Recomandari Flavius-Tech

Alegerea unui ssd m.2? Cele mai bune ssd-uri m.2

Recomandare SSD M.2 bune pentru 2021 + TOP 7

C ât de greu poate fi să alegi corect un ssd m2? 2021 este aici, iar anul 2020 a fost catastrofal din toate privințele în industria IT. Prețurile ssd-urilor m.2 s-au ieftinit ușor în acest an, iar performanțele au crescut.

S.S.D-urile s-au micșorat din ce în ce mai mult, acum se aseamănă din ce în ce mai mult cu lamele de guma Orbit. In acelasi timp, performanțele au crescut considerabil.

Asta e bine nu?

Iata tot ce trebuie sa stii inainte sa cumperi astazi cel mai bun SSD M.2.

Găsirea celui mai bun SSD M2

Cu cât laptopurile se subțiază, cu atât memoria de stocare trebuie să se micșoreze și ea, pentru a-și face loc în carcasa laptopului. Deci, ssd-urile m.2 suferă transformări mari în ultimii ani.

Dar chiar daca esti un impatimit al tehnologiei, uneori nu o sa intelegi perfect anumite detalii despre ssd-urile m.2, este de inteles de ce.

Asta pentru ca intreaga transformare, de la vechile hdd-uri care aveau aproape 1kg, ssd-urile au ajuns sa fie mai usoare ca o moneda de 50 de bani si sa fie de dimensiunea unei lame de gume orbit, in timp de spatiul de stocare creste simtitor de la an la an.

Daca SSD-ul sata traditional ni s-a parut o adevarata revolutie comparativa cu vechiu HDD, atunci cum sa comparam SSD-urile M.2 cu vechile SSD?

HDD aveau dimensiunea de 3.5 inch, SSD-urile au fost reduse la 2.5 inch, iar acum SSD M2 a ajuns cat o lama orbit.

Din punct de vedere ingineresc, spatiile de stocare de date nu trebuiau sa fie asa mare. Deci, este lesne de inteles de ce sunt avansate lucrurile in acest sens. La baza lor, sunt doar niste mici integrate cu chipuri de memorie de tip flash (similare cu chipurile din cardurile de memorie  micro SD pentru telefoane si aparate foto)si controllere.

La inceput au fost denumite m-SATA

ssd m.sata

La inceput, au desfacut ssd-urile normale de carcase, si au fost denumite m-sata. Inca mai sunt tablete si desktopuri all in one care mai au astfel de ssd-uri m.sata in ele.

Sunt ssd-uri de forma patratoasa, cu conectori sata normali, similari cu cei intalniti si la ssd-urile cu carcasa de plastic. Diferenta o facea, metoda de transfer de energie, care se facea direct din slotul placilor de baza al laptopurilor sau tabletelor.

Acestea au beneficiat de multe avantaje, dar au venit la pachet cu limitarile formatului sata, viteza pe sloturile sata 3.0 erau limitate la 600 MB/sec sau 6Gb/Sec.

Inca se mai gasesc modele ramase prin stocuri de laptopuri si tablete cu aceste ssd-uri m-sata, va recomand sa le evitati, pentru finele anului 2019 nu vor face fata cererii actuale de viteze.

De la lansarea lor, se stia ca se intrevede un real succes al ssd-urilor M.2 care erau in plin fuleu de dezvoltare. Asadar, formatul m-sata a fost de sacrificiu.

Formatul SSD M2 si interfata B.U.S

Cum am spus mai sus, M.2 este definitia marimii unui ssd mai degraba, decat un criteriu de compatibilitate (mai sunt denumite si next generation form factor – N.G.F.F). Acestea arata ca niste lame de gume orbit, au pe ele cateva module NAND (cuvantul generic pentru  chip-urile de memorie flash) si un controller al NAND-urilor.

solid state disk m.2

Important este sa stiti ca m.2 face referire la forma si la dimensiunea ssd-ului, nu este neaparat criteriu de compatibilitate.

