Recomandari Flavius-Tech

Ce router Wireless gigabit pentru RDS DIGI să cumpăr în 2023

Sfat alegeri routere wireless pentru RDS fiberlink

Cred că te gândești la viitor și vrei o nouă rețea internă în casă sau să o upgradezi pe cea actuală, un router wifi este ”inima” rețelei din casă, cel mai bun sfat este să ții cont de câteva detalii importante pentru 2023 în vederea cumpărării unui router wireless capabil. Alegerea celui mai bun router wireless pentru tine poate însemna diferența dintre zonele fără acoperire a semnalului wireless sau a întreruperilor din timpul streaming-ului. RDS-ul este cel mai performant și răspândit provider de internet, dar routerele / modemurile lor nu se ridică de multe ori la nivelul tehnologiei avansate. Probabil ai găsit acest articol cu recomandare de routere potrivite pentru DIGI RDS în 2023 pe Google.

Alegerea routerelor poate fi intimidantă, dar stai liniștit, o să explic ce opțiuni sunt esențiale pentru a reduce lista și a vă ajuta să cumpărați routerul ideal pentru cazul tău.

Cum alegi cel mai bun router wireless pentru RDS?

cum alegi cel mai bun router pentru rds 2023

Cu atatea produse electronice smart din casele noastre (tv, smartphone, tablete, laptopuri, sisteme de alarme etc), este normal să alegem un router wireless foarte bun pentru multi-streaming. Când alegi un ruter nou, trebuie să ții cont de aria de acoperire a semnalului și a device-urilor totale care vor fi conectate la el, dar la fel de important este și tipul de aparatură smart care va fi conectată la router.

Cu siguranță sunt și multe caracteristici ale routerelor wifi pe care probabil nu le veți folosi niciodată. Sau doar le veți testa la început apoi vor fi date uitării. Nu recomand să cheltuiți bani în plus pentru acele caracteristici. Dar, dacă ai mulți membri în familie, sau copii care au computere pentru gaming, atunci multi-streaming-ul este principalul lucru la care să fii atent când cumperi cel mai bun router. Vă ghidez prin diferitele opțiuni și fac o recomandare pentru aproape fiecare categorie de routere.

Router single-band sau dual-band, care este cel mai bun?

Nu toate routerele sunt egale.

Unele modele de routere wireless pot comunica într-o singură bandă radio de transmisie, în timp ce modelele mai recente din 2023, folosesc două sau mai multe benzi radio.

Haideți să vedem împreună principalele metode de folosire a ambelor frecvențe.

routere single sau dual band

Routere Single Band

Routerul single band folosește o frecvență standardizată în banda 2.4 Ghz și sunt de obicei cele mai ieftine routere. Dar vor interfera cu alte aparaturi din casă, exemplu: cuptoarele cu microunde, device-urile bluetooth, telefoanele mobile de casă etc. Cu toate acestea, rareori se va întrerupe semnalul și sunt perfect adecvate pentru navigare pe internet, conectare pe rețele de socializare etc.

Router Dual Band

Dacă aveți device-uri de gaming precum xbox, pc gaming, sau streaming la tv pe NETFLIX. Atunci luați neapărat în considerare un router care folosește Dual-Band. Prima bandă de 2.4Ghz va fi folosită de device-urile care vor fi utilizate pentru navigare web sau pentru retele de socializare.Iar banda de 5Ghz să fie folosită pentru streaming de jocuri sau pentru televizoare care se conecteaza la platforme de redare conținut video.

Mai sunt și routerele tri-band dar le recomand doar pentru persoanele care au nevoie de trafic masiv, de exemplu: pensiuni, hoteluri, etc.

Protocoalele wireless

recomandare protocoale routere wireless

Rețelele fără fir (wireless) folosesc protocolul 802.11 pentru a trimite și primi datele.

Cel mai bun și des întâlnit protocol este 802.11ac, care teoretic, îți permite să atingi 5.4Gb/sec și operează în ambele tipuri de frecvențe 2.4GHz și 5GHz.

Utilizează tehnologia M.I.M.O , care se folosește de antene multiple pentru a face streaminguri multiple simultane, pot folosi până la 8 canale simultane de rețea wireless pentru a face schimb de date.

Protocol 802.11b și 802.11g

 • 802.11g atinge viteza maxima de 54 Mb/sec (6.75 MB/sec) cu o raza de actiune 38 de metri (banda 2.4 Ghz)
 • 802.11b atinge viteza maxima de 11 Mb/sec (circa 1.375 MB/sec) cu raza de actiune sub 35 de metri (banda 2.4 Ghz )

Rețeaua locală wireless folosește protocolul 802.11 pentru a trimite și primi date. Device-urile care utilizează un protocol standard mai vechi ca 802.11b și 802.11g au limitări de viteză și operează doar în banda de 2.4Ghz.

