Recomandari Flavius-Tech

Alegerea celui mai bun monitor pentru jocuri pe 2022

Sfaturi achizitie monitoare gaming Full HD si 4K

Acum,  în 2022,  o să vedem principalele tipuri de monitoare și o să fac o recomandare pentru un top 5 monitor de gaming pentru fiecare tip de display bun pentru jocuri.

Acum, toate ecranele pentru monitoare au în spate un panou led, cu mici excepții. Sunt o mulțime de tipuri de panouri LED, împărțite pe mai multe categorii:

IPS,  ADS,  PLS,  VA,  TN și alte tipuri de panouri.

De asemenea,

Monitoarele cu afișaj LCD pot fi împărțite în ecrane curbate, precum și ecrane normale, în funcție de modul în care sunt utilizate.

Vezi direct aici TOP 7 Monitoare de Jocuri: TOP 7 cele mai bune monitoare de gaming 2022

Ce monitor gaming sa cumpar? Recomandare 2022!

Nu știi cum să cumperi un monitor?

În primul rând,

Stabilește mai întâi cât vrei să fie diagonala monitorului pentru gaming!

  • Alege o diagonală rezonabilă pentru tine si pentru bugetul alocat! In general 24 inch este diagonala de pornire pe care o recomand, mergand pana la diagonala ultra wide de 34 de inch

Cu cat este mai mare monitorul, recomand rezolutiile de 2k sau chiar 4k pentru a avea o imagine cu detalii cat mai multe. De regula, monitoarele de gaming cresc la preț proporțional cu diagonalele și rezoluțiile lor.

În al doilea rând,

Uită-te la rezoluția monitorului, cu cât  este mai mare rezoluția monitorului de gaming, cu atât mai clar efectul de afișare, desigur, nu se poate concentra numai pe rezoluție și ignora dimensiunea de potrivire, monitoarele de gaming cu diagonala mai mare 27 inch cu rezoluție de 1080p sau mai mică, nu le cumpărați!!! 34 inch sau mai mult la ecran, trebuie sa aibă rezoluție de 2K sau 4K, altfel, nu este recomandat să cumpere. Aici, mai multe ecrane sunt recomandate pentru referință.

Rezoluția și rata de reîmprospătare (refresh rate)

recomandare monitor de gaming cu rata de refresh mareAcestea sunt principalele criterii pentru alegerea unui monitor gaming.

Rezoluția monitorului

Primul lucru care trebuie luat în considerare este rezoluția. Este minunat să ai o densitate foarte mare de pixeli pentru a face jocul să arate cât mai clar și realist posibil, dar există însă un sacrificiu: pixelii suplimentari înseamnă mai multă putere grafică necesară.

Deci,

Un monitor cu rezoluție mare, va avea detalii și pixeli în plus care trebuie să fie procesate de placa video.

Și încă ceva!!!

Ține cont că un monitor cu diagonală foarte mare, are nevoie de rezoluție cât mai înaltă.

Cum am spus mai sus, recomand ca la monitoarele de peste 27 inch, să alegeți o rezoluție de minim 2K, iar la monitoarele peste 32 inch, obligatoriu sa aibă rezoluție 4K – UHD. Dar depinde și de densitatea pixelilor/inch. Dacă panoul are o densitate mai mare de pixeli pe fiecare inch, atunci monitoarele de 27 de inch sunt ideale. Sunt și excepții în care monitoarele de 27 inch au diagonala full hd și o densitate mică a pixelilor, iar acești pixeli devin vizibili cu ochiul liber și este neplăcut.

Rata de refresh

Este posibil să fiți tentați de unul dintre afișajele UHD (cunoscut și ca 4K). Ele au o uimitoare densitate de megapixeli, ceea ce înseamnă că vor livra cea mai bună experiență posibilă. Ele vor arăta cel mai detaliate imagini, este adevărat, dar va trebui să sacrifice numărul de cadre pe secundă. De fapt, afișajul 4K este în prezent plafonat la 60Hz (60 cadre pe secundă). Acest lucru este suficient pentru tine, dacă ai o placă grafică pe care o poți manipula, dar reține că afișajele cu rezoluție mai mică oferă rata de reîmprospătare de până la 144Hz. După ați observat acum, chiar și cu un afișaj UHD cu o rată de reîmprospătare mai mare, va trebui să obțineți mai mult de 60fps pe 4K în jocuri,  cea ce este puțin cam dificil, dar nu imposibil cu un sistem HIGH END.

Sfatul meu este de a urmări pentru sweet spot-ul  (punctul dulce) cu rezoluție de 2560 x 1440, sau mai bine cunoscut QHD. Acesta oferă mai mulți pixeli decât un afișaj standard de 1080p, fără a sacrifica rata de reîmprospătare, iar presiunea suplimentară asupra GPU-ului nu ar trebui să fie prea slabă. În cazul în care jocul nu se execută suficient de repede, puteți rula întotdeauna la 1080p jocul din meniul de opțiuni ale game-ului.

Deci, o recomandare monitor gaming QHD este ideala pentru 2022.

Tehnologia Panoului

Tehnologia panoului este a doua cea mai importanta considerație la alegerea unui monitor gaming. Teoretic, acest lucru este mult mai simplu decât în alte decizii.

Pe scurt,

Cea mai bună performanță a jocului vine de la tehnologia de panou TNTwisted Nematics screens (TN) tind să aibă cel mai rapid timp de răspuns, ceea ce este mai important pentru jocuri decât precizia culorilor perfecte și contrastul. Mai ales ca ecranul TN nu va costa bani în plus la buget.

