Recomandare monitoare

Cum să alegi cele mai potrivite monitoare led

Recomandare cel mai bun monitor 2021

Am făcut în ultima perioadă o mulțime de configurații de sisteme fără monitor, acum încerc să găsesc cel mai bun monitor pentru acest nou an, 2021. Așa că trebuie să scriu un articol pe această temă.

Scopul principal este de a recomanda un monitor acceptabil ca preț și cu performanță pentru toate categoriile de utilizatori, gaming, editare foto-video,multimedia și un model ieftin bun la toate. Articolul va fi despre cel mai bun monitor cu rezoluția de 1920x1080p (FHD) la o rată de refresh 60 Hz, iar pentru gaming unul de 144 Hz.

Istoricul monitorului

istoric cel mai bun monitor 2021

Nu știu câți cititori au prins monitoarele din trecut, acele monitoare imense, denumite Monitoare CRT. Majoritatea erau de 14-15 Inch diagonala, iar cei care aveau de 15 inch sau de 17 erau norocoși să aibă o așa mărime. Trebuia un birou de lemn masiv să poată susține așa o greutate, pentru că aveau o greutate de peste 10 kilograme.

Eu încă păstrez un monitor CRT pe undeva prin garaj pentru că-mi trezește amintiri nostalgice. Radiația lor fiind foarte puternică și eram nevoiți să folosim fel și fel de ecrane de protecție care se lipeau peste ecran și se legau la împământare printr-un fir.
Cu toate acestea rata de refresh a lor era mai bună decât cea a monitoarelor de astăzi. Consumul de energie era mult mai mare față de monitoarele de astăzi raportat la diagonala lor și rezoluțiile erau net inferioare.

Sfaturi utile și ponturi

 • La ce o să folosești monitorul? Gaming, uz profesional, sau  în general bun la toate? În gaming, monitoarele se aleg în funcție de rata de refresh nativă (să fie cât mai mare) și timpi de răspuns cât mai mici, pentru foto editorii profesioniști, monitoarele cu prioritate sunt cele care au culorile imaginilor cât mai apropiate de realitate (color accuracy), iar cei ce cauta monitoare bune la orice trebuie să se uite în general la contrastul ecranului și luminozitatea lui, în special dacă este folosit pentru redarea de conținut video multimedia.
 • O rezoluție mai mare înseamnă o imagine mai clară de regulă. Rezoluția specifică numărul de pixeli pe orizontală și pe verticală. Deci, rezoluția FULL HD – are 1920 pixeli pe o linie de pixeli orizontali și 1080 pixeli pe liniile verticale, cu cât sunt mai mulți pixeli, cu atât imaginile sunt mai detaliate. Deci o rezoluție mai mare este mai indicată, însă trebuie să menționez faptul că și sistemul PC pe care îl aveți trebuie să fie performant pentru a afișa toate informațiile către monitoare, cu cât rezoluția este mai mare, cu atât plăcile video trebuie să fie mai performante.
 • Mărimea contează și ea! Densitatea pixelilor contează destul de mult, densitatea pixelilor este măsurată în ppi (pixel per inch). Cu cât avem mai mulți pixeli într-un inch de ecran cu atât imaginea va avea un contrast mai bun și detalii mai multe. Deci, un monitor cu diagonala mare și rezoluția prea mică, va avea o densitate prea mică a pixelilor, asta va duce la pierderea masivă a calității imaginilor. Eu, recomand să nu alegeți un monitor Full HD dacă are peste 27 inch. Dacă vreți un monitor mai mare de 27 inch, alegeți ori unul cu rezoluția QHD sau UHD (4K).
 • Rata de refresh: mai mare, mai bună. Rata de refresh nu este același lucru cu FPS (frames per second). Rata de refresh este unitatea de măsură pentru capacitatea monitorului de a reîmprospăta cadrele venite de la pc într-o secundă. Dar, este complementară cu frames per second. FPS este unitatea de măsură a capacității plăcii video din sistem de a afișa cadrele într-o secundă. Ele împreună trebuiesc balanțate, degeaba aveți monitoare de 144 Hz dacă sistemul PC nu poate să creeze un număr cel puțin egal cu 144 fps care să poată fi reîmprospătate de către monitor. De regulă rata de refresh contează cel mai mult pentru gameri, pentru restul utilizatorilor nu este chiar atât de importantă. Dacă nu ești gamer înrăit, un monitor de 60Hz este suficient.
 • Timpul de răspuns: cu cât este mai mic, cu atât mai bine. Este important la fel, decât pentru gameri, în special pentru gamerii avansați care au antrenat ochiul să facă diferența intre un timp de răspuns de 10 milisecunde și un monitor cu 1 milisecundă timp de răspuns. Restul utilizatorilor nu percep acea diferență de câteva milisecunde. Dacă timpul de răspuns este prea mare, apare efectul de Motion Blur, de regulă cel mai sesizabil este atunci când folosiți televizoarele led pe post de monitoare și chiar și la anumite display-uri cu timp de răspuns de 5ms.
 • Tipul panoului (ecranului): TN, IPS sau VA. Ecranul TN este cel mai bun monitor si mai ieftin de pe piață, dar calitatea imaginilor este mai slabă dacă privești din unghi. Deci, un ecran TN nu este recomandabil pentru multimedia (filme, foto etc), dar au avantajul că au timpi de răspuns mici, deci pentru gameri sunt mai potrivite. Ecranele IPS sunt rapide și acuratețea culorilor mult mai bună decât cea a ecranelor VA, dar ecranele VA au un contrast mai bun și o densitate mare a pixelilor.
 • Ecran curbat sau normal? Este o întrebare cu răspuns subiectiv, depinde de preferințele fiecăruia și la ce va fi folosit, dacă este doar pentru gaming, oferă o imersiune mai bună în gaming, dar dacă este folosit și ca multimedia, s-ar putea să fie deranjant un monitor curbat. Atenție că și diagonalele sunt mai mari, deci va trebui să vă orientați spre monitoare QHD sau Ultra HD.

