Recomandari Flavius-Tech

Alegerea memoriilor ram pe criterii de compatibilitati

Cum să cumperi Memorii RAM corect!

Un topic destul de important pentru 2023 când vine vorba de o configurație, plăcuțele de memorii RAM se aleg în funcție de mai multe criterii de compatibilitate.

În acest articol voi vorbi doar despre memoriile de pc desktop (gaming sau office), o să exclud memoriile RAM pentru laptopuri si cele pentru servere. Dar dacă aveți nevoie de orice sfaturi pe temele de plăcuțe de memorii ram de laptopuri, folosiți secțiunea de comentarii de mai jos și încerc să vă ajut.

Ce capacitate trebuie memoriile ram să fie?

" class="index-title">

capacitate memorie R.A.M

Împart acest segment legat de cantitatea necesară de memorii ram în funcție de categoriile principale de folosire a sistemului.

 1. Pentru editare video/foto: pentru 2023, de la 32GB Memorii ram în sus ar trebui să fie suficienți chiar și pentru editari la rezoluții de 4k. Dacă folositi Adobe After Effects și proiectele au foarte multe efecte, în acest caz, 64gb Ram ar fi recomandate.
 2. Pentru gaming/multitasking: acum, în 2023, standardul este 16Gb, dacă bugetul nu permite, se poate opta pentru o plăcuță de memorie RAM de 8gb și un upgrade ulterior a inca 8GB RAM
 3. Pentru Office/multimedia: sunt suficienți 8GB memorii ram, recomandabil ar fi să treceți direct la 16Gb memorii ram.

Compatibilități memorii RAM, probleme de care trebuie să știi

Nu toate memoriile RAM sunt compatibile cu orice sistem PC. Iată principalele caracteristici la care sa fii atent înainte să cumperi memoriile RAM compatibile cu restul componentelor:

 • Generatia memoriilor RAM (DDR2, DDR3, DDR4 etc)
 • Sloturile placii de bază
 • Înălțimea coolerului de procesor (daca procesorul este aftermarket)
 • Formatul plăcutelor

Generatia placutelor de memorii RAM 

Este primul criteriu important în privința alegerii memoriilor, avem genarații mai vechi de memorii DDR2 care nu sunt compatibile cu DDR3 sau DDR4, nici vice-versa nu există compatibilități.

Sloturi placa de baza de memorii RAM

Tineti cont de câte sloturi dispune placa de baza pentru conectarea placutelor RAM, este indicat să aveți ramase 2 sloturi libere pentru eventuale upgrade-uri ale sistemului in viitor.

Înălțimea coolerului procesorului

Anumite placute de memorii au radiatoare inalte, asadar, daca aveti un cooler de procesor aftermarket, asigurați-vă că distanța de la cooler care trece pe deasupra sloturilor RAM este suficient de mare cât să încapă memoriile ram cu tot cu radiator. Dacă nu vreți să aveți bătăi de cap, alegeți să cumpărați memorii ram cu profil mic.

Formatul memoriilor RAM

Sunt doua formate produse de plăcuțe ram:

 1. Memorii RAM DIMM (Folosite pentru desktop-uri si servere)
 2. Memorii RAM SO-DIMM (Folosite la laptopuri/tablete etc)

Între ele nu sunt compatibile, memoriile RAM SO-DIMM pentru laptopuri și tablete NU sunt compatibile cu memoriile RAM DIMM standard folosite la sistemele desktop.

Performanță memorii RAM

Doua caracteristici sunt importante pentru partea de performanță în privința memoriilor RAM:

 1. Frecvența
 2. Latența

Frecventa memoriilor RAM: este oarecum similara cu frecvența procesorului. Cu cât frecvența este mai mare, cu atât datele vor fi procesate in volum mai mare. Pentru gaming este suficient să ai frecvența în plaja de frecvențe de 2133Mhz – 3600Mhz, pentru video-editing un boost mic va fi pentru plăcuțele cu frecvențe mai mari.

Frecvențele înalte ajută foarte mult și la cei care fac Overclocking, însă acest subiect trebuie abordat într-un articol separat.

Latența:  este similară cu timpul de răspuns la periferice, doar că în acest caz este vorba de timpii de acces a unui proces din software, cu cât latența este mai mică, cu atât memoriile ram sunt capabile sa execute procesele următoare mai rapid. Recomandarea mea este sa va orientați spre memorii cu latency 13CL, 14CL maxim 16CL pentru sistemele high-end. Sunt notate cu CL13, CL14, CL15 etc.

Mulți nu dau atenție în alegerea latenței memoriilor ram, pentru mine este mult mai important acest detaliu decât frecvența memoriilor. Sistemele performante de top trebuie să plăteasca acel preț mărit pentru memoriile RAM cu latența mică. Toată comunicarea componentelor dintr-un sistem se folosește de memoriile ram, cu cât timpul de acces (latența) este mai mic, cu atât instrucțiunile preluate de procesor vor fi accesate mai rapid.

Ce memorie RAM  sa cumpăr pentru upgrade în 2022?

În mare parte dacă vreți pe viitor sa upgradați sistemul cu memorii ram, fiecare plăcute vin împerecheate, luați seria de producător a plăcuțelor vechi și încercați să găsiți exact modelul pe care îl aveți în sistem pentru a nu exista șansa să apară incompatibilități între ele.

De exemplu:

DDR4 Kingston,16GB, 3000Mhz, CL15

Aceasta plăcuță are un cod producator: KF430C15BBAK2/16

Cum să cumpăr memorii RAM pentru DUAL CHANNEL, QUAD CHANNEL?

Dacă vă uitați pe fiecare site de e-commerce la plăcuțele RAM, sunt obligați să specifice acel cod de producător, este esențial mai ales dacă vreți să instalați plăcute în dual-channel, quad-channel etc.

Sigur că teoretic ar trebui să meargă și cu alte modele, dar sunt și cazuri când apar conflicte.

Important este să verificați pe site-urile producătorilor de plăci de bază dacă plăcuțele ram au listate acele coduri de producător în softul biosurilor plăcilor de bază și la compatibilitatea cu procesoarele sistemului.

Tot nu știu ce plăcuțe de memorii RAM sa aleg!

Lăsați un comentariu în secțiunea de comentarii de mai jos dacă aveți nevoie de un ghid sau sfat și vă răspund în cel mai scurt timp. Recomandarea mea este sa fiți foarte atenți când alegeți plăcutele RAM.


#1 16GB memorie RAM pentru gaming

Memorii RAM recomandate pentru PC gaming 2023

cele mai bune memorii ram pentru gaming

Cele mai bune caracteristici:
 • Dual Channel
 • Voltaj mic 1.35V

Aceste plăcuțe au un preț puțin cam mare din cauza crizei actuale de semiconductori, mai ales pentru că sunt memorii cu latență relativ mică. Sunt ideale pentru sistemele performante de gaming. Și majoritatea biosurilor plăcilor de baza au listate aceste plăcuțe de memorii RAM, deci, aproape nici o șansă de incompatibilitate.

Unele dintre cele mai bune memorii RAM  dual channel pentru gaming din 2023.

Păreri PRO:
 • sunt dual channel
 • listate în majoritate biosurilor plăcilor de bază
 • fiabilitate mare
 • garanție mare (99 de luni)
Păreri CONTRA:
 • nimic

#2 Memorii RAM DDR5

Deși nu sunt ieftine, memoriile DDR5 au un dezavantaj

cele mai bune memorii ram ddr5

Cele mai bune caracteristici:
 • Frecvență 5600 Mhz
 • Voltaj redus 1.2v

Aparent, dacă nu ați citit întregul articol, ați fi tentați să credeți că sunt net superioare memoriilor anterioare ddr4. Dar, lucrurile nu sunt întotdeauna simple.

Pentru gaming se poate să aibă performanțe redutabile, dar sub nici o formă atât de mari diferențele.

Eu, în prezent, nu fac nici o configurație pc cu noua platformă. De ce? Simplu! Raportul preț/performanță este inferior generației anterioare.

Acest model de kit de memorii ram ddr5  l-am ales pentru că era cu un latency mai mic. Chiar și așa este un timming dublu față de memoriile ram ddr4. Frecvența nu este neapărat importantă dacă latențele nu sunt și ele scăzute.

Sunt totuși impresionat de faptul că s-a reușit a ține un voltaj relativ mic pentru niște plăcuțe care promit 5600Mhz. Compatibilitățile acestui kit sunt bune, dar depinde și de restul componentelor. Procesorul și placa de bază joacă cel mai important rol în funcționarea memoriilor ram ddr5.

Să trec la platforma cu ddr5?

Dacă bugetul nu este o problemă pentru voi, atunci da, puteți să faceți acest salt. Eu, în 2023, nu recomand deocamdată a fi făcut acest pas. Sunt încă mulți producători care nu au reușit să aducă plăcile de bază la un nivel de siguranță și stabilitate. Sunt raportări extrem de multe cu privință la stabilitatea sistemelor cu ddr5. Așa s-a întâmplat și la trecerea de la ddr3 la ddr4, cu timpul sper să se rezolve prin update-uri de bios problemele.

Păreri PRO:
 • frecvență foarte mare
 • latențe relativ mici
 • nu se încintă
 • radiator aluminiu
 • lpx
 • compatibilități bune la acest model
Păreri CONTRA:
 • nu sunt deloc ieftine
 • instabile la frecvențe de 5.6GHz

#3 Memorii RAM 2×8 GB

Memorii RAM recomandate pentru editare video

kit memorie ram video editing 2023

 

Cele mai bune caracteristici:
 • XMP
 • Dual channel
 • 14 CL (LATENCY)
 • Frecvența de 2400 MHz

Acest kit dual channel ar trebui să fie suficient pentru un pc de video editing, recomandabil este să aveți o placă de baza cu 4 sloturi de memorie ram, pentru un viitor upgrade la 64GB.

Au latența 14, și voltaje joase pentru a nu degaja căldura foarte mare, în plus, sunt de profil jos, deci majoritatea sistemelor cu coolere de procesoare aftermarket vor putea fi montate. Ideal ar fi fost plăcuțe de memorii RAM cu latency 13 , dar prețurile urcă foarte mult. Depinde și de bugetul fiecăruia.

Unele dintre cele mai bune memorii RAM la raportul calitate-preț-performanță pentru un sistem de lucru de editare video din 2023.

Descriere

Proiectate pentru overclocking de inalta performanta

Memoriile Vengeance LPX sunt proiectate pentru overclocking de inalta performanta. Radiatorul este fabricat din aluminiu pur, pentru o disipare a caldurii mai rapida, iar PCB-ul cu 8 straturi ajuta la administrarea caldurii si furnizeaza un loc de trecere superior pentru overclocking.

DDR4 este optimizat pentru ultimele modele de placi de baza, oferind frecvente mai inalte, latime de banda mai mare si consum de energie mai scazut decat modulele DDR3. Vengeance LPX DDR4 sunt testate pentru compatibilitatea cu ultimele modele de placi de baza, pentru performanta si fiabilitate. Exista suport XMP 2.0 pentru overclock automat si fara griji.

Modulele sunt disponibile in variante multiple de culori, pentru a se potrivi cu placa de baza, componentele sau propriului stil.

Păreri PRO:
 • latență de 14
 • ideale pentru editare video
 • garanție mare (240 luni)
 • voltaje mici de 1.2V
Păreri CONTRA:
 • nimic

Cele mai bune memorii RAM pentru editare video

Performanță - 10
Latență - 9.8
Fiabilitate - 10
Compatibilitate - 10

10

Scor obținut

Acest kit quad channel de la Corsair câștigă titlul pentru cele mai bune plăcuțe de memorii RAM pentru un sistem de editare video din 2023.

User Rating: 4.51 ( 4 votes)

#4 Memorie Corsair Vengeance LPX 

Memorii pentru sisteme de tip office

recomandare kit de memorie ram 2023

Cele mai bune caracteristici:
 • Timing 13-15-15-28
 • Low profile
 • Intel XMP 2.0 Ready

Încă mai sunt memorii ram DDR4 cu latențe de 13, fără urmă de îndoială le recomand pentru acele sisteme de la firme care au nevoie de multitasking și vor să li se deschidă aplicațiile/softurile cât mai rapid.

Au profil jos și voltaje de 1.2V, ceea ce le face ideale pentru sisteme supersilențioase, nefiind nevoie de ventilație mare în carcase, pentru că nu se încintă prea tare plăcuțele.

