
Cantitatea datelor acumulate într-o era digitală devine din ce în ce mai importantă în 2022, o să discutăm despre cum să alegeți corect să cumpărați cel mai bun nas storage pentru acasa, pentru stocarea datelor pe serverul personal cu ajutorul unui network attached storage.
Tehnologia avansează destul de repede, telefoanele mobile fac fotografii de înaltă rezoluție, asta înseamna că fotografiile și filmările cu telefonul vor avea nevoie de spatii de stocare din ce în ce mai mari. A venit vremea să vorbesc despre soluții de stocare a datelor în propriul CLOUD … și anume despre N.A.S server. O soluție din ce în ce mai populară și în Romania și din ce în mai dezbătut topicul pe forumuri ” cel mai bun nas server pentru acasă în 2022?!”.
Este o soluție viabila pentru familiile care au nevoie de spațiu de stocare foarte bine optimizat pentru a stoca datele acumulate.
Sunt foarte multe beneficii când optați pentru un astfel de server personal pentru acasă pentru înmagazinarea datelor.
Accesul la N.A.S din toata lumea
Într-o era digitala precum este prefigurată în prezent, în 2022, mobilitatea înseamnă economie de timp. Principalul beneficiu al unui server NAS instalat acasă este ca va putea fi accesat de oriunde din lume. Așadar, indiferent ca vrei sa muti un film făcut cu cea mai buna drona din vacanță direct pe serverul tău NAS de acasă, asta înseamnă mobilitate și dinamism, iar exact entru asta este conceput acest device. Poți să îți înregistrezi filmele online seriale pe netflix direct pe serverul NAS de acasă, în timp ce tu ești la capătul opus al planetei.
Dar, pot sa pun datele pe un SSD Extern, de ce să cumpăr și un server NAS?
Sigur,
Poți face asta!
Dar dacă îl lași într-un sertar după ce ai mutat datele și ai nevoie de ceva anume stocat pe SSD, nu vei putea accesa de la distanta acel SSD.
Pentru asta a fost conceput!!!
În schimb, poți opta pentru acest server. După cum numele îl evidențiază (network attached storage), acesta poate stoca date foarte mari pe rețea, datele vor fi stocate pe HDD-uri sau SSD-urile care compun device-ul. Așadar, puteți opta pentru servere de stocare cu capacități foarte mari de stocare a datelor personale.
Ce mai poti face cu cel mai bun nas ?
Din moment ce iei în considerare să stochezi datele pe server acasă, trebuie să știi și felul în care vrei să ai control asupra lui. Asta va decide cât de performant vrei să fie, ce capacitate de stocare vrei să aibă pentru a ști ce NAS sa alegi în 2022.
Fiecare categorie de persoane are nevoi diferite. Ele nu sunt utilizate doar pentru uz domestic. Mai pot fi utilizate și la servici, în cazul în care vreți să dați accesul angajaților unor anumite tip de fișiere/date, veți avea opțiunea să alegeți exact ce fișiere vreți să fie „vizibile (share-uite)” cu angajații.
Alte capabilități sunt posibile cu aplicațiile softului: server mail, server VPN, stație de supraveghere (conectare camere de supraveghere) , etc.
Soluție de backup pe nas server!
Poate aveți nevoie să faceți backup-uri de la un laptop sau desktop pc direct pe N.A.S.
Toate aceste funcții vor avea nevoie de componente din ce în ce mai performante pentru a face față serverul, va fi nevoie de un procesor performant, memorie ram mare și evident spațiu de stocare în funcție de nevoi. Toate acestea se calculează în baza device-urilor totale care vor folosi serverul NAS de acasă.
Ghid Alegere cel mai bun NAS: Unități de stocare
Din moment ce device-ul/serverul NAS este la baza doar o carcasa ce conține unități de stocare a datelor și un procesor cu memorie ram și placa de retea, serverele NAS pot varia în funcție de câte HDD-uri sau SSD-uri pot fi montate în el. Dar și de performanțele celorlalte componente.
Cele mai ieftine NAS -uri contin doar 2 bays pentru doua unitati de stocare și pot ajunge să stocheze până la 6 sau mai multe hdd-uri.
Ce nu pot să recomand!
Serverele NAS cu un singur HDD! Nu este deloc safe, să vă puneți datele personale pe un singur spațiu de stocare. Vă trebuie redundanță cât mai mare, doar vorbim în cele din urma de un server special conceput pentru a păstra datele personale foarte sigur.