Protocol 802.11n

 • 802.11n ajunge la viteza maximă de 150 Mb/sec (18.75 MB/sec) cu o raza de acțiune 70 de metri (ambele benzi 2.4 si 5 Ghz)

Cel mai folosit protocol de aparatură folosește procolul 802.11n, care asigură o viteză de până la 600Mbps și operează în ambele benzi de transmisie, atât 2.4Ghz cât și 5Ghz. Utilizeaza M.I.M.O, care folosește câteva antene interne sau externe pentru a primi și trimite până la 4 streaming-uri, rezultând o performanță sporită.

Majoritatea device-urilor smart folosesc acest protocol.

Protocol 802.11ac

 • 802.11ac atinge viteza maxima de 866.7 Mb/sec (108.33 MB/sec) cu o raza de actiune 35 de metri (in banda de 5 Ghz)

Vitezele atinse sunt relativ orientative, nu pot să fie generice pentru toate routerele, unele pot depăși acele viteze, altele nu!

Dar dacă vrei o rețea pentru streaming masiv de conținut video sau gaming recomand un router cu protocol 802.11ac. Această tehnologie devine din ce în ce mai comună și aduce îmbunătățiri multe comparativ cu protocolul anterior 802.11n. Mai multe M.I.M.O care ajută la mai multe multistreaminguri simultane, și beamforming. O tehnologie care trimite semnal Wi-Fi direct la client decât să împrăștie semnalul în toate direcțiile.

Veți vedea notate routerele cu AC1200, AC 1750 s.a.m.d. Care semnifică viteza routerelor și protocolul de transmisie. De exemplu un router care atinge o viteza de 450Mbps pe banda de 2.4 Ghz și 1.300Mbps pe banda de 5Ghz, va fi notat de producător cu AC1750, fiind suma totală a benzilor. Deci maxim pe un device va fi de 1300Mbps.

Protocol 802.11ax

 • 802.11ax atinge viteza maxima de 3500Mb/sec (437.8 MB/sec) cu o raza de actiune 35 de metri (in banda de 5 Ghz)

Acest standard mai este supra-numit WiFi 6, este din ce în ce mai comun întâlnit și va fi compatibil cu vitezele de 10gb/sec de la rds pe viitor.

Toate telefoanele smart flagship-uri din 2023 folosesc deja plăci  WiFi cu transmisie în acest standard „AX„ .

Protocoalele în sine sunt compatibile între ele, și vom putea folosi un router sau un device conectat cu standard mai vechi. Dar va avea limita de viteză a protocolului de transmisie/recepție. Exemplu: daca router-ul are transmisie prin protocolul AC si smartphone-ul are doar standard N. Atunci limita de viteza este data de smartphone si de recepția lui prin protocol N. În acest caz router-ul va transmite datele prin protocolul N cu limita aferenta de viteza a protocolului de receptie de date.

Caracteristici importante de alegere cel mai bun router

Routerele wireless vin cu o varietate de caracteristici, și ca de obicei cu cât mai multe cu atât prețul crește.

 • Alege un router cu porturi LAN 10/100/1000 (Gigabit pentru RDS). Care îți permite să conectezi prin cablu direct de la un PC DESKTOP, sau la N.A.S.
 • Să aiba cel puțin un port USB. În caz că ai o imprimantă sau un stick usb ce vrei sa fie share-uit în rețea
 • Adițional dar nu obligatoriu, de preferat să fie cu antene externe detașabile

Dacă vrei să ai un management bun al rețelei, în special dacă ai copii și vrei să le limitezi timpul de acces la internet alege un router cu opțiune de Control Parental. Unde poți seta router-ul să închidă semnalul de internet pe intervale orare.

Să aibă de preferat o rețea separată pentru vizitatori. O poți seta cu parolă separată de rețeaua folosită de tine și familie, iar pentru musafiri să creezi o retea separată. Astfel ai certitudinea că anumite fisiere share-uite din retea nu vor ajunge unde nu trebuie. Această rețea va avea nume separat SSID și parolă separată.

Securitate – alegerea unui router bun

Aproape toate routerele fără fir oferă securizare de mai multe tipuri.

W.P.S

Îți dă voie să adaugi device-uri compatibile prin simpla apăsare a unui buton, fără a mai fi nevoit să introduci parole etc.

WPA sau WPA2

Cea mai comună metodă de criptare a rețelei pentru a avea access, dar este necesară selectarea Rețelei și o parolă.

securitatea routerelor gigabit

 

Prețurile

Ca la orice produs, prețul routerelor este în funcție de performanțe și de caracteristici.

Un router simplu Single Band 802.11N are un preț între 60 de lei și 350 RON.

Un router DualBand 802.11AC poate fi găsit și sub 250 RON, ajungând până la 1000 LEI.

Cel mai bun router Tri-Band pleacă de la 800 de lei, ajungând până la 2500 RON.

TOP 6 – cel mai bun router pentru RDS

#1 Cel mai bun router TP-LINK WiFi 6

Un router wireless cu raport preț/performanțe excelent

sfat achizitie cel mai bun router 2023

Cele mai bune caracteristici:
 • WiFi 6 (standard Ax)
 • Dual-Band
 • Suportă One Mesh

Unul dintre cele mai bune routere wireless special concepute pentru RDS (digi) gigabit. Iar acum, în 2023, RDS începe să implementeze abonamente de mare viteză de pâna la 10 Gb/sec. Acest router va suporta viteze în banda de 5Ghz până la 1800Mb/sec.

