Recomandari Flavius-Tech

Cum să alegi corect ssd -ul m.2

Recomandare SSD M.2 + TOP 8 pe 2023

E ste dificil să alegi corect un ssd m2? 2023 este aici, iar anul trecut a fost cam lamentabil din toate privințele în industria IT. Prețurile ssd-urilor m.2 s-au ieftinit ușor în acest an, iar performanțele au crescut.

S.S.D-urile s-au micșorat din ce în ce mai mult, acum se aseamănă din ce în ce mai mult cu lamele de guma Orbit. În același timp, performanțele au crescut considerabil.

Asta e bine nu?

Invitație pe canalul Youtube

Uite tot ce trebuie să știi înainte să cumperi astăzi cel mai bun SSD M.2.

Găsirea celui mai bun SSD M2

Cu cât laptopurile se subțiază, cu atât memoria de stocare trebuie să se micșoreze și ea, pentru a-și face loc în carcasa laptopului. Deci, ssd-urile m.2 au suferit transformări mari în ultimii ani.

Dar chiar dacă ești un împătimit al tehnologiei, uneori nu o să intelegi perfect anumite detalii despre ssd-urile m.2, este de înțeles de ce.

Asta pentru că întreaga transformare, de la vechile hdd-uri care aveau aproape 1kg, ssd-urile au ajuns sa fie mai usoare ca o monedă de 50 de bani și să fie de dimensiunea unei lame de gume orbit, în timp de spațiul de stocare crește simțitor de la an la an.

Dacă SSD-ul sata tradițional ni s-a părut o adevarată revoluție comparativă cu vechiul HDD, atunci cum să comparăm SSD-urile M.2 cu vechile SSD-uri?

HDD aveau dimensiunea de 3.5 inch, SSD-urile au fost reduse la 2.5 inch, iar acum SSD-urile M2 au ajuns cât o lamă de gumă orbit.

Din punct de vedere ingineresc, spațiile de stocare de date nu trebuiau să fie așa mari. Deci, este lesne de înțeles de ce sunt avansate lucrurile în acest sens. La baza lor, sunt doar niște mici integrate cu chipuri de memorie de tip flash (similare cu chipurile din cardurile de memorie  micro SD pentru telefoane și aparate foto) și controllere.

La inceput au fost denumite m-SATA

ssd m.sata

La inceput, au desfacut ssd-urile normale de carcase, si au fost denumite m-sata. Inca mai sunt tablete si desktopuri all in one care mai au astfel de ssd-uri m.sata in ele.

Sunt ssd-uri de forma patratoasa, cu conectori sata normali, similari cu cei intalniti si la ssd-urile cu carcasa de plastic. Diferenta o facea, metoda de transfer de energie, care se facea direct din slotul placilor de baza al laptopurilor sau tabletelor.

Acestea au beneficiat de multe avantaje, dar au venit la pachet cu limitarile formatului sata, viteza pe sloturile sata 3.0 erau limitate la 600 MB/sec sau 6Gb/Sec.

Inca se mai gasesc modele ramase prin stocuri de laptopuri si tablete cu aceste ssd-uri m-sata, va recomand sa le evitati, pentru finele anului 2019 nu vor face fata cererii actuale de viteze.

De la lansarea lor, se stia ca se intrevede un real succes al ssd-urilor M.2 care erau în plin fuleu de dezvoltare. Așadar, formatul m-sata a fost de sacrificiu.

Formatul SSD M2 și interfața B.U.S

Cum am spus mai sus, M.2 este definitia marimii unui ssd mai degraba, decat un criteriu de compatibilitate (mai sunt denumite si next generation form factor – N.G.F.F). Acestea arata ca niste lame de gume orbit, au pe ele cateva module NAND (cuvantul generic pentru  chip-urile de memorie flash) si un controller al NAND-urilor.

solid state disk m.2

Important este sa stiti ca m.2 face referire la forma si la dimensiunea ssd-ului, nu este neaparat criteriu de compatibilitate.

Fiecare producator trebuie sa specifice si un numar de 4 cifre dupa m.2, de exemplu:

SSD M.2-2260 sau ssd m.2-2280, acele numere sunt dimensiunile ssd-ului, primele 2 cifre, respectiv „22” inseamna latimea ssd-ului in milimetri, respectiv 22mm, iar ultimele 2 cifre „60” sau „80” etc, este lungimea ssd-ului, respectiv 60 mm sau 80mm s.a..m.d.

Deci standardul s-a cam stabilit, toate ssd-urile m.2 au latimea de 22mm, diferențele sunt la lungimile lor.