CEL MAI BUN MONITOR LED DIN 2021

A fost foarte greu să aleg un singur monitor care să fie foarte bun la toate. Fiecare categorie de utilizare are cel puțin o cerință care să fie diferită de altă categorie de utilizare. De exemplu pentru multimedia și editare video eu recomand un format ultra-wide, dar vine și cu un preț pe măsură.

Bugetul în care m-am orientat a fost 700-750 Ron pentru că am promis că o sa fie și destul de ieftin cât să și-l permită oricine.

Recomandare cel mai bun monitor gaming 2021

LED DELL Gaming S2721HGF Curbat

Un monitor accesibil ca pret pentru jocuri

cel mai bun monitor de jocuri 2021

Cele mai bune caracteristici:
 • Ecran anti-glare
 • 144 Hz nativ
 • Display port
 • Compatibil G-Sync

Un monitor de gaming cu un raport calitate-pret-imersiune foarte bun pentru anul 2021.

Un alt amanunt important, dar nu decisiv, este faptul ca are tehnologia G-Sync si va rula foarte bine pe sistemele de jocuri cu placa video Nvidia.

Sigur,

Mai sunt si alte monitoare mai ieftine, dar nu multe au avantajele acestui Dell. Se descurca foarte bine la majoritatea capitolelor, mai putin pentru editare foto. Acuratetea culorilor nu este cea mai buna la acest monitor, insa este un monitor decent pentru capitolul multimedia, filmele se vad foarte bine,  daca facem abstractie ca nu are o „coloristica” a imaginilor care sa te dea pe spate.

Poate nu este cel mai bun monitor de pe piata, dar prins la oferta cred ca este in TOP 3 monitoare de jocuri.

Păreri PRO:
 • 144 Hz
 • G-Sync
 • Bun pentru orice
 • Ecran curbat
 • Unghiuri de vizualizare bune
Păreri CONTRA:
 • Acuratete culori deficitara
 • Suportul/standul este putin cam mic
 • Luminozitate scazuta

Iată și un model de monitor ieftin bun la toate.