Desigur, cum am explicat și mai sus în articol, important este ca și device-ul vostru să suporte acest standard Ax de transmisie (WiFi 6).

La semnal stă binișor însă dacă aveți multe ziduri de beton (ziduri armate cu fier), acesta va pierde din semnal considerabil, în special pe banda de 5Ghz. Pentru apartamente este foarte bun acest router, cu condiția amplasării lui într-o zonă a apartamentului cât mai centrală, pentru a acoperi toate colțurile apartamentului.
Semnalul este stabil, contrar unor recenzii pe care nu le înțeleg, cum au constatat ei că ,,se resetează!,, ? Numai acei recenzori pot explica.

Configurația lui este intuitivă, este totuși necesară o conectare inițială la un laptop/pc prin cablu pentru a-i face setările inițiale.

Nu are din  păcate și un port usb, era bun pentru a conecta un ssd pentru stocarea fotografiilor/clipurilor de familie.

Păreri PRO:
 • ușor de configurat
 • semnal mare/stabil pe rețeaua de 2.4Ghz
 • consum energie mic
 • poate fi setat ca VPN
Păreri CONTRA:
 • nu are usb

#2 Router TP-link N300

Un router recomandat pentru cei cu buget ieftin limitat

ruter ieftin

Cele mai bune caracteristici:
 • Compatibil 3G/4G
 • Antene omnidirectionale
 • 1 USB 2.0

Un ruter cu transmisie 802.11N, este single band. Nu-l recomand pentru internet Gb/sec, ci doar pentru abonamentele mici de internet.

Este printre cele mai bine vândute routere. Un preț mic, decent pentru stabilitate.

Genul de router pe care îl setezi și uiți de el.

Îl recomand pentru case cu device-uri normale, 3-4 telefoane, 1 laptop și două televizoare smart.

Dacă ai și un pc de gaming, recomand conectarea prin fir.

Descriere

Ce face acest produs?

Impartaseste libertatea 3G! Routerul Wireless N 3G/3.75G TL-MR3420 permite utilizatorilor sa partajeze o conexiunie broadband mobila 3G/ 3.75G cu familia si prietenii in tren, in camping, la hotel, aproape oriunde. Prin conectarea unui modem USB UMTS/HSPA/EVDO la router, se creaza instantaneu un hotspot Wi-Fi.

Teste pe teren – compatibilitate ridicata

Compatibilitatea este cel mai important aspect de luat in considerare la achizitionarea unui dispozitiv 3G. Pentru a asigura compatibilitate 100% atat in zonele in care sunt utilizate cat si cu dispozitivele la care sunt conectate. TP-LINK s-a asigurat ca routerele 3G sunt compatibile cu dispozitivele furnizorilor de internet din zonele de comercializare. Avem echipe peste tot in lume care testeaza permanent routerele noastre in regiuni noi si cu modemuri noi pentru a asigura increderea utilizatorilor ca routerele vor functiona fara probleme in zona in care lucreaza si locuiesc.

Strategie de back-up 3G/WAN inteligenta

TL-MR3420 iese in evidenta datorita functiei de back-up al conexiunii 3G/WAN, care mentine utilizatorii conectati atunci cand o conexiune este indisponibila. Routerul 3G TP-LINK ofera utilizatorilor back-up pentru conexiunea 3G cat si pentru conexiunea WAN. În timp ce alte brand-uri ofera doar una dintre variante. Aceasta optiune ofera utilizatorilor un grad ridicat de flexibilitate la crearea unei retele. Luand in considerare costul de conectare si indisponibilitatea conexiunii.

Viteza si acoperire Wireless N

Respectand standardul IEEE 802.11n, TL-MR3420 poate stabili o retea wireless cu viteze de transmisie de pana la 300Mbps, in timp ce atenueaza pierderile de date pe distante lungi si prin obstacole intr-un birou mic sau un apartament mare, chiar si intr-o constructie din fier-beton. in plus, utilizatorii pot receptiona semnalul retelei wireless la distante mai mari, decat in situatia in care ar folosi produse 11g conventionale.

Criptare WPA/WPA2 – securitate avansata

In ceea ce priveste securitatea conexiunii WI-FI, criptarea WEP nu mai este considerata cea mai puternica si sigura metoda de protectie impotriva intruziunilor exterioare. TL-MR3420 ofera posibilitati de criptare WPA/WPA2 (Personal si Enterprise) dezvoltate de grupul WI-FI Alliance, care promoveaza interoperabilitatea si securitatea retelelor WLAN, protejand impotriva oricarei amenintari provenite de pe Internet.