Unele dintre cele mai bune memorii ram pe care le puteți alege pentru astfel de desktop-uri. Se descurcă foarte bine și la sistemele de gaming, dar totuși pentru 2023, frecvențele recomandate sunt peste 3000Mhz pe partea de gaming.

Păreri PRO:
 • 1.2v
 • 13CL (latențe foarte mici)
 • profil jos (permite instalarea oricărui sistem de cooler de procesor)
 • ideale pentru sistemele multi-tasking rapide
Păreri CONTRA:
 • ar fi mers măcar 2666Mhz tactate

Istoricul Memoriilor RAM

Ele au fost pentru prima oară apărute la nivel comercial în 1965, lansate de IBM.

Sunt memorii de tip volatil bazate pe arhitectura unor semiconductori.

La început erau 2 tipuri de memorie RAM :

 1. SRAM
 2. DRAM

SRAM – static random-access memory și DRAM – dynamic random-access memory.

La ce este utilizată memoria RAM?

În afară de stocarea temporară a spațiului utilizat de către sistemul de operare, memoria RAM mai este folosită și în alte circumstanțe.

Memorie virtuală

Aproape toate sistemele de operare au această funcție de a folosi capacitatea memoriilor ram de a ”împrumuta” memorie ram de la spațiul de stocare al sistemului (de exemplu: hdd-uri sau ssd-uri, mai nou în 2020).

De exemplu: 

-dacă sistemul are o plăcuță de memorie ram de 4GB, și setezi pagefile de 2GB, atunci sistemul va avea memorie RAM DE 6 GB, iar cei 2GB de memorie temporară sunt împrumutați din memoria unității de stocare (HDD sau SSD). Dar, trebuie să spunem că vitezele de access și frecvența va fi net inferioară unei plăcuțe de RAM individuală.

RAM DISK

Puteți și viceversa, să creeați spațiu de stocare ultra-rapid, împrumutând capacitatea memoriei RAM.

Dar ca punct negativ, spațiul de memorie utilizat se va șterge automat odată cu oprirea sistemului (calculatorului) . Deci, este puțin inutilă această funcție, dar utilă pentru momentele când este necesar să aveți o viteză mare de scriere/citire.

Shadow RAM

Poate fi folosită de anumite microchipuri de tip R.O.M, pentru mărirea vitezelor de acces. De exemplu, microchipul pentru bootarea bios-ului la un computer.

În loc să execute datele scrise pe chip din memoria R.O.M acestea sunt executate cu ajutorul memoriilor RAM, care vor avea substanțial viteze de acces net superioare.

Sunt de regulă folosite la bios-urile UEFI de generații mai noi, aveți opțiunea din BIOS de a încărca foarte rapid bootloader-ul unui sistem de operare.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

241 Comentarii

 1. Salut.
  Pe sistem am montata o memorie A-DATA XPG Gammix D10 Red 8GB DDR 4 2400 mhz CL16. Pot sa mai montez o placuta XPG Gammix D30 DDR 4 3000Mhz CL 16?

 2. Salutare! Pentru un laptop Acer aspire F5-571G-579P as dori sa fac un upgrade la RAM. De la 4GB la 16GB cat suporta placa. Am cumparat o placuta cu aceleasi specificații ca si cea existența in el sa verific compatibilitatea si nu porneste nici impreuna cu cea original venită in laptop nici cu ea separat. Acum am verificat pe pagina oficială Kingstone dupa modelul laptopului si am gasit un alt cod al produsului tot cu aceleasi specificații. Intrebarea mea este doar prin ‘probare’ imi dau seama daca este compatibila sau cum altfel sa nu tot cumpar si sa returnez… cea incompatibila este KVR16LS11/8 de la Kingston, cea recomandata de ei este KCP3L16SD8/8. Eventual am sa scriu si cea actuala in laptop. (Nu am facut nici o poza ‍♂️)

  1. Salut Filip,
   Uite, am gasit un model compatibil pentru acel laptop: Memorie SODIMM Crucial 8GB
   Iti recomand sa iei de la emag, au servicii foarte prompte la retur, daca nu functioneaza.
   Dar, inainte de a comanda, incearca sa faci un update de bios la laptop si mai incearca placuta RAM cea noua de la Kingston. S-ar putea sa nu fie listata in bios, daca este o versiune prea veche de bios. Poate nu vei fi nevoit sa cumperi alta.
   Mult succes!
   Off topic:
   Daca inca nu ai schimbat hdd-ul vechi al laptopului si vrei o imbunatatire a vitezei laptopului, mai bine vei schimba hdd-ul vechi al laptopului cu un ssd, va fi o diferenta de 10 ori mai mare decat adaugarea memoriilor ram. Imi vei multumi dupa schimbarea hdd-ului cu un ssd cu certitudine pentru pont.

   1. Am facut update la BIOS si am incercat cu prima placuta dar fara rezultate, am returnat-o si am luat cea specificata pe site-il oficial Kingstone, rulează fara probleme.
    Am sa tin cont de propunerea ta in legatura cu hdd/ssd. Exista varianta sa renunt la unitatea DVD si sa montez acolo ssd-il cu adaptor caddy din cate am inteles. Alta intrebare off-topic ar fi: ce dimensiune sa iau ssd-ul? Am inteles de la o cunostinta ca cele cu memorie cu numar intreg sunt mai ok decat celelalte. Exemplu unul de 240gb fata de 256gb. Sti ceva diferenta in afara de cea a dimensiunii?
    O zi faina!

    1. Nu, nu sunt diferente majore, important este controllerul. Samsung MLC SSD sunt notorii pentru chip-urile de calitate. Chiar si alte branduri de SSD care pun chip-urile de controller de la Samsung. Dar nu suporta NVMe laptopul tau, deci trebuie sa cumperi un SSD normal de 2.5 inch si da, sunt adaptoare sa renunti la dvd-rom si sa pui un ssd. La modelul tau s-ar putea sa nu gasesti prin stocuri si trebuie sa apelezi la surse de cumparare gen OLX.
     O sa fie de cel putin 5 ori mai mare diferenta cand treci de la hdd la ssd decat dublarea memoriilor ram, in termeni de performante. O sa imi multumesti mai tarziu pentru pont 🙂

  1. Salut Adrian,
   Iti recomand sa schimbi mai degraba hdd-ul cu un ssd, iar apoi sa vezi daca vei mai avea nevoie de upgrade la memoria RAM. Imbunatatirile de performanta in urma trecerii de la hdd la ssd sunt mult mai mari decat upgrade-ul memoriilor RAM. Iar la modelul tau nu se pot pune mai mult de 4GB.

 3. 2 channel 16 gb 4000 mhz latenta 15 sau 2 channel 32 gb.2400 mhz latenta 19 ce este mai rapid? Si voltaju mai mare nu ajuta mai mult?
  Cu ar fi 1.35 V?

  1. Salut,
   Mergi pe memorii cu latenta cat mai mica. Dar sunt si cazuri in care poti beneficia si de cei 32gb cu latenta mare.
   Nu, voltajul nu are legatura directa cu performantele, dar un voltaj prea mare poate duce la supraincalzirea placutelor.

  1. Buna,
   Erau necesare mai multe detalii despre laptop, eventual codul lui de produs.
   Dar uite o placuta de 8GB generica: Memorii RAM Corsair 8GB
   Nu stiu daca laptopul are 2 sloturi ocupate cu 2 placute, fiecare cu 2gb.
   Se poate verifica fie cu softul CPU-Z, fie desfacut laptopul si verificat inauntru.
   Sper sa te ajute.
   Multa bafta!

   1. Multumesc frumos!

    Am descarcat chiar azi aplicatia si apare:
    DDR3 / 4GB/ Single channel, banuiesc ca asta inseamna ca e unul singur de 4gb, nu 2 de 2gb

    Asta e laptop-ul https://www.emag.ro/laptop-lenovo-ideapad-g50-80-cu-procesor-intelr-coretm-i3-4005u-1-70ghz-haswelltm-15-6-4gb-1tb-dvd-rw-amd-radeontm-r5-m330-2gb-free-dos-black-80l000c2ri/pd/D53DMYBBM/

    In rubrica in care este comparat cu alte laptopuri apar urmatoarele detalii:

    Capacitate memorie – 4 GB
    Tip memorie – DDR3
    Frecventa – 1600 MHz
    Numar sloturi – nu e scris nimic
    Sloturi ocupate – nu e scris nimic
    Memorie integrata – nu e scris nimic
    Capacitate memorie maxima suportata – nu e scris nimic
    Tip stocare – HDD

    Se poate sa nu fie posibila adaugarea de memorie la laptopul asta? Eu nu am desfacut inca laptopul si nu stiu cum e înauntru.

    1. Single channel nu inseamna ca este un singur slot.
     Cel mai sigur este daca desfaci capacul, la acel model trebuie scoasa bateria mai intai, apoi 3-4 suruburi si intregul capac gliseaza in jos cativa milimetri, apoi ridicat. Din ce vad, acel model are 2 sloturi de ram, ramane sa verifici daca ambele sunt populate cu 2 placute de 2gb sau una de 4gb si una libera.

   2. Multumesc, m-am mai interesat si are 2 sloturi, fiecare slot accepta pana la 8 gb, in total 16 gb.
    Tipul de memorie este DDR3L PC3L-12800 1600MHz SODIMM (1.35 Volts)

    Lenovo recomanda modelele de mai jos, am gasit doar 3 online comercializate in romania

    1. Hyn HMT41GS6AFR8A-PB DDR3L
    1600 8GB
    https://hedonia.ro/memorie-ram-hynix-ddr3l-8gb-pc3l-12800s-1600-mhz-hmt41gs6afr8a-pb-ram1hynix

    2. Mic MT16KTF1G64HZ-1G6E1
    DDR3L 1600 8GB
    https://hedonia.ro/memorie-laptop-micron-8gb-ddr3l-pc3l-12800s-1600mhz-mt16ktf1g64hz-1g6e1-ram1micron

    3. M471B1G73DB0-YK0 25nm 8GB
    DDR3L 1600
    https://www.emag.ro/memorie-ram-8-gb-sodimm-ddr3l-1600-mhz-samsung-pentru-laptop-m471b1g73db0-yk0/pd/D358QMMBM/

    SS M471B5173QH0-YK0 4GB
    DDR3L 1600
    Hyn HMT451S6AFR8A-PB DDR3L
    1600 4GB
    RMT3170ME68F9F-1600 4GB
    DDR3L 1600(MC)
    MC MT8KTF51264HZ-1G6E1 4GB
    DDR3L 1600
    BM471B5173DB0-YK0 25nm 4GB
    DDR3L 1600
    SK HMT451S6BFR8A-PB/RD 4GB
    DDR3L 1600
    M471B1G73QH0-YK0 35nmQ 8GB
    DDR3L 1600
    RMT3160ME68FAF-1600 8GB
    DDR3L 1600
    SK HMT41GS6BFR8A-PB/RD 8GB
    DDR3L 1600

    Si inca cateva recomandari facute pe site-ul https://www.crucial.com/compatible-upgrade-for/lenovo/lenovo-g50-80, ei spun ca garanteaza compatibiitatea.

    1. Memorie SODIMM Crucial 8GB, DDR3L, 1600MHz, CL11, 1.35V https://www.emag.ro/memorie-sodimm-crucial-8gb-ddr3l-1600mhz-cl11-1-35v-pl-734120-ct102464bf160b/pd/DQ30PM

    2. Memorie SODIMM Crucial 4GB, DDR3L, 1600MHz, CL11, 1.35V
    https://www.emag.ro/memorie-sodimm-crucial-4gb-ddr3l-1600mhz-cl11-1-35v-ct51264bf160bj/pd/DV3BTYBBM/

    3. Memorie laptop Crucial Memorie RAM CT2KIT51264BF160B, SODIMM, DDR3, 2×4 GB, 1600MHz, CL11, unbuffered, non-ECC, kit
    https://memorie-notebook.compari.ro/crucial/8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-ct2kit51264bf160b-p170538927/

    4. Memorie SODIMM Crucial 4GB, DDR3L, 1600MHz, CL11, 1.35V
    https://www.emag.ro/memorie-sodimm-crucial-4gb-ddr3l-1600mhz-cl11-1-35v-ct51264bf160bj/pd/DV3BTYBBM/

    5. Crucial 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CT2KIT102464BF160B
    https://memorie-notebook.compari.ro/crucial/16gb-2x8gb-ddr3-1600mhz-ct2kit102464bf160b-p261895871/

    M-am gandit sa cumpar 1 sau chiar 2 placute de 8 GB.
    Ai vreo recomandare din modelele astea? Sau poate stii similare, care s-ar potrivi.
    Multumesc pentru amabilitatea de a ma ajuta.