Benq 28″ – cel mai bun monitor la orice

Un monitor destul de ieftin bun la orice

 

 

Cele mai bune caracteristici:
 • Contrast bun
 • Low blue light
 • Consum mic de energie

 

Acest monitor are un raport calitate-preț foarte bun. Nu are defecte majore. Este perfect pentru toate categoriile de utilizatori. Dar nu excelează la toate capitolele. Cei de la Benq au incercat sa faca un monitor care sa impace toti utilizatorii. Compromisul este ca nu este perfect pentru toate domeniile dar este destul de bun pentru fiecare din ele.

Da,

Este FULL HD la 28 inch,

Dar are o densitate de pixeli mare, deci nu vor fi probleme majore de claritate a imaginilor.

Prețul, este putin cam mare, având în vedere competitorii din piață monitoarelor led. Îl recomand gamerilor ocazionali care se mai uita și la un film din când în când, dar și celor care lucrează sau au productivitate de pe urma folosirii lui.

Este un all-arround monitor și un best buy pentru 2020-2021.

Dacă as găsi un astfel de monitor 4k la 28″ aș cumpăra pentru mine unul chiar dacă prețul era dublu. Vă aștept cu întrebări în secțiunea de comentarii de mai jos.

Este bun și de folosit ca monitor gaming, nu impresionează la vreun capitol anume, dar este bun la orice.

 

Descriere

Simplu si rafinat, pentru o solutie minimalista

Monitorul VA LED BenQ GW2870H aduce cea mai placuta experienta de vizualizare pentru sarcinile de serviciu sau pentru acasa, cu reproducerea excelenta a detaliilor si o performanta superioara oferita de panoul cu contrast inalt de 3000:1 si unghiuri de vizibilitate largi de 178°/178°. Monitorul dispune de doua intrari video HDMI si tehnologiile pentru protectia ochilor de la BenQ: Flicker-free si Low Blue Light.

Promoveaza designul minimalist

Bucurie zilnica, pentru relaxare sau pentru business

Fiind o implementare perfecta a filosofiei Bauhaus „mai putin inseamna mai mult”, monitorul GC2870H este un dispozitiv complementar pentru aproape orice spatiu de lucru modern. Toate aspectele legate de forma si facilitatile sale sunt reduse pentru a aduce impreuna simplitatea si functionalitatea intr-o forma estetica. In plus, utilizatorii se pot bucura de confort optim pentru ochi prin intermediul tehnologiilor BenQ Eye-care. Monitorul GC2870H nu doar promoveaza un stil de viata minimalist si modern, ci este si o poarta catre momente de distractie zilnica, dar si lucru in mediul business.

Promoveaza designul minimalist

Bucurie zilnica, pentru relaxare sau pentru business

Fiind o implementare perfecta a filosofiei Bauhaus „mai putin inseamna mai mult”, monitorul GW2870H este un dispozitiv complementar pentru aproape orice spatiu de lucru modern. Toate aspectele legate de forma si facilitatile sale sunt reduse pentru a aduce impreuna simplitatea si functionalitatea intr-o forma estetica. In plus, utilizatorii se pot bucura de confort optim pentru ochi prin intermediul tehnologiilor BenQ Eye-care. Monitorul GW2870H nu doar promoveaza un stil de viata minimalist si modern, ci este si o poarta catre momente de distractie zilnica, dar si lucru in mediul business.

Iluminare de tip Flicker-free pentru confort vizual

Tehologia Flicker-free reduce palpairea imaginii la toate nivelurile de luminozitate si reduce in mod eficient oboseala resimtita de ochi. Ecranele LCD conventionale pot palpai de pana la 200 de ori pe secunda. Ochii s-ar putea sa nu perceapa aceasta palpaire, insa o vor resimti cu siguranta. Protejati-va ochii de acest efect neplacut folosind un monitor BenQ cu tehnologia Flicker-free.