Fiecare producator trebuie sa specifice si un numar de 4 cifre dupa m.2, de exemplu:

SSD M.2-2260 sau ssd m.2-2280, acele numere sunt dimensiunile ssd-ului, primele 2 cifre, respectiv „22” inseamna latimea ssd-ului in milimetri, respectiv 22mm, iar ultimele 2 cifre „60” sau „80” etc, este lungimea ssd-ului, respectiv 60 mm sau 80mm s.a..m.d.

Deci standardul s-a cam stabilit, toate ssd-urile m.2 au latimea de 22mm, diferentele sunt la lungimile lor.

Stati linistiti, majoritatea producatorilor de placi de baza s-au conformat si puteti monta pe diferite lungimi ssd-urile m.2. Dar, unele laptopuri care au sloturi m.2, s-ar putea sa aiba mici limitari, asadar, e bine sa va interesati din timp, daca aveti de gand sa faceti un upgrade. Unele ssd m.2-2280 de exemplu, s-ar putea sa nu poata fi montate in anumite laptop-uri.

Deci, lungimea ssd-urilor nu inseamna automat o putere mai mare de transfer sau un spatiu mai mare de stocare! Dar sunt criterii pentru care de la un nivel mare de spatiu de stocare, un ssd-m.2 sa nu aiba loc fizic unde sa puna chip-urile NAND.

Preturile pentru ssd m2 actual sunt undeva la ~0.40$/GB, dar este in scadere. Dar spatiul de stocare nu este criteriul cel mai important la un SSD M2, preturile se stabilesc in functie de controllerele driverelor BUS .

Interfata BUS

Aici se si complica putin lucrurile.

Primele modele de m.2 amintite mai sus m-sata, nu erau altceva decat niste ssd-uri fara carcasa de plastic, cu mici modificari de marimi, dar la baza functionarii lor erau identice cu ssd-urile de 2.5 inch de plastic.

De aceea la multe ssd-uri m.2 nu o sa vedeti imbunatatiri radicale privind vitezele de transfer, comparative cu ale ssd-urilor normale de 2.5 inch, o sa aiba vitezele de transfer la fel cu cele limitate de porturile sata 3.0 (6Gb/sec).

Acum apar exceptiile la sloturile ssd m.2!

Fiecare generatie a ssd-urilor m.2 a fost markata cu x2, x4 etc, in functie de sloturle placilor de baza. Producatorii placilor de baza au cam ramas in urma.

Primele generatii de ssd m.2 au fost denumite x2, si erau promovate ca fiind putin superioare ssd-urilor normale cu sata 3.0 , adica aveau viteze putin peste 6Gb/sec (sau 600MB/sec). Fiind prima generatie de ssd m.2 x2, vitezele de transfer nu puteau avea diferente foarte mari.

A venit si generatia (GEN 3.0) urmatoare, denumita SSD M.2 x4, este cel mai des intalnita in 2019, este o tehnologie relativ noua, denumita Non-Volatile Memory Express (NVMe) care ofera un salt in privinta vitezei de transfer si de access, aceasta se face cu ajutorului unui controller foarte performant, care practic a triplat in unele ocazii viteza de access si transfer de date.

Recent, în 2021 a devenit popularea si următoarea generație de ssd-uri m.2, generația 4.0, are denumirea tot de SSD M.2 x4, însă cu viteze de până la 10 ori mai mari decât predecesorii ssd-urilor SATA 3.0.

Ce inseamna NVMe? Ce este cu el?

O alta bataie de cap asa este?

Nu va panicati!

Da!

Stiu!

Este complicat!

Producatorii placilor de baza au cam ramas in urma. Nu toti si-au updatat sloturile m.2 pentru a suporta un system pc bazat pe un ssd m.2 x4 NVMe care sa fie bootabil in sistemele de operare. Da, ati auzit bine, toate ssd-urile NVMe merg la placile de baza care au slot m.2, dar nu toate pot fi bootabile in sistemul de operare. Asta inseamna ca veti folosi un ssd cu NVMe ca ssd secundar daca nu ofera suport pentru bootare.

