Recomandari Flavius-Tech

Ce NAS sa alegi pentru storage acasa

Recomandare nas storage pentru serverul tau de acasa

Spatiile de stocare de date devin din ce in ce mai putine in 2019, o sa vorbesc despre cum sa alegi sa cumperi cel mai bun nas storage pentru acasa, pentru stocarea datelor pe serverul personal.

Tehnologia avanseaza destul de repede, telefoanele mobile fac fotografii de inalta rezolutie, asta inseamna ca fotografiile si filmarile cu telefonul vor avea nevoie de spatii de stocare din ce in ce mai mari. A venit vorba sa vorbesc despre solutii de stocare a datelor in propriul CLOUD, si anume despre N.A.S server. O solutie din ce in ce mai populara si in Romania si din ce in mai dezbatut topicul pe forumuri ” cel mai bun nas server pentru acasa in 2019″.

Este o solutie viabila pentru familiile care au nevoie de spatiu de stocare foarte bine optimizat pentru a stoca datele acumulate.

Sunt foarte multe beneficii cand optati pentru un astfel de server personal pentru acasa pentru inmagazinarea datelor.

Accesul la N.A.S  din toata lumea

acces nas din toata lumea 2019

Intr-o era digitala precum este prefigurata in prezent, in 2019, mobilitatea inseamna economie de timp. Principalul beneficiu al unui server NAS instalat acasa este ca va putea fi accesat de oriunde din lume. Asadar, indiferent ca vrei sa muti un film facut cu cea mai buna drona din vacanta direct din vacanta pe serverul tau NAS  de acasa, asta inseamna mobilitate si dinamicitate. Pentru asta este conceput acest device. Poti sa iti inregistrezi filmele online seriale pe netflix direct pe serverul NAS de acasa, in timp ce tu esti la capatul opus al planetei.

Dar, pot sa pun datele pe un SSD Extern, de ce sa cumpar si un server NAS?

Sigur,

Poti face asta!

Dar daca il lasi intr-un sertar dupa ce ai mutat datele si ai nevoie de ceva anume stocat pe SSD, nu vei putea accesa de la distanta acel SSD.

Pentru asta a fost conceput!!!

In schimb, poti opta pentru acest server. Dupa cum numele il evidentiaza (network attached storage) , acesta poate stoca date foarte mari pe retea, datele vor fi stocate pe HDD-uri sau SSD-urile care compun device-ul. Asadar, puteti opta pentru servere de stocare cu capacitati foarte mari de stocare a datelor personale.

Ce mai poti face cu cel mai bun nas?

Din moment ce iei in considerare sa stochezi datele pe server acasa, trebuie sa stii si felul in care vrei sa ai control asupra lui. Asta va decide cat de performant vrei sa fie, ce capacitate de stocare vrei sa aiba pentru a sti ce NAS sa alegi in 2019.

Fiecare categorie de persoane are nevoi diferite. Ele nu sunt utilizate doar pentru uz domestic. Mai pot fi utilizate si la servici, in cazul in care vreti sa dati accesul angajatilor unor anumite tip de fisiere/date, veti avea optiunea sa alegeti exact ce fisiere vreti sa fie „vizibile (share-uite)” cu angajatii.

Alte capabilitati sunt posibile cu aplicatiile softului: server mail, server VPN, statie de supraveghere (conectare camere de supraveghere) , etc.

Solutie de backup pe nas server!

Poate aveti nevoie sa faceti backup-uri de la un laptop sau desktop pc direct pe N.A.S.

Toate aceste functii vor avea nevoie de componente din ce in ce mai performante pentru a face fata serverul, va fi nevoie de un procesor performant, memorie ram mare si evident spatiu de stocare in functie de nevoi. Toate acestea se calculeaza in baza device-urilor totale care vor folosi serverul NAS  de acasa.

Ghid Alegere cel mai bun NAS: unitati de stocare

ghid alegere cel mai bun nas server pentru acasa

Din moment ce device-ul/serverul NAS este la baza doar o carcasa ce contine unitati de stocare a datelor si un procesor cu memorie ram si placa de retea, serverele NAS pot varia in functie de cate HDD-uri sau SSD-uri pot fi montate in el. Dar si de performantele celorlalte componente.

Cele mai ieftine NAS -uri contin doar 2 bays pentru doua unitati de stocare si pot ajunge sa stocheze pana la 6 sau mai multe hdd-uri.

Ce nu pot sa recomand!

Serverele NAS cu un singur HDD! Nu este deloc safe, sa va puneti datele personale pe un singur spatiu de stocare. Va trebuie redundanta cat mai mare, doar vorbim in cele din urma de un server special conceput pentru a pastra datele personale foarte sigur.

Cele mai bune si populare servere N.A.S sunt cele cu 2 sau 3 spatii de stocare.

Atentie!

