Chestia cu luminitele la ventiloatoare este pistol cu apa, daca rezolv partea cu variatia automata a turatiei ventilatoarelor.

      26. Hai ca apasasem alt buton pe aici, ca sunt cu un ochi la faina, cu altul la maslina.
        Nu ma grabesc cu HUB si alte alea, dar asa-mi place mie, ca la sah, sa anticipez. Si, perfectionist fiind, trebuie musai sa le stiu eu pe toate de care-s interesat, in detaliu. Autodidact in special, ca mi-e sa nu ma fac de cola-cao, intreband si interesandu-ma de chestiuni poate banale.
        Stai sa vad ce-mi mai bubuie mintea pana vin componentele, sau chiar dupa, insa negresit dau un feedback.
        O sa mai am o dilema, la montaj, cum sa pun placa video… Vertical sau orizontal.
        Asta asa, ca sa stii si tu cu ce chestiuni existentiale-mi mai bat capu`.

        1. Am observat, si eu am problema asta si de multe ori „i missing the point”. Un cuvant englezesc este definitoriu in cazurile acestea „overthinking” . O sa vezi ca nu o sa fie nevoie de inginerie genetica sa inveti sa controlezi fiecare caracteristica. Toate o sa aiba sens. Daca nu esti multumit cautam un hub cu conectare la port usb care sa aiba driver si software separat si probabil si un panou cu butonase sa te joci la el :D. Probleme mici si solutii multiple, vedem ce si cum.

  6. Salutare Flavius!
    In materie de laptopuri gaming pe ce ai merge tu dintre un laptop cu placa RTX 2060 6GB (aprox 4500 ron) vs un laptop cu placa video GTX 1660 Ti 6GB (aprox 4300 ron) ? Care placa video e mai performanta in gaming ? La cele care au rtx 2070 nici nu pot sa ma uit ca o ia razna pretul de la rtx 2070 in sus, din pacate…
    Mi-ar fi placut sa gasesc ceva laptopuri cu placa video gtx 1080 , cred ar fi fost ceva mai ok la pret decat cele cu rtx 2070, dar nu gasesc niciunde…

    1. Salut,
      RTX 2060 e cam cu 5-10% mai buna ca gtx 1660 Ti.
      DA!
      Din pacate cam toate produsele din categoria mobilitate au fost scumpite anul acesta din cauza covid. Chiar si cele de gaming, pentru ca sunt performante in streaming video, pentru profesori, pentru cei ce si-au mutat munca in online. Cerere mare – preturile urca, cerere mica – preturile scad.

      1. Am inteles.
        Da, a dat totul peste cap pandemia asta… Se pare ca nu mi-am gasit un moment tocmai bun pt o astfel de achizitie, dar ma astept sa tina mult si bine criza, nu doar anul asta, nu pot astepta nici ani de zile pana cand vor deveni lucrurile la normal.
        Atasez aici link-urile celor 2 laptop-uri pe care le descrisesem mai mult sa imi zici cum ti se par tie raport calitate-pret si daca tu le recomanzi, iar daca da pe care din ele. Preturile nu stiu daca sunt chiar un „wow deal” nu prea am apucat sa verific istoricul real al preturilor la ambele produse…

        1. https://www.emag.ro/laptop-gaming-lenovo-legion-5-15imh05h-cu-procesor-intelr-coretm-i5-10300h-pana-la-4-50-ghz-15-6-full-hd-144hz-16gb-512gb-ssd-nvidiar-geforcer-rtx-2060-6gb-freedos-phantom-black-81y600frrm/pd/DY7P03MBM/?ref=prod_CMP-64833_6124_70747

        2. https://www.emag.ro/laptop-gaming-hp-pavilion-16-a0033nq-cu-procesor-intelr-coretm-i7-10750h-pana-la-5-00-ghz-16-1-full-hd-16gb-512gb-ssd-nvidiar-geforcer-gtx-1660-ti-max-q-6gb-free-dos-black-239k4ea/pd/DCVRC2MBM/?ref=prod_CMP-64833_6124_70747

        1. Lenovo Legion 5 15IMH05H este axat mai mult pe partea de gaming, iar hp-ul este axat mai mult pe multi-tasking, are un procesor mai puternic dar o placa video putin mai slabuta. In jur de 5% mai puternic lenovo pe parte de gaming, iar hp cam tot 5% mai puternic pe multi-tasking.
          Mergi pe Lenovo!

