Recomandari Flavius-Tech

Alegere procesor pentru editare video 2022

Recomandări de procesoare bune de editare video

Deja vu, parcă am mai abordat subiectul video editing-ului, astăzi, în 2022, am decis să aprofundez de ce este important să alegeti cel mai bun procesor pentru editare video și o să dau câteva exemple de procesoare de video editing. În articolul trecut, am pus accent pe procesoarele bune pentru fiecare utilizare, astăzi o să discutăm despre alte taskuri și anume: video editing la cel mai înalt nivel.

Intel au cam stagnat in ultimii ani la capitolul invovatie si performanta a procesoarelor. A permis ca AMD -ului să prinda teren, pe unele segmente de piață a și fost depășit.

Asta e bine!

Invitație pe canalul Youtube recomandare canal youtube 2024

Concurența duce la inovație, din lucrul acesta avem noi, consumatorii, de câștigat. O competiție dintre doi giganți de productie de procesoare pentru pc-uri, laptopuri etc, care ne va da nouă oportunitatea de a alege, pretul si performanta dorita dintr-o gama din ce in ce mai larga de procesoare.

Drept dovadă, noile procesoare intel din generația 12, lansate recent arată promițător  în 2022.

Ce procesor să aleg pentru editare video?

Atenție mare!

O dată ce bănuiesc că ai brandul în minte, rămâne să știi exact ce nivel de performanță vrei să atingi. Bugetul îl vei pune pe locul 2.

Știu, e contra intuitiv, să pleci de la coada cand alegi cel mai bun procesor pentru editare video.

De multe ori sunteti obișnuiti să aveti bugetul prima data in minte, cand in acest caz este exact inversul. Pentru editare video, se presupune ca veti face acest lucru si veti monetiza editarile video pe care le executati. Asadar, trebuie sa te gandesti la productivitate.

Deci, veti pleca de la nivelul de performanta in rendering pe care vreti sa il atingeti cu procesorul ideal pentru video editing, apoi stabiliti un buget rezonabil.

Cel mai bun tip de procesor pentru editare video sa aleg?

1. Nu toate procesoarele sunt bune pentru video-editing. Chiar si modelele scumpe, nu inseamna ca sunt foarte bune la editare video. Atentie mare! Frecventele sunt mult mai putin importante in cazurile de editare video. Dati foarte mare atentie la cores (inimi,nuclee) si Thread-uri, NU la frecventa procesorului.

2. Alta atentie marita trebuie sa fie la memoria cache. Cu cat veti avea componente mai multe in sistemul de editare video, cu atat memoria cache trebuie sa sustina acele componente. Va juca rol de buffer, ce asigura viteza de raspuns si comunicare intre memoriile RAM si a celorlate componente. Deci la un workstation cu 64 sau 128 GB memorii ram, veti avea nevoie de o memorie cache foarte mare, recomandabil minim 12 MB.

3. Encoderele blocate, anumite categorii de procesoare nu suporta  anumite codecuri ( tipuri de fisiere video acceptate). Asadar, un procesor ieftin: de ex: Intel I3, nu va suporta encodingul fisierelor moderne video, mkv, h.264 etc. Deci veti fi limitat sa encodati doar anumite fisiere video precum .avi…

Importanța Core-urilor si thread-urilor

Pentru 2022, nu aș putea să fac o recomandare de procesor pentru editare video cu mai putin de 8 core și 8 threaduri. Softurile de editare video sunt din ce in ce mai „flamande” dupa procesoarele care au cat mai multe nuclee si threaduri. Iar performantele atinse in softuri sunt direct scalate in functie de nucleele aflate la dispozitie. Sigur, veti putea edita video si cu 2 nuclee si 2 threaduri, dar timpii randarii va fi considerabil redus. Asadar, pentru un clip de 10 minute, in functie si de complexitatea randarii, veti astepta foarte mult la randare. In timpul randarii, nu veti mai putea face nimic pe acel sistem de editare video.

De exemplu: la Adobe Premiere PRO, saltul de la 4 nuclee la 10 sau mai multe nuclee este urias. La procesoarele cu peste 10 nuclee, diferentele nu mai sunt asa mari, cel putin la acest SOFT (Premiere PRO)de editare video.