 

Păreri PRO:
 • prețul destul de mic
 • este compatibil cu stickurile de internet 3G/4G
 • are usb, dar este 2.0
 • semnal bunicel
Păreri CONTRA:
 • standardul N (viteză cam mică)
 • nu are porturi LAN gigabit
 • nerecomandat pentru netflix prin wifi

#3 Router Asus RT-AC59U

Un router ieftin pentru RDS Gigabit

recomandare router pentru rds gigabit 2023

Cele mai bune caracteristici:
 • Asus QoS
 • ASUSWRT UI
 • Beamforming
 • MU-MIMO

Unul dintre cele mai bune routere pentru abonamentele RDS Gigabit de la DIGI.

Este un router destul de ieftin și cu performanțe mai mult decât decente pentru o familie normală cu 4-5 telefoane smart, 2 tablete, cateva tv-uri led și un PC performant.

Se pot face setări separate și transmisii de date doar pentru copii, în care puteți cenzura anumite servicii pe care să nu poată intra copii, sau puteți configura un fus orar pe care internetul să funcționeze.

În funcție de tipul locuinței voastre semnalul poate avea interferențe sau pierderi de putere a semnalului de transmisie.

La blocurile cu grinzi, în care este mult fier beton, se poate ca semnalul să fie afectat sever, deci recomand amplasarea routerului cât mai în centrul apartamentului (locuinței). Sau poziționați-l cât mai aproape de device-ul cel mai important pentru streaming unde aveți nevoie de semnal maxim.

Pe banda 2.4 Ghz nu ar trebui să aveți probleme de semnal deloc, pe cea de 5 Ghz s-ar putea ca în anumite încăperi din casă să pierdeți câteva linii de semnal.

Descriere

Router Wi-Fi ASUS RT-AC59U, AC1500

Wi-Fi concomitent foarte rapid

Powered by Wi-Fi de generatia a 5-a (Wi-Fi 5G), chipsetul 802.11ac ofera RT-AC59U viteze wireless super-rapide. RT-AC59U ofera pana la 867 Mbps la 5 GHz, de asemenea, cu 4×4 600 Mbps la 2,4 GHz, care este de 2X mai rapid decat routerele actuale de 300 Mbps.

Optimizat pentru jocul tau online si streamingul HD

ASUS QoS asigura latimea de banda de intrare si de iesire atat pe conexiuni cablate, cat si fara fir, poti seta jocul online si streamingul HD ca fiind cea mai mare prioritate.

Performante incredibile, cu un control incredibil

ASUS RT-AC59U router wireless gigabit de mare putere ofera performante incredibile si raza de acoperire. Cu ASUSWRT UI, configurati-va rapid reteaua, personalizati accesul utilizatorilor si monitorizati intensitatea semnalului.

Raza Wi-Fi imbunatatita

Cele patru antene externe de inalta performanta de pe RT-AC59U imbunatatesc intervalul Wi-Fi si performanta multi-dispozitive in casa ta.

Concentrati-va asupra familiei dvs.

Mentineti-va copiii in siguranta atunci cand exploreaza internetul. Toate functiile de management de care aveti nevoie intr-un singur loc, iar interfata intuitiva face usor de vizualizat si de aplicat setarile de securitate pe toate dispozitivele detinute de membrii familiei individuale.

Păreri PRO:
 • transmisie stabilă
 • semnal foarte bun
 • multi-streaming simultan
 • ușor de instalat
Păreri CONTRA:
 • prețul puțin mărit

#4 Cel mai bun router Asus Gigabit

Cel mai bun router la raportul calitate-pret-performanta

cel mai bun router rds 2022

 

Cele mai bune caracteristici:
 • 4x Porturi Gigabit
 • Dual Band
 • Server Imprimantă
 • 4x Antene externe

Cel mai bun router la raport calitate-pret-performanță, acest model este cu transmisie Dual-Band în protocolul 802.11AC.

Viteza cumulată este de 1200Mbps, deci este ideal pentru cei cu abonament RDS Gigabit.

Dacă aveți telefoane smart cumpărate recent, mai mult ca sigur că folosesc banda wi-fi 5Ghz, ceea ce va asigură o viteză mare de transfer.

Este ideal și pentru streaming de jocuri sau de continut video.

Interfață ușor de configurat, foarte intuitivă. Acesta câștigă titlul de cel mai bun router pentru RDS din acest articol. Prețul și performanța decid.

Descriere

Solutie de upgrade esential la retele wireless AC cu acoperire Wi-Fi fara intreruperi

Router-ul gigabit dual-band Wireless-AC1200 ASUS RT-AC1200G+ este echipat cu patru antene cu rata de achizitie a semnalului foarte ridicata. Tehnologie de amplificare a semnalului pentru o arie de acoperire foarte extinsa. Performanta superioara si viteza oferita de interfata 802.11ac sunt perfecte pentru transmiterea de continut video 4K Ultra HD. Jocuri online cu suport pentru cele mai recente console de jocuri, cum ar fi Xbox One si PlayStation® 4. Si indeplinirea cu succes a altor sarcini ce necesita o latime de banda extinsa. Port-ul multifunctional USB 2.0 permite conectarea unei imprimante, unitati de stocare de date si partajarea accesului la modem-uri 3G/4G. În timp ce suportul ASUS AiCloud va permite sa accesati, partajati si transmiteti fisiere de pe PC-ul de acasa catre orice dispozitiv conectat la Internet.