      2. Gasisem ceva foarte ok, cam ce ar trebui sa fie, adica pare „perfectiune” cand te uiti la specs, numai ca sare exagerat de mult pretul si nu stiu ce sa zic daca chiar merita banii aia… sunt curios daca nu ar fi fost pandemia cam la cat ar fi fost redus laptopul asta…

        https://www.emag.ro/laptop-gaming-omen-17-cb1010nq-cu-procesor-intelr-coretm-i7-10750h-pana-la-5-00-ghz-17-3-full-hd-300hz-16gb-1tb-ssd-nvidiar-geforce-rtxtm-2070-8gb-free-dos-black-239n3ea/pd/DRVRC2MBM/?ref=hdr-favorite_products

        1. Clar este mai bun, insa si pretul este cam piperat. Este oarecum un raport pret-performanta destul de ok. Probabil pe la 6500 ar fi un pret real, insa tine cont ca si leul se devalorizeaza, deci pe undeva pretul reflecta realitatea pietei. In Euro pretul este cam similar cu ce ar fi fost inainte de pandemie.

      3. Cred eu ca am dat de cateva explicatii, in parerile userilor pt acest HUB:

        https://www.emag.ro/fan-hub-thermaltake-commander-fp-10-10-ventilatoare-ac-023-an1nan-a1/pd/DZZXK7BBM/?ref=other_customers_viewed_go_3_1&provider=rec&recid=rec_52_bc79d4e239dd5129541a76c484a351a3de5fb3488b304a377780e9399dc88b40_1605460958&scenario_ID=52

        Daca am inteles bine, acest HUB are intrari de la 10 ventilatoare cu PWM(cu 4 pini), care pe una din laturile mici are o mufa cu 4 pini la care, printr-un cablu se conecteaza la placa de baza la PWM(intr-un soclu cu 4 pini de pe placa de baza) iar pe latura opusa de la HUB se conecteaza la sursa. Astfel, toate ventilatoarele ar functiona cu turatie variabila, dar toate la aceeasi turatie. Nu fiecare, independent, lucru la care nici macar n-am gandit.
        Nu am nevoie de atatea ventilatoare, dar cate pun, macar sa poata sa-si moduleze turatia, toate la aceleasi valori, simultan.

        Nu stiu momentan care ar fi acesti 4 pini pt PWM pe placa de baza, la care conectez acest HUB, altii decat cei pt ventilatorul de la cooler, dar mai sap. Poate gasesc pe site-ul producatorului placii de baza ceva info in acest sens.

        Daca rezolv asta, rezolv si cu lumina din ventilatoare, doar ca alea nu am nevoie sa imi faca nu stiu ce cai verzi pe pereti si joc/uri de culori, ci sa fie monocolore, am explicat cum, am dat si un exemplu(ales aleator) Ca ring-ul de la farurile BMW. Nu, nu am BMW. 😀 Ei bine, aici nu stiu ce culoare mi-ar placea, dar fiind si acestea RGB, cred ca o sa pot sa aleg una din culori(fie rosie, verde, albastra, mov, etc) din vreun butonel sau telecomanda(depinde ce model de HUB aleg).

        Daca gresesc undeva, te rog sa ma indrepti.
        Multumesc.