Cele mai bune și populare servere N.A.S sunt cele cu 2 sau 3 spatii de stocare.
Atenție!
Pentru a avea redundanță, trebuie să aveți conectate spatii de stocare în oglinda (mirror), din 2 hard disk-uri, conectate RAID, veți beneficia de spațiul unui singur HDD, celalalt va asigura redundanța sistemului. În caz că unul se defectează, celalalt va avea și el aceleași date stocate, deci nu veți pierde datele în cazul în care un spațiu de stocare se va defecta.
Ce NAS sa cumpăr? Cu HDD-uri incluse sau fără?
Da,
Unele modele de server nu au inclus în preț și spațiile de stocare propriu-zise, așadar veți putea opta voi pentru modelul de hdd sau ssd dorit.
Altele au instalate spațiile de stocare, gata pregătite și conectate în RAID.
Fiecare companie producătoare are propriile reguli.
Da,
Companiile care produc servere NAS sunt de regula aceleași companii care produc și unitățile de stocare : western digital, seagate, toshiba etc.
Deci, se subînțelege de ce unele server NAS au hdd-uri incluse.
În timp ce altele precum ” Synology, Qnap ” preferă să vândă fără hdd-uri incluse.
Voi, va trebui sa comparați prețurile în primul rând. Verificați prețul unui device fără spațiu de stocare și prețul popularii spatiilor cu hdd-uri sau ssd-uri și prețul unui server cu spatiile de stocare populate.
Ce tip de stocare sa folosesc la cel mai bun NAS?
Synology si Qnap de regula fac recomandari pentru fiecare NAS, ca sa va orientati corect spre alegerea tipului de stocare. Uitati-va la listele de compatibilitati cu unitatile de stocare inainte sa cumparati un model. Daca un anume drive nu este listat, nu inseamna neaparat ca nu va functiona, însă există această posibilitate de a nu fi recunoscut hdd-ul, deci, mai bine mergeți pe mâna producătorilor și alegeți una dintre recomandarile lor.
Alte companii, de exemplu Seagate si Western Digital, evident ca isi vor promova propriile solutii de stocare. Modelele exacte recomandate de ei, au fost testate in prealabil in regim de server uzate 24/24. Nu pot da bile albe si negre in aceste cazuri. Dar, oricand o unitate de stocare se poate defecta.
Redundanta este cheia succesului pentru a avea cel mai bun NAS server pentru acasa.
Spatiul de stocare NAS : Ce este redundanța?
Asa cum probabil ati citit mai sus, am pomenit despre redundanța sistemului network attached storage (NAS).
N.A.S. -urile cu doua sau mai multe unitati de stocare, au incorporata functia de a conecta 2 sau mai multe hdd-uri cu functia RAID. Pentru a fi distribuite datele identice pe 2 sau mai multe spatii de stocare, astfel daca unul se defecteaza, intotdeauna acele date vor fi disponibile pe cel de-al doilea spatiu de stocare, astfel putem inlocui unitatea de stocare defecta, fara pierderi de date.
Deci,
Dacă avem un NAS cu două unități de stocare configurat cu RAID 1 și fiecare a cate 2 TB de stocare, în total sistemul va avea 2 TB disponibili de stocare (ATENTIE!!! Nu vor fi 4 TB totali)
Unul din hdd-uri va functiona ca o oglinda a celuilalt hdd. In cazul in care unul se strica, celalalt va prelua sarcinile celui defect, fara a pierde datele.
În teorie trebuie sa fie destul de clara explicatia redundanței la sistemul de stocare.
Sunt mai multe tipuri de conectari RAID. Unele sunt concepute pentru a combina performantele hdd-urilor impreuna cu functia de mirroring, de exemplu puterea de scriere/citire va fi net superioara cand 3 sau mai multe hdd-uri vor fi conectate cu RAID 5.
Așadar,
Vitezele de copiere si scriere vor fi cumulate, in acelasi timp veti avea si redundanta unui hdd din 3 (pentru RAID 5 este necesar de minim 3 hdd-uri/ssd-uri), astfel încât din 3 hdd-uri de 1tb fiecare veti avea 2tb de date disponibile iar 1tb de la un hdd va fi redundant. Un alt beneficiu este cel al performanței care va fi sporită în acest caz, pentru că 2 spații de stocare vor fi funcționa ca unul singur și memoriile de buffer for fi cumulate, deci un transfer mai rapid al datelor.
