Recomandari Flavius-Tech

Cum sa alegi memoriile ram pe criterii de compatibilitati

Recomandari si sfaturi achizitie Memorii RAM

Un topic foarte important când cumperi componentele pentru o configurație pc gaming 2020, plăcuțele de memorii RAM se aleg în funcție de mai multe criterii de compatibilitate.

În acest articol voi vorbi doar despre memoriile de pc desktop (gaming sau office), o sa exclud memoriile RAM pentru laptopuri si cele pentru servere.

Cât de multe memorii ram am nevoie?

Un răspuns rapid și simplu este : cei mai multi utilizatori optează fie pentru o capacitate de 8GB sau 16GB memorie RAM este suficienta pentru un sistem pc de gaming.

Catalog/Lista Oferte Emag Black Friday 2020

Dacă ai nevoie de Memorii R.A.M pentru editare video atunci 32GB este un minim necesar.

Dacă este vorba de o configuratie pc gaming de buget limitat, 8GB sunt încă suficient pentru 2020.

Da, exista jocuri noi care încep sa utilizeze mai mult de 8GB, dar marea majoritate a jocurilor se pot juca și cu 8 GB RAM.

Compatibilități memorii RAM, probleme de care trebuie să știi

Nu toate memoriile RAM sunt compatibile cu orice sistem PC. Iată principalele caracteristici la care sa fii atent înainte să cumperi memoriile RAM compatibile cu restul componentelor:

 • Generatia memoriilor RAM (DDR2, DDR3, DDR4 etc)
 • Sloturile placii de baza
 • Distanta coolerului de procesor (daca procesorul este aftermarket)
 • Formatul placutelor

Generatia placutelor de memorii RAM 

Este primul criteriu important în privința alegerii memoriilor, avem genarații mai vechi de memorii DDR2 care nu sunt compatibile cu DDR3 sau DDR4, nici vice-versa nu există compatibilități.

Sloturi placa de baza de memorii RAM

Tineti cont de cate sloturi dispune placa de baza pentru conectarea placutelor RAM, este indicat sa aveti ramase 2 sloturi libere pentru eventuale upgrade-uri ale sistemului in viitor.

Distanta coolerului procesorului

Anumite placute de memorii au radiatoare inalte, asadar, daca aveti un cooler de procesor aftermarket, asigurativa ca distanta de la cooler care trece pe deasupra sloturilor RAM este suficient de mare sa incapă memoriile ram cu tot cu radiator. Daca nu vreti sa aveti batai de cap, alegeti sa cumparati memorii ram cu profil mic.

Formatul memoriilor RAM

Sunt doua formate produse de plăcuțe ram:

 1. Memorii RAM DIMM (Folosite pentru desktop-uri si servere)
 2. Memorii RAM SO-DIMM (Folosite la laptopuri/tablete etc)

Între ele nu sunt compatibile, memoriile RAM SO-DIMM pentru laptopuri și tablete nu sunt compatibile cu memoriile RAM DIMM standard folosite la sistemele desktop.

Viteza memoriilor RAM

Doua caracteristici sunt importante în privința memoriilor RAM:

 1. Frecvența
 2. Latența

Frecventa memoriilor RAM: este oarecum similara cu frecvența procesorului. Cu cât frecvența este mai rapidă, cu atât datele vor fi procesate mai rapid. Pentru gaming este suficient să ai frecvența de 2133Mhz, pentru video-editing un boost mic va fi pentru plăcutele cu frecvențe mai mari.

Latența:  este similara cu timpul de răspuns la periferice, doar că în acest caz este vorba de timpii de execuție a unui proces din software, cu cât latenta este mai mică, cu atât memoriile ram sunt capabile sa execute procesele următoare. Recomandarea mea este sa va orientați spre memorii cu latency 12 sau 13 pentru sistemele high-end. Sunt notate cu CL13, CL14, CL15 etc.