Cum? Nu pot sa instalez windowsul pe un ssd M.2 x4 NVMe?

Da, unele placi de baza mai vechi, nu suporta ssd-urile acestea pentru bootare, dar vor fi recunoscute in windows doar ca spatii de stocare secundare, deci nu puteti instala windows-ul sau alt sistem de operare, pentru ca nu va fi recunoscut la bootare.

Panica NU?

Nu va panicati, in 2020, majoritatea producatorilor s-au conformat si acum, în 2021, aproape toate placile de baza au support pentru NVMe. Chiar si ultimele modele de laptopuri au inceput sa se conformeze si sa treaca la aceasta generatie de ssd-uri m.2 x4.

Compatibilitati de baza, SSD M.2 si Optane Memory

ssd optane 2021

Da, e de ras.

Cum? Mai exista si Optane Memory? Asta ce mai e?

Acum trecem pe taramul pc-urilor cu adevarat performante, ma refer la desktop PC.

Credeati ca ati scapat?

Am tot vorbit de ssd m2 si de la laptopuri, tablete etc. Haideti sa vedem titanii vitezelor de transfer de date.

Sunt dedicate celor ce au un pc performant, dar nu beneficiaza de slot m.2 x4. Cei care vor un upgrade real, acestea se conecteaza la sloturile de expansiune PCI ale placilor de baza.

Avantaje SSD OPTANE:

 • nu necesita placi de baza cu slot special m.2
 • au propriile radiatoare de disipare a caldurii generate
 • foarte usor de instalat
 • viteze foarte mari la scriere si citire

Dezavantaje SSD OPTANE:

 • pret
 • impiedicarea air-flow-ului in carcase daca sunt placi video deasupra de ssd optane.

E o alta mancare de peste, nu lungim articolul degeaba, o sa mai vorbesc intr-un articol viitor despre SSD OPTANE.

Ideea este ca o sa aveti viteza de access cache net superioara fata de ssd m.2.

La ce sa fii atent daca faci upgrade la ssd m2!

In primul rand, asigura-te ca ai un slot m.2 (NGFF) la placa de baza.

Daca ai un slot, asigura-te ca are dimensiunea (lungimea) potrivita pentru ssd-ul m.2 pe care ai pus ochii.

Am spus mai sus cum e cu lungimile. Unele placi de baza mai vechi s-ar putea sa nu suporte ssd m.2 2280 (lungimea de 80mm). Vezi daca suport ssd m2 x4, pentru NVMe, care sunt de regula mult mai rapide.

Da, stiu.

A fost cam lung articolul, nu puteam sintetiza in cateva cuvinte. E un subiect mai complex ce necesita putina atentie.

Haideti sa vedeti si recomandarile mele. Lasa un comentariu mai jos in sectiunea de comentarii daca ai nevoie de ajutor si iti raspund cat pot de repede.

Recomandare SSD M2 = TOP 7 Cele mai bune ssd-uri

O să fac câteva recomandări și sfaturi de achiziție pentru fiecare tip de ssd, inclusiv ssd m.2 x2 si x4 dar și pentru un ssd Optane.


#1 Samsung 980 PRO

Un ssd m.2 cu viteze remarcabile pentru 2021

recomandare cel mai bun ssd m.2

Cele mai bune caracteristici:
 • NVMe 1.3c
 • Samsung V-NAND 3-bit MLC
 • Generația 4.0

Samsung se pare că prezintă o dominație din perspectiva chip-urilor NAND, iar controllerele lor fac diferența. Își păstrează blazonul, spre deosebire de alte branduri care își modifică componentele de-a lungul timpului, iar specificațiile nu corespund cu cele inițiale.

Da!

Sunt branduri care se folosesc de tertipuri pentru a justifica de ce anumite componente m.2 au fost schimbate iar parametrii lor sunt schimbați față de ssd-urile care au fost lansate inițial. Din ce în ce mai mulți oameni vin cu dovezi în această privință.

