Recomandari Flavius-Tech

Recomandare SSD – cum sa alegi corect

Sfaturi utile pentru alegerea unui ssd

În 2021 viteza înseamnă totul, fie ca ai un pc cu care produce bani sau pur și simplu vrei un pc de gaming rapid, multe pc-uri performante se lovesc de obstacolul vitezei memoriei de stocare, respectiv cel mai bun ssd. Am observat tendința producătorilor de a face marketing legat de vitezele de citire/scriere de sute de MB/sec și este oarecum mai putin importanta aceea viteză, sau pot sa zic ca „depinde” de taskurile respectivului calculator.

Evident ca incurajez pe oricine sa aleaga un ssd in dauna unui hdd, dar nu despre asta o sa vorbesc în acest articol. O sa vorbesc despre ce tip de ssd are fiecare nevoie.

SSD-urile devin din ce in ce mai ieftine, am estimat acum 5-6 ani ca vor detrona HDD-urile destul de repede. Asta era evident ca se va intampla in mod inevitabil, costurile de productie sunt mult mai reduse comparativ cu vechile hard disk-uri mecanice.

Poate esti interesat si de articolul legat de alegerea unui ssd m.2: Recomandare SSD – cum sa alegi corect

Care este cel mai bun ssd?

Haideti sa luam un exemplu de ssd si il dau exemplu pe al meu: SSD 120 GB Kingston v300

cel mai bun ssd 2020

 

Cam asa trebuie sa arate scorul obtinut in benchmark. Daca o sa ii faceti test cu windows instalat pe el sau aplicatii, o sa aibă valori de scriere și citire diferite.

Producatorii specifica intotdeauna vitezele de scriere si citire secventiale „vezi in poza Seq”.

Ce este viteza secventiala (sequential read/write speed)?

Viteza secventiala este viteza de scriere si citire a unor blocuri mari de date scrise si citite pe unitatea de stocare. Cu alte cuvinte fisierele foarte mari de ordinul zecilor/sutelor/miilor …etc de megabytes de pe ssd in cazul nostru. Ca idee un sistem de operare de tip windows are sub 50% din proportie fisiere de tip secvential, restul fisierelor sunt de tip 4k sau 4k-64Thrd. De regula aceste fisiere sunt de tip media, video audio etc. Deci daca sunteti cinefili inraiti sau lucrati cu fisiere mari atunci un ssd o sa va ajute enorm. Dar in acest caz veti avea nevoie de ssd-uri de marimi de stocare mari pentru a acoperi nevoile.

Ce este viteza 4k aleatorie la un ssd?

Viteza 4k se refera la viteza de scriere si citire „aleatorie” pe mediul de stocare de blocuri mici de date. Aleatorie inseamna ca o sa puna informatia in mod aleatoriu pe dispozitivul de stocare in speță ssd-ul. Windows-ul foloseste in jur de 25% din marime la fisiere de acest tip, 25% este un procent dat exemplu, dar pot diferi aceste procente in functie de fiecare personalizare si de versiunile lui. Aplicatiile instalate care ajung in Program Files folosesc de asemeni fisiere 4k dar difera de la program la program. Deci pentru cei care lucreaza cu genul asta de aplicatii sau softuri instalate este foarte importanta aceea viteza.

Ce este viteza 4k-64Thrd la un ssd?

Se refera la viteza de acces a fisierelor 4k  si 64threads la cererea simultana a fisierelor de tip 4k adunate simultan intr-o singura linie de proces. Memoria RAM este importanta pentru acest tip de fisiere, de regula windows-ul nu prea foloseste aceea memorie de acces, cel mai des intalnita este la servere. Foarte rar este accesata aceea memorie. Este un fel de buffer si nu prea are deloc relevanta pentru un pc cu windows. Cei care au servere trebuie sa se orienteze spre ea.

Read and write banuiesc ca stie fiecare ce inseamna . Viteza de scriere si citire pe dispozitiv. Windows-ul depinde foarte mult de viteza de citire, iar la aplicatiile care salveaza baze de date pe dispozitiv este importanta si viteza de scriere.

Ce este ACC.TIME?

Se refera la viteza cu care este accesat dispozitivul si este masurata in milisecunde. Cu cat este mai mica cu atat mai bine. Spre deosebire de hdd vitezele de acces la ssd sunt net superioare.

Asadar ajungeti sa trageti singuri concluziile despre ssd-uri. Cu alte cuvinte, este adevarat ca avem nevoie de viteza secventiala pe care o dau producatorii dar trebuie sa ne uitam foarte bine la vitezele 4k, mai ales daca lucram in programe instalate pe ssd. Vitezele de acces a ssd-urilor sunt aproapiate, diferentele sunt si in functie de controllerul sata la care este conectat device-ul.

Cum sa aleg cel mai bun ssd?

Cel mai bun ssd

Eu am dat exemplu de ssd ieftin. Dar cum tehnologia a avansat acele viteze sunt net superioare mai ales la ssd-uri cu conectare m2.sata. Pot ajunge la viteze de peste 2gb/sec.

Ca raport calitate-pret ssd-urile kingston sunt cele mai accesibile. Pentru cei care folosesc programe instalate pe ssd pot sa se orienteze spre Solid state drive (SSD) Samsung 860 EVO . Samsung ofera viteze aproape duble la scrierea si citirea fisierelor 4k.

Sau optati pentru un ssd de tip m2.sata daca aveti slot pe placa de baza care suporta protocolul NVMe pentru acest tip de ssd SSD Samsung 970 EVO 500GB PCI Express x4 M.2 2280

Vitezele de citire ajung la 3gb/sec pentru fisierele din categoria secventiala de citire (fisiere 4k).

Cel Mai Bun SSD pentru PC de Gaming?

Cand vine vorba de gaming, singura diferenta o face viteza de loading a jocurilor si cateva exceptii minore a tipurilor de jocuri rpg/mmorpg la vitezele de loading a texturilor. De exemplu, viteza de incarcare a avatarurilor playerilor va fi mai rapida de pe un ssd, datorita vitezei de accesare a ssd-ului.

HDD sau SSD pentru gaming

Un hdd este mult mai recomandat pentru gaming pentru ca are un spatiu de stocare mult mai mare si vitezele raman neschimbate. In viteza de loading este inclusa si viteza cu care incarca o harta din joc, sau dupa caz teleportarile pe alte locatii de joc, se va face mai rapid de pe un ssd pentru ca depinde viteza de accesare a ssd-ului sau hdd-ului. Aici sunt diferente minore si depinde si cu ce tip de hdd compari. Daca este un hdd mai vechi se simte o diferenta considerabila fata de un ssd in gaming. Dar cu un hdd rapid nu vor fi sesizabile .

DE MENTIONAT:

SSD-ul isi pierde acele caracteristici si in timp o sa scada din ce in ce mai mult acele viteze. SSD-ul meu de exemplu, a scazut cam 30% din vitezele de citire/scriere dupa aproape 4-5 ani de folosire extensiva in regim de semi-server.

Sper ca v-a ajutat acest articol in alegerea de cel mai bun ssd. Si la intrebarea care este cel mai bun ssd? Pot sa va dau un sfat de achizitie in functie de ce detalii imi dati despre ce asteptari aveti de la pc.

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2021, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verifică de asemeni și
Close
Back to top button