Recomandare Laptop & UltraBook

Alegere laptop gaming + TOP 6

Top 6 cele mai bune laptopuri pentru jocuri pe 2024

De câțiva ani buni producătorii de laptopuri au dificultăți în avansul tehnologic și încearcă să își optimizeze configurațiile și componentele pentru a crea un model nou de laptop pentru gaming. Cum vor găsi soluții la problemele legate de tehnologia tranzistorilor, care în prezent au atins pragul de 4nm în dimensiune? Țineți cont că sub 1 nanometru vom intra pe tărâmul atomic, poate vedem tranzistori de mărimea unui atom…cine știe

Plăcile video de pe pc-urile de desktop și-au revenit și nu mai putem argumenta că un laptop de gaming este mai ieftin decât o placă video dedicată de desktop. Totuși, rămân categoriile de utilizatori care au nevoie de mobilitate și să aibă un laptop de gaming este un plus pentru ei.

Intre 3000 ron si 5000 se afla gama de laptopuri pentru gamerii cu pretenții. Pentru gamerii entuziaști va fi nevoie sa urce putin bugetul pentru a beneficia de performanță.

Invitație pe canalul Youtube

Cum alegi un laptop de gaming

laptop pentru jocuri

Majoritatea laptopurilor configurate pentru jocuri și editare video sunt optimizate să fie performante la maximul puterii lor doar când sunt conectate la rețeaua electrica. Când acestea vor funcționa pe baterie, pentru a-și conserva energia acestea nu vor mai funcționa la putere maxima.

Altfel nu vom putea avea mai mult de 2 ore maxim 3 de gaming pe acumulator. Scopul lor este unul mai mult de a fi ușor de transportat, nu de a putea juca pe baterie. Deci, dacă observi ca laptopul de gaming funcționează greoi, cel mai probabil acele limitări sunt active când joci pe acumulator. Sunt câteva trucuri de optimizare să funcționeze la performanță maximă pentru Windows. Lăsați un comment dacă aveți probleme.

Care este cel mai bun laptop de gaming?

Sunt doar 3-4 companii care se bat pe segmentul acesta de buget pentru laptopurile de gaming, Asus, Lenovo, Acer (excluzând Alienware). Tentative mai sunt si de la alte companii dar eșuează și nu le pot recomanda.

Acer

Dintre toate cele 3 mi se pare ca lupta in zadar, singurul lucru care atrage este pretul. Fiabilitatea este undeva uitata de catre producatori. Dar asta nu inseamna ca se va lasa mai prejos cand vine vorba de experienta in gaming, performantele vor fi similare. Cu mici carente la temperaturile gpu+cpu care se incinta peste limita.

Asus

Sacrifică din construcția carcasei care pare un laptop de gaming ieftin la prima atingere, dar cand il testam in gaming ne schimba prima impresie radical. Temperaturi rezonabile in gaming pentru un laptop, performanta remarcabila, sunet de nota 10. Dar zgomotul produs de ventilatoare este omniprezent.

Lenovo

Este undeva intre cele 2 amintite mai sus, puncteaza la fiecare capitol un plus dar nu exceleaza in nimic. Poate in optiunea boxelor integrate care este foarte inspirata in a merge pe boxele JBL. Carcasa fiind mult mai placuta decat Asus impreuna cu boxele dau un oarecare plus sunetului fara distorsiuni la volum maxim.

MSI

A venit tare din urmă și trebuie să admit că nu arată deloc rău laptopurile lor de gaming. Nici atât la performanțe, cât și la aspectul laptopurilor. Nu cu mult timp în urmă au dat ”rateuri” cu câteva modele de laptopuri de gaming. Fie aveau probleme la răcire, fie bateriile mureau după 1 oră de teste intensive. Acum, lucrurile trebuie să admit că arată bine din partea MSI.

Spuneam la începutul articolului că dacă vrei să cumperi un laptop de gaming, trebuie să accepți compromisuri.

Nu vă gândiți că performanțele în gaming sunt comparabile cu un sistem de gaming desktop, nu acesta este rolul unui laptop. El va complementarul unui sistem pc gaming, nu are ca scop înlocuirea pc-ului tradițional. Scopul unui laptop este să fie ușor de transportat, timp în care poate să fie folosit la performanțe destul de mari, judecând dimensiunile unui laptop.