Deci, si softurile joaca un rol destul de important.

Folositi softuri de gen After Effects? Luati in considerare si o placa video cu cat mai multe CUDA CORES la sistemul de editare video. Va ajuta foarte mult sa faceti rendering in combinatia dintre procesor + placa video, dar nu neglijați cantitatea de memorii RAM. În cazul softului After effects, sunt importante și plăcuțele de memorii RAM.

Uite un articol cu review la plăcuțe de memorii ram pentru editare video: Alegerea memoriilor ram pentru editare video – Review

Frecventa ajuta la un procesor pentru editare video?

Depinde!

Totul depinde de câte nuclee si threaduri are procesorul. Daca are mai putine threaduri, va trebui sa va orientati spre o frecventa cat mai mare. Alt factor important este arhitectura procesorului, cei de la intel castiga detasat la acest capitol. Au o arhitectura mult mai eficienta din aproape toate perspectivele: la raportul consum/performanta, performanta/tdp. Singurul lucru pe care nu il poate castiga este la raportul pret/performanta, in schimb au atuul tdp-ului (thermal design power ). Toate aceste lucruri le diferentiaza intre ele, arhitecturile dintre cei doi giganti de producatorii de procesoare.

Editare video cu procesor sau cu placa video gpu?

Aceasta intrebare avea un raspuns simplu in urma cu 10 ani, procesorul iesea castigator la acest capitol.

S-au mai schimbat lucrurile intre timp, urmarea avansului tehnologic din ultimii 10 ani, procesorul nu mai poate prelua singur cantitatea de instructiuni uriasa din zilele actuale.

Asadar, procesoarele grafice de la placile grafice se descurca mai bine pe anumite taskuri.

Sa nu ma intelegeti gresit, procesorul ramane baza unui workstation de editare video, însă placa video aduce un aport considerabil la editare video, mai ales daca folositi softul Adobe Premiere Pro.

Iata si unde gasiti licenta: Adobe After Effects

Astfel, ca daca folositi foarte multe effecte in proiectele voastre, o placa video cu cat mai multe CUDA CORES, va ajuta de mult. In final renderingul tot de procesor are cea mai mare nevoie.

Recomandare cele mai bune procesoare pentru editare video

După acest ghid, trebuie sa mentionez cateva procesoare recomandate pentru video editing.

O sa fac o recomandare pentru doua dintre cele mai bune procesoare de editare video. De la cele mai bune si scumpe, la cele mai ieftine procesoare pentru editare video.


#1 Procesor Intel® Core™ i7-12700 Alder Lake

Procesor din generația 12 cu performanțe redutabile in video editing

cel mai bun procesor de editare video 2022

Cele mai bune caracteristici:
  • 12 nuclee și 20 threaduri
  • Placă grafică încorporată intel UHD 770
  • Tehnologia E-core
  • TDP 65Wați

Se pare că AMD-ul i-au înfuriat pe cei de la intel și vor să recupereze terenul pierdut în ultimii 2 ani. Până vor apărea procesoarele cu tehnologie de 5 nanometri de la intel, vor mai trece câțiva ani buni. Acest model însă se mulțumește cu tehnologia pe 10 Nm, dar se bucură de o arhitectură bună ce le permite procesoarelor să se ridice la nivelul așteptărilor de această dată. Să dăm uitării procesoarele din generația 11 NU?

Am ales procesorul acesta cu nucleu grafic încorporat special pentru cei care nu au bugete mari să investească în plăci video pe timpurile astea de criză a plăcilor grafice. Dacă nu aveți de făcut editări video complexe cu Adobe After Effects, atunci acest model de procesor va fi suficient pentru timpi de randări excelenți.

Best buy!

Cred că va fi un best buy pentru 2022, dar să vedem când vor scoate cei de la Intel și restul modelelor și prețurile aferente. Partea rea, dacă vreți să treceți la DDR 5, este că plăcile de bază sunt încă scumpe pentru acest procesor. Între noi fie vorba, nu se simte diferența pentru video editing dintre ddr4 și ddr5, dar să nu mai spuneți la nimeni pontul acesta! Oricum, acesta va suporta și plăcile de bază ddr4 cu socket 1700.

