Recomandare Gaming PC

Configuratie PC editare video 4k performanta

Recomandare calculator editare video

Configuratie pc editare video este targetul din articoulul de astazi. Un calculator special configurat pentru workstation-urile de editare video la nivel profesional. Editarea video este cea mai intens solicitant proces care necesita resurse de calcul uriase. In afara de testele sintetice care simuleaza intensitatea maxima pe care o componenta o poate atinge, procesul de editare video este cel mai intensiv mod de a folosi la maxim resursele.

Alegerea componentelor pentru configuratie pc editare video

Desigur, alegerea componentelor se face si in functie de bugetul pe care il aveti la dispozitie pentru a cumpara sistemul de video editing. O sa le dezbat pe rand si o sa explic importanta fiecarei componente. Un pc editare video ieftin va mari perioada in care finalizati un proiect, timpii de rendering se vor mari si fiecare proces in parte va fi mai ineficient. In acest articol voi face si o configuratie pc editare video cu ultima generatie de placi video RTX 2080.

Ce procesor sa aleg pentru configuratie pc editare video

Ce procesor sa aleg pentru configuratie pc editare video

" class="index-title">

Procesorul este printre cele mai importante componente de care depinde fiecare task pe care il faceti cand editati un clip. Un procesor puternic va da ocazia sa fiti mai productivi si de a lucra mai rapid. Un procesor i3, nu numai ca va fi limitat de puterea pe care o veti avea la dispozitie, dar si limitari de folosire a codecurilor, de exemplu in Adobe Premiere o sa aveti restrictii in a folosi anumite encodari. Daca proiectul este ceva simplu cu mici efecte si intr-un format *avi , atunci da puteti sa faceti editare video si cu un procesor i3.

Insa daca vreti sa nu aveti limite, atunci trebuie sa alegeti un procesor i7 sau i9 pentru entuziasti.

La fel de importanta este si memoria Cache, care actioneaza ca un buffer ce intermediaza fiecare resursa si componenta din sistem, cu cat mai multe componente (ram, hdd, etc) cu atat o memorie Cache mai mare este necesara.

Frecventa, core-urile si thread-urile au si ele o importanta pentru rapiditatea si volumul cu care executati un proces.

Balantarea sistemului va trebui facuta in functie de bugetul fiecaruia. Nu puteti sa cumparati un procesor Procesor Intel® Core™ I9-7920X si sa puneti 4GB memorie ram pentru un pc editare video, la un astfel de procesor este indicat sa aveti minim 64gb RAM pentru a folosi toate resursele si capabilitatile la maxim.

Ajuta un procesor cu multe cores (inimi) la procesul de editare video?

Da, sunt doua circumstante in care numarul de cores ajuta la editarea video:

  1. Encodarea si exportarea proiectelor se face mai rapid
  2. Generarea previzualizarilor in timpul editarii video se face mai rapid cu un procesor cu mai multe cores

Cum alegi placa video pentru editare video

Eu am tinut locul pentru cateva luni acum multi ani unui prieten ce lucra la televiziunea locala la studiourile de montaj video, acolo se foloseau numai echipamente profesionale, placile video erau toate Quadro, diferentele de pret comparative cu placile video normale m-au impins sa realizez o configuratie cu placa video normala. Cu placile video Quadro ai mai putine sanse sa obtii erori (artifacte) la rendering si pot lucra 24/24 in regim de server.

Daca nu este vorba de un sistem profesional care sa fie pornit in regim de server, atunci puteti merge linistit pe placile video comerciale.

In functie de softul folosit si de efectele utilizate se alege si placa video, sigur ca nu este una perfecta si buna la toate, fiecare model are particularitati. Numarul de cores CUDA de la Nvidia este un punct de referinta, cu cat mai multe  CUDA Cores cu atat mai bine.

Am mai facut in trecut si o configuratie pentru editare video cu o placa video slaba pentru a cadra sistemul pentru cei cu buget foarte mic, o vedeti AICI.

Ce memorie RAM sa cumpar pentru editare video?

