Recomandari Flavius-Tech

Cum sa cumperi memoriile ram pe criterii de compatibilitati

Recomandari si sfaturi achizitie Memorii RAM

Un topic foarte important cand vine vorba de o configurație, plăcuțele de memorii RAM se aleg în funcție de mai multe criterii de compatibilitate.

În acest articol voi vorbi doar despre memoriile de pc desktop (gaming sau office), o sa exclud memoriile RAM pentru laptopuri si cele pentru servere.

De cât de multe placute de memorii ram am nevoie?

Impart acest segment legat de cantitatea necesara de memorii ram in functie de categoriile principale de folosire a sistemului.

 1. Pentru editare video/foto: pentru 2021, 32GB Memorii ram ar trebui sa fie suficienti chiar si pentru editari la rezolutii de 4k. Daca folositi Adobe After Effects si proiectele au foarte multe efecte, atunci un 64gb Ram ar fi recomandati.
 2. Pentru gaming/multitasking: acum, in 2021, standardul este 16Gb, daca bugetul nu permite, se poate opta pentru o placuta de 8gb si un upgrade ulterior a inca 8GB RAM
 3. Pentru Office/multimedia: sunt suficienti 8GB memorii ram, recomandabil ar fi sa treceti direct la 16Gb memorii ram.

Compatibilități memorii RAM, probleme de care trebuie să știi

Nu toate memoriile RAM sunt compatibile cu orice sistem PC. Iată principalele caracteristici la care sa fii atent înainte să cumperi memoriile RAM compatibile cu restul componentelor:

 • Generatia memoriilor RAM (DDR2, DDR3, DDR4 etc)
 • Sloturile placii de baza
 • Distanta coolerului de procesor (daca procesorul este aftermarket)
 • Formatul placutelor

Generatia placutelor de memorii RAM 

Este primul criteriu important în privința alegerii memoriilor, avem genarații mai vechi de memorii DDR2 care nu sunt compatibile cu DDR3 sau DDR4, nici vice-versa nu există compatibilități.

Sloturi placa de baza de memorii RAM

Tineti cont de cate sloturi dispune placa de baza pentru conectarea placutelor RAM, este indicat sa aveti ramase 2 sloturi libere pentru eventuale upgrade-uri ale sistemului in viitor.

Distanta coolerului procesorului

Anumite placute de memorii au radiatoare inalte, asadar, daca aveti un cooler de procesor aftermarket, asigurați-vă că distanța de la cooler care trece pe deasupra sloturilor RAM este suficient de mare cât să încapă memoriile ram cu tot cu radiator. Dacă nu vreți să aveți bătăi de cap, alegeți să cumpărați memorii ram cu profil mic.

Formatul memoriilor RAM

Sunt doua formate produse de plăcuțe ram:

 1. Memorii RAM DIMM (Folosite pentru desktop-uri si servere)
 2. Memorii RAM SO-DIMM (Folosite la laptopuri/tablete etc)

Între ele nu sunt compatibile, memoriile RAM SO-DIMM pentru laptopuri și tablete NU sunt compatibile cu memoriile RAM DIMM standard folosite la sistemele desktop.

Viteza memoriilor RAM

Doua caracteristici sunt importante pentru partea de vitează în privința memoriilor RAM:

 1. Frecvența
 2. Latența

Frecventa memoriilor RAM: este oarecum similara cu frecvența procesorului. Cu cât frecvența este mai mare, cu atât datele vor fi procesate in volum mai mare. Pentru gaming este suficient să ai frecvența de 2133Mhz, pentru video-editing un boost mic va fi pentru plăcutele cu frecvențe mai mari.

Frecventele inalte ajuta foarte mult si la cei care fac Overclocking, insa acest subiect trebuie abordat intr-un articol separat.

Latența:  este similara cu timpul de răspuns la periferice, doar că în acest caz este vorba de timpii de acces a unui proces din software, cu cât latenta este mai mică, cu atât memoriile ram sunt capabile sa execute procesele următoare mai rapid. Recomandarea mea este sa va orientați spre memorii cu latency 13, 14 maxim 15 pentru sistemele high-end. Sunt notate cu CL13, CL14, CL15 etc.

Multi nu dau atentie in alegerea latentei memoriilor ram, pentru mine este mult mai important acest detaliu decat frecventa memoriilor. Sistemele performante de top trebuie sa plateasca acel pret marit pentru memoriile RAM cu latenta mica. Toata comunicarea componentelor dintr-un sistem se folosește de memoriile ram, cu cât timpul de acces (latența) este mai mic, cu atat instructiunile preluate de procesor vor fi accesate mai rapid.

Ce memorie RAM  sa cumpăr pentru upgrade în 2021?

În mare parte dacă vreți pe viitor sa upgradați sistemul cu memorii ram, fiecare plăcute vin împerecheate, luați seria de producător a plăcuțelor vechi și încercați să găsiți exact modelul pe care îl aveți în sistem pentru a nu exista șansa să apară incompatibilități între ele.

De exemplu:

Memory RAM HyperX Fury Black 8GB, DDR4, 2400MHz, CL15, 1.2V

compatibilitate memorii ram

Aceasta plăcuță are un cod producator: HX424C15FB3/8

Cum să cumpăr memorii RAM pentru DUAL CHANNEL, QUAD CHANNEL?

Dacă vă uitați pe fiecare site de e-commerce la plăcuțele RAM, sunt obligați să specifice acel cod de producător, este esențial mai ales dacă vreți să instalați plăcute în dual-channel, quad-channel etc.

Sigur ca teoretic ar trebui să meargă și cu alte modele, dar sunt și cazuri când apar conflicte.

Important este să verificați pe site-urile producătorilor de plăci de bază dacă plăcuțele ram au listate acele coduri de producător în softul biosurilor plăcilor de bază și la compatibilitatea cu procesoarele sistemului.

Tot nu știu ce plăcuțe de memorii RAM sa aleg!

Lăsați un comentariu în secțiunea de comentarii de mai jos dacă aveți nevoie de un ghid sau sfat și vă răspund în cel mai scurt timp. Recomandarea mea este sa fiți foarte atenți când alegeți plăcutele RAM.


16GB memorie RAM pentru gaming

Memorii RAM recomandate pentru PC gaming 2021

recomandari plăcuțe de memorie R.A.M

Cele mai bune caracteristici:
 • Dual Channel
 • Voltaj mic 1.2V

 

Aceste placuțe auun preț puțin cam mare din cauza crizei actuale de semiconductori, mai ales pentru că sunt memorii cu latență relativ mică. Sunt ideale pentru sistemele performante de gaming. Și majoritatea biosurilor plăcilor de baza au listate aceste plăcuțe de memorii RAM, deci, aproape nici o șansă de incompatibilitate.

Unele dintre cele mai bune memorii RAM  dual channel pentru gaming din 2021.

Păreri PRO:
 • sunt dual channel
 • listate în majoritate biosurilor plăcilor de bază
 • fiabilitate mare
 • garanție mare (99 de luni)
Păreri CONTRA:
 • preț memorii ram cam mare

Memorii RAM 2×16 GB

Memorii RAM recomandate pentru editare video

memorie ram video editing 2021

 

Cele mai bune caracteristici:
 • XMP
 • Quad channel
 • 14 CL (LATENCY)
 • Frecvența de 2400 MHz

 

Acest kit quad channel ar trebui să fie suficient pentru un pc de video editing, recomandabil este să aveți o placă de baza cu 8 sloturi de memorie ram, pentru un viitor upgrade la 64GB.