        1. Si celalalt hub e la fel, dar nu explica ce tip de conector are pentru placa de baza. La acest thrmaltake scrie „• Include: 1x cablu semnal PWM ” .
          La celalalt nici pe poze nu se vede ce scrie in spate, cred ca sunt 2 mufe, una rgb si s-ar putea a doua sa fie pwm pentru ventilatoare.
          Huburile sunt populare pentru un cable management mai ordonat, pentru a nu trece firele de la ventilatoare prin fata placii de baza (sunt inestetice), huburile le lipesti in spate pe partea un trec cablurile de la sursa, iar pe partea aia este capacul opac al carcaselor. Controllerele ventilatoarelor sunt puse in paralel, toate vor fi sincronizate si la rgb si la turatii. Eu, iti recomand sa mergi pe mana mea, amana hub-ul, conectezi ventilatoarele la placa de baza (are vreo 10 conectori de ventilatoare placa asta de baza de la Asus), dar senzorii de pe temperatura nu stiu cum sunt localizati, sunt si aia de ordinul zecilor cred, la o astfel de placa de baza, ai multiple optiuni oricum. Senzorii de temperatura ii poti vedea cu Aida64.
          Oricum, cablurile de la ventilatoarele alea din linkul tau sunt negre, deci nu cred ca o sa se vada mare lucru. Iar coolerul de procesor este urias, o sa vezi cand o sa ajunga, ocupa vreo 25% din toata suprafata placii de baza, inclusiv memorii ram si poti ruta firele de ventilatoare pe langa cooler.

        2. Apropo!
          La ventilatoarele de carcasa nici nu iti recomand sa schimbi turatia doar la unele si la celelalte sa fie diferita, fluxul de aer care intra trebuie sa fie egal cu cel care iese din carcasa. Altfel se creeaza presiune negativa si afecteaza mai rau temperaturile in mod negativ. La ventilatoarele care scot aerul putem spune ca poti pune o turatie mai mare, dar la cele care aduc aer proaspat nu trebuie o presiune mai mare decat pot cele din spate sa scoata aerul, deci o sincronizare a turatiei e chiar recomandata :).

  7. Salut. Am o mare problema cu sistemul pe care il am pentru editare video 4k. Filmez cu o drona DJI Mavic Air, iar editarea o fac in Adobe Premiere Pro v14.4. Configuratia pe care o am este urmatoarea:
    – placa de baza MSI X570 Gamig Plus;
    – procesor Ryzen 3700x;
    – RAM 96 GB (64 GB HyperX 3200 MHz si 32 GB Corsair 3200 MHz);
    – placa video: Gigabyte RTX 2070 Super 3x OC;
    – SSD Samsung 960 EVO 250 GB;
    – alte HDD pentru stocare;
    – sursa Corsair 850W
    Problema mea este ca in preview-ul din Adobe Premiere cand dai scroll in timeline-ul creat din fisierele 4k filmate de drona, imaginea este foarte fragmentata, deloc cursiva, de abia reusesti sa intelegi ce ai acolo. La play este redata cursiv. Tot asa se intampla si in cazul preview-ului din stanga, unde alegi ce pui in timeline: la scroll este foarte fragmentat totul. Am la ambele 1/8 la calitatea preview-ului, 1/16 nu este activat.
    I-am trimis unui prieten cateva filmari sa imi spuna daca la el se comporta la fel, pentru ca m-am gandit ca o fi de la fisierele produse de drona, dar, surpriza: mi-a spus ca totul este cursiv, in conditiile in care are un I7 generatia a opta, 16 Gb RAM si o placa video Nvidia Quadro FX 3700 de 512 MB Ram!!!!!!!!!! De SSD nu mai zic nimic, pentru ca nu are, nici macar pentru sistem.
    Deci, rugamintea ar fi de a ma ajuta in rezolvarea acestei probleme, adica unde este problema? Driverele sunt la zi la tot, inclusiv la BIOS, placa de baza, placa video.
    Multumesc.

    1. Salut,
      Incearca sa debifezi de pe butonasu de setari de sub preview, daca este activat „high quality playback”. Debifeaza-l si vezi daca este vreo diferenta. Iar in stanga butonului trebuie sa poti seta rezolutia din playback la preview, o poti reduce la un sfert, din 4k in full hd sau chiar mai mic. Asta nu o sa afecteze in vreun fel calitatea dupa export.