Pentru a avea redundanta, trebuie sa aveti conectate spatii de stocare in oglinda (mirror), din 2 hard disk-uri, conectate RAID, veti beneficia de spatiul unui singur HDD, celalalt va asigura redundanta sistemului. In caz ca unul se defecteaza, celalalt va avea si el aceleasi date stocate, deci nu veti pierde datele in cazul in care un spatiu de stocare se va defecta.

Ce NAS sa cumpar? Cu HDD-uri incluse sau fara?

Da,

Unele modele de server nu au inclus in pret si spatiile de stocare propriuzise, asadar veti putea opta voi pentru modelul de hdd sau ssd .

Altele au instalate spatiile de stocare, gata pregatite si conectate in RAID.

Fiecare companie producatoare are propriile reguli.

Da,

Companiile care produc servere NAS sunt de regula aceleasi companii care produc si unitatile de stocare : western digital, seagate, toshiba etc.

Deci, se subintelege de ce unele server NAS au hdd-uri incluse.

In timp ce altele precum ” Synology, Qnap ” prefera sa vanda fara hdd-uri incluse.

Voi, va trebui sa comparati preturile in primul rand. Verificati pretul unui device fara spatiu de stocare si pretul popularii spatiilor cu hdd-uri sau ssd-uri si pretul unui server cu spatiile de stocare populate.

Ce tip de stocare sa folosesc la cel mai bun NAS?

Synology si Qnap de regula fac recomandari pentru fiecare NAS, ca sa va orientati corect spre alegerea tipului de stocare. Uitati-va la listele de compatibilitati cu unitatile de stocare inainte sa cumparati un model. Daca un anume drive nu este listat, nu inseamna neaparat ca nu va functiona, insa exista aceasta posibilitate de a nu fi recunoscut hdd-ul, deci, mai bine mergeti pe mana producatorilor si alegeti una dintre recomandarile lor.

Alte companii, de exemplu Seagate si Western Digital, evident ca isi vor promova propriile solutii de stocare. Modelele exacte recomandate de ei, au fost testate in prealabil in regim de server uzate 24/24. Nu pot da bile albe si negre in aceste cazuri. Dar, oricand o unitate de stocare se poate defecta.

Redundanta este cheia succesului pentru a avea cel mai bun NAS server pentru acasa.

Spatiul de stocare NAS : Ce este redundanța?

Asa cum probabil ati citit mai sus, am pomenit despre redundanța sistemului network attached storage (NAS).

N.A.S. -urile cu doua sau mai multe unitati de stocare, au incorporata functia de a conecta 2 sau mai multe hdd-uri cu functia RAID. Pentru a fi distribuite datele identice pe 2 sau mai multe spatii de stocare, astfel daca unul se defecteaza, intotdeauna acele date vor fi disponibile pe cel de-al doilea spatiu de stocare, astfel putem inlocui unitatea de stocare defecta, fara pierderi de date.

Deci:

Daca avem un NAS cu 2 hdd-uri de stocare, fiecare a cate 2 TB de stocare, in total sistemul va avea 2 TB disponibili de stocare (ATENTIE!!! Nu vor fi 4 TB totali)

Unul din hdd-uri va functiona ca o oglinda a celuilalt hdd. In cazul in care unul se strica, celalalt va prelua sarcinile celui defect, fara a pierde datele.

Deci, in teorie trebuie sa fie destul de clara explicatia redundanței la sistemul de stocare.

Sunt mai multe tipuri de conectari RAID. Unele sunt concepute pentru a combina performantele hdd-urilor impreuna cu functia de mirroring, de exemplu puterea de scriere/citire va fi net superioara cand 3 sau mai multe hdd-uri vor fi conectate cu RAID 5.

Deci vitezele de copiere si scriere vor fi cumulate, in acelasi timp veti avea si redundanta unui hdd din 3 (pentru RAID 5 este necesar de minim 3 hdd-uri/ssd-uri), astfel .

In cazul in care aveti nevoie de un sistem nas mai rapid pentru copiere/scriere, recomand sa alegeti un server NAS, cu minim 4 hdd-uri si functia RAID 5.

In timp ce nas-urile ieftine cu 1 sau 2 bay-uri, vor fi limitate la tipul de conectare RAID , doar RAID 0 si RAID 1 va fi posibil.

Fiecare isi alege in functie de nevoi. Nu pot da un sfat obiectiv in aceasta privinta. Dar, puteti lasa un comentariu in sectiunea de mai jos daca aveti nevoie de o recomandare cel mai bun nas server pentru acasa.

Streaming video sau media de pe N.A.S

streaming nas storage server

Probabil ca te gandesti ca poti face streaming video catre un televizor smart cu ajutorul unui N.A.S, tineti cont si de tipurile fisierelor pe care le veti trimite, unele televizoare s-ar putea sa nu poata decoda anumite tipuri de fisiere puse pe NAS.

De exemplu:

Un fisier de tip film *MKV cu sunet codat DTS , e posibil sa nu functioneze pe un Televizor LED LG.

Dar da!

Se poate face streaming media de pe un server NAS! Doar trebuie sa  aveti si catre ce device sa faceti streaming.