Au latența 14, și voltaje joase pentru a nu degaja căldura foarte mare, țn plus, sunt de profil jos, deci majoritatea sistemelor de cooler de procesoare vor putea fi montate. Ideal ar fi fost plăcuțe de memorii RAM cu latency 13 , dar prețurile urcă foarte mult. Depinde și de bugetul fiecăruia.

Unele dintre cele mai bune memorii RAM la raportul calitate-preț-performanță pentru un sistem de lucru de editare video din 2021.

Descriere

Proiectate pentru overclocking de inalta performanta

Memoriile Vengeance LPX sunt proiectate pentru overclocking de inalta performanta. Radiatorul este fabricat din aluminiu pur, pentru o disipare a caldurii mai rapida, iar PCB-ul cu 8 straturi ajuta la administrarea caldurii si furnizeaza un loc de trecere superior pentru overclocking.

DDR4 este optimizat pentru ultimele modele de placi de baza, oferind frecvente mai inalte, latime de banda mai mare si consum de energie mai scazut decat modulele DDR3. Vengeance LPX DDR4 sunt testate pentru compatibilitatea cu ultimele modele de placi de baza, pentru performanta si fiabilitate. Exista suport XMP 2.0 pentru overclock automat si fara griji.

Modulele sunt disponibile in variante multiple de culori, pentru a se potrivi cu placa de baza, componentele sau propriului stil.

Păreri PRO:
 • latență de 14
 • ideale pentru editare video
 • garanție mare (240 luni)
 • voltaje mici de 1.2V
Păreri CONTRA:
 • nimic

Cele mai bune memorii RAM pentru editare video

Performanță - 10
Latență - 9.8
Fiabilitate - 10
Compatibilitate - 10

10

Scor obținut

Acest kit quad channel de la Corsair câștigă titlul pentru cele mai bune plăcuțe de memorii RAM pentru un sistem de editare video din 2020.

Steluțele vizitatorilor: 4.51 ( 4 voturi)

Memorie Corsair Vengeance LPX 

Memorii pentru sisteme de tip office

recomandare memorii ram rapide

Cele mai bune caracteristici:
 • Timing 13-15-15-28
 • Low profile
 • Intel XMP 2.0 Ready

Încă mai sunt memorii ram DDR4 cu latențe de 13, fără urmă de îndoială le recomand pentru acele sisteme de la firme care au nevoie de multitasking și vor să li se deschidă aplicațiile/softurile cât mai rapid.

Au profil jos și voltaje de 1.2V, ceea ce le face ideale pentru sisteme supersilențioase, nefiind nevoie de ventilație mare în carcase, pentru că nu se încintă prea tare plăcuțele.

Unele dintre cele mai bune memorii ram pe care le puteți alege pentru astfel de desktop-uri. Se descurcă foarte bine și la sistemele de gaming, dar totuși pentru 2021, frecvențele recomandate sunt peste 3000Mhz pe partea de gaming.

Păreri PRO:
 • 1.2v
 • 13CL (latențe foarte mici)
 • profil jos (permite instalarea oricărui sistem de cooler de procesor)
 • ideale pentru sistemele multi-tasking rapide
Păreri CONTRA:
 • ar fi mers măcar 2666Mhz tactate

Istoricul Memoriilor RAM

Ele au fost pentru prima oară apărute la nivel comercial în 1965, lansate de IBM.

Sunt memorii de tip volatil bazate pe arhitectura unor semiconductori.

La început erau 2 tipuri de memorie RAM :

 1. SRAM
 2. DRAM

SRAM – static random-access memory și DRAM – dynamic random-access memory.

La ce este utilizată memoria RAM?

În afară de stocarea temporara a spațiului utilizat de către sistemul de operare, memoria RAM mai este folosită și în alte circumstanțe.

Memorie virtuală

Aproape toate sistemele de operare au această funcție de a folosi capacitatea memoriilor ram de a ”împrumuta” memorie ram de la spațiul de stocare al sistemului (de exemplu: hdd-uri sau ssd-uri, mai nou în 2020).

De exemplu: 

-dacă sistemul are o plăcuță de memorie ram de 4GB, și setezi pagefile de 2GB, atunci sistemul va avea memorie RAM DE 6 GB, iar cei 2GB de memorie temporară sunt împrumutați din memoria unității de stocare (HDD sau SSD). Dar, trebuie să spunem că vitezele de access și frecvența va fi net inferioară unei plăcuțe de RAM individuală.

RAM DISK

Puteți și viceversa, să creeați spațiu de stocare ultra-rapid, împrumutând capacitatea memoriei RAM.

Dar ca punct negativ, spațiul de memorie utilizat se va șterge automat odată cu oprirea sistemului (calculatorului) . Deci, este puțin inutilă această funcție, dar utilă pentru momentele când este necesar să aveți o viteză mare de scriere/citire.

Shadow RAM

Poate fi folosită de anumite microchipuri de tip R.O.M, pentru mărirea vitezelor de acces. De exemplu, microchipul pentru bootarea bios-ului la un computer.

În loc să execute datele scrise pe chip din memoria R.O.M acestea sunt executate cu ajutorul memoriilor RAM, care vor avea substanțial viteze de acces net superioare.

Sunt de regulă folosite la bios-urile UEFI de generații mai noi, aveți opțiunea din BIOS de a încărca foarte rapid bootloader-ul unui sistem de operare.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2021, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

111 Comentarii

 1. Salut. Am o intrebare.

  Detin un msi bravo 15 amd ryzen 7 4800h 8gb ram ddr4.

  Doresc sa fac un upgrade la rami de 8gb.
  Nu stiu ce placuta sa aleg. In programul Cpu z am urmatoarele informatii :

  Ddr4-3200 (1600mhz)
  Nanya Tehnology
  1.20v
  Imi poti recomanda te rog o placuta ok?

  1. Salut,
   Cred ca ai ambele sloturi ocupate cu 2 placute de cate 4GB. Faptul ca scrie 1600Mhz ma duce cu gandul ca ai 2 placute in dual channel.
   Poti confirma? Trebuie sa desfaci capacul si sa te uiti!
   Astept un raspuns.

   1. Un slot este liber. Am doar o placuta de 8gb. Ti am trimis mesaj pe facebook… As fi vrut sa ti dau o poza cu CpuZ

   2. Am desfacut capacul si m am uitat. Am foar o placuta. Celalalt slot este liber.

    As putea sa ti trimit o poza cu informatiile din Cpu Z?

   3. Nt8ga64d88cx3s-jr
    Aceste este codul de pe eticheta si din CpuZ.
    Am cautat pe emag dar din pacate nu mi da ceva ok.
    Vad ca placuta aceasta care o am in laptop este de la mama ei din Korea cred…

    Nu mi dau seama de ce pe siteul producatorului frecvemta la ram este de 3200mhz, iar in Cpuz imi arata 1600.
    Are vreo importanta si acel CL 22?

    Imi cer scuze daca sunt prea stresant, doar ca nu ma pricep foarte bine si imi e frica sa nu iau ceva gresit si sa stric laptopul.

   4. Da, acela era codul. Vad ca este facut de samsung cipul.
    Mergi pe recomandarea mea initiala, ca nu o sa gasesti exact modulul acela.
    Fiind 2 sloturi pe placa de baza, fiecare memorie functioneaza la 1600mhz si impreuna vor face in serie 3200mhz.
    Oricum modulul recomandat de mine o sa fie mai rapid ca acela existent pentru ca are latency 20, iar cel vechi are 22.
    Am sters comentariul cu toate detaliile din cpu-z.