De aceea branduri cu reputație sunt mereu în topurile Flavius-Tech.s

Modelul de ssd m2 Samsung 980 PRO, este fenomenal! Viteze de citire de până la 6900 MB/s și la scrierea datelor până la 5000 MB/s. Controlerul Elpis face diferența, conceput special pentru ssd-urile Samsung. Acest modul depășește și ssd-urile pci ex 3.0 de tip Optane.

Chipurile NAND au suprafața nichelată, pentru o disipare a energiei termice cât mai eficientă.

Descriere

Solid State Drive (SSD) Samsung 980 PRO, 500GB, NVMe, M.2.

Performanta SSD de nivel urmator

Eliberati puterea Samsung PCIe 4.0 NVMe SSD 980 PRO pentru procesare de nivel urmator. Folosind interfata PCIe 4.0, 980 PRO ofera o viteza de transfer dubla a datelor PCIe 3.0, fiind in acelasi timp compatibil cu PCIe 3.0 pentru o versatilitate sporita.

Viteza maxima

Cu ajutorul controlerului Elpis personalizat Samsung pentru SSD PCIe 4.0, 980 PRO este optimizat pentru viteza. Ofera viteze de citire de pana la 7.000 MB / s, facandu-l de 2 ori mai rapid decat SSD-urile PCIe 3.0 si de 12,7 ori mai rapid decat SSD-urile SATA. 980 PRO atinge viteze maxime pe PCIe 4.0 si poate varia in alte medii.

O combinatie castigatoare

Conceputa avand in vedere jucatorii hardcore si utilizatorii cu experienta in tehnologie, 980 PRO ofera latime de banda si performanta inalta pentru aplicatii grele in jocuri, grafica, analize de date si multe altele. Se incarca rapid jocurile, astfel incat sa puteti juca mai mult si sa asteptati mai putin.

SSD M.2 eficient

980 PRO vine intr-un factor de forma compact M.2 2280, care poate fi conectat cu usurinta la desktop-uri si laptopuri pentru o flexibilitate maxima. Unitatea este potrivita pentru construirea de sisteme de calcul performante datorita eficientei energetice optimizate.

Control termic fiabil

SSD-urile de inalta performanta necesita de obicei un control termic de inalta performanta. Pentru a asigura performante stabile, 980 PRO foloseste acoperire cu nichel pentru a ajuta la gestionarea nivelului de caldura al controlerului si o eticheta de imprastiere a caldurii pentru a oferi un control termic eficient al cipului NAND.

Solutie termica inteligenta

Incorporat cu algoritmul de control termic de ultima ora al Samsung, 980 PRO gestioneaza singur caldura pentru a oferi performante durabile si fiabile. Pentru a minimiza fluctuatiile de performanta pe termen lung, tehnologia Samsung Dynamic Thermal Guard mentine temperatura 980 PRO la niveluri optime.

Păreri PRO:
 • Viteze mari de scriere și citire
 • Controler performant
Păreri CONTRA:
 • raport preț/mb cam slab

#2 SSD M2 APACER 

Un ssd de generație 4.0 mai ieftin decât Samsung

ssd m2 gen 4.0

Cele mai bune caracteristici:
 • Generația 4.0
 • Radiator aluminiu montabil

O alternativă de ssd m2 gen 4.0 la Samsung 980 PRO, acest APACER are un raport preț/GB mai bun comparativ cu Samsung. Dar trebuie menționat și faptul că vitezele sunt mult sub 980 PRO, acesta suportă viteze de citire de până la 5.000 MB/s și scriere de până la 4.400 MB/s.

Încă un plus îl constituie radiatorul inclus în pachet, cel puțin la data scrierii acestui articol, 22-iunie-2021.