    1. Buna,
     Din pacate comentariul a fost pus la spam din cauza linkurilor prea multe si nu am vazut decat astazi acest lucru.
     Pentru economie de bani recomand placuta de Memorie SODIMM Crucial 8GB, DDR3L, 1600MHz, CL11, 1.35V
     Si ca sa se simta cu adevarat o imbunatatire a vitezei laptopului recomand schimbarea hdd-ului intern cu un ssd de capacitatea necesara.
     SSD KINGSTON
     Inainte de schimbarea hdd-ului se pot salva datele pe un stick de memorie si reinstala pe ssd un nou sistem de operare.

 4. Salut.Eu am luat memorie DDr4 2×8 giga de la Corsair Vengeance LPX placa de baza la fel cu DDrB460 M D3 H 4 iar procesor I5 10400.Pe cutia de la Placutele ram scrie ca sunt compatibile cu procesoare RYZEN.Sa inteleg ca le pun degeaba pe sistemul meu INTEL?Nu ar merge pe Intel chiar daca am suport ptr Ddr 4?

    1. Pentru 3200Mhz : Acest kit
     Diferentele nu sunt asa mari de performante intre cele de 2400-2666mhz fata de 3200, cel putin nu de ajuns sa justifice pretul.
     La memoriile ram latency e mult mai important decat frecventa. O placuta cu 14 CL si 2133Mhz va fi mai rapida cu mult peste o placuta cu 17 CL si 3200 Mhz, ca exemplu. Un latency mai mic inseamna o viteza de acces mai rapida.
     Cum sa alegi memoriile RAM
     Si in caz ca iei hotararea uite un model de 2400Mhz cu CL14, l-as recomanda in dauna celor de 3200 Mhz:
     Memorii 2x8gb RAM cu CL14

    1. Niciunul dintre cele doua modele nu sunt listate in bios, dar nu inseamna neaparat ca nu vor functiona. In teorie le pot recomanda, in practica este posibil sa fie nedectate de catre placa de baza, este posibil sa faci un update al bios-ului si sa fie recunoscute, dar este posibil sa fie si perfect functionale. Doar ca placa de baza nu a fost testata cu acel model de placute ram. Este un risc intotdeauna, este mic, dar exista.

 5. Salut, am un laptop Lenovo B50-30 20382 pe care il folosesc pentru ore online (sunt profesor). Ma intereseaza sa cresc performanta pentru navigare chrome, conferinte meet si aplicatii din pachetul office poate si pentru ceva editare foto-video dar la nivel minimal.

  As vrea sa schimb RAM sau sa adaug inca o memorie. Din ce am gasit ar avea 2 sloturi. Momentan are montat 1 Ram de 4 gb. Ar fi ok sa adaug unul de 8gb sau face conflict cu cel de 4 daca sunt diferite? As putea sa adaug si un ssd mai bun?

  Multumesc mult!

  1. Buna,
   Iti recomand sa schimbi hdd-ul cu un ssd, iar apoi daca nu va fi de ajuns plusul de performanta din urma schimbarii, voi recomanda adaugarea unei placute de memorii ram.
   In urma schimbarii hdd-ului cu un ssd, trebuie sa fie copiate pe un stick datele importante, fie facand o clona a hdd-ului din software cu tot cu windows-ul actual si pusa imaginea clonei pe noul ssd.
   Daca nu vei fi multumita de performante, abia apoi o sa pot recomanda memorii ram aditionale. Sau, de ce nu? Poate ambele achizitii simultan.
   Cand vei desface laptopul pentru a scoate vechiul hdd, iti recomand sa citesti codul de producator de la placuta de memorie ram, pentru a putea face o recomandare compatibila cu placuta actuala.
   Astept sa revii cu un comentariu si sa imi spui un buget alocat pentru investitie, ssd-urile pleaca de la cca. 100 ron (cele de 120gb) si cresc preturile in functie de capacitatea lor.

 6. Salut, am un laptop Lenovo Legion 5 cu Ryzen 5 4600H, GTX 1650ti, 8 GB RAM DDR4 3200 Mhz. Crezi ca e posibil ca memoria ram sa faca bottleneck procesorului?Din cate stiu e posibil, ryzen-urile functioneaza bine cu memorii dual channel. Sunt indecis daca sa fac upgrade sau nu la memorie, si daca da, ce memorie imi recomanzi? Sa fie compatibila cu cea pe care o am deja, ca sa nu cumpar degeaba doua module. Merci!
  Folosesc laptopul in mare parte la programe CAD, Matlab, chestii destul de demanding pentru procesor si din cand in cand ceva gaming. Merci!

 7. Salut Flavius,

  Vreau sa achizitionez pentru cineva 2 placute de 8gb de ram si sa fie in dual channel puse (placa de baza h410 gigabyteM H), acum daca ma duc direct la kituri de dual channel vad preturi mari in comparatie daca as lua 2 placute mai no name de 8gb(e un build pentru un prieten cu i3 10100, 1650 placa video etc…incerc sa il tin jos si vreau sa comand dintr-un singur loc… pc gar…. ca sa nu mentionez siteul complet).
  Intrebarea mea este… daca le cumpar pe cele no name identice de 8gb, vor putea fi setate pe dual channel din placa de baza? oare au profil XMP? sau vor trebui setate manual.

  Mersi mult si un an nou cat mai bun!

  Alex

  1. Salut,
   Poti sa pui linkurile de la magazinele cunoscute online.
   M-ar interesa codul de producator al placutelor pentru verificarea lor in lista de placute verificate a placii de baza respective.
   Dual Channel nu are setare manuala, va fi activat automat, cu conditia sa fie aceleasi specificatii ale placutelor, frecventa, latency, capacitate etc.
   Vrei 2 placute a cate 8gb fiecare? Total 16gb?

 8. Buna ziua, am un singur slot pentru memorie ram la un laptop dell inspiron 3000, procesor Intel Pentium 3805u. Intrebarea mea este se merita upgrade la 8gb ram de la 4gb(ddr3, pc3-1280, 800mhz) avand doar 1 slot disponibil, iar memorie nu o sa fie in dual channel pentru performanta maxima? Am achizitionat deja un ssd kingstom pentru un prim udpate.

  1. Salut,
   Da! Merita sa extinzi spre 8gb, pentru 2021. Dual channel nu este atat de important, numai in anumite circumstante conteaza. Diferenta de performante este notabila la trecerea de la 4gb la 8gb, dar marea diferenta de performante o sa o ai cand o sa montezi ssd-ul, o triplare cel putin a timpilor de executie a softurilor in urma schimbarii hdd-ului cu ssd-ul.

   1. Multumesc pentru raspuns. Ce tip de memorie as putea alege pentru laptopul respectiv? Dell Inspiron 3000, procesor Intel Pentium 3805u 1,9ghz. sa fie compatibila.

 9. Buna,
  Iti urmaresc de ceva timp site-ul, e foarte interesant, cel putin cat reusesc eu sa inteleg. Am o rugaminte, daca poti sa ma ajuti :
  Acum 3 ani am cumparat pentru fiul meu un sistem gata facut(de gaming asa mi s a spus la acel timp)..dar din cate am citit la tine pe site..tind sa cred ca am facut o gresala mare..Cred ca era mai ok sa fi cumparat pe componente si apoi asamblat.Dar omul din greseli invata.Dar sa revin la sistemul cumparat:
  – procesor Intel Core i5 7400 CPU 3.00GHz Kaby Lake Soket 1151LGA
  – placa de baza Asus H110M-Cs
  – placa video Nvidia GeForce GTX 1060 6GB
  – HDD – 1 Tb
  – memorie ram DDR4 Channel :Dual size 8GB Kingston 2133(cred ca e frecventa) cred ca sunt 2 sloturi de 4 GB
  – sursa nu stiu denumirea, dar cred ca e ori de 450 ori de 500W.
  – Monitor LED TN ASUS VX248H, 24″, Full HD, negru 75Hz
  Toate de mai sus ruleaza pe un windows 10 cu licenta
  Fiul meu doreste un uppgrade si m-am gandit sa cumpar urmatoarele:
  – Solid state drive (SSD) Samsung 860 EVO, 250GB, 2.5″, SATA III ( sa folosesc acest SSD doar pentru windows si programele aferente, iar jocurile sa le instaleze pe HDD)
  – Memorie Corsair Vengeance LPX 16GB, DDR4, 2133MHz, CL13, 1.2V, kit 2x8GB.
  Poti te rog sa ma ajuti cu cateva sfaturi, daca e buna alegerea mea de mai sus cu SSD si cu memoria ram, daca se potrivesc sau poate imi recomanzi o alta memorie ram, pentru moment sa nu depaseasca 16GB(2×8 sau 1×16, etc)
  Doresc sa fac acest upgrade deorece fiul meu se joaca jocul Rust sau altele la fel..si pc-ul functioneaza destul de greu.
  Orice sfat e bine venit, orice idee.
  Multumesc

  1. Salut,
   Poti sa imi zici exact modelul placii de baza? Ca sunt mai multe versiuni de ASUS H110M-CS. Este modelul CSM?
   Modelul CSM are si slot m.2, de asta intreb. Daca nu este modelul cu slot m.2 atunci mergi pe varianta:
   SSD 480 GB
   16GB memorie RAM G.skill
   Rust este printre putinele jocuri care folosesc mult procesorul si memoriile ram, dupa un upgrade o sa fie o diferenta considerabila.
   Am pus un ssd dublu de capacitate in dauna Samsungului, obtine cam aceleasi performanta ssd-ul de la Kingston, oricum nu merita diferenta. Prefer sa recomand dublu capacitatii pentru un pret apropiat.
   Apropo! Neaparat sa fie instalat jocul pe SSD.

   1. Buna,
    Multumesc pentru raspuns.
    Imi spui te rog unde ai gasit acei 16GB memorie RAM G.skill, deoarece linku-ul atasat duce tot la acel SSD Kingston.
    Aceasta memorie G.skill e 1×16 sau 2×8?
    Frecventa e 2133?
    Iar legat de partea cu placa de baza, sincer nu stiu mai mult decat ASUS H110M-CS.
    Fiul meu nu crede ca e slot m.2 ( si-ar fi dorit el sa fie :))) )
    Unitatea nu a fost desfacuta, cel putin nu de mine sau de fiul meu, deoarece se afla in garantie pana in octombrie 2020. Singurii care au umblat au fost cei de la Service cand i-au inlocuit placa video( a cedat la vreo 6 luni de la achizitia PC).
    O persoana ne a sugerat sa facem un fel de transfer al windows-ului cu Magician (program venit cu acel SSD de la Samsung), asta era valabil inainte sa primesc varianta de la tine.
    Cred ca voi opta pentru varianta sugerata de tine, voi sterge tot de pe hard, voi instala pe SSD windowsul, programele aferente si acel joc Rust si League of Legends pe SSD, iar CSGO pe HDD.
    Evident toate acestea nu le voi face eu, deoarece nu ma pricep. O sa incerc sa vad daca gasesc vreun service PC prin zona, dar din pacate..nu prea mai sunt oameni seriosi si calificati in acest domeniu..ca sa faca totul ca la carte.Poate sunt eu de moda veche..dar eu consider ca daca faci un lucru..pai sa-l faci bine pana la capat.
    Ms mult de raspuns.

    1. Memorie DDR G.Skill 16gb
     Probabil mi-a ramas copiat in clipboard linkul de la ssd, am modificat si linkul anterior.
     Cred ca este mai usor sa reinstalezi de la zero windows-ul, mai ales daca este licenta valida. Apoi transferi doar fisierele necesare de pe hdd, mai putin instalarile softurilor.
     SSD-ul fiind de 480GB are suficient spatiu pentru mult mai multe jocuri, hdd-ul folosit doar pentru filme/poze/muzica etc.
     Sunt tutoriale de instalare ssd/ram pe youtube. La ssd, vei avea nevoie de un cablu sata de date, ar fi trebuit sa vina cu placa de baza, insa fiind un sistem gata asamblat, nu sunt sigur daca ti-au dat cablul de date sata pentru ssd/hdd.
     Motivul reinstalarii de la zero e recomandat, mai ales ca actualul windows are deja facute setarile pentru HDD si vor ramane asa dupa clonarea cu softul Magician, deci e mult mai rapid sa reinstalezi de la 0. Nu ar trebui sa dureze mai mult de 15-20 de minute cu drivere.