In cazul in care aveti nevoie de un sistem nas mai rapid pentru copiere/scriere, recomand sa alegeti un server NAS, cu minim 4 hdd-uri si functia RAID 5.
In timp ce nas-urile ieftine cu 1 sau 2 bay-uri, vor fi limitate la tipul de conectare RAID , doar RAID 0 si RAID 1 va fi posibil.
Fiecare isi alege in functie de nevoi. Nu pot da un sfat obiectiv in aceasta privinta. Dar, puteti lasa un comentariu in sectiunea de mai jos daca aveti nevoie de o recomandare cel mai bun nas server pentru acasa.
Streaming video sau media de pe N.A.S
Probabil ca te gandesti ca poti face streaming video catre un televizor smart cu ajutorul unui N.A.S, tineti cont si de tipurile fisierelor pe care le veti trimite, unele televizoare s-ar putea sa nu poata decoda anumite tipuri de fisiere puse pe NAS.
De exemplu:
Un fisier de tip film *MKV cu sunet codat DTS , e posibil sa nu functioneze pe un Televizor LED LG.
Dar da!
Se poate face streaming media de pe un server NAS! Doar trebuie sa aveti si catre ce device sa faceti streaming.
Alte limitari legate de streaming video pot exista la device-urile cu IOS, acestea nu pot deschide decat fisiere MP4 sau MOV, depinde si de device. Tineti cont de limitarile device-urilor, fiecare din ele vor folosi softurile proprii pentru deschidere in regim streaming.
Streaming 4K!
Se poate!
Unele modele mai performante au si optiunea de compresie live a filmelor 4k pentru a face streaming catre un device specific (de exemplu smartphone). Astfel va putea fi facut un streaming cu bitrate mare special pentru telefoanele mobile.
Alte modele au optiuni de transcoding a filmelor pentru streaming la rezolutii mai mici. In aceste cazuri procesorul serverului NAS joaca un rol important, un NAS cu procesor slab, s-ar putea sa aiba urmari negative pentru streaming. Un procesor performant va avea castig de cauza.
Cum conectez un server N.A.S?
Cele mai multe modele au unul sau doua porturi USB folosite in general pentru a adauga un SSD extern sau o imprimanta pentru a putea avea acces facil de oriunde ati fi. O data ce au fost conectate, acestea for fi impartasite pe retea.
De regula, un port usb 2.0 pentru imprimanta si un port USB 3.0 pentru viteze mai mari pentru conectare unui HDD aditional extern.
Unele modele au un buton de copiere dedicat, astfel puteti conecta un stick de memorie sau un hdd extern si sa copiati datele pe hdd-urile interne ale nasului cu doar o apasare de buton (trebuie aleasa in prealabil ruta unde vor fi copiate datele de pe device-urile externe).
Pe langa usb-uri, toate serverele N.A.S au un port LAN (RJ45), pentru conectarea la reteaua (routerul) casei. NAS-urile mai performante au chiar 2 porturi ethernet de retea, pentru redundanță, astfel veti putea conecta 2 furnizori de internet la NAS, in cazul in care un furnizor opreste furnizarea de internet, veti avea un alt furnizor.
Putine modele vor veni cu conector hdmi, pentru conectarea NAS-ului la monitor pentru o configurare directa in consola. Dar, majoritatea vor fi configurate „over the LAN” cu ajutorul browserului de internet prin intermediul conectarii VIA LAN prin IP-ul N.A.S-ului.
Recomandare cel mai bun NAS server pentru acasa + TOP 5
#1 Cel mai bun nas Synology DS218play
Un NAS accesibil la preț și performant
Cele mai bune caracteristici:
- Suport pentru transcoding 4k
- Acces rapid prin QuickConnect
- DLNA
Nu trebuie să cheltuim averi pe un astfel de sistem de stocare, acest model este la preț decent la ora scrierii acestui articol. Este bun la orice, fie ca avem filme stocate, poze sau muzică, acest device va face streaming la orice. Transcodingul 4k ajută foarte mult la filmele UHD. Are și două licențe IP pentru camerele de supraveghere, dacă aveți bineînțeles.
Managementul stației se face prin pagină web, foarte intuitiv și ușor de accesat și utilizat. Ce nu-mi place este faptul că acel ventilator este puțin cam zgomotos, însă putem oricând să-l înlocuim cu ceva variantă mai silențioasă pe viitor sau să-l setăm pe viteze de rotații mai mici.
Dacă nu mă înșel are un ventilator de 12v si 92mm mărime.