Bucura-te de cele mai ridicate viteze de transmitere wireless din lume

Echipat cu cel mai recent chipset Broadcom, RT-AC1200+ ofera viteze de transfer gigabit wireless-AC ultra-rapide. De pana la 867 Mbps in banda de 5 GHz – de 3 ori mai rapid decat standardul wireless-N. Aceasta conexiune wireless de inalta performanta va permite sa va bucurati de jocuri online mai rapide. Viteze mai ridicate de navigare pe Internet si acces la alte sarcini ce necesita latime de banda extinsa, fara o conexiune pe fir.

Raza de acoperire extinsa semnificativ cu ajutorul emitatorului de mare putere

Dispozitivul ofera o arie de acoperire de semnal extinsa. O intensitate crescuta a semnalului ce sunt perfecte pentru case de dimensiuni mai mari sau birouri, disponibile datorita celor doua antene detasabile cu rata de achizitie de semnal ridicata si amplificatorului de semnal imbunatatit. In plus fata de nivelul de acoperire excelent, utilizatorii beneficiaza de retele wireless foarte rapide la standard 802.11ac, perfecte pentru orice sarcina de utilizare.

Tehnologia AiRadar imbunatateste performantele Wi-Fi

Tehnologia ASUS AiRadar imbunatateste intr-un mod inteligent calitatea semnalului wireless prin utilizarea tehnologiei universale de formare a semnalului 802.11ac, a unei solutii de amplificare de mare putere si solutia exclusiva ASUS RF de optimizare a semnalului. Aceasta asigura o acoperire de semnal extinsa, viteze ridicate de acces dinamic la date si stabilitate imbunatatita.

Conectivitate dual-band pentru compatibilitate si performante extinse

Functionand concomitent pe frecventele de 2.4 GHz si 5 Ghz si oferind viteze de transfer de pana la 300Mbps si respectiv 867 Mbps, RT-AC1200G+ ajunge la o viteza totala de 1167 Mbps, fiind in acelasi timp si foarte stabil. Puteti folosi banda de 2.4 Ghz pentru a naviga pe Internet sau a descarca fisiere, si in acelasi timp puteti face streaming de continut 4K Ultra HD sau puteti permite accesul altor aplicatii ce necesita o viteza mai mare (cum ar fi jocurile online) pe banda de 5 GHz, mai libera.

Adauga solutii de stocare externa, imprimante si alte dispozitive in retea

Transforma RT-AC1200+ in centrul tau media si de partajare a dispozitivelor conectate. Datorita conectorului sau USB 2.0 incorporat, veti putea conecta dispozitive de stocare externa, imprimante, si multe alte dispozitive dotate cu o interfata USB la PC-urile din retea. Conectarea tuturor acestor dispozitive la aceiasi retea va ofera acces mai rapid ca niciodata la acestea.

Selecteaza cu usurinta modul de functionare favorit

RT-AC1200+ cu EZ Switch va ofera flexibilitate alegerii foarte rapide intre modurile de functionare router sau punct de acces. Modul router ofera functionalitate cu si fara fir standard, in timp ce modul punct de acces permite conectarea instantanee la router-e pe fir pentru a adauga capabilitati wireless.

Selecteaza instantaneu modurile router si punct de acces cu ajutorul setarilor ultra-rapide in interfata foarte prietenoasa cu utilizatorii. Acum nu vei mai fi afectat de intarzieri sau alte probleme – indiferent de situatia, alege varianta corecta si conecteaza-te.

Interfata de utilizare grafica web ASUSWRT va ofera acces rapid la un proces de instalare foarte usor in 3 pasi, ce dureaza doar 30 de secunde. Tot aici puteti configura cu usurinta toate optiunile avansate ale modelului RT-AC1200G+. Solutia avansata de control parental va permite sa va protejati copiii impotriva pericolelor dependentei de Internet. Puteti restrictiona timpul alocat fiecarui dispozitiv pentru a accesa Internetul prin aplicarea unor intervale pre-programate.

O solutie gratuita si simpla, formata dintr-un server VPN si un client VPN. Ce permite accesul la o retea personala sau la internet in maxima confidentialitate si securitate. Reda fisierele multimedia stocate pe dispozitivul de stocare USB atasat router-ului pe o gama extinsa de dispozitive compatibile, cum ar fi PC-uri, tablete si televizoare inteligente.

Stocheaza-ti toate fisierele media pe un dispozitiv de stocare de date pe interfata USB atasate si transmite-le fara fire catre orice dispozitiv mobil cu ajutorul aplicatiei AiPlayer – acum nu vei mai ramane fara spatiu de stocare in memoria dispozitivului tau mobil.