 10. Salut am sistemul asta
  Placa de baza MSI X99A GAMING 7
  Intel Core i7-5960Xtreme Edition Haswell-E 8-Core 3.0GHz LGA 2011-v3
  GeForce® GTX 1070 Xtreme Gaming 8Gb
  SSD 1 TB
  Sursa Corsair RM850W
  16 GB dual Chanel 2x8GB 2133MHZ DDR4 Kingston KHX2133C14D4/8gG
  intrebarea mea este …
  pentru un up la Memorii Ram inca 16 gb ce imi recomanzi . deoarece nu se
  mai gasesc pe piata identici gen acelasi model KHX2133C14D4/8gG
  tin sa mentionez ca placa de baza are 8 sloturi ddr 4 , quad chanel
  cei 16 gb ii am montati in slotul 1 si 3 din 1 – 8

 11. Salut am un laptop Acer nitro 5 . Windows 10 home.processor intel core i5 9300h.
  Placa video nvidia GForce GTX1650 4Gb GDDR5
  Memorie 8 Gb DDR4 ( 2 sloturi de 4)
  Hard disc 256 Gbr PCLe NVME SSD ( Ajung în curând! I am adaugat in hard V-NAND SSD 869 evo de 1 T Samsung)
  As dori da adaug mai multa memorie ram . Eu am pe el acum următorul tip: 4gb x 2 sloturi
  1Rx16PC4-2666V-SCO-11 Samsung
  Sister bios V1.3
  Fabricatie 2020
  Ce rami imi recomanzi ?
  Și dacă stuporta 32 Gb ( 2 sloturi de 16 )

  Mulțumesc anticipat

  1. Salut, imi trebuie seria modelului. Ai grija ca unele modele nu suporta decat 16gb-ram.
   Uite 2 modele recomandate:
   Corsair Vengeance 2x16GB
   Crucial 2x16GB DDR4 2400MHz
   Eu recomand a doua varianta, totusi au fost cazuri in care nu au fost recunoscute de laptopurile Acer, iti recomand sa faci un update de bios inainte de upgrade-ul placutelor.
   Chiar daca laptopul va suporta doar 16gb, poti returna o placuta in termen de 15 zile si iti storneaza banutii.

  1. Salut,
   Din cate vad in descrierea sistemului, nu are decat 2 sloturi de memorii ram. Presupun ca un slot este ocupat cu o placuta de 8gb. Deci mai ramane un slot liber.
   Fie renunti la acea placuta si pui 2 placute in dual-channel de cate 8gb, fie pui o placuta de 16gb langa cei 8gb existenti si faci 24gb.
   M-ar interesa modelul placii de baza mai precis, sa pot cauta ceva similar si eventual ce tip de memorii sunt cele actuale. Poti verifica exact versiunea placii de baza si a memoriilor cu ajutorul Aida64.

  1. Salut,
   Va trebui sa desfaci sistemul, sa scoti placuta de 4gb memorie ram si sa te uiti ce model este. Pe unul dintre stickere este scrie codul producatorului placutei respective. Revino cu acel cod si o sa cautam ceva compatibil.

 12. Buna ziua,
  Sunt compatibile placutele RAM de la Timetec 8GB ; 1600 Mhz; DDR3L; CL 11; 1.35V; 2RX8 cu Placa de baza MSI B75MA-P45 Socket 1155, DDR3, USB3.0, SATA3?
  Multumesc!

    1. Acestea sunt?
     Memoriile sunt pentru server, ar trebui sa mearga si pe acea placa de baza, insa acel brand nu este listat in bios, deci exista riscul sa nu fie recunoscute. Din punct de vedere al compatibilitatii hardware sunt compatibile, insa d.p.d.v al compatibilitatii software, s-ar putea ca biosul placii de baza sa nu le recunoasca. Iti recomand sa faci un update de bios al placii de baza inainte sa incerci modulul de memorii ram.

    1. Am scris mai jos in reply despre modulul acela. In teorie ar trebui sa functioneze, dar nefiind niciodata testate oficial memoriile acelea, nimeni nu iti poate spune 100% daca merg. Ele sunt compatibile totusi cu placa de baza.

 13. Salut,
  Placa Asus PRIME PRO, x470
  RAM: Corsair Vengeance LPX 64gb 3200
  Cum ar fi mai indicat de folosit: 2 x 32 gb sau 4 x 16 gb DDR4?
  Este diferenta de performanta sesizabila intre CL14 si CL16?

  Multumesc!

  1. Salut,
   4x16gb e mai indicat pentru o distribuire a frecventelor mai eficienta energetic si din punct de vedere al TDP-ului.
   Da, este sesizabila latenta la memoriile ram, mult mai sesizabila decat frecventele lor. Dar acea sesizare se simte mai mult la softuri de editare foto/video, la randari in general. Cu cat mai mica este latenta memoriilor, cu atat mai rapide for fi. Daca observi, preturile cresc considerabil cu cat latentele sunt mai mici.

  1. Salut,
   Da, este compatibil. Ai 2 sloturi pe placa de baza, insa nu stiu daca memoria actuala este impartita in 2 module de 4gb. Poti sa verifici daca deschizi capacul din spate!

 14. Salut!
  Daca tot vorbim de memorii sunt confuz in ceea ce priveste alegerea unei placi de baza,m am orientat la ceva cu socket AM4 un b450 ca na am vazut ca duc si cele din seria 5000 si cele de seria 1000,in comparatie cu 550,care is mai domnoase si duc doar 5000/3000 bun,pe b450 am ales doua placi de baza dar nu stiu pe care sa o i-au
  un Gigabyte Aorus b450 PRO
  un Asus prime b450 plus la asus am vazut ca sunt frecvente de 4400mhz nu stiu daca pot ajunge la aceste frecvente la memoria ram,ca altfel nu se merita , cea de la gigabyte are 3600 care sunt suficient nu?,so spre ex pot sa overclockez memoria ram de la 3200 la un 4400mhz cat duce placa de la asus? tin sa mentionez ca , da pentru 4400mhz nu vorbim de procesoare amd seria 1000 ci seria 5000..
  deci care placa de baza se merita?
  si este ok ceva memorie ram la 3200mhz cl 16 sau un 2400mhz cl 14-15 ceva mai mic,dar astea nu stiu daca au RGB pe ele,am ales ceva de la corsair vengegance cu 3200mhz cl 16 cu rgb,exista si la 2400 mhz ceva cu RGB ?

  1. Salut,
   As merge pe placa de la Asus, are avantajul pretului. La minusuri nu sunt decisive in defavoarea ei. Doar ceva diferente de sloturile pci-ex si 1 slot m.2 comparativ cu 2 sloturi m.2 la Gigabyte.
   Cat despre frecvente, daca vorbim de un sistem predominant configurat pentru gaming, placutele de 2400Mhz sunt arhisuficiente, mai mare atentie as da la CL (latenta memoriilor) care trebuie sa fie cat mai mica, daca vorbim de video editing sau randari de orice tip, atunci o frecventa putin mai mare nu va strica, poate 3200 mhz si un cl 15 sau 16 si evident un minim 32gb.

   1. Bun,mersi pentru raspuns,
    nu e problema pretul 100+ – lei , dar are 4400mhz daca nu ai ce face cu ei, mi se pare mie sincer cel putin ceva prost din partea producatorului adica procesoarele pot sa suporte 4000mhz + pe placa asta ca probabil pe o placa de baza de 2000 lei se poate,,deci pe langa pretul care este mai mic la asus , Cea de la Gigabyte are avantaje cu mai multe Pci Express-uri?
    so,in final care o recomanzi ?

    1. Frecventele memoriilor rami sunt 3200 mhz la ambele. Mai bine iti iei 2 benzi led de iluminare separate. Din experienta si d.p.d.v al electronicii, placile Asus au componente electronice mai bune ca Gigabyte. Asus are 3 porturi pci express x1, majoritatea placilor aditionale se gasesc in piata sub forma pci express x1: placi wifi, placi de captura, ssd optane etc.

   2. Da,aici tin cu tine am vazut ca are multe dealea mici,dar nu stiu daca e ok ce am vazut eu la cea de la gigabyte ca la acela mare pot sa pun in el la inceput numai cat tine acea clema si placi deastea mici,arata urat daca stau asa doar din fata si restul in spate se vede slotul?din cate m am informat si eu intre timp am vazut ca asus este mai slab pe partea de audio si lan in comparatie cu gigabyte si tot la gigabyte am vazut mai multi conectori despre RGB no la Asus era Aura Sync si la Gigabyte e rgb fusion,pe langa ca are si backplate ul integrat,si ofera alt aspect in carcasa ca daca vine cu backplate alb si carcasa e o culoare si ala e alb nu da bine deloc,iese in evidenta.
    cum adica sunt 3200 la ambele? da ambele suporta si acestea dar maxim la gigabyte e 3600 si la asus 4400mhz si da o sa mi iau si banda led unde apare mentionat cum am zis mai sus ca sunt destui conectori mai multi la gigabyte fata de asus pentru rgb si chestii deastea..no,totusi cea de la asus are si umpic de design ..

  2. Cu referire la Gigabyte Aorus Pro B450… Salutare, sunt ani buni decand detin, recomand si „slavesc” brandul ASUS si o sa-l mai recomand oricand cand se poate, DAR ca si in viata mai fac schimbari in numele „divestitatii”…glumesc:P, am facut pentru ca am vazut ceva mai ok. Zilele trecute mi-am achizitionat si eu un nou sitem dupa o lunga durata de non-updaturi, trec de pe Intel Quad core cu Ausus P5Q pe AMD pe un Rysen 5 3600 cu Gigabyte Aorus PRO B450 , trec doar acum pentru ca nu am destui bani sa investesc tot la 2-3 ani in noi tehnologii, am altele pe cap. Am ales Gigabytul in primul rand pentru design si in acelasi timp si pentru specificatii, adevarul e ca imi facea cu ochiul si MGI-ul dar si ASUS, dar parerea mea e ca placa asta arata mai bine. In fine, problema mea e ca din listele recomandate pentru RAM-i de pe site-ul producatorului nu prea gasesc multe placi pe piata. Ochisem zilele trecute ceva de la Gigabyte Aorus (GA-RAM-ARS16G32) un dual chanel 2x8G / 3200 Mhz cu XMP, si latenta de 16-18-18-38 de pe Emag la 503 RON, DAR modelul asta GA-RAM-ARS16G32 nu apare nici intr-o lista pe placa mea de baza, in specificatiile RAM-ilor indica ca s-ar potrivii pt modelele Z.. sau asa ceva, de la Gigabyte. Am adresat intrebare de compatibilitate si pe site-ul celor de la Gigabyte de mai bine de 1 sapt dar nu am primit inca nici un raspuns. Daca ma poate ajuta cineva cu aceasta nelamurire, daca memoriile gasite sunt sau nu compatibile cu placa mea, si daca „merg” dar nu in totalitate ce probleme ar putea aparea? Merci.

   1. Salut,
    Acele listari de regula inseamna ca toate acele modele de memorii au fost testate in fabrica. In speta, daca un modul de memorii ram au fost create dupa ce placa de baza a intrat in productie, acele module de memorii ram, fiind noi, nu aveau cum sa mai fie testate de catre producatorul placii de baza.
    Asta nu inseamna neaparat ca nu vor fi compatibile, ci doar ca nu au fost testate. Deci, exista o sansa sa faca „mofturi”, de regula la update-urile de bios, acele mici incompatibilitati sunt rezolvate din update. Tine cont ca regula de 30 de zile de retur la emag functioneaza foarte bine, iar in cazul unei probleme poti schimba modulul.
    Daca poti pune exact linkul cu placutele de memorie si placa de baza pot sa imi dau seama daca vor fi sau nu compatibile.

