Recomandari Flavius-Tech

Router bun pentru RDS gigabit

Cel mai bun router pentru RDS gigabit

Astazi, 2019 mi-am propus sa vin cu un sfat de achizitie de router ieftin si compatibil pentru RDS Gigabit. O recomandare de router desi pare o alegere simpla, aceasta se poate  transforma intr-un cosmar. Website-urile spun ca suporta internetul de la rds de 1Gb/sec, dar nu specifica intotdeauna ca o sa si primiti prin wifi(wireless) aceasta viteza. Acestia se refera ca puteti primi 1Gb/sec doar prin cele 4 porturi LAN (conexiune prin cablu de la router de 1Gb/sec). Iar pe partea de wireless veti constata ca nu intotdeauna ating vitezele de 1Gb/sec.

Ce router (ruter) sa cumpar pentru rds gigabit?

router rds 2016

Sunt si modele de routere care ating viteze de 1Gb/sec fara fir. Trebuie mentionat ca si device-ul vostru trebuie sa fie capabil sa primeasca aceasta viteza de transfer.

Acum, sa vorbim putin despre standardele de transmisie wireless (fara fir).

Standardele au evoluat de la an la an si se refera la viteza maxima de transfer wireless si la raza de actiune. Va las mai jos vitezele de transfer pentru fiecare standard:

 Router cu standardul A

– atinge viteza maxima de 54 Mb/sec ( aproximativ 6.75 MB/sec) cu o raza de actiune 35 de metri (banda 5 Ghz)

Standardul B

atinge viteza maxima de 11 Mb/sec (circa 1.375 MB/sec) cu raza de actiune sub 35 de metri (banda 2.4 Ghz )

Standardul G

– atinge viteza maxima de 54 Mb/sec (6.75 MB/sec) cu o raza de actiune 38 de metri  (banda 2.4 Ghz)

Standardul N

– ajunge la viteza maxima de 150 Mb/sec (18.75 MB/sec) cu o raza de actiune 70 de metri (ambele benzi 2.4 si 5 Ghz)

Standardul AC

– atinge viteza maxima de 866.7 Mb/sec (108.33 MB/sec) cu o raza de actiune 35 de metri  (in banda de 5 Ghz)

Standardul AY

– capabil sa atinga viteze de 100 Gb/sec sau 10 GB/sec, este un standard nou si cred ca va fi folosit doar de companiile de telecomunicatii si furnizori de internet.

Informatii utile: vitezele din specificatiile routerelor sunt  in megabits nu megabytes. Mb=megabit si MB=megabyte (1 Megabyte=8 megabites).

Dupa cum observati cand acestea transmit in banda de 2.4 Ghz semnalul este mai puternic si pe distante mai mari si viteza de transfer este mai mica. Iar cand transmit in banda 5Ghz semnalul este mai slab si pe distante mai mici dar cu viteza de transfer considerabil mai mare.

Deci, cel mai recomandat este standardul  AC. Mai ales ca noile gadget-uri din prezent si cele care urmeaza sa apara o sa aiba acest standard. Standardele intre ele sunt toate compatibile. Adica putem receptiona cu un telefon care are standardul N atat timp cat routerul transmite in acel standard. Dar viteza si raza de actiune este limitata de acel standard.

Limitarea va veni daca device-ul vostru receptioneaza doar standardul G si routerul transmite si in standardul AC, atunci  viteza primita va fi aceea a standardului device-ului.

Exemplu: un smartphone sau un TV SMART care poate receptiona semnal wifi de standard g, iar routerul vostru poate transmite in standard AC, in acest caz compatibilitatea este buna dar viteza de transmisie va fi limitata de catre telefon care primeste maximul vitezei din standardul G.

Multe routere pot transmite in ambele benzi de frecventa 2.4/5 Ghz dar sunt cele mai ieftine care nu suporta banda de 5Ghz.

Acum ca am vazut cum sa ne orientam la routere pentru RDS gigabit sa dau si cateva recomandari de routere pe diferite bugete:

Recomandare 3 routere foarte bune pentru RDS 1Gb/sec:

Router wireless TP-LINK Gigabit ieftin

recomandare router ieftin pentru rds gb

Suporta 1Gb/sec doar prin fir conectat la porturi LAN si WiFi standard AC cu transmisie in 2 benzi, 5 Ghz si 2.4 Ghz. Vitezele cumulate in ambele benzi vor atinge un maxim de cca. 1200 Mb/sec, adica 867 Mb/sec in banda 5 Ghz si 300 Mb/sec in banda 2.4 Ghz

Daca aveti device-uri care suporta banda de receptie de 5 Ghz cu standardul AC, acestea vor putea avea o putere de receptie de maximum 867 Mb/sec

 

 

Router Wireless ASUS

cel mai bun router rds 2018

Suporta 1Gb/sec prin fir conectat la portul LAN si wifi standard AC cu 2 benzi de transmisie. In 2.4 Ghz atinge o viteza de 300 Mb/sec si in 5 Ghz 867 Mb/sec

 

 

 

Router Tri-Band ASUS

recomandare router rds

Acesta este cel mai bun la ora actuala si reuseste prin amplificare sa depaseasca barierele de viteze de transmisie.