Multi nu dau atentie in alegerea latentei memoriilor ram, pentru mine este mult mai important acest detaliu decat frecventa memoriilor. Sistemele performante de top trebuie sa plateasca acel pret marit pentru memoriile RAM cu latenta mica.

Ce memorie RAM  sa cumpăr pentru upgrade în 2020?

În mare parte dacă vreți pe viitor sa upgradați sistemul cu memorii ram, fiecare plăcute vin împerecheate, luați seria de producător a plăcuțelor vechi și încercați să găsiți exact modelul pe care îl aveți în sistem pentru a nu exista șansa să apară incompatibilități între ele.

De exemplu:

Memory RAM HyperX Fury Black 8GB, DDR4, 2400MHz, CL15, 1.2V

compatibilitate memorii ram

Aceasta plăcuță are un cod producator: HX424C15FB2/8

Cum să cumpăr memorii RAM pentru DUAL CHANNEL, QUAD CHANNEL?

Dacă vă uitați pe fiecare site de e-commerce la plăcuțele RAM, sunt obligați să specifice acel cod de producător, este esențial mai ales dacă vreți să instalați plăcute în dual-channel, quad-channel etc.

Sigur ca teoretic ar trebui să meargă și cu alte modele, dar sunt și cazuri când apar conflicte.

Important este de asemenea să verificați pe site-urile producătorilor de plăci de bază dacă plăcuțele ram au listate acele coduri de producător în softul biosurilor plăcilor de bază și la compatibilitatea cu procesoarele sistemului.

Tot nu știu ce plăcuțe de memorii RAM sa aleg!

Lăsați un comentariu în secțiunea de comentarii de mai jos dacă aveți nevoie de un ghid sau sfat și vă răspund în cel mai scurt timp. Recomandarea mea este sa fiți foarte atenți când alegeți plăcutele RAM.

8GB memorie RAM pentru gaming

Memorii RAM recomandate pentru PC gaming 2020

recomandare memorii RAM

Cele mai bune caracteristici:
 • Dual Channel
 • Voltaj mic 1.2V

 

Acest model DDR4 are un preț decent, mai ales pentru că sunt memorii cu latență relativ mică. Sunt ideale pentru sistemele performante de gaming. Și majoritatea biosurilor plăcilor de baza au listate aceste plăcuțe de memorii RAM, deci, aproape nici o șansă de incompatibilitate.

Unele dintre cele mai bune memorii RAM  dual channel pentru gaming din 2020.

Păreri PRO:
 • preț ieftin
 • sunt dual channel
 • listate în majoritate biosurilor plăcilor de bază
 • fiabilitate mare
 • garanție mare (99 de luni)
Păreri CONTRA:
 • nimic

Memorii RAM QUAD CHANNEL 32 GB

Memorii RAM recomandate pentru editare video

cele mai bune memorii ram pentru editare video

Cele mai bune caracteristici:
 • XMP
 • Quad channel
 • 14 CL (LATENCY)
 • Frecvența de 2400 MHz

 

Acest kit quad channel ar trebui să fie suficient pentru un pc de video editing, recomandabil este să aveți o placă de baza cu 8 sloturi de memorie ram, pentru un viitor upgrade la 64GB.

Au latența 14, și voltaje joase pentru a nu degaja căldura foarte mare, țn plus, sunt de profil jos, deci majoritatea sistemelor de cooler de procesoare vor putea fi montate. Ideal ar fi fost plăcuțe de memorii RAM cu latency 13 , dar prețurile urcă foarte mult. Depinde și de bugetul fiecăruia.

Unele dintre cele mai bune memorii RAM la raportul calitate-preț-performanță pentru un sistem de lucru de editare video din 2020.

Descriere

Proiectate pentru overclocking de inalta performanta

Memoriile Vengeance LPX sunt proiectate pentru overclocking de inalta performanta. Radiatorul este fabricat din aluminiu pur, pentru o disipare a caldurii mai rapida, iar PCB-ul cu 8 straturi ajuta la administrarea caldurii si furnizeaza un loc de trecere superior pentru overclocking.