Stați liniștiți, majoritatea producătorilor de placi de bază s-au conformat și puteți monta pe diferite lungimi ssd-urile m.2. Dar, unele laptopuri care au sloturi m.2, s-ar putea să aibă mici limitări, așadar, e bine să vă interesați din timp, dacă aveți de gând să faceți un upgrade. Unele ssd m.2-2280 de exemplu, s-ar putea sa nu poată fi montate in anumite laptop-uri.

Deci, lungimea ssd-urilor nu înseamnă automat o putere mai mare de transfer sau un spațiu mai mare de stocare! Dar sunt criterii pentru care de la un nivel mare de spatiu de stocare, un ssd-m.2 să nu aibă loc fizic unde să pună chip-urile NAND.

Preturile pentru ssd m2 actual sunt undeva la ~0.40$/GB, dar este in scadere. Dar spatiul de stocare nu este criteriul cel mai important la un SSD M2, preturile se stabilesc in functie de controllerele driverelor BUS .

Interfata BUS la ssd-uri

Aici se și complică puțin lucrurile.

Primele modele de m.2 amintite mai sus m-sata, nu erau altceva decât niște ssd-uri fără carcasa de plastic, cu mici modificari de marimi, dar la baza functionarii lor erau identice cu ssd-urile de 2.5 inch de plastic.

De aceea la multe ssd-uri m.2 nu o sa vedeti imbunatatiri radicale privind vitezele de transfer, comparative cu ale ssd-urilor normale de 2.5 inch, o sa aiba vitezele de transfer la fel cu cele limitate de porturile sata 3.0 (6Gb/sec).

Acum apar exceptiile la sloturile ssd m.2!

Fiecare generatie a ssd-urilor m.2 a fost markata cu x2, x4 etc, in functie de sloturle placilor de baza. Producatorii placilor de baza au cam ramas in urma.

Primele generatii de ssd m.2 au fost denumite x2, si erau promovate ca fiind putin superioare ssd-urilor normale cu sata 3.0 , adica aveau viteze putin peste 6Gb/sec (sau 600MB/sec). Fiind prima generatie de ssd m.2 x2, vitezele de transfer nu puteau avea diferente foarte mari.

A venit si generatia (GEN 3.0) urmatoare, denumita SSD M.2 x4, este cel mai des intalnita in 2019, este o tehnologie relativ noua, denumita Non-Volatile Memory Express (NVMe) care ofera un salt in privinta vitezei de transfer si de access, aceasta se face cu ajutorului unui controller foarte performant, care practic a triplat in unele ocazii viteza de access si transfer de date.

Recent, în 2022 a devenit populară și următoarea generație de ssd-uri m.2, generația 4.0, are denumirea tot de SSD M.2 x4, însă cu viteze de până la 10 ori mai mari decât predecesorii ssd-urilor SATA 3.0.

Ce inseamna NVMe? Ce este cu el?

O alta bataie de cap asa este?

Nu va panicati!

Da!

Stiu!

Este complicat!

Producatorii placilor de baza au cam ramas in urma. Nu toti si-au updatat sloturile m.2 pentru a suporta un system pc bazat pe un ssd m.2 x4 NVMe care sa fie bootabil in sistemele de operare. Da, ati auzit bine, toate ssd-urile NVMe merg la placile de baza care au slot m.2, dar nu toate pot fi bootabile in sistemul de operare. Asta inseamna ca veti folosi un ssd cu NVMe ca ssd secundar daca nu ofera suport pentru bootare.

Cum? Nu pot sa instalez windowsul pe un ssd M.2 x4 NVMe?

Da, unele placi de baza mai vechi, nu suporta ssd-urile acestea pentru bootare, dar vor fi recunoscute in windows doar ca spatii de stocare secundare, deci nu puteti instala windows-ul sau alt sistem de operare, pentru ca nu va fi recunoscut la bootare.

Panica NU?

Nu vă panicați, în 2020, majoritatea producatorilor s-au conformat si acum, în 2023, aproape toate placile de bază au support pentru NVMe. Chiar si ultimele modele de laptopuri au inceput sa se conformeze și să treacă la această generație de ssd-uri m.2 x4.

Compatibilitati de baza, SSD M.2 si Optane Memory

ssd optane 2022

Da, e de ras.

Cum? Mai exista si Optane Memory? Asta ce mai e?

Acum trecem pe taramul pc-urilor cu adevarat performante, ma refer la desktop PC.

