Recomandare Desktop PC

O recomandare de configurație PC editare video ieftină

Ce calculator pentru editare video să cumpăr în 2021?

Astăzi, în 2021, am făcut o configuratie pentru pc editare video ieftin, pentru bugetul de ~ 3500 lei. Un sistem de video editing suficient de puternic pentru cei care își doresc să-și înceapă aventura creării de conținut video.

O să fie bun și pentru gaming dar cu mici limitări. În viitorul apropiat o să fac și o recomandare de pc video editing pentru cei avansați sau pentru studiouri de montaj video, însă astăzi o să fac un pc pentru cei ce vor să-și editeze un fraps, un clip video pentru youtube etc.  

Să trecem la treabă.

Fii atent,

Acest sistem nu va suporta randarea filmarilor cu ajutorul placii video, insa pentru mici efecte video, o placa video  o să reduca timpul de editare. Este un sistem ce se va baza in special pe puterea procesorului. Placa video va asigura doar un mic plus la editarea video.

PC editare video de buget redus

pc editare video 2021

Mi-am propus sa configurez un sistem de buget redus, nu este vorba de un workstation profesional cu placa video Quadro.

Procesorul pentru pc editare video

procesor editare video 2021

Procesorul,

În cazul arhitecturii de la Intel recomand a fi din gama i7 sau i9, iar în cazul AMD-ului recomand a fi din gama Ryzen 7 sau 9.

De ce?

Pentru a beneficia de toate codecurile posibile în exportările din editările video. Se poate edita și cu procesoare mai slabe, însă cu limitări considerabile din privința codecurilor folosite.

Placa de baza sistem video editing

Cât despre placa de bază, trebuie să fiți atenți bineînțeles la compatibilitatea cu procesorul și memoriile ram pe care le veți avea în sistem. După aceea vă recomand să alegeți o placă de bază format ATX pentru a avea cât mai multe sloturi PCI. Cu ajutorul lor veți putea instala pe viitor o placă de sunet dedicată, o placă de captură, poate o placă de rețea 2.5GB/sec … etc.

placa de baza

Placa video

placa video calculator

Sunt necesare pentru inimile CUDA care ajută puțin mai ales dacă folosiți softuri de editare video precum Adobe After Effects.

Știu că nu este de ajuns dar o sa fi suficient pentru o placa de buget. În plus, nu se descurcă rău nici pe partea de gaming. Putând duce liniștit un gta IV si alte jocuri din generațiile anterioare.

Ideal este sa aveți o placa video cât mai puternică. Dar bugetul s-ar dubla pentru un sistem de video editing cu cea mai puternica placa video.

Așadar, sistemul va randa numai cu puterea de procesare a procesorului.

Memorie RAM PC editare video

Nu suntem deloc zgarciti, este nevoie de 32GB DDR4, 2400mhz, partea negativa este ca fiind un sistem de buget, placa de baza nu suporta mai mult de 32 gb RAM, suficienti zic eu pentru 2021.

Recomand achizitia a doua placute a cate 16gb RAM, daca permite bugetul. De asemeni un detaliu important este latenta. O latenta mica este superioara în performanțe, însa bugetul m-a obligat sa aleg memoria ram în funcție de bugetul redus.

memorie ram pentru workstation video editing

Capacitate de stocare

Pe partea de stocare o recomandare vine pentru sistemul de operare, care este necesar a fi instalat pe un SSD M.2 de preferat, iar dacă bugetul permite și în funcție de volumul vostru de date, aș recomanda un ssd 2.5 inch sata și pentru stocarea datelor. Dacă nu! Atunci puteți opta pentru un HDD de 2TB sau mai multe, după caz.

Sursa

Sursa este destul de importanta dar nu trebuie sa ne aruncam la peste 500 w pentru ca nu este cazul. Sistemul nu are cum sa urce peste 300w asa ca am pus sursa ieftina, o sursa silentioasa, stabila si eficienta. Dupa un an, doi incepe sa se faca auzita din cauza prafului aspirat. Cam atat permite bugetul de la care am pornit acest articol.