Deci, va trebui să faceți acest compromis din start.

Niciodată!

Dar niciodată nu veți putea cumpăra cu prețul respectiv al unui desktop de gaming un laptop cu aceleași performanțe cu același preț.

Este un laptop pentru jocuri comparabil cu un pc gaming?

Comparație laptop de gaming vs PC gaming " class="index-title">

NU, dacă privim d.p.d.v al prețului, nu putem avea aceleași performanțe la același preț. Dar nici un desktop pc nu este portabil precum laptopul. Dar, putem găsi configurații pe laptopuri din gama high-end care sunt mai performante ca unele sisteme pc gaming dar la o categorie de prețuri inferioară.

recomandari laptop gaming

Merită să cumpăr un laptop de gaming ieftin de jocuri?

Dacă ai un buget strict, sunt laptopuri ieftine destul de bune pentru jocuri. Nu ai performante foarte mari, dar pentru cateva joculete cu detalii pe minim se pot juca lejer. Eu, prefer un desktop pc mult mai performant la acel preț, asta pentru ca m-am obișnuit să lucrez de pe monitoare de 27-30 inch și sacrific mobilitatea în dauna performanței și capacității de producții.

O să scriu un articol separat în viitor pentru segmentul de laptopuri ieftine pentru gaming.

Iată și câte un exemplu de laptopuri pentru gaming pe care le recomand exact în ordinea topului .

Recomandare TOP 6 cele mai bune laptopuri de gaming:

Update: 12.februarie.2024


#1 Asus ROG Zephyrus G16

Un laptop de gaming excelent

recomandare laptop pentru jocuri 2024

Cele mai bune caracteristici:

 • Slim
 • Răcire cu lichid metalic
 • Tastatură RGB
 • Ecran QHD OLED

Un laptop cu design slim cu componente de ultimă generație. Procesorul 13rd gen și placa grafica rtx 4050 fac un combo excelent, dar performanțele grafice nu sunt la cel mai înalt standard, țineți cont că vorbim de cel mai slab nucleu grafic pentru laptopuri din generația 4000 de la Nvidia.

Ecranul este magnific, dar trebuie avut grija la efectul de burn-in, sunt destule de softuri care vor putea împiedica acel inconvenient. În gaming această problemă nu este prezentă atât timp cât sunteți activi în jocuri. Și bineînțeles că avem un ecran cu rata de refresh mare, de 240Hz.

Pentru așa performanțe, mă așteptam la peste 2.4kg greutate, dar au reușit cei de la MSI să-l aducă la 2kg.

La capitolul acumulator, stă cam slab, ținând cont că vorbim de un laptop cu placă grafică rtx 4050, m-aș fi așteptat la un timp de gaming pe acumulator mai mare, dar nu este deloc ideal să îl cumpărați pentru gaming pe acumulator.

Nu are Windows preinstalat, ciudată decizie pentru România, că în alte țări acest model a primit și windows 11 pre-instalat și licențiat.

Păreri PRO:

 • portabilitate bună
 • ecran demențial
 • boxele au înaltele de calitate
 • placă wifi performantă
 • procesor excelent

Păreri CONTRA:

 • camera web mediocră
 • nu are windows preinstalat
 • doar 16gb ram

#2 Laptop Lenovo de Gaming Legion 5 Pro

Un laptop capabil, ideal și pentru editare video

laptop gaming si editare video

Cele mai bune caracteristici:

 • Ecran 16 inch
 • Nucleu AMD Cezanne
 • Sunet Nahimic Audio
 • Tastatură iluminată pe 4 zone
 • Finisaje aluminiu

Acum, la momentul scrierii acestui articol este un laptop la resigilate la preț foarte bun și vă sfătuiesc să-l cumpărați pe acela fără ezitări. De multe ori laptopurile de gaming trimise înapoi de utilizatori au motive puerile sau complet lipsite de sens, dar totuși unii utilizatori abuzează de legea returului în 30 de zile.

Ok, acest gaming laptop este tot ce aveți nevoie în materie de gaming, inclusiv sunetul este impresionant la el.

Sigur, nu este cel mai performant laptop de gaming, nu desprea asta vorbim, ci despre raportul calitate-preț-performanță.

