Recomandari Flavius-Tech

Top 5 ochelari realitate virtuală din România

Sfaturi achiziție casti/ochelari VR de jocuri pentru 2024

Nu mulți oameni realizează cât de imersivă este experiența cu o pereche de ochelari vr buni pentru gaming și nu se limitează doar la industria gamingului. Realitatea virtuală începe să se maturizeze și sincer eu însumi eram sceptic în privința succesului realității virtuale. La începuturile acestei tehnologii o consideram o tehnologie „gimmicky” pentru entuziaști. Acum, în 2024, văd că deja începe să aibă succes și spre alte categorii de utilizatori, dar încă mai este loc de progres.

În 2024 lucrurile s-au simplificat foarte mult, iar realitatea virtuală este în trend și în România. Am făcut un ghid foarte bun pentru a alege cei mai buni ochelari vr de gaming + un TOP 5 cele mai bune perechi de ochelari VR.

Nu există un dispozitiv headset de realitate virtuală bun pentru toți. Fiecare avem particularitățile noastre și articolul ar fi subiectiv.

Invitație pe canalul Youtube

Așa că punctez principalele diferențe dintre tipuri de ochelari de realitate virtuală.

În general sunt 3 tipuri de device-uri pentru realitatea virtuală din care poti alege care este cel mai bun setup de vr.

Ce ochelari vr să cumpăr?


1. Ochelari vr ieftini

ochelari realitate virtuala ieftini

Design

Cea mai simplă formă absolută de realitate virtuală nu este făcută decât dintr-o pereche de lentile de mărire din plastic și o foaie de carton, folosind un smartphone standard ca ecran. Cei mai mulți oameni se referă acum la acest lucru drept „Google Cardboard”, dar ideea a fost în jur de ani de zile înainte ca Google să-l marcheze. Și Google abia a început să vândă seturile proprii de carton – și-a depus majoritatea eforturilor către un set de cele mai bune practici pe care producătorii le pot urma pentru a obține o ștampilă oficială „Funcționează cu Google Cardboard”. Nu toți producătorii de ochelarii low-end îi urmăresc, dar seturile cele mai ușor disponibile sunt compatibile cu aplicatiile google cardboard, ceea ce înseamnă că le este garantat să funcționeze bine cu aplicații Android și iOS VR certificate în mod similar.

Căștile (ochelarii vr), sunt din plastic sau chiar aluminiu, sunt ușor de gasit in orice magazin. Acestea oferă o interactivitate limitată, cea mai potrivită pentru vizionarea videoclipurilor la 360 de grade. Și nu sunt destinate să fie folosite pentru perioade lungi de timp – printre altele, standardul Google Cardboard interzice bretelele de fixare a castilor vr . Castile vr ieftine de carton sunt destul de inconfortabile, dar versiunile din plastic sunt putin mai ergonomice.

Pretul castilor vr este ieftin

Unele casti vin gratuit daca o sa cumparati diferite piese tech, preturile lor variaza intre 40 de lei si pana la 200 RON. Limitarile tehnice vor fi facute de smartphone-ul vostru. Castile vr gaming vor fi doar carcase de plastic cu 2 lentile, restul detaliilor sunt mici, si doar telefonul vostru reda imersiunea si puterea de a afisa imaginile 360.

Controlul castilor vr ieftine

Anumite perechi de casti au mici parghii pentru actionarea ecranelor de smartphone pentru a selecta meniurile. Altele au spatii decupate pentru a schimba meniurile cu degetul.

Da,

Sunt putin ineficient optimizate pentru controlul meniurilor. Altele se folosesc de functia giroscopica pentru a da click-uri in functie de pozitia capului, va aparea un punct pe mijlocul vederii iar cu pozitia capului fixati acel punct unde vrei sa dea click, si dupa 3 secunde se activeaza clickul. Este o metoda limitata, dar functioneaza.

Disponibilitatea

Este posibil sa le gasiti prin toate magazinele tech. Fiind vorba doar de 2 lentile, compatibilitatea pentru aplicatii este limitata doar de telefonul vostru. Asa ca, puteti alege o pereche de ochelari vr dintr-o gama destul de larga.

