Recomandari Flavius-Tech

Cum sa alegi cel mai bun monitor pentru gaming 2020

Sfaturi achizitie monitoare gaming Full HD si 4K

Acum, la început de 2020, o să vedem principalele tipuri de monitoare și o să fac o recomandare monitor gaming pentru fiecare tip de display bun pentru jocuri.

Acum, afișajul de pe piață principal, este un ecran LCD complet, iar partea cea mai critică a afișajului este panoul LCD, panoul LCD este de mai multe tipuri:

IPS, ADS, PLS, VA, TN și alte tipuri de panouri.

De asemenea,

Monitoarele cu afișaj LCD poate fi împărțit în ecrane curbate, precum și ecrane normale, în funcție de modul în care sunt utilizate.

Ce monitor gaming sa cumpar? Recomandare 2020!

Nu stii cum sa cumperi un monitor?

În primul rând,

Stabilește mai întâi cât vrei să fie diagonala monitorului pentru gaming!

 • Alege o diagonală rezonabilă pentru tine si pentru bugetul alocat! In general 24 inch este diagonala de pornire pe care o recomand, mergand pana la diagonala ultra wide de 34 de inch

Cu cat este mai mare monitorul, recomand rezolutiile de 2k sau chiar 4k pentru a avea o imagine cu detalii cat mai multe. De regula, monitoarele de gaming cresc in pret proportional cu diagonalele si rezolutiile lor.

În al doilea rând,

Uită-te la rezoluția monitorului, cu cât  este mai mare rezoluția monitorului de gaming, cu atât mai clar efectul de afișare, desigur, nu se poate concentra numai pe rezoluție și ignora dimensiunea de potrivire, monitoarele de gaming cu diagonala mai mare 27 inch cu rezoluție de 1080p sau mai mică, nu le cumpărați!!! 34 inch sau mai mult la ecran, trebuie sa aibă rezoluție de 2K sau 4K, altfel, nu este recomandat să cumpere. Aici, mai multe ecrane sunt recomandate pentru referință.

Rezoluția și rata de reîmprospătare (refresh rate)

Acestea sunt principalele criterii pentru alegerea unui monitor gaming.

Rezoluția monitorului

Primul lucru care trebuie luat în considerare este rezoluția. Este minunat de a avea o densitate ultra-mare de pixeli pentru a face jocul să arate cât mai clar și realist posibil, dar există însă un sacrificiu: pixelii suplimentari înseamnă mai multă putere grafică necesară.

Deci,

Un monitor cu rezoluție mare, va avea detalii și pixeli în plus care trebuie să fie procesate de placa video.

Și încă ceva!!!

Ține cont că un monitor cu diagonală foarte mare, are nevoie de rezoluție cât mai înaltă.

Cum am spus mai sus, recomand ca la monitoarele de peste 27 inch, să alegeți o rezoluție de minim 2K, iar la monitoarele peste 32 inch, obligatoriu sa aibă rezoluție 4K – UHD.

Rata de refresh

Este posibil să fiți tentați de unul dintre afișajele UHD (cunoscut și ca 4K). Ele au o uimitoare densitate de megapixeli, ceea ce înseamnă că vor livra cea mai bună experiență posibilă. Ele vor arăta cel mai detaliate imagini, este adevărat, dar va trebui să sacrifice numărul de cadre pe secundă. De fapt, afișajul 4K este în prezent plafonat la 60Hz (60 cadre pe secundă). Acest lucru este suficient pentru tine, dacă ai o placă grafică pe care o poți manipula, dar reține că afișajele cu rezoluție mai mică oferă rata de reîmprospătare de până la 144Hz. După ați adunat acum, chiar și cu un afișaj UHD cu o rată de reîmprospătare mai mare, va trebui să obțineți mai mult de 60fps pe 4K în jocuri.

Sfatul meu este de a urmări pentru sweet spot-ul  (punctul dulce) cu rezoluție de 2560 x 1440, sau mai bine cunoscut QHD. Acesta oferă mai mulți pixeli decât un afișaj standard de 1080p, fără a sacrifica rata de reîmprospătare, iar presiunea suplimentară asupra GPU-ului nu ar trebui să fie prea slabă. În cazul în care jocul nu se execută suficient de repede, puteți rula întotdeauna la 1080p jocul din meniul de opțiuni ale game-ului.

Deci, o recomandare monitor gaming QHD este ideala pentru 2020.

Tehnologia Panoului – Recomandare monitor gaming

Tehnologia panoului este a doua cea mai importanta considerație la alegerea unui monitor gaming. Teoretic, acest lucru este mult mai simplu decât în alte decizii.

Pe scurt,

Cea mai bună performanță a jocului vine de la tehnologia de panou TNTwisted Nematics screens (TN) tind să aibă cel mai rapid timp de răspuns, ceea ce este mai important pentru jocuri decât precizia culorilor perfecte și contrastul. Mai ales ca ecranul TN nu va costa bani în plus la buget.