Nucleul grafic încorporat este suficient de puternic pentru a face și puțin gaming, în  cazul în care nu vă permite bugetul să cumpărați plăci video scumpe, este privit acest procesor ca pe o soluție de avarie pe termen sper eu scurt.

Păreri PRO:
  • timpi buni la randări
  • bun și pentru gaming
  • gpu încorporat destul de puternic
  • eficiență energetică mai bună decât generația anterioară
Păreri CONTRA:
  • prețul în România este cam mare
  • plăcile de bază cu ddr5 sunt scumpe deocamdată

#2 Procesor Intel Core i9 10900F

Un procesor foarte bun, dar greu de răcit

sfat achizitie procesor de editare video 2022

Cele mai bune caracteristici:
  • Toate codecurile la dispoziție
  • 20 MB memorie Cache

Un procesor căruia i-am făcut și un review mai amănunțit, vedeți AICI articolul respectiv.

Eu personal, l-am cumpărat cu acest scop,  pentru a face video editing pentru noul canal youtube Flavius Tech, apropo, niște like-uri și subscribe-uri nu mi-ar strica.

Păreri PRO:
  • rapid
  • timpi foarte buni in rendering
  • bun si la gaming
  • stabil
Păreri CONTRA:
  • necesită răcire aftermarket
  • necesită și placă grafică dedicată

Cel Mai Bun Procesor pentru Editare Video 2022

Performanță - 9.8
Fiabilitate - 10
Eficiență energetică - 10
Preț - 9.6

9.9

Scor obținut

Intel are un raport preț-fiabilitate-eficiență-performanță foarte bun și câștigă titlul pentru cel mai bun procesor de video editing din acest articol din 2022.

User Rating: 4.73 ( 6 votes)

#3 Cel ami bun procesor pentru editare video de la AMD Ryzen 9 3900X

Un procesor de la AMD excelent la editările video

procesor amd de editare grafică

 

Cele mai bune caracteristici:
  • Cooler inclus
  • Frecvență turbo la 4.6 GHz
  • Revizie PCI Express 4.0

Un „flagship” pentru AMD, un procesor special conceput pentru editarea video. Sigur, că veți putea să faceți gaming pe el, dar performantele în gaming sunt cam aceleași cu a modelelor mult mai ieftine de procesoare.

12 nuclee și 24 threaduri, suficiente pentru timpi de randare cât mai mici. Dar, nu uitati ce am spus mai sus, o data ce depasiti 10 nuclee, trebuie sustinute si de memorii ram de calitate, cu latenta mica si memorii cat mai multe.

Memoriile L2 si L3 cache sunt si ele la locul lor: 6MB L2 si 65MB L3. Daca ma intrebati pe mine, ca sa fiu carcotas as zice ca memoria L2 este sub nivelul la care ma asteptam.

Frecventa stock: 3,8 Ghz cu turbo boost urca spre 4.6 Ghz (este destul de bine tactat). Suporta un maxim 128 GB RAM, deci sa aveti minim 32 GB recomand eu, ideal este sa aveti 64 GB sau maximum.

Coolerul stock exista si el, dar nu va recomand sa il folositi pe acela.

Dar prețul procesorului? Nu este scump?

Da,

Au început de ceva timp să se scumpească și acestea și nu prea poate nimeni garanta că nu se vor dubla prețurile la procesoare.

Dacă urmăriți blogul meu, știți că mereu scriu prețul celei mai bune oferte din trecut, pentru a ține evidența prețurilor produselor. Așadar voi, cititorii, aveți posibilitatea să cumpărați la prețurile cele mai corecte și produsele care au oferte cu adevărat!

Iată ce zice un cumpărător, Bogdan:

Pro:

  • Cel mai bun procesor de desktop la momentul cand l-am achizitionat;
  • IPC peste Intel generatia 9;
  • Memory controller-ul este mult mai bun decat la primele 2 generatii de Ryzen. Il folosesc in combinatie cu memorii 3200MHz CL14 (Samsung B-Die) tinute in OC la 3600MHz CL14, care pe vechiul
  • Ryzen 1700 nu le puteam tine in mai mult de 2800MHz.
  • Merge pe chipset X370 (de acum 2 ani), nu cred ca vom vedea si la Intel asa ceva prea curand;
  • Raportul performanta/pret este foarte bun;

Contra:

  • Nu prea se gaseste in stoc.