Ecranul de 16 inch și rată de refresh 165hz în combinație cu placa video rtx 3060 și un sunet clar și cu bas suficient dau siguranța unui gaming plăcut și fără probleme de overheat.

Laptop bun și pentru video editing?

Da, procesorul este potent în privința editărilor video, iar placa video asigură un boost la randări, dar are limitări în privința efectelor video sau cel puțin la softul Adobe After Effects, aș recomanda schimbarea plăcuțelor memoriilor ram și trecerea la 32gb ram cu un latency mai mic. Dar doar dacă folosiți efecte speciale la editările video acest laptop.

În rest, editări simple cu câteva intro-uri, cuts, coloane de sunet se va descurca admirabil.

Ce jocuri merg pe acest laptop de gaming?

No LIMIT!

Puteți juca orice titlu, iar la cele mai pretențioase va trebui să ajustați puțin din detalii și efecte vizuale pentru a avea un fps de peste 50.

Păreri PRO:

 • procesor performant
 • aerisire bună
 • destul de ușor pentru ce performanțe are
 • construcție solidă
 • sunet clar și cu bas suficient
 • ecran foarte bine iluminat de 16inch
 • panou IPS cu HDR

Păreri CONTRA:

 • sloturile de ram sunt ambele ocupate cu 16gb
 • încărcătorul extrem de mare (dar de înțeles de ce)
 • nu are windows preinstalat

#3 Unul dintre cele mai bune Laptopuri pentru Gaming Asus TUF F15 FX507ZE

Un model nou apărut în 2023 de laptop pentru jocuri

sfat achizitie laptop de gaming

Cele mai bune caracteristici:

 • Ecran 144 Hz
 • RTX 3050 Ti
 • DDR5
 • Comutator MUX

Aproape să zic că este perfect, dar display-ul mă împiedică să-l pun pe un piedestal. Dar laptopul se comportă excelent, fps-uri suficiente și în cele mai pretențioase jocuri.

Este unul dintre cele mai bune laptopuri pentru gaming la raportul preț/fps. Ținând cont că prețurile plăcilor video pentru desktop sunt exagerat de mari, acum, în 2023 recomand achiziția unui astfel de laptop în dauna unui desktop pentru același preț și cu plăci video gtx 1660 cu 3 ani de vechime al plăcii grafice.  Comutator MUX, asta o să asigure o durată de folosire a unui acumulator mai mare, atunci când placa grafică nu este solicitată.

Procesorul din gen 12, împreună cu noile module de memorii ram DDR5 fac o combinație bună și ajută foarte mult și la gaming. Îmi place carcasa, destul de subtilă, nu arată ca un laptop de gaming, dar sub acel design stă un laptop cu performanțe remarcabile. Poate fi folosit și ca laptop de producție, editări video, mai puțin recomandat pentru editări foto. Aici ajungem la punctul slab al acestui laptop.

Deși este compact, evident că ecranul este sacrificat și este unui de 15 inch și slab de tot iluminat. Dacă vă gândiți să aveți sesiuni de gaming outdoor în grădină sau pe o terasă, ecranul nu o să vă ajute deloc. La fel și la capitolul acuratețe culor, deși afișează culori frumoase, acuratețea lor lipsește. Măcar avem parte de ecran cu rată de refresh mare.

Pe parte de conectivitate este la nivelul anului 2023, standard Ax de transmisie/recepție WiFi.

Fiind vorba de laptop cu ecran de 15 inch, avem beneficiul transportului acestuia de partea bună, are doar 2.2Kg (fără încărcător bineînțeles).

Păreri PRO:

 • putere de procesare mare
 • merg toate jocurile cu fps-uri mari
 • are gen 12 intel și ddr5
 • ssd m.2 suficient de mare de 512Gb
 • raport preț/performanță bun
 • răcire foarte eficientă

Păreri CONTRA:

 • display slab iluminat
 • acuratețe slabă a culorilor

#4 Laptop de Gaming ASUS TUF Dash F15

Iată o recomandare de laptop capabil de ultimă generație de procesoare

sfaturi achizitie notebookuri jocuri

Cele mai bune caracteristici:

 • Procesor Intel i5 gen 12
 • Ultra-subțire
 • Adaptive-Sync
 • THUNDERBOLT 4
 • Wifi 6
 • VENTILATOARE N-BLADE

Uite un model foarte bun pentru acest top. Este cu siguranță la vârful ierarhiei al acestui top 4. Mi-am propus să fac un top 4 cele mai bune laptopuri pentru gaming, dar fără să depășesc suma de 5000 de ron.