Recomandarea mea este să alegeți un monitor cu back panel TN pentru monitoarele de gaming între 24 și 27 inch, iar pentru monitoarele mai mari, vă recomand un ecran IPS sau VA, mai ales dacă o să folosiți monitoarele și pentru vizionarea de conținut video (youtube, filme online pe netflix etc.), sau dacă îl folosiți pe post de televizor led sau 4k.

În mod similar, dacă intenționați să selectați un setup de trei monitoare, asigurați-vă că alegeți modelul cu ramele cele mai subțiri pentru a minimiza decalajul dintre ecrane.

G-Sync sau Freesync

Reîmprospătarea adaptivă a revoluționat procesarea video în jocurile PC. De ce? Pentru prima dată, acesta permite afișajului să ajusteze rata de reîmprospătare cu ieșirea plăcii grafice pentru a preveni ruperea cadrului (frame drop). Tearing-urile (ruperile de cadre) apar atunci când computerul trimite un cadru nou înainte de a afișa cadrul anterior, se produce nepotrivirea ratei de refresh, și implicit așa zisul ”frame drop”. Arată urât și nu vrei să-l vezi.

freesync sau gsync - ce sa aleg?

Există două tipuri de reîmprospătări adaptabile, FreeSync AMD și G-Sync NVIDIA și în timp ce fiecare oferă în esență același lucru, există diferențe între cele două. G-Sync este compatibil doar cu placa grafică NVIDIA și FreeSync cu placa grafică AMD, astfel încât decizia dumneavoastră ar trebui să se bazeze pe GPU-ul existent. NVIDIA sau G-Sync este echipat cu hardware dedicat în interiorul display-ului pentru rata de reîmprospătare  adaptabilă și care este motivul pentru care G-Sync au prețuri care sunt mai scumpe. AMD a luat o abordare diferită-în loc de a furniza hardware suplimentare, compania a adăugat noi caracteristici la specificația DisplayPort-urilor existente. Aceasta înseamnă că ecranele FreeSync pot fi mult mai ieftine.

Deci, sincronizarea dintre o placă video și rata de refresh a monitorului poate fi un factor destul de important, dar nu critic. Totul depinde și de configurația de pc gaming.

Apropo,

Vezi câteva configurații de pc gaming pe bugete aici: Configurații PC gaming pe bugete

Este important să știți că, dacă o să cumpărați un monitor cu o rată de reîmprospătare ridicată și are o placă grafică puternică alimentată, este posibil să nu aveți nevoie de nici o tehnologie.

Principalele sfaturi și o recomandare monitor gaming în funcție de caracteristici speciale.

Motion Blur reduce mișcarea blur a imaginilor din jocuri, reducerea este în valoare de acordând o atenție la. Acesta permite afișarea pentru a menține rezoluția de mișcare ca efectele vizuale pe ecran devin mai intense și cursive.  Ideea din spate, este de a reduce timpul necesar pentru un singur cadru care să apară pe ecran, crescând astfel rezoluția de mișcare. Cu toate acestea, există un dezavantaj, deoarece estomparea mișcării în jocuri poate avea un impact negativ asupra luminozității generale a afișajului, atingând uneori niveluri semnificative.

Dacă intenționați să achiziționați un monitor cu reîmprospătare adaptivă și scopul este de a juca la mai mult de 60fps, nu este necesară, deoarece afișajul ar trebui să funcționeze bine fără ea.

Porturi și conectori

porturi monitoare de gaming

Cele mai multe ecrane de joc oferă mai multe conexiuni de intrare, unele pot oferi o combinație de HDMI, DisplayPort sau chiar DVI-fiecare cu propriile sale beneficii. În timp ce DVI este util, ne concentrăm pe el, asigurându-vă că aveți cel puțin un HDMI și o conexiune DisplayPort pentru afișajul jocului.

HDMI si DisplayPort

De ce HDMI sau DisplayPort? HDMI și DisplayPort oferă transmisie audio și video, permițând ca sunetul PC-ului să fie redat prin difuzoare prin cablul HDMI sau Display Port(dacă este necesar) fără a fi nevoie de cabluri suplimentare. În timp ce ambele oferă redare 4K pentru jocuri high-end, de asemenea, trebuie să vă asigurați că atât placa video cât și monitorul poate suporta HDMI 2,0/DisplayPort 1,3 pentru rezoluție 4K la minim 60fps în jocuri.

Ieșire audio

Nu ne facem griji prea mult despre ieșirea audio a jocurilor prin portul audio al monitorului. Da, unele persoane sunt mai bune decât altele în reproducerea de reproduceri audio acceptabile, dar dacă sunteți un gamer, veți avea difuzoare proprii sau headsets joc cu placi audio dedicate.
Dar, e bine știut că majoritatea monitoarelor au o ieșire auxiliara de 3.5mm pentru a conecta casti de gaming.