Vezi modelele de ochelari ieftini: Ochelari vr ieftini

2. Casti vr mid-range

ochelari vr mid range

Design

Castile vr din gama medie au cateva functii care le diferentiaza de castile ieftine descrise mai sus. Acestea pot avea senzori de miscare, controllere avansate pentru a selecta un meniu, tehnologii mai sofisticate pentru o imersiune putin mai placuta. Unele au propriul ecran, insa pretul urca putin mai mult totodata cu dotarile.

Samsung gear vr sunt cei mai populari ochelari vr pentru majoritatea utilizatorilor care au un smartphone SAMSUNG.

Dar, nici alte branduri consacrate nu se lasa mai prejos, LG vin din urma si ei cu o pereche de headseturi de realitate virtuala, iar branduri dedicate pe tehnologia vr cum este Zeiss One VR.

Preturi casti vr (ochelari) mid-range

Preturile castilor vr care au diferite controllere pentru aplicatiile vr este putin peste 200 de lei, ajungand la 1.000 RON

Iata un exemplu de casti vr populare: Samsung GEAR VR R325

Controlul ochelarilor vr mid-range

Controlerele de pe cască de gamă medie sunt cam la toate modelele disponibile. Căștile de realitate virtuală ale LG au o configurare simplă cu două butoane. Samsung Gear VR are cel mai sofisticat sistem de până acum, un trackpad asemănător unui laptop care se află pe partea căștilor. Nu este perfect, dar oferă mai multe opțiuni de introducere diferite, cum ar fi glisarea, atingerea sau apăsarea unui buton separat „Înapoi”. Tehnic, puteți asocia un gamepad Bluetooth cu majoritatea telefoanelor mobile și îl puteți folosi ca sistem de control, dar aceasta este de obicei o experiență neplăcută și inconsecventă și adaugă doar mai multe echipamente pentru a le transporta.

Disponibilitatea

Veti gasi in majoritatea magazinelor online casti vr mid-range, asa cum am spus-o mai sus, Samsung Gear VR sunt cele mai bune si populare setupuri pentru cei ce vor o interfata vr putin mai avansata si mai imersiva la un pret mai ieftin.

Limitarile tehnice sunt din nou redate de telefonul vostru. Aceste casti vr nu au propriul ecran.

3. Căști realitate virtuala HIGH-END

casti realitate virtuala high end 2024

Design

Experiențele VR de cea mai bună calitate nu mai pot fi alimentate de un telefon mobil. Oculus Rift, Valve și HTC’s Vive și Sony PlayStation VR – cele trei căști de înaltă performanță pe care le așteptăm în prezent – toate rulează pe configuratii pc gaming sau console de jocuri. Aceasta înseamnă că pot oferi funcții sofisticate precum urmărirea mișcărilor, ecrane de înaltă rezoluție și cea mai bună grafică posibilă. De asemenea, sunt în general mai confortabili, mai buni la blocarea luminii exterioare și mai puțin predispuși la inducerea raului de miscare. Acesti ochelari vr sunt mult mai scumpi fata de restul amintiti mai sus, dar imersiunea este maxima pentru piata existenta in prezent.

Preturi casti vr HIGH-END

Dupa orice criteriu de pret, setul de ochelari high-end costă mult. Pretul Oculus Rift este de peste 2.200 de lei, la care se adaugă costul încă necunoscut al controlerelor sale de mișcare. HTC Vive PRO pentru PC este de peste 4.000 RON. Iar in acest moment castile pentru consola Playstation VR de la Sony (playstation 4)sunt putin peste 1.000 lei. Estimările timpurii ale prețului, atât pentru Rift, cât și pentru Vive, au fost evitate – oamenii l-au subestimat pe cei din urmă și i-au supraestimat pe cei din urmă – așa că nu ma voi abține să fac nicio presupunere în ceea ce privește PSVR. Aceste preturi scad an de an, de regula de Black Friday gasiti oferte bune.

Costuri ascunse

Multi nu tin cont de costurile aditionale.