   2. Ahaa, merci mult, vad ca au si o latenta mai buna. Ce am observat e ca la 3600 Mhz latentele cresc semnificativ. Era o precizare la un momentdat ca e bine sa fie frecventele de la memorii apropiate de cele ale procesorului, dar asa vad ca pierd din latenta. Precizez ca PC-ul il voi folosii atat pt game cat si pt randari, pe 3d MAX sau Inventor sau Archicad. Inca nu sunt decis cu placa video oscilez intre un RX580 sau un GTX 1660 sau daca mai strang bani pentru un RTX 2060 mai mult nu-mi permit, iar acum la preturile astea de pe piata cred ca ar fii recomandat sa mai astept. Tu ce zici?

    1. Priveste latentele si frecventele cu analogia unui râu: cu cat râul este mai lat (frecventa) cu atat cursul apei incetineste si va fi nevoie de o putere mai mare (latenta sau viteza cu care râul curge) ca sa isi mareasca viteza cursului râului. Deci, cu cat frecventele vor fi mai mari, cu atat va fi greu sa tina pasul cu o latenta mica, deci va fi o incetinire a intregului proces de alocare a memoriei de acces.
     Pentru randari 3d, as recomanda un minim 32gb de inceput, apoi pe viitor urcarea la 64gb.
     Pe partea de placa video, nu pot sa recomand nimanui sa cumpere din magazine placi video, OLX ftw.

 15. Salut,
  Am acest laptop: Acer Aspire E5-575G-5162 https://www.cel.ro/laptop-laptopuri/laptop-acer-aspire-e5-575g-5162-intel-core-kaby-lake-i5-7200u-256gb-4gb-nvidia-geforce-940mx-2gb-fhd-pMiY1NjIo-l/

  Până acum s-a descurcat foarte bine la cerințele mele. Dar de când am trecut la școala online (sunt profesor), merge greu în momentul în care sunt pe Meet și mai am deschise alte file sau ferestre. În plus, vreau să mai lucrez la niște videoclipuri în AFTER EFFECTS și am neapărat nevoie de mai multă memorie Ram.

  Oare dacă aș mai pune încă 8gb, pe lângă cei 4gb de acum, ar fi ok? Și mi-ai putea recomanda ceva de pe net?
  Mulțumesc anticipat!!

  1. Salut,
   Iti recomand sa renunti la cei 4gb si sa cumperi 2 placute: Corsair ValueSelect
   Ar trebui sa poti face si cum ai spus tu, sa ai 8+4gb, insa cred ca modelul memoriilor rami actuali sunt de la Crucial si exista riscul sa nu mearga.
   Sau varianta a 3-a este sa cumperi o singura placuta de 8gb ram, iar daca exista incompatibilitate cu cei 4 gb actuali, dar va merge laptopul cu 8gb memorii noi, sa mai cumperi inca 8gb din aceeasi serie.

 16. Salutare din nou, stiu ca poate parea o intrbare stupida, dar nu am prea gasit raspunsuri de incredere daca pot sa spun asa, despre kiturile de memorii dual respectiv quad chanel, cum sunt formate. Intrebarea mea este, daca iau 1…4 buc „single chanel” placi de memorie identice dar care nu sunt in kit specificat de dual sau quad chanel si daca la montez, acestea vor functiona in quad chanel spre explu in caz de 4 buc identice? Sau trebuie sa fie setate ele in sine „din fabrica” in dual chanel?
  PS vreau sa-mi iau pana la 64Gb pe placa nou achizitionata numai ca nu am banii destui sa-i iau pe toti deodata 🙁

 17. Salut…sistemul meu are doua placute (DDR4) Fury insumand 8gb 2133 /CL14 1.2v…acum doresc sa mai adaug inca doua placute de 4 gb …Am doua variante fiecare insa frecventa si latenta este diferita:2133MHz, CL13, 1.2V,respectiv 2400 CL15…nu am nici o garantie ca nu vor intra in conflict,nu?Multumesc.

  1. Salut,
   Mai intai trebuie sa te asiguri ca sunt ddr4 ambele, apoi exista posibilitatea sa dea erori. De regula simptomele sunt: hard reset sau black screen. Si cu siguranta nu vor functiona in dual/quad channel. Exista perioada de 30 de zile in care le poti returna, asta daca le comanzi la un magazin mai „onorabil”. „Give it a try!”

 18. Salut…as avea si eu o nelamurire legat de ram…am un Asus Rog Strix G531GT-AL004 si vreau sa mai pun niste rami…el are 8 si cred ca tot una de 8 as vrea sa-i adaug…are latenta 19 si frecventa de 1333 MHz cea de pe el…daca cumpar una cu latenta mai mica va fi vreo diferenta in rapiditate sau trebuie sa le pun ambele cu latenta mai mica ca sa fie diferenta vizibila? Ce placute recomanzi si daca ar trebui sa fac un upgrade si la SSD?
  Il folosesc in principal cam la editare video.
  Mersi 🙂

  1. Salut,
   Ideal, ar fi sa cumperi un kit de 32 gb cu latenta de 16.
   Dar si cei 8gb adaugati se vor simti la orice latenta.
   Daca mergi pe varianta initiala si pastrezi vechea placuta, cumpara o placuta cu aceeasi latenta. Nu va fi mare diferenta daca pui una cu latenta scazuta, atat timp cat cea veche o sa-i faca „bottleneck” sau mai bine zis, o sa limiteze viteza de raspuns.

 19. Salut.
  Am la laptop-ul meu o plăcută de 4gb ram ddr4 CL 17 2400 mhz. Dacă mai pun o plăcuță de 8 GB cu același specificații ar merge în dual channel??

  1. Salut,
   Sunt compatibile, nu ar trebui sa fie probleme. Fiind vorba de 2 producatori diferiti exista intotdeauna sanse sa apara conflicte intre module, mici sanse dar exista.

   1. Și încă o întrebare dacă se poate. De exemplu eu am DDR4, 2666 mhz, CL19. Pot să achiziționez un dual kit 2×8, dar cu alt CL, cum ar fi CL16? Mulțumesc.

  2. Salut iulian! Am acelasi tip de desktop si implict de memorie. Iti pot pune la dispozitia memoria mea M378A1G43TB1-CTD, daca mai esti interesat.

 20. Buna ziua ! as vrea sa fac upgrade la memoria ram la un laptop asus x552v acum are 4gb integrati si un slot liber, intrebarea este : trebuie sa pun tot 4gb sau as putea pune mai mare dar cu aceleasi fregvente. multumesc anticipat.

  1. Salut,
   Mai întâi trebuie să verifici dacă are slot de memorie ram. S-ar putea să fie ocupat dacă are doar un slot. Dacă are un singur slot și este ocupat de cei 4gb ram, va trebui să cumperi o plăcuță de 8gb și să renunți la actuala de 4gb.
   Dacă are memorii ram integrate pe placa de bază și are și slot liber pentru upgrade, poți opta pentru încă 4gb.
   Nu pot să-ți recomand plăcuța decât dacă revii cu un serial number la plăcuța actuală, să gasesc o memorie compatibilă.
   La modelul tău sunt doar 2 suruburi de scos pe spate pentru a verifica.
   Dar, dacă vrei să simți o îmbunătățire de viteză la laptop, îți recomand să schimbi hdd-ul actual cu un ssd: Kingston 480GB
   În urma acestui upgrade o să vezi îmbunătățiri în viteza laptopului mai mari decât în urma upgrade-ului de memorii ram.
   Sper să te ajute.

   1. multumesc frumos. Slotul este liber ca am verificat, ram-ul este integrat, si astea sunt specificatiile:

    Northbridge Intel Ivy Bridge rev. 09
    Southbridge Intel HM76 rev. 04
    Bus Specification PCI-Express 2.0 (5.0 GT/s)
    Memory Type DDR3
    Memory Size 4 GBytes
    Channels Single
    Memory Frequency 798.1 MHz (1:6)
    CAS# latency (CL) 11.0
    RAS# to CAS# delay (tRCD) 11
    RAS# Precharge (tRP) 11
    Cycle Time (tRAS) 28
    Command Rate (CR) 1T
    Host Bridge 0x0154

    Cu stima. Dan

    1. Pentru puțin!
     Poți merge pe modelul: Kingston 4GB
     Kingston au cele mai bune șanse de a funcționa cu alte branduri de memorii ram.
     Dar sper să iei în considerare să schimbi hdd-ul cu ssd-ul. O să te ajute mai mult decât upgrade-ul la memoria ram.
     Bafta!

 21. Salut, detin un laptop de la MSI / model GF65Thin 9 SEXR – 288XRO , problema e ca a venit instalat doar o placa de DDR4 de 8 GB ram produsa de SK Hynix – S/N 20B8D945 – 2666 MHz . Doresc sa-i fac un upgrade, te rog ajuta-ma sa gasesc un model de memorie ram compatibil, as dori sa adaug o placa de 16 GB ram ( mai am un slot liber pentru upgrade ).
  Multumesc!

  1. Salut,
   M-ar fi ajutat sa stiu seria de producator a placutei actuale. Acel serial number nu ajuta.
   Poti merge insa pe modelul: Kingston 16gb Fury – 2666Mhz
   Oricum cred ca actualul modul de ram trebuie schimbat si el si pus 2 placute de 16gb. Modelul acela de laptop este insotit de memorii ram cu latency mare.
   Seria de producator la memoriile ram arata cam asa: KF426S15IB1/16

 22. Salut. Am o intrebare.

  Detin un msi bravo 15 amd ryzen 7 4800h 8gb ram ddr4.

  Doresc sa fac un upgrade la rami de 8gb.
  Nu stiu ce placuta sa aleg. In programul Cpu z am urmatoarele informatii :

  Ddr4-3200 (1600mhz)
  Nanya Tehnology
  1.20v
  Imi poti recomanda te rog o placuta ok?

  1. Salut,
   Cred ca ai ambele sloturi ocupate cu 2 placute de cate 4GB. Faptul ca scrie 1600Mhz ma duce cu gandul ca ai 2 placute in dual channel.
   Poti confirma? Trebuie sa desfaci capacul si sa te uiti!
   Astept un raspuns.

   1. Am desfacut capacul si m am uitat. Am foar o placuta. Celalalt slot este liber.

    As putea sa ti trimit o poza cu informatiile din Cpu Z?

   2. Nt8ga64d88cx3s-jr
    Aceste este codul de pe eticheta si din CpuZ.
    Am cautat pe emag dar din pacate nu mi da ceva ok.
    Vad ca placuta aceasta care o am in laptop este de la mama ei din Korea cred…

    Nu mi dau seama de ce pe siteul producatorului frecvemta la ram este de 3200mhz, iar in Cpuz imi arata 1600.
    Are vreo importanta si acel CL 22?

    Imi cer scuze daca sunt prea stresant, doar ca nu ma pricep foarte bine si imi e frica sa nu iau ceva gresit si sa stric laptopul.

    1. Da, acela era codul. Vad ca este facut de samsung cipul.
     Mergi pe recomandarea mea initiala, ca nu o sa gasesti exact modulul acela.
     Fiind 2 sloturi pe placa de baza, fiecare memorie functioneaza la 1600mhz si impreuna vor face in serie 3200mhz.
     Oricum modulul recomandat de mine o sa fie mai rapid ca acela existent pentru ca are latency 20, iar cel vechi are 22.
     Am sters comentariul cu toate detaliile din cpu-z.

 23. Salut,
  Am un PC mai vechi pe care il folosesc pentru gaming si ma gandeam sa adaug inca o placuta de memorie de 8gb RAM.
  Procesor: i5-6402P + placa de baza: MSI h110m pro-d ( 2 sloturi )
  Memoria actuala: 1x 8gb Kingston, ddr4, 2133mhz, CL14, 1.20V

  Din pacate nu am reusit sa mai gasesc acest model de memorie ceea ce probabil inseamna ca trebuie inlocuita cu un kit 2x8gb.

  Intrebarea ar fi ce RAM pot sa adaug la configuratia mea?Din cele existente inca pe piata.Accepta memorii 2133mhz cu orice CL?Pe stoc am gasit undeva acest kit pe stoc: Vengeance LPX Black 16GB DDR4 2133MHz CL13 Dual Channel Kit la 379,99 RON.
  Din ce am inteles daca adaug de 2400mhz, placa de baza ar putea sa o accepte la 2133mhz dar ca nu e 100% sigur, ar fi dupa noroc.