   5. Iti multumesc frumos pentru ajutor.

    Succes in tot ceea ce faci.
    O sa te recomand cu caldura la toata lumea.
    O seara frumoasa.

 2. Salut, detin un laptop de la MSI / model GF65Thin 9 SEXR – 288XRO , problema e ca a venit instalat doar o placa de DDR4 de 8 GB ram produsa de SK Hynix – S/N 20B8D945 – 2666 MHz . Doresc sa-i fac un upgrade, te rog ajuta-ma sa gasesc un model de memorie ram compatibil, as dori sa adaug o placa de 16 GB ram ( mai am un slot liber pentru upgrade ).
  Multumesc!

  1. Salut,
   M-ar fi ajutat sa stiu seria de producator a placutei actuale. Acel serial number nu ajuta.
   Poti merge insa pe modelul: Kingston 16gb Fury – 2666Mhz
   Oricum cred ca actualul modul de ram trebuie schimbat si el si pus 2 placute de 16gb. Modelul acela de laptop este insotit de memorii ram cu latency mare.
   Seria de producator la memoriile ram arata cam asa: KF426S15IB1/16

 3. Buna ziua ! as vrea sa fac upgrade la memoria ram la un laptop asus x552v acum are 4gb integrati si un slot liber, intrebarea este : trebuie sa pun tot 4gb sau as putea pune mai mare dar cu aceleasi fregvente. multumesc anticipat.

  1. Salut,
   Mai întâi trebuie să verifici dacă are slot de memorie ram. S-ar putea să fie ocupat dacă are doar un slot. Dacă are un singur slot și este ocupat de cei 4gb ram, va trebui să cumperi o plăcuță de 8gb și să renunți la actuala de 4gb.
   Dacă are memorii ram integrate pe placa de bază și are și slot liber pentru upgrade, poți opta pentru încă 4gb.
   Nu pot să-ți recomand plăcuța decât dacă revii cu un serial number la plăcuța actuală, să gasesc o memorie compatibilă.
   La modelul tău sunt doar 2 suruburi de scos pe spate pentru a verifica.
   Dar, dacă vrei să simți o îmbunătățire de viteză la laptop, îți recomand să schimbi hdd-ul actual cu un ssd: Kingston 480GB
   În urma acestui upgrade o să vezi îmbunătățiri în viteza laptopului mai mari decât în urma upgrade-ului de memorii ram.
   Sper să te ajute.

   1. multumesc frumos. Slotul este liber ca am verificat, ram-ul este integrat, si astea sunt specificatiile:

    Northbridge Intel Ivy Bridge rev. 09
    Southbridge Intel HM76 rev. 04
    Bus Specification PCI-Express 2.0 (5.0 GT/s)
    Memory Type DDR3
    Memory Size 4 GBytes
    Channels Single
    Memory Frequency 798.1 MHz (1:6)
    CAS# latency (CL) 11.0
    RAS# to CAS# delay (tRCD) 11
    RAS# Precharge (tRP) 11
    Cycle Time (tRAS) 28
    Command Rate (CR) 1T
    Host Bridge 0x0154

    Cu stima. Dan

   2. Pentru puțin!
    Poți merge pe modelul: Kingston 4GB
    Kingston au cele mai bune șanse de a funcționa cu alte branduri de memorii ram.
    Dar sper să iei în considerare să schimbi hdd-ul cu ssd-ul. O să te ajute mai mult decât upgrade-ul la memoria ram.
    Bafta!

  1. Salut,
   Sunt compatibile, nu ar trebui sa fie probleme. Fiind vorba de 2 producatori diferiti exista intotdeauna sanse sa apara conflicte intre module, mici sanse dar exista.

   1. Și încă o întrebare dacă se poate. De exemplu eu am DDR4, 2666 mhz, CL19. Pot să achiziționez un dual kit 2×8, dar cu alt CL, cum ar fi CL16? Mulțumesc.

  2. Salut iulian! Am acelasi tip de desktop si implict de memorie. Iti pot pune la dispozitia memoria mea M378A1G43TB1-CTD, daca mai esti interesat.

 4. Salut.
  Am la laptop-ul meu o plăcută de 4gb ram ddr4 CL 17 2400 mhz. Dacă mai pun o plăcuță de 8 GB cu același specificații ar merge în dual channel??

 5. Salut…as avea si eu o nelamurire legat de ram…am un Asus Rog Strix G531GT-AL004 si vreau sa mai pun niste rami…el are 8 si cred ca tot una de 8 as vrea sa-i adaug…are latenta 19 si frecventa de 1333 MHz cea de pe el…daca cumpar una cu latenta mai mica va fi vreo diferenta in rapiditate sau trebuie sa le pun ambele cu latenta mai mica ca sa fie diferenta vizibila? Ce placute recomanzi si daca ar trebui sa fac un upgrade si la SSD?
  Il folosesc in principal cam la editare video.
  Mersi 🙂

  1. Salut,
   Ideal, ar fi sa cumperi un kit de 32 gb cu latenta de 16.
   Dar si cei 8gb adaugati se vor simti la orice latenta.
   Daca mergi pe varianta initiala si pastrezi vechea placuta, cumpara o placuta cu aceeasi latenta. Nu va fi mare diferenta daca pui una cu latenta scazuta, atat timp cat cea veche o sa-i faca „bottleneck” sau mai bine zis, o sa limiteze viteza de raspuns.

 6. Salut…sistemul meu are doua placute (DDR4) Fury insumand 8gb 2133 /CL14 1.2v…acum doresc sa mai adaug inca doua placute de 4 gb …Am doua variante fiecare insa frecventa si latenta este diferita:2133MHz, CL13, 1.2V,respectiv 2400 CL15…nu am nici o garantie ca nu vor intra in conflict,nu?Multumesc.

  1. Salut,
   Mai intai trebuie sa te asiguri ca sunt ddr4 ambele, apoi exista posibilitatea sa dea erori. De regula simptomele sunt: hard reset sau black screen. Si cu siguranta nu vor functiona in dual/quad channel. Exista perioada de 30 de zile in care le poti returna, asta daca le comanzi la un magazin mai „onorabil”. „Give it a try!”

 7. Salutare din nou, stiu ca poate parea o intrbare stupida, dar nu am prea gasit raspunsuri de incredere daca pot sa spun asa, despre kiturile de memorii dual respectiv quad chanel, cum sunt formate. Intrebarea mea este, daca iau 1…4 buc „single chanel” placi de memorie identice dar care nu sunt in kit specificat de dual sau quad chanel si daca la montez, acestea vor functiona in quad chanel spre explu in caz de 4 buc identice? Sau trebuie sa fie setate ele in sine „din fabrica” in dual chanel?
  PS vreau sa-mi iau pana la 64Gb pe placa nou achizitionata numai ca nu am banii destui sa-i iau pe toti deodata 🙁

 8. Salut,
  Am acest laptop: Acer Aspire E5-575G-5162 https://www.cel.ro/laptop-laptopuri/laptop-acer-aspire-e5-575g-5162-intel-core-kaby-lake-i5-7200u-256gb-4gb-nvidia-geforce-940mx-2gb-fhd-pMiY1NjIo-l/

  Până acum s-a descurcat foarte bine la cerințele mele. Dar de când am trecut la școala online (sunt profesor), merge greu în momentul în care sunt pe Meet și mai am deschise alte file sau ferestre. În plus, vreau să mai lucrez la niște videoclipuri în AFTER EFFECTS și am neapărat nevoie de mai multă memorie Ram.