Cum am spus mai sus, veti avea nevoie de un pc gaming HIGH-END destul de bine configurat pentru a reda realitatea virtuala la cel mai inalt nivel. Cu cat placa video este mai performanta, cu atat imersiunea va fi mai placuta si mai lipsita de lag. La realitatea virtuala sincronizarea si puterea grafica sunt esentiale. Eu personal recomand conectarea unei perechi de ochelari vr la un pc de gaming, in dauna ochelarilor pentru consolele de gaming.

Controllerele ochelarilor vr High-End

Căștile VR cu ecran propriu tind să fie mai concentrate asupra jocurilor video decât restul aplicatiilor, și atât Oculus Rift, cât și PlayStation VR fac uz frecvent de gamepads. Oculus Rift va fi livrat cu un controler Xbox One, care va fi metoda principală de utilizare a sistemului la lansare. PSVR utilizează controlere PlayStation 4 pentru mai multe experiențe. Dar ceea ce distinge cu adevărat aceste seturi de calitate superioară sunt controlerele lor de mișcare, care vă permit să faceți totul, de la jocul virtual de tenis realist până la vopsirea în trei dimensiuni (3d Painting).

Sony are deja baghetele Move de urmărire a mișcărilor, iar gamepadul PlayStation 4 are o bandă ușoară pe care camerele de urmărire le pot ridica și ele. Rift și Vive folosesc propriile lor controlere special concepute și pe care le vei prefera în mare parte. Există însă câteva probleme logistice, Vive folosește doar baghete de mișcare HTC și Valve – fără gamepads tradiționale incluse.

Disponibilitate ochelari vr HIGH-END

Majoritatea castilor vr High-End sunt disponibile si in Romania. Dar, ofertele sunt destul de rare. Preturile sunt poate putin prea mari pentru anumite persoane, dar trebuie sa intelegeti ca sunt diferente majore intre mid-range si high-end. Telefoanele nu au cum sa redea puterea grafica procesata la fel ca puterea grafica printr-un pc de gaming high-end.

Haideti sa vedeti si top 5 recomandari pe fiecare categorie de ochelari vr.

Recomandare cei mai buni ochelari vr

#1 Meta Oculus 3 VR

Ochelari VR dedicați pentru Meta

cei mai buni ochelari realitate virtuala pentru meta

Cele mai bune caracteristici:

  • Infinite Display 4K+
  • Controlere Touch Plus
  • Snapdragon XR2 Gen 2
  • Lentile Pancake

După investiții majore fără un efect scontat de la Meta, au decis să colaboreze cu Oculus pentru crearea unei perechi de căști cu ochelari de realitate virtuală pentru lumea Meta. Problema am zis-o demult și este de abordare și targeturi, au țintit lucruri de utilizare care nu aduceau niciun beneficiu celor care ar fi fost potențiali clienți sau utilizatori de tehnologie VR. Au încercat să spună că este mai simplu să faci anumite în VR decât old fashion, de exemplu cumpărăturile online. O tehnologie are succes doar dacă înlesnește și ajută tipul utilizării acelei tehnologii, altfel este sortită eșecului.

Această pereche de ochelari vr oferă o rezoluție înaltă foarte mare pentru fiecare ochi în parte, împreună au peste rezoluția 4k, de aceea este marketată ca fiind rezoluție 4k+, în realitate resimțită acea rezoluție este undeva la 2k+.

Procesorul Snapdragon și cel grafic Adreno 740 128gb fac toți banii. Împreună aduc un plus de imersiune nemaivăzută, s-au îmbunătățit foarte mult și scorurile la input lag, dar evident și grafica. Bateria la fel aduce câteva îmbunătățiri dar asta și datorită eficienței componentelor.

Gaming…aici sunt cele mai mari avansuri, biblioteca de jocuri disponibil a crescut considerabil și puteți deja să găsiți o mulțime de jocuri compatibile VR.

Păreri PRO:
  • imersiune îmbunătățită
  • rezoluție excelentă
  • timp de răspuns redus
  • prețul a început să scadă
Păreri CONTRA:
  • precizia controllerelor continuă să lase de dorit
  • ar fi meritat tehnologia eye tracking

#2 Ochelari virtuali HTC VIVE PRO Full Kit 

Un set complet de ochelari VR

Casti vr high end 2024

Cele mai bune caracteristici:

  • 3D Spatial Audio
  • Ecran Dual AMOLED
  • Microfoane integrate
  • IPD

O pereche de ochelari vr fantastică! Sunt fără îndoială printre cei mai buni ochelari vr din România în prezent.