Alte limitari legate de streaming video pot exista la device-urile cu IOS, acestea nu pot deschide decat fisiere MP4 sau MOV, depinde  si de device. Tineti cont de limitarile device-urilor, fiecare din ele vor folosi softurile proprii pentru deschidere in regim streaming.

Streaming 4K!

Se poate!

Unele modele mai performante au si optiunea de compresie live a filmelor 4k pentru a face streaming catre un device specific (de exemplu smartphone). Astfel va putea fi facut un streaming cu bitrate mare special pentru telefoanele mobile.

Alte modele au optiuni de transcoding a filmelor pentru streaming la rezolutii mai mici. In aceste cazuri procesorul serverului NAS joaca un rol important, un NAS cu procesor slab, s-ar putea sa aiba urmari negative pentru streaming. Un procesor performant va avea castig de cauza.

Cum conectez un server NAS?

Cele mai multe modele au unul sau doua porturi USB folosite in general pentru a adauga un SSD extern sau o imprimanta pentru a putea avea acces facil de oriunde ati fi. O data ce au fost conectate, acestea for fi impartasite pe retea.

De regula, un port usb 2.0 pentru imprimanta si un port USB 3.0 pentru viteze mai mari pentru conectare unui HDD aditional extern.

Unele modele au un buton de copiere dedicat, astfel puteti conecta un stick de memorie sau un hdd extern si sa copiati datele pe hdd-urile interne ale nasului cu doar o apasare de buton (trebuie aleasa in prealabil ruta unde vor fi copiate datele de pe device-urile externe).

Pe langa usb-uri, toate serverele N.A.S au un port LAN (RJ45), pentru conectarea la reteaua (routerul) casei. NAS-urile mai performante au chiar 2 porturi ethernet de retea, pentru redundanță, astfel veti putea conecta 2 furnizori de internet la NAS, in cazul in care un furnizor opreste furnizarea de internet, veti avea un alt furnizor.

Putine modele vor veni cu conector hdmi, pentru conectarea NAS-ului la monitor pentru o configurare directa in consola. Dar, majoritatea vor fi configurate „over the LAN” cu ajutorul browserului de internet prin intermediul conectarii VIA LAN prin IP-ul N.A.S-ului.

Recomandare cele mai bune NAS servere pentru acasa

NAS server Network Attached Storage QNAP

Verifică prețul actual

recomandare cel mai bun nas server qnap ieftin 2019

Iata un model destul de performant de NAS storage ideal pentru acasa. Este un server NAS foarte bun pentru o familie mica. Cel mai bun lucru la el este dimensiunea lui, este foarte compact si micut. Il puteti monta langa un Router fara prea mari batai de cap.

Acesta fiind cu 2 bay-uri de hdd, suporta atat RAID 0 cat si RAID 1. Deci recomand utilizarea a doua HDD-uri in modul Mirroring (deci RAID 1) , sau RAID 0 pentru viteza sporita la copiere/citire.

Are 2 GB memorie RAM, dar si un procesor destul de puternic pentru transcoding, in cazul streamingului video.

Protocoalele de acces sunt multiple, asadar, orice browser folositi din orice colt al lumii va fi compatibil cu acest N.A.S.

Capacitatea maxima de stocare este 16 TB.

Nu!

Nu include si hdd-urile, daca ati fi citit tot articolul in detaliu, ati intelege si de ce nu sunt incluse spatiile de stocare.

Recomandare HDD pentru acest NAS : 2X HDD WD 4TB RED

Recomandare SSD pentru NAS QNAP TS-251: 2X SSD 960 GB

Pareri pozitive:
 • rapid
 • procesor si memorie RAM suficient de performante
 • compact
 • destul de silentios
 • transcoding bun
 • interfata de utilizare destul de intuitiva
 • viteze mari de scriere/copiere daca se opteaza pentru ssd ca spatiu de stocare
Pareri negative:
 • pretul creste considerabil dupa achizitie unitatilor de stocare

NAS Synology (network attached storage)

Verifică prețul actual

sfaturi achizitie nas storage pentru acasa 2019

Iata o alternativa foarte buna pentru QNAP, un network attached storage performant si cele mai bune recenzii adunate de pe forumuri pentru acest N.A.S servere.

Specificatiile sunt similare in performanta cu serverul NAS QNAP anterior. Are un mic minus la procesor comparativ cu cel amintit anterior.

Dar, are unele functii in plus.

Greu de decis intre cele doua!

 

Pareri pozitive:
 • design frumos
 • compatibil DLNA (pentru televizoarele non-smart)
 • suporta pana 24 TB de date
 • tot cu 2 bay-uri de hdd/ssd cu RAID 0 si 1
 • 3 porturi usb 3.0
 • suporta conectare imprimanta
 • se poate conecta via wifi cu dongle wireless achizitionat separat
Pareri negative:
 • pretul mare

 

Tags

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 23 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2020, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verifică de asemeni și

Close
Back to top button
Close