DDR4 este optimizat pentru ultimele modele de placi de baza, oferind frecvente mai inalte, latime de banda mai mare si consum de energie mai scazut decat modulele DDR3. Vengeance LPX DDR4 sunt testate pentru compatibilitatea cu ultimele modele de placi de baza, pentru performanta si fiabilitate. Exista suport XMP 2.0 pentru overclock automat si fara griji.

Modulele sunt disponibile in variante multiple de culori, pentru a se potrivi cu placa de baza, componentele sau propriului stil.

Păreri PRO:
 • latență de 14
 • sunt quad channel
 • ideale pentru editare video
 • garanție mare (240 luni)
 • voltaje mici de 1.2V
Păreri CONTRA:
 • nimic

Cele mai bune memorii RAM pentru editare video

Performanță - 10
Latență - 9.8
Fiabilitate - 10
Compatibilitate - 10

10

Scor obținut

Acest kit quad channel de la Corsair câștigă titlul pentru cele mai bune plăcuțe de memorii RAM pentru un sistem de editare video din 2020.

User Rating: 4.83 ( 2 votes)

Istoricul Memoriilor RAM

Ele au fost pentru prima oară apărute la nivel comercial în 1965, lansate de IBM.

Sunt memorii de tip volatil bazate pe arhitectura unor semiconductori.

La început erau 2 tipuri de memorie RAM :

 1. SRAM
 2. DRAM

SRAM – static random-access memory și DRAM – dynamic random-access memory.

La ce este utilizată memoria RAM?

În afară de stocarea temporara a spațiului utilizat de către sistemul de operare, memoria RAM mai este folosită și în alte circumstanțe.

Memorie virtuală

Aproape toate sistemele de operare au această funcție de a folosi capacitatea memoriilor ram de a ”împrumuta” memorie ram de la spațiul de stocare al sistemului (de exemplu: hdd-uri sau ssd-uri, mai nou în 2020).

De exemplu: 

-dacă sistemul are o plăcuță de memorie ram de 4GB, și setezi pagefile de 2GB, atunci sistemul va avea memorie RAM DE 6 GB, iar cei 2GB de memorie temporară sunt împrumutați din memoria unității de stocare (HDD sau SSD). Dar, trebuie să spunem că vitezele de access și frecvența va fi net inferioară unei plăcuțe de RAM individuală.

RAM DISK

Puteți și viceversa, să creeați spațiu de stocare ultra-rapid, împrumutând capacitatea memoriei RAM.

Dar ca punct negativ, spațiul de memorie utilizat se va șterge automat odată cu oprirea sistemului (calculatorului) . Deci, este puțin inutilă această funcție, dar utilă pentru momentele când este necesar să aveți o viteză mare de scriere/citire.

Shadow RAM

Poate fi folosită de anumite microchipuri de tip R.O.M, pentru mărirea vitezelor de acces. De exemplu, microchipul pentru bootarea bios-ului la un computer.

În loc să execute datele scrise pe chip din memoria R.O.M acestea sunt executate cu ajutorul memoriilor RAM, care vor avea substanțial viteze de acces net superioare.

Sunt de regulă folosite la bios-urile UEFI de generații mai noi, aveți opțiunea din BIOS de a încărca foarte rapid bootloader-ul unui sistem de operare.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 23 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2020, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

comentarii

   1. Pentru 3200Mhz : Acest kit
    Diferentele nu sunt asa mari de performante intre cele de 2400-2666mhz fata de 3200, cel putin nu de ajuns sa justifice pretul.
    La memoriile ram latency e mult mai important decat frecventa. O placuta cu 14 CL si 2133Mhz va fi mai rapida cu mult peste o placuta cu 17 CL si 3200 Mhz, ca exemplu. Un latency mai mic inseamna o viteza de acces mai rapida.
    Cum sa alegi memoriile RAM
    Si in caz ca iei hotararea uite un model de 2400Mhz cu CL14, l-as recomanda in dauna celor de 3200 Mhz:
    Memorii 2x8gb RAM cu CL14

   2. Niciunul dintre cele doua modele nu sunt listate in bios, dar nu inseamna neaparat ca nu vor functiona. In teorie le pot recomanda, in practica este posibil sa fie nedectate de catre placa de baza, este posibil sa faci un update al bios-ului si sa fie recunoscute, dar este posibil sa fie si perfect functionale. Doar ca placa de baza nu a fost testata cu acel model de placute ram. Este un risc intotdeauna, este mic, dar exista.