Singura problemă este că necesită și un sistem destul de puternic pentru a beneficia la maximum de imersiunea oferită de aceste perechi de headseturi pentru realitate virtuală.

Este echipat cu statia de baza SteamVR 2.0, VIVE Pro ofera imersie la un alt nivel, cu o urmarire imbunatatita – ideal pentru crearea de experiente cu mai multi jucatori fara a va intrerupe.

3D Spatial Audio

Ascultati fiecare cuvant asa cum intentiona creatorul lui. HMD-ul certificat Hi-Res si castile sunt acum integrate cu un sunet spatial 3D pentru a oferi un sunet imersiv. Amplificatorul puternic este capabil sa redea sunetul în căști cu înaltă impedanță, creând sunete care va vor schimba lumea. Microfoanele duale permit anularea zgomotului activ, precum si activarea modului Alerta si a modului de Conversatie, astfel incat sa auziti mediul inconjurator in timp ce sunteti imersati in orice realitate fara a fi nevoie sa scoateti castile.

Sunt foarte confortabile, o să petreceți foarte mult timp cu aceste căști.

Păreri PRO:

  • au casti incluse
  • confortabile
  • senzor proximitate
  • accelerometru
  • conectivitate via display port 1.2 sau USB Type C 3.0
  • ecran Amoled de calitate cu rezolutie QHD (1440×1600)
  • rata de refresh mare (90 Hz)
  • 4 controllere

Păreri CONTRA:

  • nu are inclus VIVE WIRELESS ADAPTER
  • pret cam mare

Cei mai buni ochelari vr 2024

Confort - 10
Calitate ecran - 9.8
Imersiune - 9.7
Accesorii incluse - 9.6
Sunet - 10

9.8

Scor obtinut

Iata si castigatorul articolului de astazi. Aceasta pereche de casti cu ochelari vr sunt cele mai bune la ora actuala din Romania.

User Rating: 4.83 ( 6 votes)

#3 Ochelari VR Oculus Quest 2 128GB

Ochelari VR cu experiență imersivă bună

ochelari/căști vr de gaming

Cele mai bune caracteristici:
  • Alerta perimetrală
  • Procesor grafic mai puternic
  • 3D CINEMATIC SOUND

Un set de ochelari vr la preț mai mult decât decent, dar cu limitări. Această pereche de căști cu ochelari de realitate virtuală necesită și cont pe facebook, zic ei pentru a te conecta cu prietenii de pe facebook în realitatea virtuală. Nu știu la ce se gândeau ei, dar ce vă faceți dacă nu aveți prieteni pe facebook care să aibă și ei acești ochelari VR?

Față de modelul anterior, această pereche de controllere sunt net superioare din toate privințele, le puteți conecta și la un PC cablu oculus link. Rezoluția ecranului este de 1832 x 1920 pixeli și oferă o calitate superioară comparativă cu oculus rift.

Cum se instalează?

Configurarea se poate face prin aplicația Oculus de pe telefonul mobil și este destul de ușor de făcut.

Confortul este ok, dar nu pot să spun că este excelent. După o perioadă apare puțin disconfort în zona frunții/pomeților.

Conexiunea wifi o recomand a fi făcută în preajma routerului și să fie prin banda duală de 5Ghz. Conectarea prin usb la pc necesită un cablu ecranat usb 3.0 de calitate pentru distanțe mai lungi.

Păreri PRO:

  • Destul de ieftine
  • Calitate imagine bună
  • Controllerele sunt intuitive și ergonomice
  • Simplu de configurat

Păreri CONTRA:

  • necesită cont pe facebook
  • bateriile nu țin prea mult (trebuie adăugate accesorii/cabluri ulterior)
  • confortabilitate mică pentru perioade mai lungi

#4 Ochelarii 3D VR Virtuala pentru smartphone

O soluție ieftină de buget pentru smartphone

recomandare ochelari vr 2024

Cele mai bune caracteristici:

  • Sistem de fixare cu 3 bretele
  • Capac detașabil
  • Reglabili

Nu am prea multe cuvinte de spus pentru acești ochelari VR. Trebuie să menționez că funcționează doar cu un smartphone cât mai performant să fie și să aibă accelerator girscopic. Conținutul VR îl veți găsi prin diverse aplicații de Android și IOS sau dacă descărcați pe telefon din alte surse.