Descriere

Cea mai recentă tehnologie PCIe 4.0

Proiectat cu pinii conectorului PCIe, AS2280Q4 asigură conformitatea deplină cu cele mai recente specificatii ale interfetei PCIe Gen4x4 si se conformează cerintelor NVMe. Nu numai că oferă performante exceptionale de aproape 10 ori mai rapide decât un SSD SATA si eficientă energetică, ci si pe deplin compatibil cu PCIe 3.0.

3D TLC NAND Flash

Construit cu flash 3D TLC NAND, AS2280Q4 oferă optiuni de capacitate de până la 2 TB si oferă o eficientă si fiabilitate mai ridicate. Suportă tehnologia over-provisioning pentru a prelungi durată de viată, executând în mod eficient nivelarea uzurii si gestionarea a blocurilor defectuoase.

Până la 5000 MB / s Super-viteză

SSD-ul AS2280Q4 oferă citire de până la 5000 MB / s si viteze de scriere de peste 4400 MB / s. Bazându-se pe punctele forte ale Apacer în tehnologia industrială, tehnologia de protectie încorporată nu numai că asigură utilizatorilor o experientă perfectă de mare viteză, ci si integritatea si stabilitatea datelor.

Radiator dedicat pentru o mai bună răcire

AS2280Q4 SSD oferă un radiator de căldură dedicat gratuit, cu un design special de tăiere prin deviere, pentru a reduce în mod eficient temperatura SSD-ului PCIe 4.0 pentru a mentine performantele de citire si scriere la niveluri optime.

Integritate si securitate a datelor

SSD-ul AS2280Q4 acceptă mecanismul de limitare termică pentru a regla dinamic scalarea frecventei pentru a spori fiabilitatea datelor si oferă performante sustinute în timpul supraîncălzirii. În plus, cu protectia datelor E2E (End-to-End) pentru a extinde controlul erorilor, AS2280Q4 asigură o securitate superioară a datelor, integritate si o durată de viată SSD mai lungă.

Păreri PRO:
 • radiator inclus
 • viteze de scriere și citire mari
 • fiabilitate
 • raport preț/performanțe/GB foarte bun
Păreri CONTRA:
 • nimic

#3 SSD ADATA XPG Gammix S11 Pro

Cel mai bun raport preț-performanță la acest model de ssd m.2

 

recomandare ssd m.2 performant

Cele mai bune caracteristici:
 • Suport S.M.A.R.T
 • Rezistent la șocuri mecanice
 • Nvme
 • SLC Caching

Un model ssd m.2 cu un raport pret-performantă foarte bun și foarte popular printre gameri. Adata, un brand care a crescut an de an în vânzări și în popularitate.

Nu puteti da gres cu unul. Este destul de ieftin si bun pentru un sistem de gaming decent pentru 2021.

Vitezele de transfer sunt limitate la 3500Mb/sec pentru citire și 2300Mb/sec la scriere. Ocupă un slot m.2 de 80mm și nu vine la pachet și cu surubul de montare, dar fiecare placa de baza ar trebui sa vină cu suruburi pentru slotul m.2.

Păreri PRO:
 • viteze de scriere/citire mari
 • raport preț-performanță bun
 • memorie de tip TLC
 • Triple-level Cell
 • suportă NVMe 1.3
 • are heatsing pre-aplicat
Păreri CONTRA:
 • nimic

#4 SSD M2 Kingston A400, 120GB, ieftin

O variantă ieftină de ssd m2
ssd m-2 x2 sau sata 3.0
Cele mai bune caracteristici:
 • Controller Phison
 • Compact
 • Rapid

 

Iata si un model foarte ieftin de ssd de tip m.2, dar este din generatia veche adica x2 gen.

Acesta suporta viteze limitate la fel ca cele de sata 3.0 .

Dar, nu este specificat in descrierea produsului decat ca este interfata sata 3.0, atentie la anumite site-uri, ca unele nu specifica nici macar interfata.

Va trebui sa ma credeti pe cuvant ca este o generatie veche, sau X2.