Intermitente vizibile

Asezati un ventilator in fata ecranului de la monitor pentru a verifica daca sunt vizibile intermitente printre paletele ventilatorului

Intermitente vizibile

Folositi un aparat de fotografiat pentru a lua o imagine a ecranului monitorului si pentru a verifica daca sunt intermitente vizibile

Protectie mai buna a ochilor cu modurile Low Blue Light

Fiecare monitor reda un spectru de lumina albastra care poate fi responsabil pentru dureri de cap, dereglari de somn si afectarea vederii. Tehnologia unica Low Blue Light de la BenQ a fost creat pentru a rezolva problemele zilnice rezultate de expunerea la lumina albastra si ofera un timp mai sanatos petrecut in fata calculatorului. Activati unul dintre modurile Low Blue Light (Multimedia – 30% reducere, Web-browsing – 50% reducere, Office – 60 % reducere, Reading – 70% reducere) si rasplatiti-va ochii fara sa opriti distractia.

Contrast nativ de 3000:1 pentru o imagine cu inalta definitie

Un constrast foarte inalt de 3000:1, care este de trei ori mai mare decat cel al panourilor obisnuite, aduce o profunzime de culoare si inalta definitie pentru imaginile complexe sau intunecate. Cu un contrast nativ atat de inalt, contrastul dinamic ar trebui fie infinit si sa depaseasca toate asteptarile.

Performanta de culoare pe 8biti nativ

Panelul VA are 8biti de culoare oferind astfel o tranzitie foarte stabila a culorilor redand 16.7Milioane de culori simultan. Un panel de 6biti cu Advanced Frame Rate Control (ARFC) necesita interpolare pentru a afisa acelasi numar de culori

Interfata multimedia HDMI

Cea mai recenta interfata multimedia de mare viteza HDMI va face ca aceste monitoare sa fie incredibil de comode de utilizat, va veti putea bucura si de divertisment digital fara nici un fel de efort, chiar si prin conectarea unor echipamente multimedia suplimentare.

Unghi de vizualizare de 178°/178°

Ecranul cu panel VA iti ofera imagini cu culori clare si naturale din orice unghi, de sus, de jos, din stanga sau din dreapta de pana la 178°. Imaginile vazute pe acest panel sigur nu le vei uita.

Windows® 8 compatible

GW2870H a obtinut certificarea Windows 8 si este complet compatibil cu sistemele de culoare Windows 8. Conectati GW2870H la calculatorul dumneavoastra, iar Windows 8 il va recunoaste instant, ceea ce face ca setarea si conectarea sa fie fara efort.

Marcaj ecoFACTS

ecoFACTS va poate spune cat de ecologice sunt produsele BenQ!

Prin dezvoltarea unor produse ecologice, BenQ nu vrea doar sa fie in conformitate cu normele de mediu, ci contribuie eficient la dezvoltarea unor produse ecologice!

ecoFACTS este declaratia marilor eforturi de puse de BenQ pentru inlocuirea substantelor periculoase, a materialelor, a tipului de ambalaj, a proiectarii cu economisire energetica si alte aspecte ale produsului.

Energy Star Qualified

GW2870H respecta cerintele ENERGY STAR® Ver. 6.0 pentru monitoarele de calculator. Acum te poti bucura si de economia de energie si de bani pe care le poti face. Si nu in ultimul rand poti pastra pamantul curat!

Păreri PRO:

 

 • contrast decent
 • densitate bună a pixelilor
 • raport calitate-preț bun
 • design minimalist
 • tehnologie low blue light, facilă pentru cei care scriu/citesc mult pe ecran
 • cablu HDMI inclus
Păreri CONTRA:
 • acuratețea imaginilor puțin cam slăbuță (necesită atenție la setări)

Monitor editare foto Dell UltraSharp U2422H

Unul dintre cele mai ieftine monitoare pentru editări foto

recomandari monitor editare foto 2021

Cele mai bune caracteristici:
 • ComfortView Plus
 • Dell Easy Arrange
 • Flicker Free

Cred că este cea mai bună soluție de monitor destul de ieftin pentru editare foto sau productivitate pe anumite nișe.

Nu este un monitor profesional, sa fiu înțeles de la bun început.

Acuratețea culorilor este surprinzător de mare, mai ales pentru cei care folosesc Adobe RGB. Pe lângă faptul că este monitorul ideal pentru cei care fac editari foto, mai pot spune că este potrivit pentru oricare birou în care productivitate este necesară. Conținutul multimedia poate fi redat la cele mai bune cote. Deci, putem zice că are și versatilitate la aceste 2 capitole: multimedia  + editări foto.