Carcasa acceptă cam orice model de telefoane și are și niște găurele de ventilație pentru a preveni aburirea lentilelor. Totuși telefoanele să nu fie mai late de 16cm.

Sunt cei mai ieftini ochelari vr din 2024

Păreri PRO:

  • ieftini
  • destul de confortabili
  • bretelele fixează destul de bine ochelarii

Păreri CONTRA:

  • nu fac curat prin casă

#5 Ochelari Realitate Virtuală HTC Vive Cosmos Elite

Ochelari VR dedicați gamerilor

sfat achizitie casti/ochelari vr de gaming

Cele mai bune caracteristici:

  • Precizie mișcări
  • Rezoluție  2880 x 1700
  • Senzori frontali de moțiune

Un set de căști nou lansat cu rezoluție foarte mare. Detaliile din jocuri sunt extraordinare. Un mai bun senzor al moțiunii ce asigură o precizie a mișcării capului. Câmpul vizual a fost și el îmbunătățit față de generațiile anterioare de ochelari vr.

Pot să spun că sunt cei mai buni ochelari vr pe 2024, cel puțin până în prezent, vedem ce o să mai fie până la începerea anului 2024.

Merită prețul?

Din păcate toate aceste plusuri ajung să coste, iar în condițiile actuale nu sunt deloc ieftini acești ochelari cu căști de realitate virtuală.

Sunt special concepuți pentru gameri, dar destul de incomozi pe perioade prea lungi. Dacă adaugi și adaptor wireless, pe lângă costul mare se mai adaugă și greutatea în sine a adaptorului.

În pachet sunt incluse și două stații de bază pentru fiecare controller.

Imersiunea și experiența o să facă irelevante punctele negative de la această pereche de căști/ochelari de realitate virtuală.

Păreri PRO:

  • precizie a mișcării capului
  • unghi de vizualizare mare
  • detalii mult mai multe
  • stații de bază separate pentru fiecare controller

Păreri CONTRA:

  • culorile cam fade
  • puțin cam grele
  • adaptor wireless scump

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

14 Comentarii

  1. Salut
    Nu stiam ca sunt atat de multe diferente intre ochelarii de realitate virtuala. Am un Samsung galaxy s8, este compatibil cu acei ochelari din forum, Samsung gear vr? Ce parere aveti despre ei? Sunt cei mai buni ochelari vr pentru un buget de pana la 700 de lei? Ce recomandati sa cumpar?
    Multumesc

    1. Salut Robert,
      Da, este cam singura alegere buna pentru Galaxy s8, sunt compatibili Ochelarii Samsung GEAR VR cu acel telefon. Sunt foarte buni, au si acea consola foarte intuitiva de navigat prin meniurile aplicatiilor pentru realitate virtuala. Ai o gama larga de aplicatii pentru VR Samsung Gear.

  2. Salutare,
    as dori sa organizez niste cursuri/seminarii, sa creez experiente virtuale etc., pentru tineri si adulti cu ajutorul realitatii virtuale. As dori un sistem pentru 6 persoane (ochelari si accesorii), bugetul pentru intregul sistem ar fi undeva in jurul sumei de 12000 lei. Daca poti sa-mi faci o oferta de pret in acest sens, sau sa-mi faci cateva recomandari, te rog sa-mi trimiti un mesaj in privat. Multumesc foarte mult.