Avantajul este ca nu va mai trebui sa trageti fire ca la ssd-urile normale, acestea se fixeaza direct pe slotul placii de baza si prinse cu un mic surub in capatul ssd-ului m.2.

Păreri PRO:
 • controller bun Phison
 • nu se încintă mult
Păreri CONTRA:
 • este de generație veche x2
 • vitezele la fel ca la un ssd normal

#5 Cel mai bun SSD M2 din 2020, Samsung

Cel mai bun ssd m.2 pe 2020

recomandari solid state disk m.2 x4 samsung 2021

Cele mai bune caracteristici:
 • Controller Samsung Phoenix
 • PCI Express x4
 • Viteze foarte mari de scriere/citire

 

Nu este cel mai ieftin ssd x4, dar cu siguranta ca Samsung s-a cam detasat de competitor prin chipurile de calitate NAND si controllerele foarte rapide de memorii non-volatile.

Viteze de citire de pana la 3.5 GB/sec sau 35Gb ca sa nu faceti confuzii intre GB si Gb.

Scrierea are viteze de pana la 3.2 GB/sec.

Bineinteles, acele viteze sunt atinse in citire/scriere secventiala pentru fisiere mari, de tipul fisierelor video.

Ce este cu adevarat impresionant, controllerul, sau bufferul cache al acestui ssd m.2 x4. Memoria DRAM CACHE de 512 MB, este fenomenal acest mic ssd.

Păreri PRO:
 • viteze de scriere până la 3.2GB/sec
 • viteze de citire până la 3.5 GB/sec
 • controller foarte bun
 • are DRAM cache de 512 MB
Păreri CONTRA:
 • nimic

Cel mai bun ssd m.2 din acest articol

Performanță - 10
Controller - 10
Garanție comercială - 10
Raport preț/performanț - 9.6

9.9

Scor obținut

Samsung 970 EVO Plus primește titlul din acest TOP 5 Cele mai bune ssd-uri pe 2021.

Steluțele vizitatorilor: 4.61 ( 23 voturi)

#6 SSD M2 X4 Intel 660p Series

Un ssd m.2 de buget limitat cu performanțe notabile pentru 2021

sfat achizitie ssd m.2 x4

Cele mai bune caracteristici:
 • NVMe
 • Intel QLC
 • Garanție mare de 5 ani

 

O soluție de buget pentru acest model de ssd m.2 de la Intel. Este oarecum între categoria de prețuri dintre un SSD SATA și un SSD M.2 x4 de top, dar și performanțele vor fi între cele două categorii de ssd-uri.

Are cel mai bun raport calitate-preț-fiabilitate acest ssd m.2.

Garanția de 5 ani este dovada că acest ssd va avea o durată de viață foarte mare.

Păreri PRO:
 • Viteza maxima de citire SSD: 1500 MB/s
 • Viteza maxima de scriere SSD: 1000 MB/s
 • garanție de 5 ani
 • TLC
Păreri CONTRA:
 • controllerul nu este de cea mai bună calitate de aceea are viteze mai mici

#7 SSD Optane Plextor

Iată și varianta de ssd pentru slot pci express

SSD optane plextor 2021

Cele mai bune caracteristici:
 • Controller Marvell 88SS1093
 • Suport TRIM
 • Suport S.M.A.R.T
 • Triple-level Cell
 • Interfață pci-express

Da, un model mai ieftin, de ssd optane compatibil pentru sloturile PCI Express x4.

Are avantajul ca are heatsink, radiator de racire si nu va trebui sa va bateti capul cu racirea lui.

Vitezele sunt relativ mai mari decat cele ale unui ssd sata 3.0, decente pentru pretul ieftin afisat.

Un sfat de achizitie bun la raportul pret-performanta.

Păreri PRO:
 • viteze citire cca. 3200 MB/s
 • viteze scriere cca. 2000 MB/s
Păreri CONTRA:
 • ocupă spațiu în carcasă

 

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2021, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Verifică de asemeni și
Close
Back to top button