Recomandari Flavius-Tech

Cum sa alegi memoriile ram pe criterii de compatibilitati

Recomandari si sfaturi achizitie Memorii RAM

5
(6)

Un topic foarte important cand cumperi componentele pentru o configuratie pc gaming 2019, placutele de memorii RAM se aleg in functie de mai multe criterii de compatibilitate.

In acest articol voi vorbi doar despre memoriile de pc desktop (gaming sau office), o sa exclud memoriile RAM pentru laptopuri si cele pentru servere.

Cât de multe memorii ram am nevoie?

Un raspuns rapid si simplu este : cei mai multi utilizatori opteaza fie pentru o capacitate de 8GB sau 16GB memorie RAM este suficienta pentru un sistem pc de gaming.

Daca ai nevoie de Memorii R.A.M pentru editare video atunci 32GB este un minim necesar.

Daca este vorba de o configuratie pc gaming de buget limitat, 8GB este suficient pentru 2018.

Da, exista jocuri noi care incep sa utilizeze mai mult de 8GB, dar marea majoritate a jocurilor se pot juca si cu 8 GB RAM.

Compatibilitati memorii RAM, probleme de care trebuie sa stii

Nu toate memoriile RAM sunt compatibile cu orice sistem PC. Iata principalele caracteristici la care sa fii atent inainte sa cumperi memoriile RAM compatibile cu restul componentelor:

  • Generatia memoriilor RAM (DDR2, DDR3, DDR4 etc)
  • Sloturile placii de baza
  • Distanta coolerului de procesor (daca procesorul este aftermarket)
  • Formatul placutelor

Generatia placutelor de memorii RAM 

Este primul criteriu important in privinta alegerii memoriilor, avem genaratii mai vechi de memorii DDR2 care nu sunt compatibile cu DDR3 sau DDR4, nici vice-versa nu exista compatibilitati.

Sloturi placa de baza de memorii RAM

Tineti cont de cate sloturi dispune placa de baza pentru conectarea placutelor RAM, este indicat sa aveti ramase 2 sloturi libere pentru eventuale upgrade-uri ale sistemului in viitor.

Distanta coolerului procesorului

Anumite placute de memorii au radiatoare inalte, asadar, daca aveti un cooler de procesor aftermarket, asigurativa ca distanta de la cooler care trece pe deasupra sloturilor RAM este suficient de mare sa incapă memoriile ram cu tot cu radiator. Daca nu vreti sa aveti batai de cap, alegeti sa cumparati memorii ram cu profil mic.

Formatul memoriilor RAM

Sunt doua formate produse de placute ram:

  1. Memorii RAM DIMM (Folosite pentru desktop-uri si servere)
  2. Memorii RAM SO-DIMM (Folosite la laptopuri/tablete etc)

Viteza memoriilor RAM

Doua caracteristici sunt importante in privinta memoriilor RAM:

  1. Frecventa
  2. Latenta

Frecventa memoriilor RAM este oarecum similara cu frecventa procesorului. Cu cat frecventa este mai rapida, cu atat datele vor fi procesate mai rapid. Pentru gaming este suficient 2133Mhz, pentru video-editing un boost mic va fi pentru placutele cu frecvente mai mari.

Latenta,  este similara cu timpul de raspuns la periferice, doar ca in acest caz este vorba de timpii de executie a unui proces din software, cu cat latenta este mai mica, cu atat memoriile ram sunt capabile sa execute procesele urmatoare. Recomandarea mea este sa va orientati spre memorii cu latency 12 sau 13 pentru sistemele high-end. Sunt notate cu CL13, CL14, CL15 etc.

Multi nu dau atentie in alegerea latentei memoriilor ram, pentru mine este mult mai important acest detaliu decat frecventa memoriilor. Sistemele performante de top trebuie sa plateasca acel pret marit pentru memoriile RAM cu latenta mica.

Ce memorie RAM  sa cumpar pentru upgrade?

In mare parte daca vreti pe viitor sa upgradati sistemul cu memorii ram, fiecare placute vin imperecheate, luati seria de producator a placutelor vechi si incercati sa gasiti exact modelul pe care il aveti in sistem pentru a nu exista sansa sa apara incompatibilitati intre ele.

De exemplu:

Memory RAM HyperX Fury Black 8GB, DDR4, 2400MHz, CL15, 1.2V

compatibilitate memorii ram

Aceasta placuta are cod producator: HX424C15FB2/8

Daca va uitati pe fiecare site de e-commerce la placutele RAM, sunt obligati sa specifice acel cod de producator, este esential mai ales daca vreti sa instalat placute in dual-channel, quad-channel etc.

Sigur ca teoretic ar trebui sa mearga si cu alte modele, dar sunt si cazuri cand apar conflicte.

Important este de asemenea sa verificati pe site-urile producatorilor de placi de baza daca placutele ram au listate acele coduri de producator in softul biosurilor placilor de baza si la compatibilitatea cu procesoarele sistemului.

Tot nu stiu ce placute RAM sa aleg!

Lasati un comentariu in sectiunea de comentarii de mai jos daca aveti nevoie de un ghid sau sfat si va raspund in cel mai scurt timp. Recomandarea mea este sa fiti foarte atenti cand alegeti placutele RAM.

Recomandare memorii RAM pentru gaming

8GB RAM pentru gaming

recomandare memorii RAM

Acest model DDR4 are un pret decent, mai ales pentru ca sunt memorii cu latenta relativ mica. Sunt ideale pentru sistemele performante de gaming. Si majoritatea biosurilor placilor de baza au listate aceste placute, deci, aproape nici o sansa de incompatibilitate.

Recomandare memorie RAM pentru editare video

Quad channel RAM 32GB cu latenta 14

cele mai bune memorii ram pentru editare video

Acest kit quad channel ar trebui sa fie suficient pentru un pc de editare video, recomandabil este sa aveti o placa de baza cu 8 sloturi de memorie ram, pentru un viitor upgrade la 64GB.

Au latenta 14, si voltaje joase pentru a nu degaja caldura foarte mare, in plus, sunt de profil jos, deci majoritatea sistemelor de cooler de procesoare vor putea fi montate. Ideal ar fi fost placute cu latency 13 , dar preturile urca foarte mult. Depinde si de bugetul fiecaruia.

 

Căt de util ți-a fost acest articol?

Click pe steluțe pentru a evalua!

Media evaluărilor 5 / 5. Numărul voturilor 6

Tags

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 22 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verifică de asemeni și

Close
Back to top button