  Oare dacă aș mai pune încă 8gb, pe lângă cei 4gb de acum, ar fi ok? Și mi-ai putea recomanda ceva de pe net?
  Mulțumesc anticipat!!

  1. Salut,
   Iti recomand sa renunti la cei 4gb si sa cumperi 2 placute: Corsair ValueSelect
   Ar trebui sa poti face si cum ai spus tu, sa ai 8+4gb, insa cred ca modelul memoriilor rami actuali sunt de la Crucial si exista riscul sa nu mearga.
   Sau varianta a 3-a este sa cumperi o singura placuta de 8gb ram, iar daca exista incompatibilitate cu cei 4 gb actuali, dar va merge laptopul cu 8gb memorii noi, sa mai cumperi inca 8gb din aceeasi serie.

 9. Salut!
  Daca tot vorbim de memorii sunt confuz in ceea ce priveste alegerea unei placi de baza,m am orientat la ceva cu socket AM4 un b450 ca na am vazut ca duc si cele din seria 5000 si cele de seria 1000,in comparatie cu 550,care is mai domnoase si duc doar 5000/3000 bun,pe b450 am ales doua placi de baza dar nu stiu pe care sa o i-au
  un Gigabyte Aorus b450 PRO
  un Asus prime b450 plus la asus am vazut ca sunt frecvente de 4400mhz nu stiu daca pot ajunge la aceste frecvente la memoria ram,ca altfel nu se merita , cea de la gigabyte are 3600 care sunt suficient nu?,so spre ex pot sa overclockez memoria ram de la 3200 la un 4400mhz cat duce placa de la asus? tin sa mentionez ca , da pentru 4400mhz nu vorbim de procesoare amd seria 1000 ci seria 5000..
  deci care placa de baza se merita?
  si este ok ceva memorie ram la 3200mhz cl 16 sau un 2400mhz cl 14-15 ceva mai mic,dar astea nu stiu daca au RGB pe ele,am ales ceva de la corsair vengegance cu 3200mhz cl 16 cu rgb,exista si la 2400 mhz ceva cu RGB ?

  1. Salut,
   As merge pe placa de la Asus, are avantajul pretului. La minusuri nu sunt decisive in defavoarea ei. Doar ceva diferente de sloturile pci-ex si 1 slot m.2 comparativ cu 2 sloturi m.2 la Gigabyte.
   Cat despre frecvente, daca vorbim de un sistem predominant configurat pentru gaming, placutele de 2400Mhz sunt arhisuficiente, mai mare atentie as da la CL (latenta memoriilor) care trebuie sa fie cat mai mica, daca vorbim de video editing sau randari de orice tip, atunci o frecventa putin mai mare nu va strica, poate 3200 mhz si un cl 15 sau 16 si evident un minim 32gb.

   1. Bun,mersi pentru raspuns,
    nu e problema pretul 100+ – lei , dar are 4400mhz daca nu ai ce face cu ei, mi se pare mie sincer cel putin ceva prost din partea producatorului adica procesoarele pot sa suporte 4000mhz + pe placa asta ca probabil pe o placa de baza de 2000 lei se poate,,deci pe langa pretul care este mai mic la asus , Cea de la Gigabyte are avantaje cu mai multe Pci Express-uri?
    so,in final care o recomanzi ?

   2. Frecventele memoriilor rami sunt 3200 mhz la ambele. Mai bine iti iei 2 benzi led de iluminare separate. Din experienta si d.p.d.v al electronicii, placile Asus au componente electronice mai bune ca Gigabyte. Asus are 3 porturi pci express x1, majoritatea placilor aditionale se gasesc in piata sub forma pci express x1: placi wifi, placi de captura, ssd optane etc.

   3. am vazut ca na la cea de la gigabyte ai si lumini si tot altfel,na ii varianta aorus
    acum pentru acele frecvente …

   4. Da,aici tin cu tine am vazut ca are multe dealea mici,dar nu stiu daca e ok ce am vazut eu la cea de la gigabyte ca la acela mare pot sa pun in el la inceput numai cat tine acea clema si placi deastea mici,arata urat daca stau asa doar din fata si restul in spate se vede slotul?din cate m am informat si eu intre timp am vazut ca asus este mai slab pe partea de audio si lan in comparatie cu gigabyte si tot la gigabyte am vazut mai multi conectori despre RGB no la Asus era Aura Sync si la Gigabyte e rgb fusion,pe langa ca are si backplate ul integrat,si ofera alt aspect in carcasa ca daca vine cu backplate alb si carcasa e o culoare si ala e alb nu da bine deloc,iese in evidenta.
    cum adica sunt 3200 la ambele? da ambele suporta si acestea dar maxim la gigabyte e 3600 si la asus 4400mhz si da o sa mi iau si banda led unde apare mentionat cum am zis mai sus ca sunt destui conectori mai multi la gigabyte fata de asus pentru rgb si chestii deastea..no,totusi cea de la asus are si umpic de design ..

  2. Cu referire la Gigabyte Aorus Pro B450… Salutare, sunt ani buni decand detin, recomand si „slavesc” brandul ASUS si o sa-l mai recomand oricand cand se poate, DAR ca si in viata mai fac schimbari in numele „divestitatii”…glumesc:P, am facut pentru ca am vazut ceva mai ok. Zilele trecute mi-am achizitionat si eu un nou sitem dupa o lunga durata de non-updaturi, trec de pe Intel Quad core cu Ausus P5Q pe AMD pe un Rysen 5 3600 cu Gigabyte Aorus PRO B450 , trec doar acum pentru ca nu am destui bani sa investesc tot la 2-3 ani in noi tehnologii, am altele pe cap. Am ales Gigabytul in primul rand pentru design si in acelasi timp si pentru specificatii, adevarul e ca imi facea cu ochiul si MGI-ul dar si ASUS, dar parerea mea e ca placa asta arata mai bine. In fine, problema mea e ca din listele recomandate pentru RAM-i de pe site-ul producatorului nu prea gasesc multe placi pe piata. Ochisem zilele trecute ceva de la Gigabyte Aorus (GA-RAM-ARS16G32) un dual chanel 2x8G / 3200 Mhz cu XMP, si latenta de 16-18-18-38 de pe Emag la 503 RON, DAR modelul asta GA-RAM-ARS16G32 nu apare nici intr-o lista pe placa mea de baza, in specificatiile RAM-ilor indica ca s-ar potrivii pt modelele Z.. sau asa ceva, de la Gigabyte. Am adresat intrebare de compatibilitate si pe site-ul celor de la Gigabyte de mai bine de 1 sapt dar nu am primit inca nici un raspuns. Daca ma poate ajuta cineva cu aceasta nelamurire, daca memoriile gasite sunt sau nu compatibile cu placa mea, si daca „merg” dar nu in totalitate ce probleme ar putea aparea? Merci.