De exemplu un: Noctua NF-A9x14 PWM
ATENȚIE!
Majoritatea N.A.S-urilor vin fără hdd/ssd incluse, așa că este obligatoriu să le achiziționați separat.
Ce HDD-uri recomand eu?
Recomandare HDD pentru Network Attached Storage: 2x HDD NAS WD RED
O fi unul dintre cele mai ieftine NAS-uri, dar nu va însemna că nu este și bun. Puteți face aceleași lucruri și cu acest N.A.S pe care le faceți și cu unul mai scump, dar principalul neajuns este faptul că nu are decât 2 bay-uri pentru hdd/ssd.
Pe care hard disk sau ssd va fi instalat sistemul de operare Synology?
Dacă populați ambele bay-uri va fi instalat pe ambele diskuri, cum spuneam mai sus în articol, pentru redundanță hard-disk-urile vor funcționa în oglindă, deci sistemul de operare împreună cu datele credențiale și setările vor fi pe ambele diskuri.
Păreri PRO:
- software intuitiv
- ușor de instalat
- performanțe notabile
- destul de silențios în condiții de folosire ușoară
Păreri CONTRA:
- devine puțin prea zgomotos când este suprasolicitat
- nu are hot swap
- preț măricel
#2 NAS server Network Attached Storage QNAP
Un N.A.S performant la raportul preț-caracteristici
Cele mai bune caracteristici:
- RAID 0, 1
- Suportă până la 16 TB
- Remote control
Un model destul de performant de NAS storage ideal pentru acasă. Este un server NAS foarte bun pentru o familie mica. Cel mai bun lucru la el este dimensiunea lui, este foarte compact si micut. Il puteti monta langa un Router fara prea mari batai de cap.
Acesta fiind cu 2 bay-uri de hdd, suporta atat RAID 0 cat si RAID 1. Deci recomand utilizarea a doua HDD-uri in modul Mirroring (deci RAID 1) , sau RAID 0 pentru viteza sporita la copiere/citire.
Are 2 GB memorie RAM, dar si un procesor destul de puternic pentru transcoding, in cazul streamingului video.
Protocoalele de acces sunt multiple, asadar, orice browser folositi din orice colt al lumii va fi compatibil cu acest N.A.S.
Capacitatea maxima de stocare este 16 TB.
Nu!
Nu include si hdd-urile, daca ati fi citit tot articolul in detaliu, ati intelege si de ce nu sunt incluse spatiile de stocare.
Recomandare HDD pentru acest NAS : 2X HDD WD 4TB RED
Recomandare SSD pentru NAS QNAP TS-251: 2X SSD 960 GB
Alternativă la synology?
O alternativă, dar puțin mai scumpă și cu mici caracteristici, unele puțin mai utile, altele Gimmick.
Cum să configurez hdd-urile/ssd-urile?
Eu vă recomand să mergeți pe drumul redundanței, așa că RAID 1 este pentru a avea spațiul de stocare al unui singur hdd, dar acesta fiind oglindit de cel de-al doilea disk. Partea negativă este că buffer-ul de scriere și citire și spațiul va fi același cu care a fost „înzestrat hdd-ul”.
Bineînțeles că trebuie să puneți 2 ssd-uri sau hdd-uri identice.
Păreri PRO:
- rapid
- procesor si memorie RAM suficient de performante
- compact
- destul de silentios
- transcoding bun
- interfata de utilizare destul de intuitiva
- viteze mari de scriere/copiere daca se opteaza pentru ssd ca spatiu de stocare
Păreri CONTRA:
- pretul creste considerabil dupa achizitie unitatilor de stocare
#3 NAS Synology (network attached storage)
Un NAS ca alternativă pentru cel de sus
Cele mai bune caracteristici:
- RAID 0, 1
- Suportă până la 24 TB de stocare
- Software de tip pagină web
- VPN Server
- Poate fi folosit ca server de monitorizare pentru camere de supraveghere
Iată o alternativa foarte buna pentru QNAP, un network attached storage performant si cele mai bune recenzii adunate de pe forumuri pentru acest N.A.S servere.
Specificațiile sunt similare în performanță cu serverul NAS QNAP anterior. Are un mic minus la procesor comparativ cu cel amintit anterior.
Dar, are unele funcții în plus.
Greu de decis dintre cele două!