  Si inca o intrebare ar fi daca se merita acei 8gb in plus.Singurul upgrade facut a fost la placa video.Am inlocuit un gtx 970 cu un gtx 1660 6gb vram.

  1. Salut,
   Ce spatiu de stocare folosesti pentru windows?
   Poti merge pe modulul: Memorie Corsair 8gb
   Latentele ar fi ideal sa fie mai mici, dar nu sunt criteriu de compatibilitate.
   Din experienta pot sa iti spun ca nu am avut probleme niciodata cand am pus module RAM Corsair cu alte branduri. Dar riscuri intotdeauna sunt! Producatorii placilor de baza nu au cum sa testeze fiecare varianta si combinatie de memorii ram, ca atare sunt sanse sa nu fie compatibile intre ele, dar sansele sunt destul de mici, sub 1%.
   Ca sa imbunatatesti performantele iti recomand sa cumperi un ssd pentru OS. Asta in cazul in care folosesti HDD.

   1. Da, nu am SSD.
    Am un HDD de 1 TB.Partitia de windows este de 126 GB din care 70 GB liberi.(windows 10 pro x64)
    In concluzie recomanzi acea placuta de memoria Corsair langa cea existenta.

    Am intrat in cpu-z:
    Kingston – Micron Technology
    DDR4-2134(1067 MHz)
    part number: KHX2133C14/8G
    serial number: F035189C

    Multumesc mult pentru raspunsul prompt si daca ai timp imi poti recomanda si un ssd?Nu stiu ce sa aleg, sigur si aici sunt multe variante.

    1. Nu se mai gasesc acele module prin magazine, sunt putin mai vechi si nu se mai produc.
     O sa ramai surprins de diferenta de performante cand o sa pui ssd-ul. Probabil o sa poti amana si memoriile ram pentru achizitie. Inca poti face gaming si cu 8gb ram, 16gb ar fi buni in caz de multitasking.
     Uite un ssd de 1tb: SSD Kingston 960G

     POti merge si pe varianta 480GB mai ieftina si folosesti hdd-ul ca spatiu de stocare secundar (filme,poze, etc)

 24. Salut,

  Am un pc cu aceasta configuratie si as vrea sa mai adaug 8gb de ram

  1 PLACA VIDEO GIGABYTE GTX 1060 C EDITION WINDFORCE 3GB DDR5
  2 PLACA DE BAZA GIGABYTE H110M-S2PV
  3 PROCESOR INTEL 15 7400 3GHZ
  4 MODUL MEMORIE ZEPPELIN DDR4 8GB 2400MHZ

  Banuiesc ca nu are rost sa iau ceva cu mai mult de 2400mhz. Sa iau de la acelasi productor, sau ceva mai nou?
  Poate gasesc maine ceva la emag, cu black friday.
  Mersi.

   1. Mersi pentru raspuns.

    Windowsul il am instalat ps un ssd 128 gb. Daca vreau sa ma joc, le instalez pe un hdd.
    La unele jocuri am intampinat aceasta bariera ‘8gb ram prea putin’, de aceea m-am gandit sa fac un upgrade; si poate mai tarziu o placa video noua, doar ca in ultimul timp preturile au ajuns aberante, asa ca o sa mai astept.

 25. salut, am o memorie ram de 8gb ddr4 2666mhz de la hyperx si as vrea sa te intreb daca pot pune o memorie de aceeasi frecventa si capacitate dar de la o firma diferita. multumesc

  1. Salutare,
   Da, poti incerca. Compatibile sunt, dar sunt si cazuri cand apar conflicte intre ele, mai ales daca brandurile sunt diferite se vor mari acele sanse de conflicte. Simptomele sunt : restartari instantaneee, oprire sistem, blue screenuri, freeze-uri.

 26. de asemenea vreau sa te mai intreb daca cea de-a doua placuta o pot monta pur si simplu sau mai trebuie facute alte ajustari si setari in bios etc?

 27. Salut. Am o intrebare. Am un intel i5 8400 cu 8GB RAM, DDR4, CL 19, cu 2666MHz (din ce arata in task manager si CPU- Z) . (calculator cumparat acum 2 ani). Vreau sa ii fac un update zilele astea la 16 GB ram. As dori sa iau direct 16 GB RAM ( din ce imi arata in task manager, am doar 2 sloturi, printre care 1 este deja ocupat cu cei 8). Ce imi recomanzi sa imi iau? Calculatorul il folosesc mai mult pentru gaming.

    1. HDD-ul iti face bottleneck la performante, nu memoriile ram.
     Dar, poti urca la 16gb: Memorie ram ADATA 8gb
     Ideal ar fi fost sa o schimbi si pe cea veche cu 2 placute in dual channel cu latency 16, ar fi mai rapide. Dar nu merita efortul financiar, daca ma intrebi pe mine. E suficient sa cumperi doar placuta aceea de mai sus.

   1. Eu doresc sa ajung la 16 GB ram, deoarece majoritatea jocurilor cer ca si recomandare 16Gb. Chiar si cand stau pe net, ajunge la 50% procentaj. Doream sa imi recomanzi direct 16GB rami ( pe cea actuala de 8 GB , o sa o arunc/dau altcuiva.) . Avand in vedere ca am 2 sloturi, nu are rost sa pun 2 de 8 cand pe viitor poate doresc sa mai fac un alt upgrade.
    Cat despre HDD, uneori, ajung 100% Disk. De accea doresc sa schimb cu un SSD.
    Ceva recomandari?

    1. Imi trebuie modelul placii de baza in cazul asta. Sa ma asigur ca poti sa faci upgrade la 32gb pe viitor.
     La ssd iar la fel, poate suporta ssd m.2 placa de baza.

   2. System Model? 90JL0083RI
    Acum cu reducerile, am gasit de pe emag.. Dar sunt cam nedumerit. dE asemenea nu prea stiu ce SSD de 1T as putea lua.

    1. Nu, placa de baza ma intereseaza.
     Poti sa verifici, fie fizic, undeva sub procesor trebuie sa scrie modelul. Sau poti folosi AIDA64 software.
     De exemplu: Placa de baza
     Daca deschizi poza cu placa de baza si te uiti undeva intre procesor si slotul placii grafice este scris B450 Aorus Elite. Acela e modelul placii de baza.

    1. Nu ajuta prea mult, imi zice doar ca e chipset b360 placa de baza, nu zice nimic de brand. Si pot fi derivatii mari intre diferite modele si branduri.
     Descarca gratuit Aida64 Extreme si vezi acolo la tabul MOtherboard ca este mentionat exact modelul placii de baza. Poate sa fie o placa de baza care sa accepte doar 16gb ram, sau poate sa fie sa accepte diferite frecvente de memorii ram.
     Uite si linkul de download: https://download.aida64.com/aida64extreme650.exe

 28. Salut. Vreau să cumpăr un i5 10400 cu o placa de baza z490m… Întrebarea mea este daca as putea sa pun niste memorii pe placa de baza de 4000mhz?
  In descrierea procesorul scrie că acceptă maxim 2666mhz, iar placa de baza 3200(cred)…

  1. Salut,
   Gama Z a placilor de baza este conceputa pentru procesoarele deblocate, cele cu litera K – la final. Poti pune memorii de 4000Mhz, dar vor fi tactate la cel mai apropiat bottleneck, in cazul tau, procesorul le va limita.

    1. Nu este simplu de dat un raspuns concret. Pe scurt, daca modulele sunt in dual channel (2 module), sloturile populate pe placa de baza (slotul 2 si 4) vor fi tactate fiecare cu 2000Mhz si se va incadra in parametrii procesorului. Frecventa procesorului trebuie si ea sa fie minima in conformitate cu placutele ram. In cazul 10600k, are clock-ul nativ de 4100Mhz, deci este bun procesorul cu acele memorii ram, dar sa fie in dual channel.
     Mai sunt si alti parametrii care pot afecta performantele, modulele XMP, alta discutie. Trimite si un link cu placutele de memorii si placa de baza exacta.
     OT: iti recomand sa dai atentie mai mare catre latentele memoriilor ram, decat la frecventele lor.

 29. buna ziua,
  Ce-mi recomanzi ca: -sursa;
  -carcasa;
  -memorii dual:
  -ssd sata lll sau m2 la 500 gb, pentru un procesor Intel i 5/11600 sau 11400,11500 si o placă de baza Gigabyte z 590
  cu multumiri!

  1. Intra aici: Configuratie personalizata
   Iti fac o configuratie personalizata fara placa video, dar vei fi nevoit sa iti asamblezi singur piesele.
   Completeaza raspunsurile la intrebarile respective din pagina.
   Dar sa faci cerere in ziua achizitiei, ca o sa iasa piesele din stocuri si preturile se modifica.
   Multa bafta!

 30. Salut,
  Am laptop AH531 cu I3 sandy bridge,RAM 4GB,DDR3,1333Mhz SSD Kingston 120 GB.
  Vreau să inlocuiesc placuța de memorie cu alta de 8G.La bugetul meu nu-mi pot permite cheltuieli mari așa că m-am orientat către SH.Găsesc DDR3L.Sunt compatibile sau nu?Am înțeles oare bine,dacă pun o memorie de 1600 Mhz ea va merge la 1300 Mhz cât are placa de bază?Se poate folosi chiar și DDR4?
  Multumesc mult,vă doresc un an nou fericit!

  1. Salutare,
   Numai DDR3 va trebui sa cumperi, dar sa te asiguri ca este placuta so-dimm. Frecventa nu este criteriu de compatibilitate, indiferent ca este peste suportul placii de baza, aceasta va fi limitata de ea.
   Daca ai…pune un link cu placuta, indiferent ca este pe un website de gen OLX.

   1. Salut Flavius,
    Merg totuși pe RAM nou,din magazine.
    AIDA 64 arată la laptopul meu AH531 datele următoare pentru RAM:
    -DIMM3: Micron 16KTF51264HZ-1G4M1
    -Timpi de memorie:@ 666 MHz 10-9-9-24 (CL-RCD-RP-RAS) / 33-107-4-10-5-5-20 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
    @ 666 MHz 9-9-9-24 (CL-RCD-RP-RAS) / 33-107-4-10-5-5-20 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
    @ 609 MHz 8-8-8-22 (CL-RCD-RP-RAS) / 30-98-4-10-5-5-19 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
    @ 533 MHz 7-7-7-20 (CL-RCD-RP-RAS) / 27-86-4-8-4-4-16 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
    @ 457 MHz 6-6-6-17 (CL-RCD-RP-RAS) / 23-74-3-7-4-4-14 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
    @ 380 MHz 5-5-5-14 (CL-RCD-RP-RAS) / 19-61-3-6-3-3-12 (RC-RFC-RRD-WR-WTR-RTP-FAW)
    Care din următoarele plăcuțe s-ar preta în dual chanel cu cea existentă:
    https://www.vexio.ro/memorii-laptop/mushkin/485869-mushkin-ddr3-so-dimm-4gb-1333-9-essent/
    https://www.badabum.ro/memorii-notebook/corsair/4148-memorie-corsair-sodimm-ddr3-4gb-1333mhz-cmso4gx3m1a1333c9/
    https://www.cel.ro/memorii-laptop/memorie-laptop-sodimm-goodram-ddr3-4gb-1333mhz-cl9-1-5v-pNiQ6PTAq-l/
    Mulțumesc mult pentru amabilitate și promptitudine

 31. Salut! e bine venita o astfel de informatie … si ma refer la cei ce nu sunt pe domeniu, dar care vor sa cunoasca anumite aspecte …

  intrebarea mea este: am un laptop pe care erau doar 8 Gb de RAM … am luat un modul de 16 in ideea de a lasa doar cei 16, dar fiind doua sloturi am lasat-o si pe cea de 8. e ok, sau ar trebui sa fie doua module identice??

  merci!

  1. Salut,
   Atat timp cat nu primesti erori neasteptate este ok sa combini 2 placute care nu sunt identice. Singurul inconvenient este legat de functionarea lor in dual-channel, dar nu este o diferenta notabila nici fara functia dual-channel.

 32. salut, am o placuta HyperX Fury CL15, 3000 mhz de 16 GB si as vrea sa mai adaug inca 16 GB, e vreo problema daca iau CL16? sau tot CL15 de 3000mhz ar trebui sa iau ca sa mearga totul ok? Ce s-ar putea intampla, sau sa imi strice frecventa la cl 15 si sa treaca pe cl16?

