Recomandari Flavius-Tech

Alegere cel mai bun SSD SATA – cum să cumperi corect!

Recomandări ssd-uri 2.5 inch SATA

În 2024 viteza de stocare a datelor înseamnă totul, fie ca ai un pc cu care produci venituri sau pur și simplu vrei un pc de gaming rapid, am creat un articol mai cuprinzător despre cum să alegi corect cel mai bun ssd. Am observat tendința producătorilor de a face marketing legat de vitezele de citire/scriere de sute de MB/sec și este oarecum mai putin importantă aceea viteză, sau pot să zic că „depinde” de taskurile respectivului calculator.

Evident că incurajez pe oricine să aleagă un ssd în dauna unui hdd, dar nu despre asta o să vorbim  în acest articol. O sa vorbesc despre ce tip de ssd are fiecare nevoie.

SSD-urile devin din ce in ce mai ieftine, am estimat acum 10-12 ani ca vor detrona HDD-urile destul de repede. Asta era evident că se va întampla în mod inevitabil, costurile de producție sunt mult mai reduse comparativ cu vechile hard disk-uri mecanice.

Invitație pe canalul Youtube

Poate ești interesat și de articolul legat de alegerea unui ssd m.2: Recomandare SSD – cum sa alegi corect

Care este cel mai bun ssd?

Haideți să luam un exemplu de ssd și îl dau exemplu pe al meu: SSD 120 GB Kingston v300

viteze s.s.d 2.5inch

 

Cam așa trebuie să arate scorul obținut în benchmark-uri. Dacă o să îi faceți test cu windows instalat pe el sau aplicații, o să aibă valori de scriere și citire diferite.

Producatorii specifica intotdeauna vitezele de scriere si citire secventiale „vezi in poza Seq”.

Ce este viteza secvențială (sequential read/write speed)?

Viteza secvențială este viteza de scriere și citire a unor blocuri mari de date scrise și citite pe unitatea de stocare. Cu alte cuvinte fișierele foarte mari de ordinul zecilor/sutelor/miilor …etc de megabytes de pe ssd in cazul nostru. Ca idee un sistem de operare de tip windows are sub 50% din proporție fișiere de tip secvențial, restul fisierelor sunt de tip 4k sau 4k-64Thrd. De regulă aceste fișiere sunt de tip media, video audio etc. Deci dacă sunteți cinefili înrăiți sau lucrați cu fișiere mari atunci un ssd o să vă ajute enorm. Dar în acest caz veți avea nevoie de ssd-uri de mărimi de stocare mari pentru a acoperi nevoile.

Ce este viteza 4k aleatorie la un ssd?

Viteza 4k se referă la viteza de scriere și citire „aleatorie” pe mediul de stocare de blocuri mici de date. Aleatorie înseamnă că o să pună informația în mod aleatoriu pe dispozitivul de stocare în speță ssd-ul. Windows-ul folosește în jur de 25% din mărime la fișiere de acest tip, 25% este un procent dat exemplu, dar pot diferi aceste procente în funcție de fiecare personalizare și de versiunile lui. Aplicațiile instalate care ajung în Program Files folosesc de asemeni fișiere 4k dar diferă de la program la program. Deci pentru cei care lucrează cu genul ăsta de aplicații sau softuri instalate este foarte importantă aceea viteză.

Ce este viteza 4k-64Thrd la un ssd?

Se referă la viteza de acces a fisierelor 4k  si 64threads la cererea simultana a fisierelor de tip 4k adunate simultan intr-o singura linie de proces. Memoria RAM este importanta pentru acest tip de fisiere, de regula windows-ul nu prea foloseste aceea memorie de acces, cel mai des intalnita este la servere. Foarte rar este accesata aceea memorie. Este un fel de buffer si nu prea are deloc relevanta pentru un pc cu windows. Cei care au servere trebuie sa se orienteze spre ea.

Read and write banuiesc ca stie fiecare ce inseamna . Viteza de scriere si citire pe dispozitiv. Windows-ul depinde foarte mult de viteza de citire, iar la aplicatiile care salveaza baze de date pe dispozitiv este importanta si viteza de scriere.

Ce este ACC.TIME?

Se refera la viteza cu care este accesat dispozitivul si este masurata in milisecunde. Cu cat este mai mica cu atat mai bine. Spre deosebire de hdd vitezele de acces la ssd sunt net superioare.

Asadar ajungeti sa trageti singuri concluziile despre ssd-uri. Cu alte cuvinte, este adevarat ca avem nevoie de viteza secventiala pe care o dau producatorii dar trebuie sa ne uitam foarte bine la vitezele 4k, mai ales daca lucram in programe instalate pe ssd. Vitezele de acces a ssd-urilor sunt aproapiate, diferentele sunt si in functie de controllerul sata la care este conectat device-ul.