   1. Salut,
    Acele listari de regula inseamna ca toate acele modele de memorii au fost testate in fabrica. In speta, daca un modul de memorii ram au fost create dupa ce placa de baza a intrat in productie, acele module de memorii ram, fiind noi, nu aveau cum sa mai fie testate de catre producatorul placii de baza.
    Asta nu inseamna neaparat ca nu vor fi compatibile, ci doar ca nu au fost testate. Deci, exista o sansa sa faca „mofturi”, de regula la update-urile de bios, acele mici incompatibilitati sunt rezolvate din update. Tine cont ca regula de 30 de zile de retur la emag functioneaza foarte bine, iar in cazul unei probleme poti schimba modulul.
    Daca poti pune exact linkul cu placutele de memorie si placa de baza pot sa imi dau seama daca vor fi sau nu compatibile.

   2. Ahaa, merci mult, vad ca au si o latenta mai buna. Ce am observat e ca la 3600 Mhz latentele cresc semnificativ. Era o precizare la un momentdat ca e bine sa fie frecventele de la memorii apropiate de cele ale procesorului, dar asa vad ca pierd din latenta. Precizez ca PC-ul il voi folosii atat pt game cat si pt randari, pe 3d MAX sau Inventor sau Archicad. Inca nu sunt decis cu placa video oscilez intre un RX580 sau un GTX 1660 sau daca mai strang bani pentru un RTX 2060 mai mult nu-mi permit, iar acum la preturile astea de pe piata cred ca ar fii recomandat sa mai astept. Tu ce zici?

   3. Priveste latentele si frecventele cu analogia unui râu: cu cat râul este mai lat (frecventa) cu atat cursul apei incetineste si va fi nevoie de o putere mai mare (latenta sau viteza cu care râul curge) ca sa isi mareasca viteza cursului râului. Deci, cu cat frecventele vor fi mai mari, cu atat va fi greu sa tina pasul cu o latenta mica, deci va fi o incetinire a intregului proces de alocare a memoriei de acces.
    Pentru randari 3d, as recomanda un minim 32gb de inceput, apoi pe viitor urcarea la 64gb.
    Pe partea de placa video, nu pot sa recomand nimanui sa cumpere din magazine placi video, OLX ftw.

  1. Salut,
   Da, este compatibil. Ai 2 sloturi pe placa de baza, insa nu stiu daca memoria actuala este impartita in 2 module de 4gb. Poti sa verifici daca deschizi capacul din spate!

 10. Salut,
  Placa Asus PRIME PRO, x470
  RAM: Corsair Vengeance LPX 64gb 3200
  Cum ar fi mai indicat de folosit: 2 x 32 gb sau 4 x 16 gb DDR4?
  Este diferenta de performanta sesizabila intre CL14 si CL16?

  Multumesc!

  1. Salut,
   4x16gb e mai indicat pentru o distribuire a frecventelor mai eficienta energetic si din punct de vedere al TDP-ului.
   Da, este sesizabila latenta la memoriile ram, mult mai sesizabila decat frecventele lor. Dar acea sesizare se simte mai mult la softuri de editare foto/video, la randari in general. Cu cat mai mica este latenta memoriilor, cu atat mai rapide for fi. Daca observi, preturile cresc considerabil cu cat latentele sunt mai mici.

 11. Buna ziua,
  Sunt compatibile placutele RAM de la Timetec 8GB ; 1600 Mhz; DDR3L; CL 11; 1.35V; 2RX8 cu Placa de baza MSI B75MA-P45 Socket 1155, DDR3, USB3.0, SATA3?
  Multumesc!

   1. Acestea sunt?
    Memoriile sunt pentru server, ar trebui sa mearga si pe acea placa de baza, insa acel brand nu este listat in bios, deci exista riscul sa nu fie recunoscute. Din punct de vedere al compatibilitatii hardware sunt compatibile, insa d.p.d.v al compatibilitatii software, s-ar putea ca biosul placii de baza sa nu le recunoasca. Iti recomand sa faci un update de bios al placii de baza inainte sa incerci modulul de memorii ram.

   2. Am scris mai jos in reply despre modulul acela. In teorie ar trebui sa functioneze, dar nefiind niciodata testate oficial memoriile acelea, nimeni nu iti poate spune 100% daca merg. Ele sunt compatibile totusi cu placa de baza.

  1. Salut,
   Va trebui sa desfaci sistemul, sa scoti placuta de 4gb memorie ram si sa te uiti ce model este. Pe unul dintre stickere este scrie codul producatorului placutei respective. Revino cu acel cod si o sa cautam ceva compatibil.

  1. Salut,
   Din cate vad in descrierea sistemului, nu are decat 2 sloturi de memorii ram. Presupun ca un slot este ocupat cu o placuta de 8gb. Deci mai ramane un slot liber.
   Fie renunti la acea placuta si pui 2 placute in dual-channel de cate 8gb, fie pui o placuta de 16gb langa cei 8gb existenti si faci 24gb.
   M-ar interesa modelul placii de baza mai precis, sa pot cauta ceva similar si eventual ce tip de memorii sunt cele actuale. Poti verifica exact versiunea placii de baza si a memoriilor cu ajutorul Aida64.

 12. Salut am un laptop Acer nitro 5 . Windows 10 home.processor intel core i5 9300h.
  Placa video nvidia GForce GTX1650 4Gb GDDR5
  Memorie 8 Gb DDR4 ( 2 sloturi de 4)
  Hard disc 256 Gbr PCLe NVME SSD ( Ajung în curând! I am adaugat in hard V-NAND SSD 869 evo de 1 T Samsung)
  As dori da adaug mai multa memorie ram . Eu am pe el acum următorul tip: 4gb x 2 sloturi
  1Rx16PC4-2666V-SCO-11 Samsung
  Sister bios V1.3
  Fabricatie 2020
  Ce rami imi recomanzi ?
  Și dacă stuporta 32 Gb ( 2 sloturi de 16 )

  Mulțumesc anticipat

  1. Salut, imi trebuie seria modelului. Ai grija ca unele modele nu suporta decat 16gb-ram.
   Uite 2 modele recomandate:
   Corsair Vengeance 2x16GB
   Crucial 2x16GB DDR4 2400MHz
   Eu recomand a doua varianta, totusi au fost cazuri in care nu au fost recunoscute de laptopurile Acer, iti recomand sa faci un update de bios inainte de upgrade-ul placutelor.
   Chiar daca laptopul va suporta doar 16gb, poti returna o placuta in termen de 15 zile si iti storneaza banutii.

 13. Salut am sistemul asta
  Placa de baza MSI X99A GAMING 7
  Intel Core i7-5960Xtreme Edition Haswell-E 8-Core 3.0GHz LGA 2011-v3
  GeForce® GTX 1070 Xtreme Gaming 8Gb
  SSD 1 TB
  Sursa Corsair RM850W
  16 GB dual Chanel 2x8GB 2133MHZ DDR4 Kingston KHX2133C14D4/8gG
  intrebarea mea este …
  pentru un up la Memorii Ram inca 16 gb ce imi recomanzi . deoarece nu se
  mai gasesc pe piata identici gen acelasi model KHX2133C14D4/8gG
  tin sa mentionez ca placa de baza are 8 sloturi ddr 4 , quad chanel
  cei 16 gb ii am montati in slotul 1 si 3 din 1 – 8