  8. Salut !
    Doresc sa construiesc un sistem de editare unde placa de baza va fi B550 , acum, care procesor îmi recomandați Ryzen 7 3700x sau Ryzen 5 3600x pt că doresc să merg pe AMD și aș dorii o placa video pentru componentele menționate de până în 900 lei !!
    Mulțumesc și sărbători frumoase !!

  9. Salutare!
    Ca sa nu mai pierd vremea cu o configurare deoarece imi trebuie rapid, m-am gandit sa comand o unitate desktop de-a gata. Imi trebuie pt editare video FHD – UHD – 4k (evenimente, spectacole, emisiuni tv, samd). Imi puteti spune va rog, este in regula aceasta unitate? As putea scoate mai mult de aceşti bani?
    https://www.cel.ro/calculatoare-desktop/unitate-pc-workstation-xtreme-power-intel-core-i9-10940x-14core-3-3ghz-64gb-ram-rtx-2080-super-1-tb-ssd-plus-4-tb-hdd-win-10-pro-pMys0PTwuPw-l/

    1. Salut,
      In mod normal, judecand dupa preturile vechi, acel sistem era sub 7.000 ron.
      In conditiile actuale, este un pret relativ bun.
      Nu prea poti sa gasesti altceva mai bun.
      Bafta!

  10. Salut Flavius. Ai putea, te rog, sa imi recomanzi 3 desktopuri, gata facute, pentru editare video la nivel de reteta culinara (1080 sau 1440, deci nu e ceva complicat, folosesc Adobe Premiere) si pentru gaming? Pot fi si linkuri de afiliere, nu e problema 😉 Multumesc!

      1. Sa spunem ca as putea aloca pana in 8000 de lei, momentan am un i5, cu 32 memorie si placa video e 1050TI. Placile video nu sunt importante la randare?

        1. Contează foarte puțin placa video. Plăcile video sunt esențiale dacă ai proiecte de gen cinematic în care folosești foarte multe effecte speciale grafice. Pentru Adobe Premiere Pro și niște clipuri de retete de mâncăruri nu văd ce efecte grafice speciale să adaugi ca să fie nevoie de Cuda Cores foarte multe.
          În schimb, procesorul trebuie să fie puternic și minim 16gb ram, ideal sunt 32 dacă o să decizi să exporți în 4K.
          Uite o unitate cu configurație mai mult spre editare video și mai puțin gaming: Sistem Desktop PC Gaming Intel Comet Lake i9-10900K
          Poți opta pentru același sistem dar cu placă video gtx 2060, puțin mai bună pentru gaming.
          O altă unitate căreia să îi adaugi placa ta video de la sistemul vechi este: PC eSports Gaming Watercool i9 12900K
          Este mult mai puternic pe editare video, dar vine fără placă video decicată, o poți adăuga pe cea veche gtx 1050ti.
          Și a 3-a unitate: PC Gaming Diaxxa Powered by ASUS
          Este orientată spre gaming, dar bineînțeles că este excelentă și pentru editare video.
          Cea de la cel.ro are cel mai bun raport preț/performanță, dar serviciile lor lasă de dorit. Sunt mulți nemulțumiți de calitatea serviciilor de retur/garanții.

      2. Nu stiu daca ai inteles ce am spus la inceput, nu cred ca m-am exprimat corect. Vreau 3 recomandari, din care sa imi aleg un desktop, pe care sa il folosesc atat pt editare video in Premiere, cat si pt gaming.

        1. Am adăugat încă o unitate la reply-ul de mai sus. Credeam că vrei să achiziționezi 3 sisteme pentru vreun studio de montaj video.

  11. Salut,

    Exista magazine bune de unde imi pot lua toate piesele pentru un desktop sau unul gata facut? Imi trebuie pentru editare video 4k, buget 10000-15000 lei.

    Multumesc!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button