Recomandarea mea este să alegeți un monitor cu back panel TN pentru monitoarele de gaming între 24 și 27 inch, iar pentru monitoarele mai mari, vă recomand un ecran IPS sau VA, mai ales dacă o să folosiți monitoarele și pentru vizionarea de conținut video (youtube, filme online pe netflix etc.), sau dacă îl folosiți pe post de televizor led sau 4k.

În mod similar, dacă intenționați să selectați un setup de trei monitoare, asigurați-vă că alegeți modelul cu ramele cele mai subțiri pentru a minimiza decalajul dintre ecrane.

Recomandare monitor gaming cu G-Sync sau Freesync

Reîmprospătarea adaptivă a revoluționat procesarea video în jocurile PC. De ce? Pentru prima dată, acesta permite afișajului să ajusteze rata de reîmprospătare cu ieșirea plăcii grafice pentru a preveni ruperea cadrului (frame drop). Tearing-urile (ruperile de cadre) apar atunci când computerul trimite un cadru nou înainte de a afișa cadrul anterior, se produce nepotrivirea ratei de refresh, și implicit așa zisul ”frame drop”. Arată urât și nu vrei să-l vezi.

freesync sau gsync - ce sa aleg?

Există două tipuri de reîmprospătări adaptabile, FreeSync AMD și G-Sync NVIDIA și în timp ce fiecare oferă în esență același lucru, există diferențe între cele două. G-Sync este compatibil doar cu placa grafică NVIDIA și FreeSync cu placa grafică AMD, astfel încât decizia dumneavoastră ar trebui să se bazeze pe GPU-ul existent. NVIDIA sau G-Sync este echipat cu hardware dedicat în interiorul display-ului pentru rata de reîmprospătare  adaptabilă și care este motivul pentru care G-Sync au prețuri care sunt mai scumpe. AMD a luat o abordare diferită-în loc de a furniza hardware suplimentare, compania a adăugat noi caracteristici la specificația DisplayPort-urilor existente. Aceasta înseamnă că ecranele FreeSync pot fi mult mai ieftine.

Deci, sincronizarea dintre o placă video și rata de refresh a monitorului poate fi un factor destul de important, dar nu critic. Totul depinde și de configurația de pc gaming.

Apropo,

Vezi câteva configurații de pc gaming pe bugete aici: Configurații PC gaming pe bugete

Este important să știți că, dacă o să cumpărați un monitor cu o rată de reîmprospătare ridicată și are o placă grafică puternică alimentată, este posibil să nu aveți nevoie de nici o tehnologie.

Principalele sfaturi și o recomandare monitor gaming în funcție de caracteristici speciale.

Motion Blur reduce mișcarea blur a imaginilor din jocuri, reducerea este în valoare de acordând o atenție la. Acesta permite afișarea pentru a menține rezoluția de mișcare ca efectele vizuale pe ecran devin mai intense și cursive.  Ideea din spate, este de a reduce timpul necesar pentru un singur cadru care să apară pe ecran, crescând astfel rezoluția de mișcare. Cu toate acestea, există un dezavantaj, deoarece estomparea mișcării în jocuri poate avea un impact negativ asupra luminozității generale a afișajului, atingând uneori niveluri semnificative.

Dacă intenționați să achiziționați un monitor cu reîmprospătare adaptivă și scopul este de a juca la mai mult de 60fps, nu este necesară, deoarece afișajul ar trebui să funcționeze bine fără ea.

Recomandare Porturi și conectori monitor gaming

porturi monitoare de gaming

Cele mai multe ecrane de joc oferă mai multe conexiuni de intrare, unele pot oferi o combinație de HDMI, DisplayPort sau chiar DVI-fiecare cu propriile sale beneficii. În timp ce DVI este util, ne concentrăm pe el, asigurându-vă că aveți cel puțin un HDMI și o conexiune DisplayPort pentru afișajul jocului.

HDMI si DisplayPort

De ce HDMI sau DisplayPort? HDMI și DisplayPort oferă transmisie audio și video, permițând ca sunetul PC-ului să fie redat prin difuzoare prin cablul HDMI sau Display Port(dacă este necesar) fără a fi nevoie de cabluri suplimentare. În timp ce ambele oferă redare 4K pentru jocuri high-end, de asemenea, trebuie să vă asigurați că atât placa video cât și monitorul poate suporta HDMI 2,0/DisplayPort 1,3 pentru rezoluție 4K la minim 60fps în jocuri.

Ieșire audio

Nu ne facem griji prea mult despre ieșirea audio a jocurilor prin portul audio al monitorului. Da, unele persoane sunt mai bune decât altele în reproducerea de reproduceri audio acceptabile, dar dacă sunteți un gamer, veți avea difuzoare proprii sau headsets joc cu placi audio dedicate.
Dar, e bine știut că majoritatea monitoarelor au o ieșire auxiliara de 3.5mm pentru a conecta casti de gaming.

Uite topul 7 al monitoarelor de gaming: TOP 7 Monitoare de Gaming

 

 

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2022, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

5 Comentarii

  1. Buna ziua. Imi puteti recomanda un monitor pentru gaming mai ieftin, sub bugetul de 1500 de lei?
    Prefer un ecran cu refresh de 144hz daca intra in acel buget. Multumiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button