Carcasa

La carcase se poate jongla dupa preferintele si gusturile fiecaruia. Mie insa imi plac carcasele mai minimaliste, sobre si simple. Am pus Carcasa Cougar Archon Black. Cu 7 sloturi de expansiune, usb 3.0 pentru ca avem si pe placa de baza. 1 ventilatoar inclus in spate, o carcasa foarte bine aerisita si cu sursa pozitionata jos(recomand instalarea sursei cu ventilatorul in jos). Fara leduri fara briz-briz-uri. Are si un gemuleț mic pe panoul lateral.

Ar merge si un cooler aftermarket pentru a tine procesorul la temperaturi optime dar din nou, pentru bugetul de 3500 de lei este un PC cu limitari.

PC editare video limitat

Ar fi bine o suplimentare de buget pentru o placa video mai puternica si cu mai multe cuda cores, dar depinde si de softul folosit.

Am depasit putin bugetul alocat cu sistemul video-editing, acesta fiind mai exact in jurul a 3500 Ron la pcgarage la data publicarii articolului.

Update 01.septembrie.2021

Scor obținut

Preț - 9.5
Calitate - 8.5
Performanță - 9.6
Design - 8

8.9

Acest sistem pc editare video a reușit să obțină un scor bunicel la cât de ieftin este. Merită să fie cumpărat.

Steluțele vizitatorilor: 4.64 ( 6 voturi)

Din cauza crizei actuale a prețurilor, modulele de memorii ram și plăcile video au crescut în preț, iar bugetul de 3500 ron a fost ușor depășit.

Sistemul nu contine monitor sau periferice precum: boxe , mouse, tastatura etc.

Foarte dificil să obțin performanțele unui sistem de editare video High-End cu prețul unui sistem ce costă jumătate de preț din costul unei plăci video RTX 2080 Ti.

Fiind un sistem ce pune baza pe puterea de procesare. Este recomandat celor ce fac video editing fără prea multe effecte video realizate cu Adobe After Effects. Însă pentru mici editări/tăieturi și câteva efecte de fade in/fade out sau mici texte pe video, este un sistem foarte bun pentru 2021.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2021, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

6 Comentarii

 1. salut, sunt interesat de achizitia unui sistem pc, pentru editare foto video din cel mentionat mai sus. Poti sa ma indrumi catre un comerciant?
  multumesc

 2. Salut ! E de luat in calcul varianta propusa, dar vreau si eu o recomandare de sistem pt autocad ,sketchup cu vray ,eventual si cu posibilitate de upgrade facila ! Thx

  1. Salutare,
   Am modificat configuratia acum, se poate amana cumpararea unui HDD pentru o economie substantiala. Tocmai pentru acest fapt este facuta configuratia, e lasat loc pentru upgrade-uri pe partea de placa video, RAM si capacitatea de stocare. Am optat pentru un procesor din gama F, care functioneaza doar cu o placa video externa dedicata. Iar placa de baza suporta pana la 32GB RAM, suficienti pentru autocad. Iar pentru SketchUp cu Vray vei putea face un upgrade la o placa video mai potenta.

 3. Salut, imi poti da te rog o recomandare de monitor bun pentru calculatorul de editare video? Sa fie cat mai ieftin de buget pana in 800 de lei.
  Am cumparat sistemul asta, dar am pus alte hard diskuri din sistemul pc mai vechi.
  Mersi!

  1. Salut, pentru sistemul acesta de editare video iti recomand sa cumperi un monitor ultrawide.
   Iti recomand unul sub bugetul tau, deci mai ieftin! Si un monitor peste acel buget dar cu diagonala mai mare, este cel mai bun in segmentul asta de monitoare.
   Monitor ieftin de buget video editing Monitor led 25 inch
   Recomandare monitor ideal pentru editare video Monitor led 29 inch
   Bafta!

Back to top button