Recomandare cel mai bun monitor gaming 2020 – TOP 3

Monitor Gaming LED TN Samsung 28″

Un monitor 4K cu performanțe notabile în gaming

monitor 4k gaming ieftin 2019

Cele mai bune caracteristici:
 • UHD
 • FreeSync
 • Funcție PiP
 • Luminozitate 370 cd/m2

 

Iată un model de monitor gaming foarte bun și cu preț ieftin pentru 2020.
Un monitor ce poate fi folosit și pentru vizionarea de filme sau conținut video 4k.
Are un timp de răspuns de 1ms, fiind un panou TN.
Bineînțeles, rata de refresh va fi de 60Hz, vorbim de un panou UHD (4K).
Păreri PRO:
 • preț ieftin
 • timp de răspuns 1ms
 • display port
 • diagonală mare
 • funcție PIP (picture in picture)
 • conține cablu displayport în pachet
Păreri CONTRA:
 • unghiuri de vizualizare mai slăbuțe (pierde culori la privirea din unghi)
 • acuratețe slabă a culorilor (nerecomandat celor ce au nevoie de monitor pentru editare foto)
 • nu este peste 120hz nativ

Monitor gaming 2k 144Hz Benq

Un monitor cu rata de refresh nativă mare, 2K

monitor 2k 144hz gaming

Cele mai bune caracteristici:
 • Memorie internă pentru setări
 • Egalizator pentru negru
 • Luminozitate mare
 • Flicker Free

 

O recomandare monitor gaming care este implicit și câștigătorul acestui articol.

Iată un model de monitor de gaming cu rezoluție QHD, foarte bun la toate capitolele. Cele mai bune monitoare de jocuri vin la pachet cu prețuri pe măsură. Așadar, acest monitor de gaming nu este deloc ieftin.

Designul este robust, ergonomic și foarte stabil și nici nu atrage atenția prea mult. Butoanele de comenzi sunt în dreapta jos, puțin cam demodat, pentru 2020, la un monitor de gaming. Rezoluția  2560×1440, asta înseamnă că pe orizontală vom avea o densitate mai mică a pixelilor, fiind un veritabil monitor wide 2k. Având o rezoluție 2k, trebuie să aveți și un sistem de gaming performant pentru a atinge rata de minim 144 fps în jocurile mai pretențioase, pentru imersiunea ratei de refresh de 144hz.

Dacă aveți plăci video Nvidia, stați liniștiți, nu aveți nevoie neapărat de funcția de FreeSync, puteți pune pe HIGH funcția Advanced Motion Accelerator, pentru a reduce efectul de tearring/rupere a cadrelor în mișcare, chiar dacă freesync nu este posibil pe sistemul vostru.

Păreri PRO:
 • panoul TN de 144Hz native
 • luminozitate bună
 • cabluri incluse
 • densitate pixeli foarte bună
 • timp de răspuns 1ms
 • design frumos
 • surprinzător, dar are acuratețe a culorilor foarte bună
Păreri CONTRA:
 • prețul cam măricel (1800 lei ar fi un preț mai corect)

Cel mai bun monitor de gaming

Raport preț-calitate-imersiune - 9.8
Design - 9.6
Preț - 9.4
Acuratețe culori - 9.5

9.6

Scor obținut

Benq câștigă titlul pentru cel mai bun monitor din acest TOP 3 recomandare monitor gaming.

User Rating: 4.7 ( 1 votes)

 

Recomandare monitor gaming LED AOC G2790PX

Un model ieftin de monitor pentru jocuri

monitor gaming 144hz ieftin 2020

Cele mai bune caracteristici:
 • Rata de refresh 144Hz
 • Rama ultrasubțire
 • 5x USB 3.0
 • Dimensiune pixel 0.311 mm

 

Da, este cel mai bun raport calitate- preț-performanță la acest monitor.

AOC este un brand cu monitoare accesibile la preț. În plus, acest model este cu ramele subțiri, asadar, puteți avea un setup de 3 monitoare, dacă mai aveți încă două, bineînțeles.

Sigur, există și compromisul rezoluției, care nu este QHD, este vorba de un monitor gaming 1080p (Full HD).

La fel, și acesta este cu freesync, deci un sistem cu placă video AMD ar fi mai potrivit, dar poate fi folosit și pe sisteme de gaming bazate pe plăcile grafice de la Nvidia.

Singurul minus pe care-l pot găsi la acest monitor de gaming este calitatea imaginilor, nu o să impresioneze deloc la acest capitol.

Păreri PRO:
 • preț ieftin
 • raport calitate-performanță bun
 • 144hz
 • freesync (bun pentru sistemele gaming cu placi video AMD)
 • luminozitate bună
 • funcționează și cu plăcile video NVIDIA cu GSync (trebuie făcut ultimul update de driver)
 • designul slim
Păreri CONTRA:
 • calitatea imaginii este slabă

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2021, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

comentarii

 1. Buna ziua. Imi puteti recomanda un monitor pentru gaming mai ieftin, sub bugetul de 1500 de lei?
  Prefer un ecran cu refresh de 144hz daca intra in acel buget. Multumiri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button