Pentru acest preț, performanțele lui sunt extraordinare. Da! Procesor din Generația 11, iar placa video este RTX 3050. Ar fi meritat un rtx 3060, dar trebuie să menționez că doar o placă video pentru desktop rtx 3060 este 2000 ron în prezent.

Se descurcă bine cam la orice acest laptop, inclusiv la editare foto/video.

Este fără dar și poate cel mai bun laptop de gaming pentru acest buget!

Cum se descurcă la jocuri? Majoritatea lor vor depăși 100 fps-uri cu detalii mediu spre high la jocurile mai pretențioase și cu detalii ultra la jocurile mai puțin pretențioase.

Ecranul este de 144 hz și IPS cu unghiuri bune de vizualizare, însă nu-l recomand a fi folosit outdoor în condiții de lumină puternică.

Toate acestea compactate într-o carcasă destul de slim și de doar 2.2kg.

Fantastic! Nu?

Păreri PRO:

 • ecranul cu refresh de 144Hz
 • display de 15.6 inch
 • sunet bun
 • procesor de ultimă generație
 • ssd m.2 x4
 • taste cu cursă bună la butoane
 • performanțe bune la gaming
 • se descurcă și la editare video

Păreri CONTRA:

 • acumulatorul nu ține mai mult de 2-3 ore intensive
 • brightness cam slab la ecran

#5 Laptop Lenovo Gaming 15.6” IdeaPad 3

O recomandare ca alternativă pentru Asus

laptopuri de jocuri

Cele mai bune caracteristici:

 • Tastatură iluminată
 • Bluetooth 5.0
 • Dual Cooling Fans
 • Autonomie baterie mai mare
 • Numpad numeric

Un laptop ca alternativă pentru Asusul de mai sus. Specificațiile sunt similare, însă acesta punctează la anumite capitole.

În primul rând, ecranul acestui laptop este cu rată de refresh mai mică, fiind un backpanel IPS, acesta este mai potrivit și pentru multimedia. Dar, brightness, unghiuri de vizualizare, acuratețe culori, toate sunt mai bune la acest model de laptop.

Un alt plus este faptul că acest model vine cu 16gb memorie ram, ceea ce îl face mai potrivit și pentru editare video sau proiectare 3d.

Mai are un plus acest model de laptop bun de gaming, acumulatorul care este puțin peste Asus. Dar și sunetul nu se ridică la același nivel, deci undeva există o balanță. Oricum, acest model este cel mai bun laptop din  categoria aceasta de prețuri și pot să spun că este un laptop bun la toate.

Sinugurul minus pe care-l pot puncta este faptul că are un procesor din generația anterioară, dar cam atât pot spune negativ despre el.

Țineți cont că este mai ieftin, iar performanțele în gaming sunt puțin mai slabe comparativ cu rtx 3050, acest model este cu placă video gtx 2050.

Păreri PRO:

 • ecran bun pentru multimedia
 • autonomie destul de mare
 • tastatură care personal mă încântă
 • sistem de răcire dual
 • jocuri cu detalii pe mediu
 • design laptop modern
Păreri CONTRA:
 • sunet cam slab la volume mari

#6 Cele mai bune laptopuri pentru gaming MSI GF63

Cel mai ieftin laptop de gaming al acestui TOP

top cele mai bune laptopuri pentru gaming

Cele mai bune caracteristici:

 • Tastatură iluminată
 • Display de 15.6 inch
 • Foarte subțire
 • Autonomie mare
 • Conexiune AX wifi
 • Bluetooth 5.1

Inițial, mi-am propus să mă încadrez în bugetul de 5000 de lei pentru acest top, l-am găsit la 4300 de lei. Însă nu puteam să nu recomand acest model de laptop de la MSI.

Deși am vrut să pun un laptop ACER în top, din păcate laptopurile ACER au suferit modificări majore de prețuri. Din cele mai ieftine laptopuri de gaming au ajuns să coste mai mult decât competitoarele lor. Raporturile de preț/calitate/performanțe nu m-au împins să le pun în top.