Pot fi conectate 2 camere IP, dacă vreți să-l folosiți pe post de sistem de supraveghere. De fapt, puteți conecta mai multe camere IP la el, dar aveți licențe doar pentru 2 ip-uri de camere, putând să mai adăugați contra-cost și alte camere de supraveghere.
Păreri PRO:
- design frumos
- compatibil DLNA (pentru televizoarele non-smart)
- suporta pana 24 TB de date
- tot cu 2 bay-uri de hdd/ssd cu RAID 0 si 1
- 3 porturi usb 3.0
- suporta conectare imprimanta
- se poate conecta via wifi cu dongle wireless achizitionat separat
Păreri CONTRA:
- prețul deloc ieftin
Cel mai bun NAS 2022
Performanțe - 9.5
Raport preț-calitate - 9.4
Software - 9.6
Preț - 9.4
9.5
Scor obținut
A fost dificil să dau un câștigător, diferențele sunt neglijabile. Totuși am decis Synology să fie cel care câștigă titlul pentru cel mai bun NAS din acest articol.
#4 Cel mai bun NAS Qnap de buget
O variantă de N.A.S ieftină pentru 2022
Cele mai bune caracteristici:
- Hot Swap
- Procesor Alpine AL214
- Suportă internet Gigabit la RDS
Poate nu este cel mai rapid sau cel mai bun nas de pe piață însă la prețul ieftin pe care-l are…este mult peste așteptări. Cel mai important este că are HDD-uri hot swap-able, ceea ce înseamnă că puteți înlocui un hdd într-o clipită.
Personal, îmi plac sistemele software N.A.S de la Synolgy, dar poate și din cauză că m-am obișnuit eu cu ele și le-am întors pe toate fețele. Dar și interfața Qnap-urilor este destul de intuitivă, dacă este primul vostru N.A.S, vă veți obișnui cu el rapid și vă va fi greu să schimbați interfața pe viitor.
Un Network Attached Storage demn de 2022, dar bineînțeles că veți avea nevoie de 2 spații de stocare. Recomandabile sunt hdd-urile, care s-au ieftinit, iar pentru stocare statică de date sunt foarte bune. Însă dacă le folosiți pentru conținut video pentru streaming, atunci recomand să vă orientați spre ssd-uri. Eu îl văd a fi folosit de o familie cu 1 laptop și 2-3 telefoane de pe care să trimiteți fotografiile și clipurile filmate personale și eventual documente pe care nu trebuie să le accesați foarte frecvent.
Consumul de energie este infim, aproape 9 wats în modul sleep, iar când este utilizat circa 16 wats. Aproape cât un Router/Modem de la RDS. Vorbind de RDS, acest N.A.S are porturi gigabit pentru cei cu abonamentele RDS Gigabit.
Și apropo,
Are redundanță și la internet, puteți conecta 2 furnizori de internet, deși nu prea văd cine are 2 abonamente diferite la furnizorii de internet și nu își permite un N.A.S de top.
Nu pot să cer mai multe de la un astfel de N.A.S…
Recomandare HDD pentru acest NAS : 2X HDD WD 4TB RED
Păreri PRO:
- foarte ieftin
- consum de energie mic
- hot swap
- compact
- nu face zgomot
- software intuitiv
- aplicații pentru IOS/ANDROID
Păreri CONTRA:
- nu știe să gătească
#5 N.A.S ZyXEL NAS542
Un raport preț/performanță de luat în calcul
Cele mai bune caracteristici:
- 4 bay-uri
- RAID 0,1,5,10
- 2 porturi ethernet
Un storage N.A.S de luat în considerare, cel puțin la acest buget! Un raport de preț/performanțe destul de bun, dar cu mici carențe. Este construit pentru redundanță, este clar!
Îl văd a fi folosit de către fotografi/cameramani care au ca joburi filmări/fotografii de evenimente. Deși este versatil și veți putea alege între 2 interfețe de utilizare (SAMBA sau WebDAV), nu pot să spun că l-aș prefera în dauna unui Synology, dar dacă este primul vostru N.A.S, pentru voi nu este nimic nou și va trebui să vă învățați să-l folosiți. Este destul de intuitiv, dar nu la fel ca Synolgy.
Din păcate nu este Hot Swap-able dar este Hot Spare. Deci nu veți putea să schimbați un hdd fără a opri sistemul, dar hot spare înseamnă că puteți seta 3 hdd-uri cu raid 5, iar al 4-lea hdd să fie de rezervă, și veți putea practic să-l țineți de rezervă.