 1. Salut.Eu am luat memorie DDr4 2×8 giga de la Corsair Vengeance LPX placa de baza la fel cu DDrB460 M D3 H 4 iar procesor I5 10400.Pe cutia de la Placutele ram scrie ca sunt compatibile cu procesoare RYZEN.Sa inteleg ca le pun degeaba pe sistemul meu INTEL?Nu ar merge pe Intel chiar daca am suport ptr Ddr 4?

  1. Buna,
   Erau necesare mai multe detalii despre laptop, eventual codul lui de produs.
   Dar uite o placuta de 8GB generica: Memorii RAM Corsair 8GB
   Nu stiu daca laptopul are 2 sloturi ocupate cu 2 placute, fiecare cu 2gb.
   Se poate verifica fie cu softul CPU-Z, fie desfacut laptopul si verificat inauntru.
   Sper sa te ajute.
   Multa bafta!

   1. Multumesc frumos!

    Am descarcat chiar azi aplicatia si apare:
    DDR3 / 4GB/ Single channel, banuiesc ca asta inseamna ca e unul singur de 4gb, nu 2 de 2gb

    Asta e laptop-ul https://www.emag.ro/laptop-lenovo-ideapad-g50-80-cu-procesor-intelr-coretm-i3-4005u-1-70ghz-haswelltm-15-6-4gb-1tb-dvd-rw-amd-radeontm-r5-m330-2gb-free-dos-black-80l000c2ri/pd/D53DMYBBM/

    In rubrica in care este comparat cu alte laptopuri apar urmatoarele detalii:

    Capacitate memorie – 4 GB
    Tip memorie – DDR3
    Frecventa – 1600 MHz
    Numar sloturi – nu e scris nimic
    Sloturi ocupate – nu e scris nimic
    Memorie integrata – nu e scris nimic
    Capacitate memorie maxima suportata – nu e scris nimic
    Tip stocare – HDD

    Se poate sa nu fie posibila adaugarea de memorie la laptopul asta? Eu nu am desfacut inca laptopul si nu stiu cum e înauntru.

   2. Single channel nu inseamna ca este un singur slot.
    Cel mai sigur este daca desfaci capacul, la acel model trebuie scoasa bateria mai intai, apoi 3-4 suruburi si intregul capac gliseaza in jos cativa milimetri, apoi ridicat. Din ce vad, acel model are 2 sloturi de ram, ramane sa verifici daca ambele sunt populate cu 2 placute de 2gb sau una de 4gb si una libera.

   3. Multumesc, m-am mai interesat si are 2 sloturi, fiecare slot accepta pana la 8 gb, in total 16 gb.
    Tipul de memorie este DDR3L PC3L-12800 1600MHz SODIMM (1.35 Volts)

    Lenovo recomanda modelele de mai jos, am gasit doar 3 online comercializate in romania

    1. Hyn HMT41GS6AFR8A-PB DDR3L
    1600 8GB
    https://hedonia.ro/memorie-ram-hynix-ddr3l-8gb-pc3l-12800s-1600-mhz-hmt41gs6afr8a-pb-ram1hynix

    2. Mic MT16KTF1G64HZ-1G6E1
    DDR3L 1600 8GB
    https://hedonia.ro/memorie-laptop-micron-8gb-ddr3l-pc3l-12800s-1600mhz-mt16ktf1g64hz-1g6e1-ram1micron