 14. Buna,
  Iti urmaresc de ceva timp site-ul, e foarte interesant, cel putin cat reusesc eu sa inteleg. Am o rugaminte, daca poti sa ma ajuti :
  Acum 3 ani am cumparat pentru fiul meu un sistem gata facut(de gaming asa mi s a spus la acel timp)..dar din cate am citit la tine pe site..tind sa cred ca am facut o gresala mare..Cred ca era mai ok sa fi cumparat pe componente si apoi asamblat.Dar omul din greseli invata.Dar sa revin la sistemul cumparat:
  – procesor Intel Core i5 7400 CPU 3.00GHz Kaby Lake Soket 1151LGA
  – placa de baza Asus H110M-Cs
  – placa video Nvidia GeForce GTX 1060 6GB
  – HDD – 1 Tb
  – memorie ram DDR4 Channel :Dual size 8GB Kingston 2133(cred ca e frecventa) cred ca sunt 2 sloturi de 4 GB
  – sursa nu stiu denumirea, dar cred ca e ori de 450 ori de 500W.
  – Monitor LED TN ASUS VX248H, 24″, Full HD, negru 75Hz
  Toate de mai sus ruleaza pe un windows 10 cu licenta
  Fiul meu doreste un uppgrade si m-am gandit sa cumpar urmatoarele:
  – Solid state drive (SSD) Samsung 860 EVO, 250GB, 2.5″, SATA III ( sa folosesc acest SSD doar pentru windows si programele aferente, iar jocurile sa le instaleze pe HDD)
  – Memorie Corsair Vengeance LPX 16GB, DDR4, 2133MHz, CL13, 1.2V, kit 2x8GB.
  Poti te rog sa ma ajuti cu cateva sfaturi, daca e buna alegerea mea de mai sus cu SSD si cu memoria ram, daca se potrivesc sau poate imi recomanzi o alta memorie ram, pentru moment sa nu depaseasca 16GB(2×8 sau 1×16, etc)
  Doresc sa fac acest upgrade deorece fiul meu se joaca jocul Rust sau altele la fel..si pc-ul functioneaza destul de greu.
  Orice sfat e bine venit, orice idee.
  Multumesc

  1. Salut,
   Poti sa imi zici exact modelul placii de baza? Ca sunt mai multe versiuni de ASUS H110M-CS. Este modelul CSM?
   Modelul CSM are si slot m.2, de asta intreb. Daca nu este modelul cu slot m.2 atunci mergi pe varianta:
   SSD 480 GB
   16GB memorie RAM G.skill
   Rust este printre putinele jocuri care folosesc mult procesorul si memoriile ram, dupa un upgrade o sa fie o diferenta considerabila.
   Am pus un ssd dublu de capacitate in dauna Samsungului, obtine cam aceleasi performanta ssd-ul de la Kingston, oricum nu merita diferenta. Prefer sa recomand dublu capacitatii pentru un pret apropiat.
   Apropo! Neaparat sa fie instalat jocul pe SSD.

   1. Buna,
    Multumesc pentru raspuns.
    Imi spui te rog unde ai gasit acei 16GB memorie RAM G.skill, deoarece linku-ul atasat duce tot la acel SSD Kingston.
    Aceasta memorie G.skill e 1×16 sau 2×8?
    Frecventa e 2133?
    Iar legat de partea cu placa de baza, sincer nu stiu mai mult decat ASUS H110M-CS.
    Fiul meu nu crede ca e slot m.2 ( si-ar fi dorit el sa fie :))) )
    Unitatea nu a fost desfacuta, cel putin nu de mine sau de fiul meu, deoarece se afla in garantie pana in octombrie 2020. Singurii care au umblat au fost cei de la Service cand i-au inlocuit placa video( a cedat la vreo 6 luni de la achizitia PC).
    O persoana ne a sugerat sa facem un fel de transfer al windows-ului cu Magician (program venit cu acel SSD de la Samsung), asta era valabil inainte sa primesc varianta de la tine.
    Cred ca voi opta pentru varianta sugerata de tine, voi sterge tot de pe hard, voi instala pe SSD windowsul, programele aferente si acel joc Rust si League of Legends pe SSD, iar CSGO pe HDD.
    Evident toate acestea nu le voi face eu, deoarece nu ma pricep. O sa incerc sa vad daca gasesc vreun service PC prin zona, dar din pacate..nu prea mai sunt oameni seriosi si calificati in acest domeniu..ca sa faca totul ca la carte.Poate sunt eu de moda veche..dar eu consider ca daca faci un lucru..pai sa-l faci bine pana la capat.
    Ms mult de raspuns.

   2. Memorie DDR G.Skill 16gb
    Probabil mi-a ramas copiat in clipboard linkul de la ssd, am modificat si linkul anterior.
    Cred ca este mai usor sa reinstalezi de la zero windows-ul, mai ales daca este licenta valida. Apoi transferi doar fisierele necesare de pe hdd, mai putin instalarile softurilor.
    SSD-ul fiind de 480GB are suficient spatiu pentru mult mai multe jocuri, hdd-ul folosit doar pentru filme/poze/muzica etc.
    Sunt tutoriale de instalare ssd/ram pe youtube. La ssd, vei avea nevoie de un cablu sata de date, ar fi trebuit sa vina cu placa de baza, insa fiind un sistem gata asamblat, nu sunt sigur daca ti-au dat cablul de date sata pentru ssd/hdd.
    Motivul reinstalarii de la zero e recomandat, mai ales ca actualul windows are deja facute setarile pentru HDD si vor ramane asa dupa clonarea cu softul Magician, deci e mult mai rapid sa reinstalezi de la 0. Nu ar trebui sa dureze mai mult de 15-20 de minute cu drivere.

 15. Buna ziua, am un singur slot pentru memorie ram la un laptop dell inspiron 3000, procesor Intel Pentium 3805u. Intrebarea mea este se merita upgrade la 8gb ram de la 4gb(ddr3, pc3-1280, 800mhz) avand doar 1 slot disponibil, iar memorie nu o sa fie in dual channel pentru performanta maxima? Am achizitionat deja un ssd kingstom pentru un prim udpate.

  1. Salut,
   Da! Merita sa extinzi spre 8gb, pentru 2021. Dual channel nu este atat de important, numai in anumite circumstante conteaza. Diferenta de performante este notabila la trecerea de la 4gb la 8gb, dar marea diferenta de performante o sa o ai cand o sa montezi ssd-ul, o triplare cel putin a timpilor de executie a softurilor in urma schimbarii hdd-ului cu ssd-ul.

   1. Multumesc pentru raspuns. Ce tip de memorie as putea alege pentru laptopul respectiv? Dell Inspiron 3000, procesor Intel Pentium 3805u 1,9ghz. sa fie compatibila.

 16. Salut Flavius,

  Vreau sa achizitionez pentru cineva 2 placute de 8gb de ram si sa fie in dual channel puse (placa de baza h410 gigabyteM H), acum daca ma duc direct la kituri de dual channel vad preturi mari in comparatie daca as lua 2 placute mai no name de 8gb(e un build pentru un prieten cu i3 10100, 1650 placa video etc…incerc sa il tin jos si vreau sa comand dintr-un singur loc… pc gar…. ca sa nu mentionez siteul complet).
  Intrebarea mea este… daca le cumpar pe cele no name identice de 8gb, vor putea fi setate pe dual channel din placa de baza? oare au profil XMP? sau vor trebui setate manual.

  Mersi mult si un an nou cat mai bun!

  Alex

  1. Salut,
   Poti sa pui linkurile de la magazinele cunoscute online.
   M-ar interesa codul de producator al placutelor pentru verificarea lor in lista de placute verificate a placii de baza respective.
   Dual Channel nu are setare manuala, va fi activat automat, cu conditia sa fie aceleasi specificatii ale placutelor, frecventa, latency, capacitate etc.
   Vrei 2 placute a cate 8gb fiecare? Total 16gb?