    Luigi

    1. Salut,
      Se pot conecta mai multe persoane de la acelasi sistem, in special la HTC VIVE si Oculus Rift, insa bugetul a 6 perechi de ochelari depaseste 12.000 de lei. Oculus Rift sunt mai accesibili ca pret. I-a in considerare si sistemele PC, trebuie sa fie foarte performante ca sa suporte multiple iesiri de ochelari VR. Aici ai 2 optiuni: ori un sistem cu placi video multiple conectate in SLI, ori 6 sisteme separate si conectarea via network a ochelarilor VR in aceeasi aplicatie.
      E greu de inteles ce asteptari sau ce vrei sa realizezi! Banuiesc ca vrei o interactiune intr-un anumit soft de realitate virtuala, trebuie special conceput pentru conectarea a 6 persoane simultan, banuiesc.
      Sper sa te ajute raspunsul.
      Bafta.

  3. Buna ziua,
    ma numesc Dana sunt din Bacau. Doresc achizitia a 5 perechi de ochelari, cum ati spus dvs, cu un sistem cu placi multivideo conectate in SLi (cred ca este o varianta mai ieftina). Cu soft-ul aferent. Mai exact, un fel de statie centrala cu 5 iesiri (ochelarii). Sistemul va fi folosit pentru 3 tipuri de programe – joc, terapie prin VR pentru copiii autisti si VR educativ.
    Spuneti-mi va rog care sunt preturile de achizitie la care se adauga transportul (locatia este in Bacau), mnontajul si instruirea personalului.
    Undeva in jur de 6 ianuarie trebuie (musai) sa fac achizitia.

    1. Bună Dana,
      Este foarte greu să cuantific puterea necesara de procesare, depinde foarte mult de softul vr în care vor fi folosite perechile vr. Este posibil să exceadă puterea procesorului unui singur sistem. Lucrurile se pot complica destul de mult în cazul unui singur sistem cu multiple plăci video, nu există nici o simulare de genul acesta și nu pot să dau răspunsuri concrete. O a doua variantă este să creeați 5 statii separate mai ieftine și să fie interconectate via- LAN (rețea locală), totul depinde de softurile pe care le folosiți de interacțiune vr.
      Totodată poate fi un adevărat coșmar să configurezi sistemele pe o stație cu multiple plăci video.
      Totalul tuturor echipamentelor va fi destul de mare. Eu recomand un minim sistem cu placă video rtx 2070 care va ajunge la 5.000 ron fără monitor și fără căștile vr. Dacă vorbim de 5 sisteme, doar unitățile de calcul vor costa 25.000 Ron la care se adaugă eventuale monitoare+periferice și bineînțeles căștile VR.
      De ce recomand un sistem cu plăci video mai performante? Pentru a exclude ”frame drop” și pentru a avea ”fluiditate” și detalii bune în aplicațiile vr. Nu știu cine v-a îndrumat spre genul acesta de terapii, dar sunt și efecte care nu pot fi combătute, vertijul este unul dintre efecte, nu sunt în măsură să dau sfaturi medicale, dar cel mai bine este să încercați un sistem mai întâi, înainte de achiziție. S-ar putea să creeze disconfort pentru copii.
      O să vă îndrum spre un sistem model, dar ziceți-mi detalii dacă trebuie să fie cu monitor/periferice sau aveți anumite componente deja.

  4. Buna seara
    Care este cel mai bun model de mouse de gaming de pe piata la ora actuala pe care mi.l puteti recomanda ? Nu conteaza bugetul, vreau doar sa nu am probleme cu el si as prefera unul wireless sa nu mai stau cu cablu..

        1. Din pacate a ajuns comentariul la spam din cauza linkurilor si am vazut tarziu ca nu este spam.
          Modelul de pe emag are senzorul Hero de 25k DPI, cel de pe vexio este un model mai vechi de senzor, sunt aproape identice, oricum nu exista mosepad care sa faca diferentele de precizie la acea rezolutie de 25k. Nu o sa iti dai seama de diferente, cel putin nu cu mousepaduri ordinare.
          Mergi pentru siguranta pe modelul de la emag, dar sa te asiguri ca il selectezi pe cel wireless.
          Uite si pe vexio modelul cu rezolutie de 25k DPI: Logitech G502 Lightspeed
          Vexio are produse si pe emag prin intermediul caruia vinde o parte din stocuri. Poti selecta si pe emag, vendorul Vexio.

  5. Si am uitat sa va specific tipul de jocuri la care as vrea sa il folosesc mai mult; shooterele sunt jocurile pe care le joc in general

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button