    3. M471B1G73DB0-YK0 25nm 8GB
    DDR3L 1600
    https://www.emag.ro/memorie-ram-8-gb-sodimm-ddr3l-1600-mhz-samsung-pentru-laptop-m471b1g73db0-yk0/pd/D358QMMBM/

    SS M471B5173QH0-YK0 4GB
    DDR3L 1600
    Hyn HMT451S6AFR8A-PB DDR3L
    1600 4GB
    RMT3170ME68F9F-1600 4GB
    DDR3L 1600(MC)
    MC MT8KTF51264HZ-1G6E1 4GB
    DDR3L 1600
    BM471B5173DB0-YK0 25nm 4GB
    DDR3L 1600
    SK HMT451S6BFR8A-PB/RD 4GB
    DDR3L 1600
    M471B1G73QH0-YK0 35nmQ 8GB
    DDR3L 1600
    RMT3160ME68FAF-1600 8GB
    DDR3L 1600
    SK HMT41GS6BFR8A-PB/RD 8GB
    DDR3L 1600

    Si inca cateva recomandari facute pe site-ul https://www.crucial.com/compatible-upgrade-for/lenovo/lenovo-g50-80, ei spun ca garanteaza compatibiitatea.

    1. Memorie SODIMM Crucial 8GB, DDR3L, 1600MHz, CL11, 1.35V https://www.emag.ro/memorie-sodimm-crucial-8gb-ddr3l-1600mhz-cl11-1-35v-pl-734120-ct102464bf160b/pd/DQ30PM

    2. Memorie SODIMM Crucial 4GB, DDR3L, 1600MHz, CL11, 1.35V
    https://www.emag.ro/memorie-sodimm-crucial-4gb-ddr3l-1600mhz-cl11-1-35v-ct51264bf160bj/pd/DV3BTYBBM/

    3. Memorie laptop Crucial Memorie RAM CT2KIT51264BF160B, SODIMM, DDR3, 2×4 GB, 1600MHz, CL11, unbuffered, non-ECC, kit
    https://memorie-notebook.compari.ro/crucial/8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-ct2kit51264bf160b-p170538927/

    4. Memorie SODIMM Crucial 4GB, DDR3L, 1600MHz, CL11, 1.35V
    https://www.emag.ro/memorie-sodimm-crucial-4gb-ddr3l-1600mhz-cl11-1-35v-ct51264bf160bj/pd/DV3BTYBBM/

    5. Crucial 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CT2KIT102464BF160B
    https://memorie-notebook.compari.ro/crucial/16gb-2x8gb-ddr3-1600mhz-ct2kit102464bf160b-p261895871/

    M-am gandit sa cumpar 1 sau chiar 2 placute de 8 GB.
    Ai vreo recomandare din modelele astea? Sau poate stii similare, care s-ar potrivi.
    Multumesc pentru amabilitatea de a ma ajuta.

   4. Buna,
    Din pacate comentariul a fost pus la spam din cauza linkurilor prea multe si nu am vazut decat astazi acest lucru.
    Pentru economie de bani recomand placuta de Memorie SODIMM Crucial 8GB, DDR3L, 1600MHz, CL11, 1.35V
    Si ca sa se simta cu adevarat o imbunatatire a vitezei laptopului recomand schimbarea hdd-ului intern cu un ssd de capacitatea necesara.
    SSD KINGSTON
    Inainte de schimbarea hdd-ului se pot salva datele pe un stick de memorie si reinstala pe ssd un nou sistem de operare.

 2. 2 channel 16 gb 4000 mhz latenta 15 sau 2 channel 32 gb.2400 mhz latenta 19 ce este mai rapid? Si voltaju mai mare nu ajuta mai mult?
  Cu ar fi 1.35 V?

  1. Salut,
   Mergi pe memorii cu latenta cat mai mica. Dar sunt si cazuri in care poti beneficia si de cei 32gb cu latenta mare.
   Nu, voltajul nu are legatura directa cu performantele, dar un voltaj prea mare poate duce la supraincalzirea placutelor.