Altele:
L-am asteptat de atat timp, cand l-am prins pe stoc, imediat l-am comandat, fara sa mai stau pe ganduri.
Folosesc un cooler Corsair H150i la el, nici vorba sa poti folosi cooler-ul stock. Totusi, este de apreciat ca este acolo. Pentru cei ce isi fac PC-ul pe piese si nu vor sa dea toti banii odata, il pot folosi temporar.
Procesorul deja vine la ~90% peak performance (in limitele voltajului safe) out of the box. Nu prea mai e spatiu de OC la el, ceea ce nu e neaparat un lucru rau, doar ca nu veti vedea mari imbunatatiri de performanta prin OC ca si la generatiile anterioare sau ca la Intel.
In gaming il tin la 1.375v cu SMT off, in rest la 1.325v cu SMT on.
RAM-ul conteaza foarte mult la Ryzen. Daca tot dati 2700 de lei pe procesor, nu sacrificati RAM-ul si mergeti pe kit-uri dual channel la 3200MHz CL14 sau 3600MHz CL16.

Păreri PRO:
  • raport calitate-preț-performanță bun
  • bun și la editare video cât și gaming
  • compatibilitate cu plăci de bază ieftine
Păreri CONTRA:
  • coolerul stock este cam zgomotos în load

#4 Cel mai bun procesor Intel Core i9-9900K

O alternativă mai veche de procesor pentru editare video 2022

processor video editing 2022

 

Cele mai bune caracteristici:
  • Eficiență energetică bună
  • Răcire eficientă
  • Nucleu GPU performant

Nu întotdeauna dacă o să cumpărați un procesor din generație anterioară înseamnă că nu este performant. De regulă, procesoarele noi apărute fac ca procesoarele din generațiile anterioare să scadă la preț. Deci, chiar dacă sunt puțin mai slabe la performanțe, raportul preț/performanțe este mult mai bun decât la un procesor de ultimă generație.

Asta, cu siguranță va duce la regândirea strategiei multor persoane care au nevoie de ele și ar trebui să vedem o creștere de cerere de procesoare din generațiile anterioare, dacă prețurile vor scădea suficient.

Trebuia să acord sanse egale ambelor variante. Dar, AMD a cam luat fața Intelului, deși sunt fan convins Intel, nu pot să nu fiu obiectiv și să admit unele lucruri. Sigur, acest model este putin mai ieftin, dar și performanțele atinse nu sunt aceleași.

Iată și modelul recomandat ca fiind cel mai bun de la INTEL procesor pentru editare video in 2020.

Da, are performanta sub AMD Ryzen 9 3900x, dar arhitectura despre care vorbeam mai sus isi face simtita prezenta. Un raport tdp/performanta/pret foarte bun. Este un procesor care poate fi tinut in control la temperaturi optime, asadar, gatuirea (bottleneckul) poate interveni mai greoi, depinde foarte mult si de placa de baza pe care este pus procesorul pentru editare video.

Procesor eficient?

Este eficient, nu pot nega acest lucru. TDP-ul mic il face versatil, cand nu lucrati, va sta rece in idle si cu un consum foarte redus de energie.

Luati in considerare si la acest model un cooler pentru procesor aftermarket, pentru a atenua zgomotul si a eficientiza si mai bine TDP, pentru a reduce sansele la bottleneck.

Păreri PRO:
  • eficiență la răcire
  • eficient energetic
  • GPU integrat performant
  • raport fiabilitate-performanță bun
Păreri CONTRA:
  • nu știe să dea cu aspiratorul prin casă
  • trebuie cumpărat un cooler de procesor aftermarket

Recomandare cooler pentru AMD Ryzen 9 : Noctua NH-U12S SE-AM4
Recomandare cooler pentru procesor i9 9900K: Noctua NH-D15

 

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button