Consumul de energie este de 15 wats în idle și 37 wats dacă aveți populate toate bay-urile cu hdd-uri în load.
Recomand RAID 5 și 4 hdd-uri de 4tb fiecare.
Recomandare HDD pentru acest NAS : 2X HDD WD 4TB RED
Am avut ocazia să văd cum este sistemul de operare, fiind obișnuit cu Synology, mi-a fost destul de greu să mă descurc cu interfața acestuia, cred că experiența cu restul de sisteme de operare m-a făcut să mă descurc, un novice s-ar descurca mult mai greu și va face trecerea de la Synology la Zyxel mult mai dificilă.
Cu alte cuvinte…
Dacă nu ai mai avut alt N.A.S, atunci nu văd nici o problemă dacă vei învăța să folosești Zyxel, dar dacă vrei să faci trecerea de la Synology de exemplu, atunci îți va fi greu să te adaptezi.
Păreri PRO:
- design frumos
- 4 cage-uri de hdd
- fiabilitate bună
- redundanță maximă
- nu este deloc zgomotos nici în load
Păreri CONTRA:
- nu are funcție de hot swap
Buna!
Doresc sa achizitionez un NAS pentru o persoana care are un studio foto. Ma interesează sa poata permite clientilor pe baza unei parole accesul la fisierele cu sedinta lor foto. Iar ca un bonus sa poata avea si o partiție care sa fie storage pentru camerele de supraveghere.
Ma poti indruma cat de cat ce sa caut si poate ai si o recomandare, te rog.
Mulțumesc anticipat pentru raspuns.
Salut,
Depinde foarte mult de buget si de spatiul de stocare necesar.
In principiu toate NAS-urile pot fi configurate sa faca sharing de date.
Salut as avea și eu nevoie de un indemn as dori ceva Nas cu tot cu hdd vreau dor pentru stocare și eventual sa lucrez puțin pe el deoarece pe laptop am doar 1t ssd si nu as dori sa pierd toate proiectele de pe ssd si as mai dori sa mai conectez si un pc la el sa aibă acces la date dar și de pe telefonul personal
Așadar ce îmi recomanzi in ideea de calitate preț sa nu fie nici foarte scump
Salut,
Imi zici in total cu hdd-uri, un buget orientativ?
Buna ziua, sărbători fericite si La mulți ani!
As avea o întrebare:
Mi-am achiziționat un NAS, pornind de la recomandarea ta de mai sus. Am pornit sa cumpăr un NAS Synology DS218+, si pentru ca nu se mai găsește deoarece se pare ca a fost înlocuit aceasta varianta cu Synology DS220+, adăugând un procesor mai bunișor, un ram mai nou etc.
Doresc sa scot PC-ul desktop (ușor depășit), pe care am 2x2T pe doua harduri (filme , amintiri, muzica), cu un laptop mai simplu, mai flexibil pentru casa (fusesem un gamer înrăit).
As dori ca acest NAS sa-l folosesc in varianta simpla JBOD, pe care nu am date foarte importante. Datele importante, de obicei le pun pe un extern si un cloud.
Întrebarea ar fi
In momentul in care eu pun cele 2 harduri pe NAS setat in JBOD, pierd datele de pe HARD? NU prea am unde sa salvez 4T de date.
Mulțumesc anticipat pentru răspuns, si iți doresc sărbători fericite.
Salut și sărbători fericite și ție!
Din păcate va trebui să formatezi hdd-urile pentru a creea partiții în RAID, dar depinde și de hdd-urile tale,
Iar pentru JBOD, puțin riscant, dar poți încerca să cureți unul din HDD-uri, să muți cât poți de multe date pe restul echipamentelor (telefon+ssd-uri+usb sticks etc), folosește tot ce găsești la îndemână…apoi instalezi sistemul pe hdd-ul gol și transferi pe el datele salvate anterior, în felul asta vei avea curat și hdd-ul al 2-lea.
Nu sunt sigur, dar cred că al doilea hdd nu va trebui formatat, depinde și de partiții, nu pot garanta.
Ideea este să copiezi ce e important pe hdd-ul 2.
Mulțumesc pentru răspunsul rapid. Într-adevăr, pare corect si logic dar si ingenios la varianta cu JBOD. Daca pot îngrămădi pe un hard si pe ce medii de stocare care le am prin casa/prieteni, nu vad cum as pierde din date daca le transfer pe hardul gata introdus/instalat in nas, după care vin si cu al doilea, gol.
La mulți ani, ție si urmăritorilor tai.