Are și porturi USB type C pentru transfer rapid de date.

Descriere

Monitor LED 24 Dell UltraSharp U2422H FHD 5 ms 60 Hz IPS

Cresteti-vă productivitatea, confortabil

Proiectat pentru a vă oferi sănătate: Optimizati confortul ochilor cu ComfortView Plus – un ecran cu lumină albastră scăzută, mereu pornit, care reduce emisiile de lumină albastră, oferind în acelasi timp culori excelente.

Culori consistente si vibrante: obtineti o acoperire largă a culorilor 100% sRGB, 100% Rec.709 si 95% DCI-P3 si 1,07 miliarde de adâncime de culoare.Conectati-vă la productivitate

Conectivitate extinsă: conectati-vă cu usurintă la dispozitivele dvs. cu conectivitate cuprinzătoare, inclusiv DP, HDMI si USB de mare viteză de 10 Gbps. Porturile de acces rapid din partea frontală a monitorului permit conectarea convenabilă la periferice si încărcarea telefonului mobil cu până la 15W prin USB-C.Se potriveste perfect cu orice spatiu

Se deplasează cu tine: Reglează-ti confortul cu ajutorul reglajelor de înclinare, pivotare, pivotare si înăltime la maximum 150 mm pentru un confort de vizualizare optim.

Optiuni de conectivitate

1. Slot de blocare de securitate | 2. Conector de alimentare | 3. Port HDMI | 4. DisplayPort | 5. Caracteristica de blocare a standului | 6. DisplayPort (out) | 7. Port USB-C (numai date) | 8. USB de mare viteză 10Gbps (USB 3.2 Gen2) Port aval de tip A (2) | 9. Portul de iesire audio | 10. Port USB de mare viteză de 10 Gbps (USB 3.2 Gen2) de tip A cu încărcare electrică | 11. Port USB-C (10Gbps, 15W)

Păreri PRO:
 • acuratețe culori mare pentru acest preț
 • raport preț/calitate bun
 • bun și pentru multimedia
 • ieftin
Păreri CONTRA:
 • nerecomandat gamerilor
 • nepotrivit pentru editări video din cauza diagonalei mici
 • doar 24 inch

Cel mai bun monitor 4k pentru editare video Dell U2720Q

Unul dintre cele mai bune monitoare 4k pentru editări video

recomandari monitoare editari video 4k

Cele mai bune caracteristici:
 • Conectivitate USB-C
 • 95% DCI-P3
 • Contrast 1300: 1
 • 3H Hard Coating

Un monitor special conceput pentru editări video dar și foto. Fiind 4k, puteți realiza conținut video la rezoluții UHD.

4K începe să devină standardul anului 2021. Acest dell este similar cu cel anterior recomandat pentru editare foto, însă are o diagonală mai mare și o rezoluție 4k.

Setările vin destul de precise din fabrică la fel ca și modelul anterior amintit mai sus, dar există loc de îmbunătățiri dacă pentru voi este prioritară o astfel de ajustare.

Este printre cele mai bune monitoare care să se descurce la ambele tipuri de taskuri. Culorile sRGB au o acuratețe foarte bună, iar asta nu poate decât să facă plăcută editarea video și foto. Culorile sunt peste ceea ce vedeți la monitoarele ieftine de duzină.

Contrastul zic eu că nu este punctul forte al acestui monitor, însă nici nu pot să-l trec la minusuri…era loc de mai bine spun eu.

Există și o inconsistență a afișării negrului, iar împreună cu backlight bleeding-ul îl face puțin „ieftin„ și îl pune pe aceleași poziții cu un monitor de „duzină„. Între noi fie vorba, nu știu câți stau să se uite la backlight bleeding în timp ce fac editări foto/video.

Luminozitatea este decentă chiar și în modul HDR, iar unghiurile de vizualizare sunt mai mult decât bune, chiar și la unghiuri foarte mari culorile nu-și pierd din acuratețe și culori.

Nu are aproape deloc color bleeding!