Deci, MSI merită pe deplin să fie inclus în acest top 4 cele mai bune laptopuri pentru gaming.

Un laptop pentru jocuri cu specificații foarte bune, și nu doar specificații, ci și ”in real life”. Acest model excelează. Are câteva avantaje comparative cu celelalte 2 laptopuri de gaming, dar și mici carențe pe partea de fps-uri.

Este cel mai ieftin laptop de gaming, însă și performanțele sunt diminuate tot-odată cu prețul acestuia.

Are o portabilitate mai mare, dat fiind faptul că este totuși un laptop de gaming.

Ecranul este, aș putea zice standard pentru categoria această de prețuri.  Memoria ram este de doar 8GB, dar poate fi upgradată până la 64 gb, deci și cei care au de gând să îl folosească la editări video, se va mula pentru ei cu un mic ajutor din partea memoriei ram.

Jocurile cu pretenții vor trebui limitate din detaliile grafice pentru a avea o experiență plăcuta a fps-urilor peste 40 fps.

Păreri PRO:

 • autonomie bună
 • display de 15.6 inch
 • procesorul bun și la editări video
 • ușor ca greutate
 • upgradabilitate a memoriilor ram

Păreri CONTRA:

 • cam zgomotos la răcire
 • încărcare greoaie
 • sunet lipsit de bas
 • webcam mediocru
 • doar 8gb memorie ram

Cel mai bun laptop

Performanțe gaming - 9.6
Raport preț-performanță - 9.8
Acumulator - 9
Ecran - 9.8
Sunet - 9.2

9.5

Scor obținut

MSI câștigă titlul pentru cel mai bun laptop din acest top 6 al articolului. Cel mai bun raport preț-fps-calitate.

User Rating: 5 ( 5 votes)

Sigur,

Sunt foarte multe modele si poate mai ieftine, insa acestea sunt recomandarile cu raporturile pret-calitate-performante in gaming cele mai bune la ora actuala.

Probabil o să măresc acest top cele mai bune laptopuri din 2024. Stați pe aproape!!!

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

16 Comentarii

  1. Salut,
   Are performante notabile. Si pretul este mai mult decat bun.
   Vad ca au si la resigilate 2 modele. In conditiile crizei actuale, eu zic sa profiti inca de de preturile decente din prezent. Pe viitor se vor scumpi si mai mult laptopurile, criza de semiconductori la care se adauga criza economica de la covid.
   Are un singur minus, ecranul – este greu de folosit outdoor.
   Dar la majoritatea laptopurilor business este punctul negativ, banuiesc ca nu vad de ce ar cumpara cineva un laptop business ca sa-l foloseasca la plaja 🙂

    1. Nu, sub nici o forma.
     Windows cu touchscreen este oribil.
     In plus procesorul+memoria ram sunt net inferioare, cu 3 generatii in urma.

  1. Salutare,
   Are un preț bun. Iar tastaturile Lenovo sunt printre cele mai bune pentru scris.
   Tehnic, încă este performant acel model, deși are vreo 7 ani vechime.

 1. Salut
  As putea sa vorbesc cu tine personal,daca esti de acord ,cum facem posibil ,un telefon sau o adresa de mail !
  Iti multumesc anticipat de raspuns !

 2. Buna!
  Ce parere aveti de: Laptop Gaming ASUS TUF F15 FX506LHB cu procesor Intel® Core™ i5-10300H pana la 4.50 GHz, 15.6″, Full HD, IPS, 144Hz, 8GB, 1TB SSD, NVIDIA® GeForce GTX™ 1650 4GB, No OS, Bonfire Black
  ..pt jocuri, programare, editare
  ..multumesc..

 3. Bune si sfaturile, bune si recomandarile in materie de laptop-uri. Totusi, sunt mai conservator. Parerea mea este ca daca vrei un sistem performant de gaming, acesta trebuie sa fie sistem desktop. Stiu ca in principu iesi mai ieftin pentru configuratii similare in varianta desktop iar sistemul este mult mai bine racit/aerisit, display-ul il poti lua mai mare pentru o experienta deosebita. Nu stiu, poate ca sunt eu demodat, dar pentru gaming mi se pare experienta mult mai tare din fata unui PC decat de pe un laptop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button