 17. Salut, am un laptop Lenovo Legion 5 cu Ryzen 5 4600H, GTX 1650ti, 8 GB RAM DDR4 3200 Mhz. Crezi ca e posibil ca memoria ram sa faca bottleneck procesorului?Din cate stiu e posibil, ryzen-urile functioneaza bine cu memorii dual channel. Sunt indecis daca sa fac upgrade sau nu la memorie, si daca da, ce memorie imi recomanzi? Sa fie compatibila cu cea pe care o am deja, ca sa nu cumpar degeaba doua module. Merci!
  Folosesc laptopul in mare parte la programe CAD, Matlab, chestii destul de demanding pentru procesor si din cand in cand ceva gaming. Merci!

 18. Salut, am un laptop Lenovo B50-30 20382 pe care il folosesc pentru ore online (sunt profesor). Ma intereseaza sa cresc performanta pentru navigare chrome, conferinte meet si aplicatii din pachetul office poate si pentru ceva editare foto-video dar la nivel minimal.

  As vrea sa schimb RAM sau sa adaug inca o memorie. Din ce am gasit ar avea 2 sloturi. Momentan are montat 1 Ram de 4 gb. Ar fi ok sa adaug unul de 8gb sau face conflict cu cel de 4 daca sunt diferite? As putea sa adaug si un ssd mai bun?

  Multumesc mult!

  1. Buna,
   Iti recomand sa schimbi hdd-ul cu un ssd, iar apoi daca nu va fi de ajuns plusul de performanta din urma schimbarii, voi recomanda adaugarea unei placute de memorii ram.
   In urma schimbarii hdd-ului cu un ssd, trebuie sa fie copiate pe un stick datele importante, fie facand o clona a hdd-ului din software cu tot cu windows-ul actual si pusa imaginea clonei pe noul ssd.
   Daca nu vei fi multumita de performante, abia apoi o sa pot recomanda memorii ram aditionale. Sau, de ce nu? Poate ambele achizitii simultan.
   Cand vei desface laptopul pentru a scoate vechiul hdd, iti recomand sa citesti codul de producator de la placuta de memorie ram, pentru a putea face o recomandare compatibila cu placuta actuala.
   Astept sa revii cu un comentariu si sa imi spui un buget alocat pentru investitie, ssd-urile pleaca de la cca. 100 ron (cele de 120gb) si cresc preturile in functie de capacitatea lor.

   1. Pentru 3200Mhz : Acest kit
    Diferentele nu sunt asa mari de performante intre cele de 2400-2666mhz fata de 3200, cel putin nu de ajuns sa justifice pretul.
    La memoriile ram latency e mult mai important decat frecventa. O placuta cu 14 CL si 2133Mhz va fi mai rapida cu mult peste o placuta cu 17 CL si 3200 Mhz, ca exemplu. Un latency mai mic inseamna o viteza de acces mai rapida.
    Cum sa alegi memoriile RAM
    Si in caz ca iei hotararea uite un model de 2400Mhz cu CL14, l-as recomanda in dauna celor de 3200 Mhz:
    Memorii 2x8gb RAM cu CL14

   2. Niciunul dintre cele doua modele nu sunt listate in bios, dar nu inseamna neaparat ca nu vor functiona. In teorie le pot recomanda, in practica este posibil sa fie nedectate de catre placa de baza, este posibil sa faci un update al bios-ului si sa fie recunoscute, dar este posibil sa fie si perfect functionale. Doar ca placa de baza nu a fost testata cu acel model de placute ram. Este un risc intotdeauna, este mic, dar exista.

 19. Salut.Eu am luat memorie DDr4 2×8 giga de la Corsair Vengeance LPX placa de baza la fel cu DDrB460 M D3 H 4 iar procesor I5 10400.Pe cutia de la Placutele ram scrie ca sunt compatibile cu procesoare RYZEN.Sa inteleg ca le pun degeaba pe sistemul meu INTEL?Nu ar merge pe Intel chiar daca am suport ptr Ddr 4?

  1. Buna,
   Erau necesare mai multe detalii despre laptop, eventual codul lui de produs.
   Dar uite o placuta de 8GB generica: Memorii RAM Corsair 8GB
   Nu stiu daca laptopul are 2 sloturi ocupate cu 2 placute, fiecare cu 2gb.
   Se poate verifica fie cu softul CPU-Z, fie desfacut laptopul si verificat inauntru.
   Sper sa te ajute.
   Multa bafta!

   1. Multumesc frumos!

    Am descarcat chiar azi aplicatia si apare:
    DDR3 / 4GB/ Single channel, banuiesc ca asta inseamna ca e unul singur de 4gb, nu 2 de 2gb

    Asta e laptop-ul https://www.emag.ro/laptop-lenovo-ideapad-g50-80-cu-procesor-intelr-coretm-i3-4005u-1-70ghz-haswelltm-15-6-4gb-1tb-dvd-rw-amd-radeontm-r5-m330-2gb-free-dos-black-80l000c2ri/pd/D53DMYBBM/

    In rubrica in care este comparat cu alte laptopuri apar urmatoarele detalii:

    Capacitate memorie – 4 GB
    Tip memorie – DDR3
    Frecventa – 1600 MHz
    Numar sloturi – nu e scris nimic
    Sloturi ocupate – nu e scris nimic
    Memorie integrata – nu e scris nimic
    Capacitate memorie maxima suportata – nu e scris nimic
    Tip stocare – HDD

    Se poate sa nu fie posibila adaugarea de memorie la laptopul asta? Eu nu am desfacut inca laptopul si nu stiu cum e înauntru.

   2. Single channel nu inseamna ca este un singur slot.
    Cel mai sigur este daca desfaci capacul, la acel model trebuie scoasa bateria mai intai, apoi 3-4 suruburi si intregul capac gliseaza in jos cativa milimetri, apoi ridicat. Din ce vad, acel model are 2 sloturi de ram, ramane sa verifici daca ambele sunt populate cu 2 placute de 2gb sau una de 4gb si una libera.

   3. Multumesc, m-am mai interesat si are 2 sloturi, fiecare slot accepta pana la 8 gb, in total 16 gb.
    Tipul de memorie este DDR3L PC3L-12800 1600MHz SODIMM (1.35 Volts)

    Lenovo recomanda modelele de mai jos, am gasit doar 3 online comercializate in romania

    1. Hyn HMT41GS6AFR8A-PB DDR3L
    1600 8GB
    https://hedonia.ro/memorie-ram-hynix-ddr3l-8gb-pc3l-12800s-1600-mhz-hmt41gs6afr8a-pb-ram1hynix

    2. Mic MT16KTF1G64HZ-1G6E1
    DDR3L 1600 8GB
    https://hedonia.ro/memorie-laptop-micron-8gb-ddr3l-pc3l-12800s-1600mhz-mt16ktf1g64hz-1g6e1-ram1micron

    3. M471B1G73DB0-YK0 25nm 8GB
    DDR3L 1600
    https://www.emag.ro/memorie-ram-8-gb-sodimm-ddr3l-1600-mhz-samsung-pentru-laptop-m471b1g73db0-yk0/pd/D358QMMBM/

    SS M471B5173QH0-YK0 4GB
    DDR3L 1600
    Hyn HMT451S6AFR8A-PB DDR3L
    1600 4GB
    RMT3170ME68F9F-1600 4GB
    DDR3L 1600(MC)
    MC MT8KTF51264HZ-1G6E1 4GB
    DDR3L 1600
    BM471B5173DB0-YK0 25nm 4GB
    DDR3L 1600
    SK HMT451S6BFR8A-PB/RD 4GB
    DDR3L 1600
    M471B1G73QH0-YK0 35nmQ 8GB
    DDR3L 1600
    RMT3160ME68FAF-1600 8GB
    DDR3L 1600
    SK HMT41GS6BFR8A-PB/RD 8GB
    DDR3L 1600

    Si inca cateva recomandari facute pe site-ul https://www.crucial.com/compatible-upgrade-for/lenovo/lenovo-g50-80, ei spun ca garanteaza compatibiitatea.