Păreri PRO:
 • este dual-band
 • viteze mari pe 5GHz
 • router cu raza mare de semnal
 • 4 porturi lan gigabit
 • se poate folosi ca server pt imprimante
Păreri CONTRA:
 • nu are usb 3.0
 • nu este compatibil cu modemurile 3G/4G

Cel mai bun router pentru RDS

Preț - 10
Performanță - 9.6
Calitate - 9.8
Semnal - 10

9.9

Scor total

Routerul Wireless ASUS AC1200 Plus primește titlul pentru cel mai bun router la raport calitate-preț-performanță din acest articol. Un router foarte bun, ideal și pentru streaming video, jocuri online, etc.

User Rating: 3.8 ( 29 votes)

#5 Router ASUS Tri-Band

Un router excelent, recomandat pentru streaming video-gaming

recomandare router rds

 

Cele mai bune caracteristici:
 • TRI-BAND
 • Compatibil AIR MESH
 • 8x Antene externe
 • Viteze cumulate de 5Gb/sec
 • Compatibil cu stickurile 3G de internet

Inițial, am vrut să aleg un alt model, dar Asus este o companie ce produce routere de calitate superioară.

Este un router recomandat pentru streaming de gaming, video, netflix, Hbo Go etc.

Dar, să nu vă așteptați la minuni la cele două benzi mari de transmisie (5GHz), nu la viteze mă refer, ci la semnal.

Viteza maximă o atinge doar în încăperea unde este routerul, semnalul se va pierde destul de mult la trecerea prin ziduri.

Dar, la semnalul din primele 2 benzi este o rază mare de acțiune.

Descriere

Router Gigabit Tri-Band Wireless-AC5300
 • Router Wi-Fi 802.11ac ultra-rapid, capabil sa ofere rate de transfer tri-band combinate de pana la 5334 Mbps. Pentru redarea la o calitate foarte buna a clipurilor video cu rezolutie de pana la 4K/UHD si partajarea la viteze foarte ridicate a fisierelor de dimensiuni mari.
 • Tehnologia Broadcom® NitroQAM creste rate de transfer a benzii de 5 GHz pana la 4334 Mbps si a celei de 2,4 GHz pana la 1000 Mbps.
 • Tri-Band Smart Connect. Selecteaza in mod automat cea mai rapida dintre cele trei benzi de frecvente disponibile pentru fiecare dispozitiv. În functie de viteza acestuia, puterea semnalului si nivelul de ”aglomerare” al benzii respective.
 • AiProtection cu Trend Micro pentru o securitate de trei ori mai buna a retelei, plus elemente robuste de control parental si protectie a activitatii pe Internet.
 • Capacitate de crestere de 8x a Wi-Fi cu tehnologia revolutionara MU-MIMO.

RT-AC5300 duce instantaneu reteaua dvs. wireless la nivelul urmator. Cea mai recenta tehnologie NitroQAM ™ creste viteza Wi-Fi pentru toata lumea si fiecare dispozitiv din retea. Cu cea mai larga acoperire Wi-Fi, Tri-Band Smart Connect. Agregare la nivel de intreprindere, securitate revolutionara cu 8-clienti MU-MIMO, RT-AC5300 este primul in linie.

NitroQAM ™ Technology

Fie ca sunteti intr-o competitie de jocuri online sau de streaming la un eveniment live in 4K / UHD, lag-urile si buffering-ul nu sunt o optiune. Tehnologia NitroQAM™ (1024-QAM), pe care RT-AC5300 o ofera, o combina cu viteza de 5334 Mbps Wi-Fi, asigurand pe toata lumea din retea ca se pot bucura de streaming fluent si jocuri de online cu o latenta joasa.

Latime de banda pentru toti

RT-AC5300 este un maestru al divertisment, capabil sa sustina cat mai multe dispozitive. Poate mentine simultan chiar mai multe fluxuri Full HD 1080p. Dincolo de distributia de continut, RT-AC5300 permite o casa inteligenta, suportul camere IP, termostate si o varietate de dispozitive pe care nici nu detii inca.

Mai multe benzi inseamna mai multe dispozitive

Avand un ASUS RT-AC5300 este ca avand trei routere wireless intr-un singur. Cele doua benzi separate de 5 GHz – fiecare cu viteze de pana la 2167 Mbps – si o banda de 1000 Mbps de 2,4 GHz. Toate functioneza simultan.

Aceasta inseamna ca puteti bucura de jocuri on-line fara lag. Streaming video 4K fluent si puteti descarca fisere neintrerupt pe fiecare dispozitiv conectat la reteaua de domiciliu.

Procesor puternic, Transferuri mai rapide

Procesor dual-core RT-AC5300 de 1.4 GHz aduce capacitatea sa de calcul la nivelul urmator. Transferul de date USB se bucura de viteze de pana la peste 100 MB/s si viteza router de download/upload (WAN-LAN) de pana la 1800 Mbps*.

Optiunile de conectivitate extinsa

Cu 4 porturi Gigabit LAN, la RT-AC5300 veti putea conecta pana la patru dispozitive compatibile Ethernet-simultan. Dispozitive non-Wi-Fi, cum ar fi televizoare Smart, console de jocuri, media playere, dispozitive de stocare NAS. Sau alte dispozitive din casa ta, acum pot avea propriile lor porturi dedicate, ceea ce face RT-AC5300 un hub digital.