Puteti vedea un review aici http://www.flavius-tech.ro/cel-mai-bun-router-2016-asus-rt-ac5300/

Daca vreti alta recomandare, va astept cu un comment cu specificatiile tipului de internet si ce device-uri detineti.

Ce NU recomand?

Am observat pe logurile acestui articol ca foarte multa lume care citeste acest articol, aleg routerele cu display lcd. Eu nu pot recomanda astfel de routere cu pret ridicat pentru o functie inutila. Acel display este folosit doar o data sau de doua ori. Eu recomand sa nu va risipiti banii pe astfel de routere. Nu pentru ca nu sunt bune, dar pretul nu reflecta performanta unuia simplu din aceeasi categorie de pret. Routerul este proiectat sa il configurezi si sa uiti de el pe un raft si sa colecteze praful. Eu nu m-am atins de al meu de 2-3 ani. Dar ca intotdeauna, alegerea ramane a voastra.

Branduri populare

Asus

Asus a fost fondat în Taipei în 1989 de T.H. Tung, Ted Hsu, Wayne Hsieh și M.T. Liao, toți cei patru au lucrat anterior la Acer ca ingineri hardware. În acest moment, Taiwan nu a fost încă de a stabili o poziție de lider în domeniul hardware-calculator
ASUS este o companie multinațională de calculatoare și de telecomunicații din Taiwan, fiind unul dintre primii patru producători de notebook-uri la nivel mondial.
Numele ”ASUS” provine din cuvântul ”PEGASUS”.
Principalii competitori ai companiei sunt Apple, Dell și Hewlett-Packard (HP).
Asus apare în topul clasamentului „InfoTech 100” și „Asia Top 10 IT Companies” al revistei BusinessWeek reușind clasarea pe locul întâi în categoria IT Hardware al sondajului Top 10 Global Brands din Taiwan, cu o valoare totală a mărcii de 1,3 miliarde de dolari.

TP-LINK

TP-Link a fost înființată în 1996 de doi frați, Zhào Jiànjūnși Zhào Jiāxīng, pentru a produce și comercializa o carte de rețea pe care au dezvoltat-o. Numele companiei se bazează pe conceptul de „legătură twisted pair”, un fel de cabluri electromagnetice, de unde rezultă „TP” în numele companiei.

TP-Link a început prima expansiune internațională în 2005. În 2007, compania sa mutat în noile sale sedii și facilități de 100.000 de metri pătrați, la parcul industrial Hi-Tech din Shenzhen. TP-LINK USA a fost înființată în 2008.

În septembrie 2016, TP-Link a prezentat un nou logo și slogan „Fiabil inteligent”; noul logo este menit să portretizeze compania ca fiind un brand „orientat spre stilul de viață”, pe măsură ce se extinde în produsele inteligente

Tags

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 22 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

comentarii

 1. Buna ziua. Routerul Asus din articol este recomandat doar pentru furnizorii de la RDS digi? Sau nu conteza? Nu ma pricep prea bine la tehnologie si vreau cel mai bun sfat. Dar am un furnizor de internet local noname . Am 100MB/sec viteza. Imi puteti zice care sunt cele mai bune solutii sa pun un router mai de calitate? Acest primit de de la firma care a instalat nu prea e foarte bun. Multumesc.

  1. Salut,
   Nu este o regula ca routerele recomandate din articol sa functioneze doar cu un anumit provider. Insa anumiti provideri au conexiuni de internet prin cablu de telefon (conectare ADSL), pentru acel tip de internet iti trebuie un router diferit.
   E bine ca te interesezi inainte de a cumpara un router!
   E bun acel router TP-link ieftin pentru viteza internetului tau.
   Mult succes!

  1. Da, sunt mult mai multe standarde, ambele sunt existente si AY si AD, AH etc, iar pentru un tutorial de schimbare firmware nu ma adresez, majoritatea cititorilor vor ceva simplu. Cei care au cunostinte despre custom firmware sunt convins ca au cunostinte avansate incat sa isi aleaga routerul. Nu acolo se indreapta articolul.

 2. Salut.

  Ai scris ca „1 Megabyte=8 megabites” dar peste tot ai echivalat „100 Gb/sec sau 10 GB/sec”, „866.7 Mb/sec (86.6 MB/sec)”…
  ?????

   1. Producătorii consideră factorul de multiplicare 1.000 şi nu 1.024, cum ar fi normal. De aceea 100 Gb = 10 GB, de aceea şi HDD-urile de 1 TB au 930 GB liberi(!), stick-urile şi cardurile microSD de asemenea. Ştiu că sună ciudat, dar „regulile” comercianţilor sînt făcute de nişte oameni înguşti la minte, care se pricep doar la marketing. În domeniul IT există disciplină şi ordine, totul fiind perfect calculat. Pentru că este un domeniu Logic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Close