Aici depinde in principal de rezolutia la care editati, pentru imaginile cu rezolutie FULL HD, un minim 16 GB  va recomand, se poate si cu 8GB, dar 16GB memorie ram este indicata.

Pentru clipurile 4k, recomand 32 GB sau 64 GB RAM.  Da, editarea video are mare nevoie de memoria de access aleatorie si va fi folosita intensiv.

Alegerea memoriei de stocare pentru video editing

Aici este un intreg topic, in functie de volumul proiectelor si daca vreti sa pastrati arhivat fiecare proiect in forma finala si in forma bruta, veti merge pe 2 tipuri de stocare, primul care va fi de tip SSD (ssd m.2 recomandat cu protocol NVMe) pentru sistemul de operare si proiectele ne-exportate, si unul sau mai multe HDD-uri in care veti stoca exportarile, in functie de volumul proiectelor.

Placa de baza de editare video

Placa de baza este importanta doar daca alegeti un procesor deblocat, veti avea nevoie de o placa de baza din seria X sau Z. Dati atentie si sloturilor PCI, daca folositi echipamente precum o placa de sunet separata, placa de captura, ssd optane etc.

Daca veti folosi mai multe HDD-uri si vreti sa le conectati in RAID, atunci o placa de baza din seria H ar trebui sa aiba implementat un sistem RAID de conectare a hdd-urilor.

Daca nu aveti nevoie de niciuna din caracteristicile de mai sus, atunci o placa de baza ieftina nu va va limita sub nici o forma d.p.d.v al performantei.

Recomandare surse pc editare video

Dati importanta foarte mare asupra alegerii sursei pentru un calculator de editare video, o sursa stabila cu voltaje cat mai stabile va vor prelungi durata de viata a intregului sistem. O sursa cu certificare Bronze sau Gold/Platinium pentru sistemele cu procesoare deblocate.

Am scris un articol despre alegerea surselor AICI, ce explica diferentele intre certificari si cand este cazul sa le schimbati.

Trebuie calculat Peak-ul de energie necesara a sistemului, dupa care veti avea un consum mediu in Load si in Idle, asa se alege intr-un mod corect o sursa. O sursa prea puternica va fi ineficienta, o sursa prea slaba ar putea duce la erori neasteptate si chiar mai rau.

Carcasa, monitorul, perifericele pentru sistem editare video

Carcasa este importanta doar d.p.d.v al eficientei racirii intregului sistem. Design-ul daca este important pentru voi, puteti alege in functie doar de compatibilitatea cu placa de baza. Am scris si aici un ARTICOL de compatibilitati intre carcase si placile de baza.

Monitorul indicat sa fie UltraWide pentru a avea o bara de vizulizare cat mai lunga a proiectelor. Cu cat rezolutia este mai mare, cu atat si sistemul va consuma mai multe resurse pentru a afisa detaliile.

Perifericele le veti alege strict dupa bunul gust. Logitech este o companie pe care o recomand in aceasta privinta, mai ales pentru o configuratie pc editare video.

Recomandare configuratie PC editare video

configuratie pc editare video performanta

Sistemul la data publicarii articolului a dus la 11.000 RON cu un singur hard disk de 3TB. Mai puteti opta si pentru varianta cu mai multe hdd-uri conectate in RAID 5. Nu am inclus monitorul si perifericele in acest sistem. Placa de baza am ales-o special pentru placa video RTX pentru a suporta pe viitor upgrade-ul pentru inca o placa RTX 2080 legata in SLI.

Procesor intel I7 deblocat

Placa video RTX

Placa de baza MSI seria Z

Memorii RAM 32GB cu latenta mica

SSD M.2 x4 500 GB Samsung

HDD 3TB

Sursa corsair 850w

Cooler pe apa Corsair 

Carcasa ATX cu geam temperat

Desigur ca am mers pe o carcasa care nu pare a workstation, dar am mers pe aceasta configuratie si in ideea ca o sa fie folosit si ca sistem de gaming.

Tags

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 22 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de web developing, am creat Flavius-Tech.ri din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verifică de asemeni și

Close
Back to top button
Close