Păreri PRO:
 • tri-band
 • viteze cumulate peste 5Gb/sec
 • semnal foarte bun la reteaua 2.4GHz
 • compatibil AiMesh
 • procesor puternic
 • 4 porturi gigabit rds
Păreri CONTRA:
 • pierde mult din semnal prin ziduri în banda de 5GHz
 • prețul, care nu este deloc mic

#6 Cel mai bun router ASUS RT-AX88U

Cel mai bun router pentru streaming 4k, protocol AX

cel mai bun router

Cele mai bune caracteristici:
 • Transmisie în protocol AX
 • Ideal pentru streaming
 • Suportă transfer de peste 6Gb/s
 • Tehnologie OFDMA
 • 8 porturi lan

O să vedem pe viitor din ce în ce mai multe routere gigabit cu transfer de date prin ”noul” protocol 802.11ax, este net superior la aproape toate capitolele acest protocol. În curând RDS se va alinia tendințelor tehnologice și va fi cerere de abonamente de internet de 10gb/sec. Atunci, acest router o să devină un nou standard, se face trecerea de la 802.11ac la 802.11ax.

Modelul acesta are un procesor quad core, este în sine un calculator performant. Este capabil să facă aproape tot ce face un server.

Vitezele!

Da, știu, asta ne interesează: 1148Mb/sec în banda 2.4GHz și 4804Mb/sec în banda de 5GHz, în condiții ideale. Dar, știm cu toții că nu va fi cazul în care noi folosim routerele, tot felul de device-uri care emit orice tip de unde radio vor afecta vitezele și ariile de acoperire a routerelor. Oricum, 1GB/sec în banda 2.4Ghz este suficient și pentru cei mai pretențioși.

Este compatibil protocolul ax cu ac?

Da, va funcționa fără probleme și transmisia/recepția semnalului pe protocol 802.11ac. Deja din ce în ce mai multe telefoane și laptopuri au început să adopte standardul Ax, ceea ce este foarte încurajator pentru viitor.

Păreri PRO:
 • viteze de transfer foarte mari, în protocolul ax
 • procesor potent, quad core
 • ideal pentru multri-streaming
 • 8 porturi LAN
 • eficiență energetică, are consum mare doar când este necesar
Păreri CONTRA:
 • prețul prea mare
 • lipsă device-uri cu transmisie în protocolul 802.11AX
 • semnalul 5GHz are raza mică de semnal prin pereți

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2023, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

26 Comentarii

 1. Super articol. Bravo Flavius. Tot ce aveam neclar în minte s-a limpezit în 5 minute de lectură mai mult decât utilă și plăcută. Dau 5 stele : ⭐⭐⭐⭐⭐

 2. Buna Flavius,

  apreciez articolele si efortul care il faci. Comentariile si faptul ca raspunzi la multe dintre este de apreciat de asemenea.

  Legat de unele exprimari, atentie putin la „pret ieftin” „pret scump”, gramatical nu e corect si nu are sens. Un pret poate sa fie mare sau mic doar un produs poate sa fie scump sau ieftin. Un router, o paine, o bere poate sa fie scump/scumpa sau ieftin/ieftina insa pretul acestuia/acesteia nu poate sa fie nici scump nici ieftin, poate sa fie mare , mic.

  1. Buna,
   Multumesc pentru observatii, o sa modific unde este cazul. Cuvintele „pret” si „ieftin” sunt cuvinte cheie pentru a avea un clasament bun in indexarea pe google, de aceea le folosesc in diferite forme. Intr-adevar nu sunt formulari corecte si o sa le schimb.
   Mi-a fost semnalata greseala si in alt articol, deci am folosit-o si in alte articole. O sa le revizuiesc pe toate. Multumesc!

  2. Daca tot tii sa corectezi pe altii….atunci vezi prima ta fraza: *apreciez articolele si efortul (pe )care il faci*….Toate cele bune!

  3. Nu e războiul greșelilor gramaticale. Nu m-a deranjat deloc acea corecție, ba chiar m-a făcut să-mi dau seama ca făceam greșeala aceea foarte des și într-un mod inconștient. Sunt de profil real și îmi recunosc carențele și limitele.

 3. Salut Flavius,
  Foarte utile informatiile tale, si te-as ruga daca se poate sa ma ajuti si pe mine cu un sfat legat de modem/router, in sensul ca am achizitionat un modem cu abonament la RDS (Huawei E5573 MiFi router 4G cu WiFi Digi Mobil – LTE-FDD 1800(3)/2600(B7)/800(B20)MHZ; Band 38 (2600MHz); DC-HSPA+/HSPA+/HSPA/UMTS 2100/900/850 MHz/WiFi: 802.11 a/b/g/n) si un router ASUS Gigabit RT-AC52U-B1 Dual-Band cu port Usb stick .
  Situatia pt. care am nevoie de sfat este ca la locatia de la tara unde nu am cablu de net, am montat 2 camere de supraveghere WiFi, pe care vreau sa le accesez de la distanta de acasa prin net. Prlb. este ca modemul Digi,are un singur port micro Usb (pe care trebuie sa-l folosesc pt. alimentare continua) deci nu are stick Usb ca sa-l folosesc in router, si nu stiu cum as putea folosi cartela de net mobil (mai am un modem 3G Digi Zte MF667HSPA +Usb stick) dar nu stiu daca se poate folosi Sim-ul din modemul E5573 in cel 3G pt. routerul Asus.
  Multumesc anticipat

  1. Salutare,
   Daca ai conectat routerul Asus la internetul de la modemul 4g Huawei vei conecta camerele WiFi la routerul Asus si el mai departe va face forward si streaming pe internet prin intermediul modemului. Tu ai conectat routerul Asus la internet? Daca da, prin ce metoda ai conectat?