    1. Memorie SODIMM Crucial 8GB, DDR3L, 1600MHz, CL11, 1.35V https://www.emag.ro/memorie-sodimm-crucial-8gb-ddr3l-1600mhz-cl11-1-35v-pl-734120-ct102464bf160b/pd/DQ30PM

    2. Memorie SODIMM Crucial 4GB, DDR3L, 1600MHz, CL11, 1.35V
    https://www.emag.ro/memorie-sodimm-crucial-4gb-ddr3l-1600mhz-cl11-1-35v-ct51264bf160bj/pd/DV3BTYBBM/

    3. Memorie laptop Crucial Memorie RAM CT2KIT51264BF160B, SODIMM, DDR3, 2×4 GB, 1600MHz, CL11, unbuffered, non-ECC, kit
    https://memorie-notebook.compari.ro/crucial/8gb-2x4gb-ddr3-1600mhz-ct2kit51264bf160b-p170538927/

    4. Memorie SODIMM Crucial 4GB, DDR3L, 1600MHz, CL11, 1.35V
    https://www.emag.ro/memorie-sodimm-crucial-4gb-ddr3l-1600mhz-cl11-1-35v-ct51264bf160bj/pd/DV3BTYBBM/

    5. Crucial 16GB (2x8GB) DDR3 1600MHz CT2KIT102464BF160B
    https://memorie-notebook.compari.ro/crucial/16gb-2x8gb-ddr3-1600mhz-ct2kit102464bf160b-p261895871/

    M-am gandit sa cumpar 1 sau chiar 2 placute de 8 GB.
    Ai vreo recomandare din modelele astea? Sau poate stii similare, care s-ar potrivi.
    Multumesc pentru amabilitatea de a ma ajuta.

   4. Buna,
    Din pacate comentariul a fost pus la spam din cauza linkurilor prea multe si nu am vazut decat astazi acest lucru.
    Pentru economie de bani recomand placuta de Memorie SODIMM Crucial 8GB, DDR3L, 1600MHz, CL11, 1.35V
    Si ca sa se simta cu adevarat o imbunatatire a vitezei laptopului recomand schimbarea hdd-ului intern cu un ssd de capacitatea necesara.
    SSD KINGSTON
    Inainte de schimbarea hdd-ului se pot salva datele pe un stick de memorie si reinstala pe ssd un nou sistem de operare.

 20. 2 channel 16 gb 4000 mhz latenta 15 sau 2 channel 32 gb.2400 mhz latenta 19 ce este mai rapid? Si voltaju mai mare nu ajuta mai mult?
  Cu ar fi 1.35 V?

  1. Salut,
   Mergi pe memorii cu latenta cat mai mica. Dar sunt si cazuri in care poti beneficia si de cei 32gb cu latenta mare.
   Nu, voltajul nu are legatura directa cu performantele, dar un voltaj prea mare poate duce la supraincalzirea placutelor.

  1. Salut Adrian,
   Iti recomand sa schimbi mai degraba hdd-ul cu un ssd, iar apoi sa vezi daca vei mai avea nevoie de upgrade la memoria RAM. Imbunatatirile de performanta in urma trecerii de la hdd la ssd sunt mult mai mari decat upgrade-ul memoriilor RAM. Iar la modelul tau nu se pot pune mai mult de 4GB.

 21. Salutare! Pentru un laptop Acer aspire F5-571G-579P as dori sa fac un upgrade la RAM. De la 4GB la 16GB cat suporta placa. Am cumparat o placuta cu aceleasi specificații ca si cea existența in el sa verific compatibilitatea si nu porneste nici impreuna cu cea original venită in laptop nici cu ea separat. Acum am verificat pe pagina oficială Kingstone dupa modelul laptopului si am gasit un alt cod al produsului tot cu aceleasi specificații. Intrebarea mea este doar prin ‘probare’ imi dau seama daca este compatibila sau cum altfel sa nu tot cumpar si sa returnez… cea incompatibila este KVR16LS11/8 de la Kingston, cea recomandata de ei este KCP3L16SD8/8. Eventual am sa scriu si cea actuala in laptop. (Nu am facut nici o poza ‍♂️)

  1. Salut Filip,
   Uite, am gasit un model compatibil pentru acel laptop: Memorie SODIMM Crucial 8GB
   Iti recomand sa iei de la emag, au servicii foarte prompte la retur, daca nu functioneaza.
   Dar, inainte de a comanda, incearca sa faci un update de bios la laptop si mai incearca placuta RAM cea noua de la Kingston. S-ar putea sa nu fie listata in bios, daca este o versiune prea veche de bios. Poate nu vei fi nevoit sa cumperi alta.
   Mult succes!
   Off topic:
   Daca inca nu ai schimbat hdd-ul vechi al laptopului si vrei o imbunatatire a vitezei laptopului, mai bine vei schimba hdd-ul vechi al laptopului cu un ssd, va fi o diferenta de 10 ori mai mare decat adaugarea memoriilor ram. Imi vei multumi dupa schimbarea hdd-ului cu un ssd cu certitudine pentru pont.

   1. Am facut update la BIOS si am incercat cu prima placuta dar fara rezultate, am returnat-o si am luat cea specificata pe site-il oficial Kingstone, rulează fara probleme.
    Am sa tin cont de propunerea ta in legatura cu hdd/ssd. Exista varianta sa renunt la unitatea DVD si sa montez acolo ssd-il cu adaptor caddy din cate am inteles. Alta intrebare off-topic ar fi: ce dimensiune sa iau ssd-ul? Am inteles de la o cunostinta ca cele cu memorie cu numar intreg sunt mai ok decat celelalte. Exemplu unul de 240gb fata de 256gb. Sti ceva diferenta in afara de cea a dimensiunii?
    O zi faina!

   2. Nu, nu sunt diferente majore, important este controllerul. Samsung MLC SSD sunt notorii pentru chip-urile de calitate. Chiar si alte branduri de SSD care pun chip-urile de controller de la Samsung. Dar nu suporta NVMe laptopul tau, deci trebuie sa cumperi un SSD normal de 2.5 inch si da, sunt adaptoare sa renunti la dvd-rom si sa pui un ssd. La modelul tau s-ar putea sa nu gasesti prin stocuri si trebuie sa apelezi la surse de cumparare gen OLX.
    O sa fie de cel putin 5 ori mai mare diferenta cand treci de la hdd la ssd decat dublarea memoriilor ram, in termeni de performante. O sa imi multumesti mai tarziu pentru pont 🙂

 22. Salut.
  Pe sistem am montata o memorie A-DATA XPG Gammix D10 Red 8GB DDR 4 2400 mhz CL16. Pot sa mai montez o placuta XPG Gammix D30 DDR 4 3000Mhz CL 16?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button