  1. Salut Adrian,
   Iti recomand sa schimbi mai degraba hdd-ul cu un ssd, iar apoi sa vezi daca vei mai avea nevoie de upgrade la memoria RAM. Imbunatatirile de performanta in urma trecerii de la hdd la ssd sunt mult mai mari decat upgrade-ul memoriilor RAM. Iar la modelul tau nu se pot pune mai mult de 4GB.

 3. Salutare! Pentru un laptop Acer aspire F5-571G-579P as dori sa fac un upgrade la RAM. De la 4GB la 16GB cat suporta placa. Am cumparat o placuta cu aceleasi specificații ca si cea existența in el sa verific compatibilitatea si nu porneste nici impreuna cu cea original venită in laptop nici cu ea separat. Acum am verificat pe pagina oficială Kingstone dupa modelul laptopului si am gasit un alt cod al produsului tot cu aceleasi specificații. Intrebarea mea este doar prin ‘probare’ imi dau seama daca este compatibila sau cum altfel sa nu tot cumpar si sa returnez… cea incompatibila este KVR16LS11/8 de la Kingston, cea recomandata de ei este KCP3L16SD8/8. Eventual am sa scriu si cea actuala in laptop. (Nu am facut nici o poza ‍♂️)

  1. Salut Filip,
   Uite, am gasit un model compatibil pentru acel laptop: Memorie SODIMM Crucial 8GB
   Iti recomand sa iei de la emag, au servicii foarte prompte la retur, daca nu functioneaza.
   Dar, inainte de a comanda, incearca sa faci un update de bios la laptop si mai incearca placuta RAM cea noua de la Kingston. S-ar putea sa nu fie listata in bios, daca este o versiune prea veche de bios. Poate nu vei fi nevoit sa cumperi alta.
   Mult succes!
   Off topic:
   Daca inca nu ai schimbat hdd-ul vechi al laptopului si vrei o imbunatatire a vitezei laptopului, mai bine vei schimba hdd-ul vechi al laptopului cu un ssd, va fi o diferenta de 10 ori mai mare decat adaugarea memoriilor ram. Imi vei multumi dupa schimbarea hdd-ului cu un ssd cu certitudine pentru pont.

   1. Am facut update la BIOS si am incercat cu prima placuta dar fara rezultate, am returnat-o si am luat cea specificata pe site-il oficial Kingstone, rulează fara probleme.
    Am sa tin cont de propunerea ta in legatura cu hdd/ssd. Exista varianta sa renunt la unitatea DVD si sa montez acolo ssd-il cu adaptor caddy din cate am inteles. Alta intrebare off-topic ar fi: ce dimensiune sa iau ssd-ul? Am inteles de la o cunostinta ca cele cu memorie cu numar intreg sunt mai ok decat celelalte. Exemplu unul de 240gb fata de 256gb. Sti ceva diferenta in afara de cea a dimensiunii?
    O zi faina!

   2. Nu, nu sunt diferente majore, important este controllerul. Samsung MLC SSD sunt notorii pentru chip-urile de calitate. Chiar si alte branduri de SSD care pun chip-urile de controller de la Samsung. Dar nu suporta NVMe laptopul tau, deci trebuie sa cumperi un SSD normal de 2.5 inch si da, sunt adaptoare sa renunti la dvd-rom si sa pui un ssd. La modelul tau s-ar putea sa nu gasesti prin stocuri si trebuie sa apelezi la surse de cumparare gen OLX.
    O sa fie de cel putin 5 ori mai mare diferenta cand treci de la hdd la ssd decat dublarea memoriilor ram, in termeni de performante. O sa imi multumesti mai tarziu pentru pont 🙂

 4. Salut.
  Pe sistem am montata o memorie A-DATA XPG Gammix D10 Red 8GB DDR 4 2400 mhz CL16. Pot sa mai montez o placuta XPG Gammix D30 DDR 4 3000Mhz CL 16?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button