  2. Salut, multumesc pt. raspuns, dar :
   tocmai asta este prbl. mea, internetul vine prin cartela ( modemul Digi mobil)
   Cum pot conecta routerul Asus (prin modemul Digi mobil) avand in vedere unicul port micro Usb (pe care trebuie sa-l folosesc pt. alimentare continua) de la modemul Digi mobil iar routerul Asus are port USB, deci routerul Asus nu este conectat la NET (nu am cablu de net caci rezolvam usor)

  3. Salut, din pacate modemul modelul Huawei E5573 primit de mine nu are decat un buton de pornire/oprire (poti vedea pe net, este si altul cu setari) si pica solutia cu selectare SSID si modul Repeater.

  4. Ba da, modemul Huawei merge fara probl. inclusiv camerele de supraveghere se conecteazam dar doar WiFi in apropierea lui,
   Can l-am luat cu abonament am sperat sa-l pot accesa de la distanta prin date mobile, dar el doar se conecteaza la internet pt. a da wireless la diverse gadjeturi in preajma lui

  5. Asa vei conecta si routerul Asus, tot cum conectezi camerele. Pui in setari sa se conecteze prin wireless la Huawei, introduci la nume retea (ssid) numele retelei de la huawei si parola setata initiala de la modem. Iar routerul va face conexiunea cu el fara fir, apoi poti conecta camerele al routerul asus si el mai departe va face forward prin internetul primit de la huawei.

  6. Salut Flavius
   Am aflat un lucru important si anume ca la nici un furnizor de servicii internet prin date mobile (doar prin cablu / internet fix) nu se poate accesa camere de supraveghere (IP – ul lor), asa ca nu am nici o modalitate sa accesez prin net camere de la distanta.Multumesc oricum.

 4. Buna Flavius
  Nu gasesc pe emag ASUS RT-AC1200G+
  Ai cumva un inlocuitor pentru el?
  Eu am un apartament cu 2-3 smarttv, telefoane si tablete, nimic special
  Am
  Un router cisco linksys wrt54gs de vrei 15 ani si as vrea sa il schimb ca a inceput sa se blocheze.
  Multumesc pentru sfaturi

 5. Salut Flavius ! Am o casa de 200 mp parter și etaj, vor fi 5 tv, doua sau trei laptopuri, 4 telefoane și centrala și sistemul de automatizare conectat wi fi . Urmează sa fac contract cu Rds . Ce router îmi recomanzi ? Trebuie sa cumpăr doua ? Nu am cunoștințe in domeniu . Mulțumesc.

  1. Salutare,
   Mergi pe un sistem mesh, este mult mai simplu de instalat și comutarea automată în funcție de semnal se face mult mai ușor.
   În funcție de buget, poți merge pe unul mai de viitor și accesibil ca preț de genul: ASUS Gigabit XD4
   Sau revino cu un buget orientativ și ma uit peste oferte. La cel de sus, dacă este vorba și de o curte mare în spatele casei, vei mai putea aditional să cumperi înca un transmițător pe care-l împerechezi cu el.

  1. Este o ofertă bună astăzi la Flanco la un sistem mesh cu 3 stații de transmisie: Sistem Wi-Fi Mesh D-Link COVR-X1862
   Stația principală WAN o conectezi acolo unde vine fibra/modemul rds, presupun că undeva la intrarea dinspre stradă, iar celelalte 2 stații le pui unul la parter pe zidul dinspre curte și celălalt deasupra la etaj.

 6. Salut Flavius , intr-un apartament cu trei camere cu mult fier prin pereți ce router trebuie sa-mi cumpăr având în vedere ca am FiberLink 1000 de la RDS ? Cu router-ul vechi am viteza download 10,8 Mbps și upload 46,1 . Multumesc

  1. Salut,
   Era necesar să știu vechiul router și pe ce device obține viteza aceea mică.
   Dar ca să mergi la siguranță, poți opta pe: ASUS RT-AX53U
   Este un router care va fi de folos pe viitor, când vei avea device-uri cu recepție în standard Ax.
   Este și compatibil cu AiMesh și poți pune un mesh extender. Dar mă îndoiesc ca va fi nevoie și de un extender, chiar și cu zidurile de beton armat.
   Dar este important și device-ul, poate acela este vinovatul care nu primește la vitezele routerului tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button