 33. Salutare.

  Am cumparat asa:

  1x CMK8GX4M1A2400C14
  1x CMK8GX4M1A2400C14R, cica sunt „identice” pe pagina producatorului dar biosul le vede diferite.

  Default: CMK8GX4M1A2400C14, vede si pe 2400 MHz si pe 2133 MHz, pe placuta asta scrie „Versiunea 3.32”
  Default: CMK8GX4M1A2400C14R, vede doar pe 2400MHz, pe placuta asta scrie „Versiunea 3.30”

  Ce as putea sa fac?

  1. Salut,
   Identice erau daca aveau acelasi cod de producator.
   Daca nu iti fac probleme si nu primesti nici o eroare sau restartari instantanee atunci nu vad sa fie vreo problema cu ele.

   1. Chiar nu fac nicio problema, doar ca biosul le vede cu frecvente standard diferite, codurile de producator sunt la fel, difera doar culoarea + CPU-Z zice si asta: „uncore frequency”.

 34. Bună! Vă rog mult de tot să mă ajutați cu un sfat,de fapt este chiar URGENT. Dețin un laptop Asus cu un RAM de 4 GB(un slot ocupat),ce posibilități sunt pentru a face upgrade la cel puțin un minim de 8 GB RAM? Vă atașez linkul produsului pentru mai multe detalii tehnice. https://www.emag.ro/laptop-asus-x515ma-cu-procesor-intelr-pentiumr-silver-n5030-pana-la-3-10-ghz-15-6-hd-4gb-1tb-hdd-intelr-uhd-graphics-605-free-dos-slate-grey-x515ma-br092/pd/DDDNMTMBM/ Vă mulțumesc anticipat! Pe situl Asus la acest model,spune că e upgradabil.

  1. Buna,
   Din cate vad eu, nu are decat un singur slot de memorie ram. E posibil sa fie lipita placuta de memorie ram direct pe placa de baza. Nu poti decat daca deschizi si sa te uiti sub capac daca se poate schimba.
   Nu functioneaza site-ul oficial de la Asus acum si nu pot face nimic.
   Dar, iti recomand sa upgradezi hdd-ul laptopului si sa adaugi un ssd in schimb. O sa simti diferente uriase de performante dupa ce scapi de hdd-ul laptopului.
   In functie de buget, poti cumpara un ssd relativ ieftin. Apoi dupa schimbare, daca mai ai nevoie de memorie ram mai mare revii cu reply aici.

 35. Salut,

  Vreau sa imi cumpar un desktop pentru gaming si autocad cu Placa de baza GIGABYTE Z590 GAMING X, Procesor Intel Rocket Lake, Core i7 11700K 3.6GHz box si vreau o memorie de 16GB Dual Channel. Intrebarea este daca este mai bine o frecventa de 2666MHz sau una de 3200MHz? Cineva imi zice ca dupa 2933MHz intra in overclocking si scurteaza viata memoriei. Eu cred doar ca se incalzeste mai tare. De asemenea ce memorie recomanzi?
  Multumesc.

  1. Salut,
   Din moment ce intregul sistem este configurat pentru overclocking, este de preferat sa cumperi memorii ram tot pentru acel scop. O frecventa cat mai mare la memoriile ram o sa ajute la un overclock mai stabil.
   Indirect poate scurta viata pieselor acest lucru, doar daca nu stii ce faci si te joci cu voltajele, sau pui surse slabe care sa nu aprovizioneze corect componentele cu voltaje stabile.
   Iti asumi niste riscuri cand mergi pe calea O.C pentru acele plusuri de performante.
   Daca este bine configurat si stabil sistemul, poate sa aiba o longevitate la fel ca a unui sistem fara O.C.

 36. Salut Flavius,
  Am pe un PC, de cativa ani, un kit de memorie DDR4 ADATA 4 x 4Ghz (deci, un total de 16 Ghz). Mentionez ca este cumparat imperecheat de catre producator (kit), iar frecventa lor este de 3000 Mhz. In momentul de fata as vrea sa mai adaug 16Ghz in celelalte 4 sloturi libere, dar as vrea sa cumpar, de data aceasta, un kit dual channel (2 x 8Ghz) tot de la ADATA, cu aceleasi caracteristici de frecventa si latenta. Insa ideea de sincronizare a latentelor nu prea mi-e clara citind articolul tau. Kitul meu mai vechi are 16 CL (16-16-16), insa nu gasesc pe piata decat module cu CL 16, dar cu timinguri usor diferite (gen 16-18-18). Intrebarea mea e : care e semnificatia acestor timing-uri si cum e impactata sincronizarea celor 2 kituri sub acest aspect (unul cu 16-16-16 , iar altul cu 16-18-18) ? De ce la alte kituri avem – tot dual channel- avem 4 valori pt timing (de exemplu 16-16-16-36) . Multumesc anticipat.
  Cu stima, Daniel

  1. Salut,
   Vor functiona chiar daca au latente diferite. Fiecare slot comunica independent cu procesorul pe fiecare canal, sloturile sunt imperecheate pe placa de baza sinle/dual/quad channel.
   E ca un robinet de apa pe care circula datele, iar timingurile dicteaza cat de rapid circula.

 37. Buna ziua,
  pe un PC am o memorie Zeppelin DDR3 8GB/1600MHz/Cl 9 si vreau sa instalez inca o memorie cu aceasi capacitate,frecventa,CL dar facuta de alt producator ,deoarece la Zeppelin am gasit aceeasi parametri mai putin CL=11.Deci daca mem. au aceleasi caracteristici se pot imperechea de la producatori Diferiti?
  Multumesc mult

  1. Salut,
   M-ar fi ajutat sa stiu ce placa de baza ai.
   Dar ar trebui sa mearga. Depinde cum sunt sloturile placile de baza. Daca sunt imperecheate in dual sau cumva quad channel. Sau pot fi independente si vor functiona si cu placute ram diferite ca parametri.

 38. Salut,
  Eu am un Sistem Desktop PC Gaming ASUS ROG G15DK cu procesor AMD Ryzen™ 7 5800X pana la 4.70GHz, 16GB DDR4, 1TB SSD PCIe + 1TB HDD, GeForce® RTX 3060 12GB GDDR6 si as dori sa-i mai adaug ceva rami, macar 16GB, modelul ramilor este Siz 8192 MBytes
  Manufacturer SK Hynix
  Max Bandwidth DDR4-3200 (1600 MHz)
  Part Number HMA81GU6DJR8N-XN
  Serial Number 2504877250
  CAS# Latency (CL) 22 clocks
  Intrebarea mea este pot sa-i pun asa: Memorie Crucial 2x16GB DDR4 3200MHz CL22 Dual pe langa cei 16?

  1. Salut,
   Daca placa de baza are 4 sloturi de ram si doar 1 e populat cu actuala memorie, vei pune placuta a 2-a pe lasand un slot liber intre ele.
   Ar trebui sa nu ai probleme.

  1. Salutare,
   Mergi pe sistemul Myria de 6000 de lei! Este la fel sistemul cu celalalt.
   Monitorizez de ani buni preturile componentelor. Iti sugerez sa mai astepti 1 luna sau 2. Se vor ieftini placile video si mai mult daca cryptomonezile vor scadea in pret in continuare.
   Cel mai probabil placile video rtx 3080 vor ajunge sa coste sub 3000 ron.

   1. Mersi, din cate inteleg diferenta dintre 3070 si 3070ti este una neglijabila si nu merita luat riscul cu o unitate care nu mai are garantie. Cat despre rtx 3080, ar fi ceva exceptional ca pretul sa scada ata de mult in viitorul apropiat. Din pacate nu mai pot astepta, am nevoie urgenta de pc, asa ca il voi lua pe cel de 6000. Numai bine.

 39. Buna ziua,
  Am un PC Asus D700TA care are 4 sloturi de memorie si o singura placa de memorie instalata:
  DDR4 3200 U-DIMM 8GB 288P HYNIX/HMA81GU6DJR8N-XN 1.2V .
  Pot sa pun aceste placi de memorie in locul ei(vezi mai jos)?
  Memorie desktop KINGSTON Fury Beast RGB, 2x8GB, 3200MHz, CL16, KF432C16BBAK2/16 1.35V .
  Multumesc.

  1. Salut,
   Teoretic ar trebui să funcționeze chiar și dacă este un server, dar cel mai bine verifici dacă afli ce placă de bază are sistemul.
   Din câte am găsit pe internet, este intel b460 chipset, dar concret nu știu ce model de placă de bază are acel server.

 40. Salut , am un laptop asus tuf gaming a15 cu un ryzen 5 4600h , gtx1660 ti , 256 GB ssd și 8 GB RAM DDR4 3200mhz , as putea să îmi pun o plăcuță RAM de 16 GB RAM tot de 3200 mhz pe langa cea de 8gb ? L-am luat de pe eMag și descrierea spune că are dual chanel și am un slot liber . Îmi poți spune te rog daca o sa mă afecteze faptul că pun una de 16 GB pe langa cea de 8 GB ?

 41. Cum as putea afla producătorul plăcuței RAM la un laptop ASUS TUF Gaming A15 FA506IU mai precis .
  Mulțumesc pentru răspunsuri și ajutor.

 42. Salut, am o unitate cu placa de baza Z390 AORUS PRO, Ram Dual Chanel, ca si ram am G.Skill Trident Z 32GB Kit DDR4-3200 CL14 doua bare de 16GB.
  Intrebarea mea este:
  Pentru a face un upgrade la 64GB ram, pot sa ii mai adaug doua bare de ram identice de 2×16 ?

  Multumesc

  1. Salut,
   Fără probleme, placa rezistă cu 4 module și până la 128gb. Dacă le găsești plăcuțele identice este și mai bine pentru a exclude orice probleme de incompatibilitate.

 43. Multumesc pentru raspuns,
  Dar daca voi voi adauga doua bare de 8GB pe langa cele de 16GB va functiona ?
  2x16GB cu 2x8GB ?

  Multumesc anticipat.

 44. Salutare, se poate depasi cantitatea de memorie pe slot de exemplu, la un ASUS ROG Strix G531GU ? sa pun o placuta de 32 Gb Fury, el ar suporta doar 16 pe slot. Ar merge macar sa accepte doar 16 sau NU MERGE DELOC. Mersi frumos

  1. Salut,
   Teoretic, limitele nu se pun pe sloturi.
   Ar trebui sa poti pune o singura placuta cu maximum de memorie, 32gb in cazul laptopului tau.
   Pe modele mai vechi am incercat eu si a functionat.
   Dar pot fi si exceptii.

 45. Salut. Am și eu o problema. Pc ul meu avea o plăcută Memorie TeamGroup T-Force Vulcan Z Grey 16GB DDR4 3200MHz CL16 și m am gândit sa fac un upgrade însă atunci când am plasat comanda nu am fost atent iar cea de a doua memorie are 3600MHz CL18 (Memorie RAM Team Group Vulcan Z, TLZRD416G3600HC18J01, DDR4, 16GB, 3600MHz, CL18)

  După ce am pus o pe cea cumpărată luam Crash în toate jocurile… am scos plăcuta și este totul normal din nou. Întrebarea este acum… chiar nu am ce sa fac sa le pot folosii pe ambele ? Nu a trecut mult timp de când am cumpărat ramii însă am aruncat cutia placutei și mi e greu sa cred ca mai pot face retur …

  1. Salut,
   Problema asta se rezolva uneori prin reinstalarea jocurilor dupa upgrade-ul de memorie ram.
   Sau chiar reinstalarea windowsului, poti incerca un windows nou prin virtualizare, sa vezi daca mai primesti crashuri.
   Alte cauze pot fi din cauza registrelor vechi a driverelor plăcii grafice. Cel mai simplu și sigur este să reinstalezi windowsul cu totul.
   Ar trebui sa poti retuna memoria ram si fara cutia originala, are seriile notate pe ea.

 46. Salut,

  Detin un Laptop Gaming ASUS TUF F15 FX506LH cu procesor Intel® Core™ i5-10300H pana la 4.50 GHz, 15.6″, Full HD, 144Hz, 8GB, 512GB SSD, NVIDIA® GeForce® GTX 1650 4GB, Free DOS, Fortress Gray.

  Il folosesc si pentru jocuri (nu ma pot plange) dar si lucrez (ca si job part time) in photoshop facand editari de poze.

  Vreau sa fac un upgrade sa trec la 16GB sau chiar 32GB, ce imi poti recomanda?