Iar un alt mic minus, dar care nu ține de modul de utilizare, este faptul că displayul este puțin reflectiv și dacă este o sursă de lumină în încăpere va fi destul de deranjantă când reflectă din monitor.

Păreri PRO:
 • luminozitate mare
 • acuratețe culori foarte bune
 • unghiuri de vizualizare mari
 • nu are color bleeding
 • este 4k
 • are porturi multiple pentru transfer de date
Păreri CONTRA:
 • preț cam mare
 • ecran cu reflectivitate mare

Cele mai populare branduri de top de televizoare

Samsung

ce televizor samsung sa cumpar

Mereu am considerat acest brand ca fiind cel mai bun in materie de display-uri. Nici la televizoare nu sta mai rau, ba dimpotriva, incepe sa se distanteze de celalalte branduri. Intotdeauna cand cautam cel mai bun televizor led, ne uitam la modelele de la Samsung.

Samsung Electronics Co., Ltd.  Este o companie sud-coreeană de electronică multinațională cu sediul în Suwon, Coreea de Sud. Prin faptul că are o structură de proprietate extrem de complicată, cu o proprietate circulară, este compania emblematică a chaebol Samsung, reprezentând 70% din veniturile grupului în 2012. Samsung Electronics are uzine de asamblare și rețele de vânzări în 80 de țări și are în jur de 308.745 de persoane. Este cea mai mare companie de tehnologie a informațiilor din lume, producător de electronice de consum și producător de cipuri prin venituri . Începând cu octombrie 2017, plafonul de piață al Samsung Electronics a fost de 372,0 miliarde USD

LG

Un brand competent, foarte bun in segmentul display-urilor, produce cele mai econome display-uri din lume. Nu putea sa lipseasca din lista noastra de branduri de top.

LG Electronics Inc. este o companie electronică multinațională sud-coreeană cu sediul în Yeouido-dong, Seul, Coreea de Sud, și face parte din grupul LG, angajând 82 000 de angajați în 119 filiale locale din întreaga lume. Cu vânzările la nivel mondial în valoare de 55,91 miliarde USD (59,04 miliarde KRW), LG cuprinde patru unități de afaceri: Home Entertainment, Comunicare Mobilă, Echipamente Electrice și Soluții Aeriene și Componente ale Vehiculelor, cu Starion India pentru mașinile de răcire și de spălat pe subcontinentul indian. CEO-ul LG Electronics este Koo Bon-joon, care și-a asumat rolul de vicepreședinte al LG Electronics la 1 octombrie 2010. Din 2008, LG Electronics rămâne cel de-al doilea mare producător de televiziune din lume.

recomandare tv led lg brand

Philips

cel mai bun televizor philips

Koninklijke Philips N.V. (Royal Philips, cunoscut sub numele de Philips) este o companie olandeză de tehnologie diversificată, cu sediul în Amsterdam, cu diviziile principale dezvoltate în domeniile de sănătate, stil de viață al consumatorilor și soluții iluminat. A fost fondată în Eindhoven, în 1891, de către Gerard Philips și tatăl său, Frederik. În prezent este una dintre cele mai mari companii de electronice din lume și are în jur de 122.000 de angajați în mai mult de 60 de țări.

Philips este organizat în trei mari departamente: Philips Consumer Lifestyle, Philips Healthcare și Philips Lighting. În 2012, Philips a fost cel mai mare producător de soluții de iluminat din lume, măsurat prin venituri în vigoare. În 2013, compania a anunțat vânzarea celei mai mari părți a produselor sale electronice de consum către firma Funai Electric Co din Japonia, dar în octombrie 2013, înțelegerea cu Funai Electric Co a fost ruptă, iar produsele electronice de consum au revenit firmei Philips. Philips a anunțat că va cere despăgubiri pentru încălcarea contractului în vânzarea produselor care valorau 200 de milioane de dolari

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2021, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

2 Comentarii

  1. Salut,
   Eu as rămâne cu acel Asus ROG, dar dacă trebuie neapărat să-l schimbi, mergi pe Samsung. Toate sunt cam în aceeași notă. Toate au panouri VA, mici diferențe la porturile lor și la presetările de fabrică.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button