Cum sa aleg cel mai bun ssd?

recomandare cel mai bun ssd

Eu am dat exemplu de ssd ieftin. Dar cum tehnologia a avansat acele viteze sunt net superioare mai ales la ssd-uri cu conectare m2.sata. Pot ajunge la viteze de peste 2gb/sec.

Ca raport calitate-pret ssd-urile kingston sunt cele mai accesibile. Pentru cei care folosesc programe instalate pe ssd pot sa se orienteze spre Solid state drive (SSD) Samsung 860 EVO . Samsung ofera viteze aproape duble la scrierea si citirea fisierelor 4k.

Sau optati pentru un ssd de tip m2.sata daca aveti slot pe placa de baza care suporta protocolul NVMe pentru acest tip de ssd SSD Samsung 970 EVO 500GB PCI Express x4 M.2 2280

Vitezele de citire ajung la 3gb/sec pentru fisierele din categoria secventiala de citire (fisiere 4k).

Cel Mai Bun SSD pentru PC de Gaming?

Când vine vorba de gaming, singura diferență o face viteza de loading a jocurilor și câteva excepții minore a tipurilor de jocuri rpg/mmorpg la vitezele de încărcare a texturilor. De exemplu, viteza de incarcare a avatarurilor playerilor va fi mai rapida de pe un ssd, datorita vitezei de accesare a ssd-ului.

HDD sau SSD pentru gaming

Un hdd este mult mai recomandat pentru gaming pentru ca are un spatiu de stocare mult mai mare si vitezele raman neschimbate. In viteza de loading este inclusa si viteza cu care încarcă o harta din joc, sau dupa caz teleportarile pe alte locatii de joc, se va face mai rapid de pe un ssd pentru ca depinde viteza de accesare a ssd-ului sau hdd-ului. Aici sunt diferente minore si depinde si cu ce tip de hdd compari. Daca este un hdd mai vechi se simte o diferenta considerabila fata de un ssd in gaming. Dar cu un hdd rapid nu vor fi sesizabile .

DE MENTIONAT:

SSD-ul isi pierde acele caracteristici si in timp o sa scada din ce in ce mai mult acele viteze. SSD-ul meu de exemplu, a scazut cam 30% din vitezele de citire/scriere dupa aproape 4-5 ani de folosire extensiva in regim de semi-server.

Sper ca v-a ajutat acest articol În alegerea de cel mai bun ssd. Si la intrebarea care este cel mai bun ssd? Pot sa va dau un sfat de achizitie in functie de ce detalii imi dati despre ce asteptari aveti de la pc.

Recomandare SSD SATA 2024:


#1 Cel mai bun SSD Kingston A400

Un ssd sata popular

top cele mai bune ssd-uri sata 2.5inch din romania

Cele mai bune caracteristici:

 • Fiabil
 • Multiple capacități
 • Viteze superioare hdd-urilor

Unul dintre cele mai populare ssd-uri de tip sata de 2.5inch acest Kingston, cele de capacități mai mari au puțin viteze mai mari de scriere, asta datorită acelei alocări a memoriei chipurilor aleatorie, având fizic mai multe chip-uri de stocare, viteza va fi îmbunătățită pentru ssd-urile de capacitate mai mari de 120gb.

Eu recomand să treceți direct la varianta de 1TB, prețurile lor s-au ieftinit în ultimii 2-3 ani, așadar practic costă cam cât era un hdd de 1TB în urmă cu 3-4 ani, dar vitezele sunt aproape de 7-8 ori mai mari în scriere și citire.

Păreri PRO:
 • 500MB/s citire
 • 450MB/s scriere
 • fiabilitate mare
 • ideal pentru stocarea jocurilor/arhivelor
Păreri CONTRA:
 • nimic

#2 Cel Mai Bun Solid State Drive (SSD) Samsung 870 QVO

Unul dintre cele mai bune rapoarte la capacitate/preț

recomandare cel mai ieftin ssd 1tb

Cele mai bune caracteristici:
 • Controller MLC
 • Controller Samsung
 • 1TB
 • Intelligent TurboWrite

Un ssd relativ ieftin pentru calitățile pe care le oferă. Totuși în ultimele luni observ o tendință de creștere a prețurilor la ssd-uri și s-ar putea să scadă ulterior prețurile.

Modelul acesta este cu controller Samsung MLC și oferă fiabilitate foarte bună pe termen lung.

Vitezele de scriere și citire sunt de circa 550MB/sec, fiind cu capacitatea de 1tb în total.

Intelligent TurboWrite ajută la sporirea performanțelor și totodată prezervă ssd-ul acel buffer și o să ajute la o durată de viață mult mai mare comparativ cu alte ssd-uri.

Păreri PRO:
 • raport preț/capacitate bun
 • viteze de scriere și citire mari
 • controller de calitate (MLC)
Păreri CONTRA:
 • nimic

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button