  Multumesc

 47. Salut! Am un Procesor AMD Ryzen 3 3200G 3.6GHz si as vreau sa fac un upgrade la rami si sa achizitionez Memorie Corsair Vengeance LPX Black 32GB DDR4 3000MHz CL16, eu pana acum modelul de 8 gb (2×4). mentionez ca placa are doar 2 sloturi pentru rami… Am inteles ca latenta e un pic ca mare dar poti sa imi recomanzi altceva sau sunt ok si astia! il folosesc pentru gaming

 48. Placa de baza ASUS PRIME B450M.
  Scuze ca trebuie sa las un reply aici dar nu mi apare textul cand dau sa raspund la mesajul tau

 49. https://www.asus.com/ro/motherboards-components/motherboards/prime/prime-b450m-k/
  Mersi mult pentru timpul acordat!
  Da, pentru gaming. E facut acum 2 ani si as vrea sa fac un upgrade la rami. Si am doar 2 sloturi.

  Hard disk Seagate BarraCuda 1TB SATA-III 7200RPM 64MB –

  SSD Kingston A400 240GB SATA-III 2.5 inch – SA400S37/240G

  11 Memorie Corsair Vengeance LPX Black 8GB DDR4 3000MHz
  CL16 Dual Channel – CMK8GX4M2C3000C16

  13 Placa de baza ASUS PRIME B450M-K

  15 Procesor AMD Ryzen 3 3200G 3.6GHz box – YD3200C5FHBOX buc 1 420,16 420,16 19 79,83

  17 Sursa Super Flower Bronze King, 80+ Bronze, 550W –

  19 Placa video GIGABYTE GeForce GTX 1650 GAMING OC 2.0 4GB
  GDDR5 128-bit – GV-N1650GAMING OC-4GD 2.0

  1. Era modelul K la placa de bază.
   Am găsit ceva pe emag la un latency curios de mic: Memorii ram latency 13
   În cazul tău nu se justifică memorii ram cu frecvență de O.C, pentru că nu ai procesor pentru O.C.
   2666Mhz vor fi suficienți și dacă chiar au latency de 13, o să fie mai rapide decât cele de 3200Mhz cu câteva procente bune.

 50. Salutare,

  Am o placa de baza Gigabyte cu 4 sloturi de memorie care suporta 32 de GB RAM. Pana acum am avut o placuta de 4 GB de RAM si am mai cumparat inca 2 x 4 GB de RAM. Este vreo problema in configuratia asta? Trebuia sa mai iau o placuta de 4 GB sau functioneaza ok si cu 3 x 4 GB?

  Multumesc!

  1. Salut,
   Dacă cele două plăcuțe sunt împerecheate, le vei pune în dual-channel, iar cea 3-a între primele două. A1-B1 și a treia o pui pe A2.
   Ar trebui să funcționeze, dar există risc crescut de incompatibilitate.

 51. Salut,
  Am un laptop acer aspire 5755 G.As vrea sa fac un upgrade la memoria RAM si nu gasesc date despre placa de baza sa vad cat suporta.Momentan am 8GB DDR3(2 placute x 4GB) dual chanel 1333mhz.As vrea sa stiu daca as putea pune 2 memorii de 8GB.Mentionez ca nu am decat 2 sloturi si va trebui sa le inlocuiesc pe cele de 4GB,daca este posibil.Placa de baza ar fi asta; Acer JV51_HR.Multumesc

   1. OK.Vazusem pe youtube ca a pus cineva tot la un acer 5755G 8gb+4gb si a zis ca suporta 12 gb chiar daca in datele producatorului nu e dat.As incerca si eu,dar nu stiu ce memorie de 8gb s-ar potrivi cu cea de 4gb.Multumesc

    1. Îți recomand să schimbi hdd-ul cu un ssd 2.5inch dacă vrei să ai performanțe bune la laptop. Chiar dacă ar merge să pui 12gb memorii ram, nu cred că se va simți o îmbunătățire așa mare.
     La schimbarea hdd-ului cu un ssd, performanțele se pot dubla în anumite cazuri.

 52. Salut, momentan am pe un desktop ( care accepta 32 GB max – am 4 sloturi) , 8 GB SK Hynix HMT41GU6AFR8A-PB . Daca montez inca 8 GB, dar model SK Hynix HMT41GU6BFR8A-PB, ar fi vreo problema ? Si daca nu e problema, de preferat sa il pun in cealalta serie de 2 sloturi ? Sau pot sa il montez langa acesta pe care il detin ?

  https://www.datasheets360.com/part/detail/hmt41gu6bfr8a-pb/2052163432778865187/
  https://www.datasheets360.com/part/detail/hmt41gu6afr8a-pb/7821359225391280064/

 53. Salut,
  Referitor la palcutele rami cum e mai bine sa ocupi cele 4 sloturi sau doar doua, intreb asta deoarece parerile sunt impartite, unii spun cu cat mai putine placute cu atat mai bine !!!????
  Multumesc !

  1. Salutare,
   Este mai bine cu mai multe, frecventa este impartita in canale. Cu cat frecventa de lucru individual este mai mica/placuta cu atat va opera la temperaturi mai mici.
   4000mhz pe o singura placuta pe canal va fi mult mai solicitata decat 4 placute impartind frecventa la 4, deci 1000 fiecare.
   Alt plus este OC-ul.

 54. Salut! Am si eu o Memorie ADATA AD4U240038G17-B DDR4 2400(17) 8GX8 U-DIMM 1.2V 20400304, scrie pe ea. Mai vreau sa-mi cumpar inca una pentru ca am doar 8GB, dar nu stiu de care trebuie sa-mi cumpar sigur ca sa mearga perfect, deoarece am dat comanda de pe 2 site-uri de Memorie ADATA Premier 8GB DDR4, 2400mhz, cl17, 1.2V, iar urmatoarea zi m-am trezit ca, COMANDA ESTE ANULATA, LIPSA STOC.

  1. Salutare,
   Nu poți decât să mergi pe un model similar de la alt brand.
   Uite un model mai ieftin cu aceleași specificații: Memorii ram 8gb Patriot
   Teoretic este posibil să lucreze în dual channel cea de la Patriot cu memoria veche de la Adata, dar nu ai garanție. De funcționat ar trebui să funcționeze, dar nu știu dacă se vor împerechea în dual channel, oricum nu este mare diferență dacă sunt sau nu în dual channel.
   Baftă! Revino dupa ce o asamblezi, poate îi va ajuta pe alți cititori, dacă funcționează brandurile Adata și Patriot.

 55. Salut, am nevoie de ajutor, vreau să fac un upgrade la rami pe un laptop Lenovo legion 5 15ach6h, are 2×8 gb ram instalat, și vreau să pun 2×16 gb ram. Nu știu ce să cumpăr, și cum să caut,

 56. Salut,
  Pe sistem am montat acest tip de memorie :DIMM DDR4/2400. 16384M (kit 2x 8192M) dual channel kitZEPPELIN (retail) „ZE-DDR4-16G2400-KIT”Buc 1 1200ry161027786, iar placa de baza este MB skt 1151 (INTEL Z170) ASUS „Z170-K cu un procesor CPU INTEL skt. 1151 Core i7 Ci7-7700K, 4.2GHz, 8MB „BX80677I77700K”. Doresc sa fac un upgrade la memoria ram. Mă poți ajuta te rog cu un sfat în ceea ce privește achiziția unei memorii ram corespunzătoare? Precizez ca pc- ul îl folosesc pentru editare video. Mulțumesc anticipat!

 57. Salut, iarta-ma am un asus rog strix g17, are 8gb ram 3200mhz,nu știu CL, dar as vrea sa mai pun 8gb,stiu ca trebuie sa fie ddr4, 3200mhz dar întrebarea este dacă contează brandul și CL, pentru ca nu știu nici brandul placutei din interior

  1. Salutare,
   Ideal ar fi să fie același brand ca să fie excluse incompatibilitățile, dar nu este obligatoriu!
   Îmi poți da un link cu laptopul exact care-l ai? Caut eu ceva memorii după!

 58. Mi se pare f bună alegerea, multumesc mult dar apropo de brand, unde vad codul de producător, asta pt a vedea ce ram este presupun?

  1. Trebuie să fie lipit un sticker pe memorii și acolo e un cod. De exemplu pe cele recomandate de la Kingston au codul: KF432S20IB/8
   KF – vine de la kingston fury.
   Alți producători au coduri similare, dar evident cu alte litere si cifre.

 59. Am desfacut, văzut, e o memorie samsung, mi se pare mai buna aia kingston, întrebarea e dacă e problema dacă asta are cl22 și cea kingston cl20, în rest frecventa DDR sunt potrivite

 60. Salut din nou, Iartă-mă, daca imi apare la CPU-z sau la task manager la frecventa 1465 în loc de 2933 cât suporta procesorul înseamnă că e defapt dublu adică e corect sa afișeze asa? E ddr4 2placute 8gb

  1. Da! Este normal când populezi ambele sloturi, împreună plăcuțele vor prelua frecvența totală, așa funcționează dual-channelingul.
   Privește sloturile de memorie ram ca un singur canal de transmisie, inclusiv desktopurile functioneaza așa.

 61. Salut, Iartă-mă te rog, nu înțeleg un aspect, am pe laptop memorii dual Channel de 8gbx2 la 2933mhz și CL20, întrebarea este ce contează ma mult frecvența sau latența care combinație ar fi mai potrivita ca balanță, adica laptopul suporta 2933max,dar nu am găsit 2933 cu cl11 sau 15 sau 16,ca ar fi o îmbunătățire potrivita

  1. Salut,
   Ideal ar fi să fie ambele bune, latențe cât mai mici și frecvențe mari.
   Pentru gaming contează mai mult latențele și în general responsivitatea aplicațiilor depind de acele latențe. De exemplu cât de rapid se deschide o aplicație. Dar dacă folosești multiple aplicații deschise, atunci și frecvența va juca un rol important.
   Frecvența în schimb ajută la taskuri heavy, gen softuri de proiectare/animație, randări video etc.

 62. Bună Flavius. Te rog dacă poți să mă ajuți la update de memorie ram. Am un PC HP Pavilion 590-p0018nq placă de bază HP 8433, 2 sloturi de memorie, o plăcuță de memorie ram 8GB pe un slot, DIMM Samsung M378A1G43TB1-CTD DDR4-2666MHz CL-19. Vreau un update de 32GB memorie ram 2x16GB în dual Chennel cu o latență la 14-16CL de exemplu, Corsair Vengeance LPX 16GB DDR4 2400MHz CL14, este compatibilă cu PC-ul meu și dacă lucrează în dual Chennel cu două plăcuțe de acest tip? Vă mulțumesc mult!

 63. Mulțumesc Flavius! Am tipul de BIOS AMI UEFI Versiunea F59 Data BIOS sistem 04/17/2023 Data BIOS video 11/05/18 mai trebuie făcut upgrade la BIOS am făcut actualizare actuală (2 zile).
  Te m-ai deranjez cu o întrebare unde pot găsi modul de memorie Samsung M378A1G43TB1-CTD DDR4/2666MHz 1,2V/8GB? Am căutat pe net și nu am găsit, poate poți sa mă îndrumi . Mulțumesc frumos pentru amabilitate și disponibilitatea arătate!

 64. Salutare! am un laptop Asus tuf 17 intel 12500 cu 16gb ram 3200 CL 22 si am incercat sa-i adaug inca o placuta FURY 16gb 3200 CL20 (merge upgrade pana la 32gb ram) si nu vrea sa plece windows-ul. Cu fiecare separat merge. Imi puteti spune care ar fi cauza?

  1. Salut,
   Posibil sa fie incompatibile intre ele.
   Ai 2 optiuni pe care le poti incerca:
   1. Update de bios
   2. Clear CMOS, daca placa ta de baza are baterie separata de bios de tip AG2032, trebuie scoasa din slot si scoti si acumulatorul laptopului din conector si astepti cu ele scoase cam 10 minute.
   In felul acesta se face resetarea hard a biosului,
   Apoi pui placutele si bateriile la loc.
   Poti gasi pe youtube tutoriale, cauti cuvintele cheie Clear CMOS laptop.
   Daca nimic nu functineaza, iti recomand sa trimiti memoria ram cumparata inapoi si sa cauti exact modelul pe care il aveai initial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button