Recomandari Flavius-Tech

Recomandare router pentru RDS gigabit

Cel mai bun router pentru RDS gigabit

Astazi, 2018 mi-am propus sa vin cu un sfat de achizitie de router ieftin si compatibil pentru RDS Gigabit. O recomandare de router desi pare o alegere simpla, aceasta se poate  transforma intr-un cosmar. Website-urile spun ca suporta internetul de la rds de 1Gb/sec, dar nu specifica intotdeauna ca o sa si primiti wifi(wireless) aceasta viteza. Acestia se refera ca puteti primi 1Gb/sec doar prin cele 4 porturi LAN (conexiune prin cablu de la router de 1Gb/sec). Iar pe partea de wireless veti constata ca nu intotdeauna ating vitezele de 1Gb/sec.

Recomandare router pentru rds

Ce router (ruter) sa cumpar pentru rds 1gb?

Sunt si modele de routere care ating viteze de 1Gb/sec fara fir. Trebuie mentionat ca si device-ul vostru trebuie sa fie capabil sa primeasca aceasta viteza de transfer.

Acum, sa vorbim putin despre standardele de transmisie wireless (fara fir).

Standardele au evoluat de la an la an si se refera la viteza maxima de transfer wireless si la raza de actiune. Va las mai jos vitezele de transfer pentru fiecare standard:

 Standardul A

– atinge viteza maxima de 54 Mb/sec (5.4 MB/sec) cu o raza de actiune 35 de metri (banda 5 Ghz)

Standardul B

atinge viteza maxima de 11 Mb/sec (1.1 MB/sec) cu raza de actiune sub 35 de metri (banda 2.4 Ghz )

Standardul G

– atinge viteza maxima de 54 Mb/sec (5.4 MB/sec) cu o raza de actiune 38 de metri  (banda 2.4 Ghz)

Standardul N

– ajunge la viteza maxima de 150 Mb/sec (15 MB/sec) cu o raza de actiune 70 de metri (ambele benzi 2.4 si 5 Ghz)

Standardul AC

– atinge viteza maxima de 866.7 Mb/sec (86.6 MB/sec) cu o raza de actiune 35 de metri  (in banda de 5 Ghz)

Standardul AY

– capabil sa atinga viteze de 100 Gb/sec sau 10 GB/sec, este un standard nou si cred ca va fi folosit doar de companiile de telecomunicatii si furnizori de internet.

Informatii utile: vitezele din specificatiile routerelor sunt  in megabits nu megabytes. Mb=megabit si MB=megabyte (1 Megabyte=8 megabites).

Dupa cum observati cand acestea transmit in banda de 2.4 Ghz semnalul este mai puternic si pe distante mai mari si viteza de transfer este mai mica. Iar cand transmit in banda 5Ghz semnalul este mai slab si pe distante mai mici dar cu viteza de transfer considerabil mai mare.

Deci, cel mai recomandat este standardul  AC. Mai ales ca noile gadget-uri din prezent si cele care urmeaza sa apara o sa aiba acest standard. Standardele intre ele sunt toate compatibile. Adica putem receptiona cu un telefon care are standardul N atat timp cat routerul transmite in acel standard. Dar viteza si raza de actiune este limitata de acel standard.

Limitarea va veni daca device-ul vostru receptioneaza doar standardul G si routerul transmite si in standardul AC, atunci  viteza primita va fi aceea a standardului device-ului.

Exemplu: smartphone care poate receptiona semnal wifi de standard g, iar routerul vostru poate transmite in standard AC, in acest caz compatibilitatea este buna dar viteza de transmisie va fi limitata de catre telefon care primeste maximul vitezei din standardul G.

Multe routere pot transmite in ambele benzi de frecventa 2.4/5 Ghz dar sunt cele mai ieftine care nu suporta banda de 5Ghz.

Acum ca am vazut cum sa ne orientam la routere pentru RDS gigabit sa dau si cateva recomandari de routere pe diferite bugete:

Recomandare 3 routere foarte bune pentru RDS 1Gb/sec:

Router wireless TP-LINK Gigabit TL-WR1043ND

router tp link

Suporta 1Gb/sec doar prin fir conectat la porturi LAN si WiFi standard N intr-o singura banda de 2.4 Ghz si producatorul spune ca atinge 300 Mb/sec

Nu suporta standardul AC. Daca aveti device-uri care suporta standardul AC, ele vor functiona doar pe standardul de emisie al routerului, in speță N.

Router Wireless ASUS AC1200G Plus

cel mai bun router rds 2018

Suporta 1Gb/sec prin fir conectat la portul LAN si wifi standard AC cu 2 benzi de transmisie. In 2.4 Ghz atinge o viteza de 300 Mb/sec si in 5 Ghz 867 Mb/sec

ASUS RT-AC5300

Router bun pentru RDS gigabit

Acesta este cel mai bun la ora actuala si reuseste prin amplificare sa depaseasca barierele de viteze de transmisie.

Puteti vedea un review aici http://www.flavius-tech.ro/cel-mai-bun-router-2016-asus-rt-ac5300/

Daca vreti alta recomandare, va astept cu un comment cu specificatiile tipului de internet si ce device-uri detineti.

Ce NU recomand?

Am observat pe logurile acestui articol ca foarte multa lume care citeste acest articol, aleg routerele cu display lcd. Eu nu pot recomanda astfel de routere cu pret ridicat pentru o functie inutila. Acel display este folosit doar o data sau de doua ori. Eu recomand sa nu va risipiti banii pe astfel de routere. Nu pentru ca nu sunt bune, dar pretul nu reflecta performanta unuia simplu din aceeasi categorie de pret. Routerul este proiectat sa il configurezi si sa uiti de el pe un raft si sa colecteze praful. Eu nu m-am atins de al meu de 2-3 ani. Dar ca intotdeauna, alegerea ramane a voastra.

Tags

Articole similare

comentarii

      1. Producătorii consideră factorul de multiplicare 1.000 şi nu 1.024, cum ar fi normal. De aceea 100 Gb = 10 GB, de aceea şi HDD-urile de 1 TB au 930 GB liberi(!), stick-urile şi cardurile microSD de asemenea. Ştiu că sună ciudat, dar „regulile” comercianţilor sînt făcute de nişte oameni înguşti la minte, care se pricep doar la marketing. În domeniul IT există disciplină şi ordine, totul fiind perfect calculat. Pentru că este un domeniu Logic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.