Credeati ca ati scapat?

Am tot vorbit de ssd m2 si de la laptopuri, tablete etc. Haideti sa vedem titanii vitezelor de transfer de date.

Sunt dedicate celor ce au un pc performant, dar nu beneficiaza de slot m.2 x4. Cei care vor un upgrade real, acestea se conecteaza la sloturile de expansiune PCI ale placilor de baza.

Avantaje SSD OPTANE:

  • nu necesita placi de baza cu slot special m.2
  • au propriile radiatoare de disipare a caldurii generate
  • foarte usor de instalat
  • viteze foarte mari la scriere si citire

Dezavantaje SSD OPTANE:

  • pret
  • impiedicarea air-flow-ului in carcase daca sunt placi video deasupra de ssd optane.

E o alta mancare de peste, nu lungim articolul degeaba, o sa mai vorbesc intr-un articol viitor despre SSD OPTANE.

Ideea este ca o sa aveti viteza de access cache net superioara fata de ssd m.2.

La ce sa fii atent daca faci upgrade la ssd m2!

In primul rand, asigura-te ca ai un slot m.2 (NGFF) la placa de baza.

Daca ai un slot, asigura-te ca are dimensiunea (lungimea) potrivita pentru ssd-ul m.2 pe care ai pus ochii.

Am spus mai sus cum e cu lungimile. Unele placi de baza mai vechi s-ar putea sa nu suporte ssd m.2 2280 (lungimea de 80mm). Vezi daca suport ssd m2 x4, pentru NVMe, care sunt de regula mult mai rapide.

Da, stiu.

A fost cam lung articolul, nu puteam sintetiza in cateva cuvinte. E un subiect mai complex ce necesita putina atentie.

Haideti sa vedeti si recomandarile mele. Lasa un comentariu mai jos in sectiunea de comentarii daca ai nevoie de ajutor si iti raspund cat pot de repede.

Recomandare SSD M2 = TOP 8 Cele mai bune ssd-uri

O să fac câteva recomandări și sfaturi de achiziție pentru fiecare tip de ssd, inclusiv ssd m.2 x2 si x4 dar și pentru un ssd Optane.


#1 Samsung 980 PRO

Un ssd m.2 cu viteze remarcabile pentru 2023

ssd m2 performant

Cele mai bune caracteristici:
  • NVMe 1.3c
  • Samsung V-NAND 3-bit MLC
  • Generația 4.0

Samsung se pare că prezintă o dominație din perspectiva chip-urilor NAND, iar controllerele lor fac diferența. Își păstrează blazonul, spre deosebire de alte branduri care își modifică componentele de-a lungul timpului, iar specificațiile nu corespund cu cele inițiale.

Da!

Sunt branduri care se folosesc de tertipuri pentru a justifica de ce anumite componente m.2 au fost schimbate iar parametrii lor sunt schimbați față de ssd-urile care au fost lansate inițial. Din ce în ce mai mulți oameni vin cu dovezi în această privință.

De aceea branduri cu reputație sunt mereu în topurile Flavius-Tech.

Modelul de ssd m2 Samsung 980 PRO, este fenomenal! Viteze de citire de până la 6900 MB/s și la scrierea datelor până la 5000 MB/s. Controlerul Elpis face diferența, conceput special pentru ssd-urile Samsung. Acest modul depășește și ssd-urile pci ex 3.0 de tip Optane.

Chipurile NAND au suprafața nichelată, pentru o disipare a energiei termice cât mai eficientă.

Păreri PRO:
  • Viteze mari de scriere și citire
  • Controller performant
Păreri CONTRA:
  • era bine să fi venit cu un radiator

#2 SSD M2 APACER 

Un ssd de generație 4.0 mai ieftin decât Samsung

sfat achizitie s.s.d m2 2023

Cele mai bune caracteristici:
  • Generația 4.0
  • Radiator aluminiu montabil

O alternativă de ssd m2 gen 4.0 la Samsung 980 PRO, acest APACER are un raport preț/GB mai bun comparativ cu Samsung. Dar trebuie menționat și faptul că vitezele sunt mult sub 980 PRO, acesta suportă viteze de citire de până la 3.000 MB/s și scriere de până la 3.500 MB/s.

Încă un plus îl constituie radiatorul de aluminiu inclus în pachet, cel puțin la data scrierii acestui articol, 22-iunie-2023.

Păreri PRO:
  • radiator inclus
  • viteze de scriere și citire mari
  • fiabilitate
  • raport preț/performanțe/GB foarte bun
Păreri CONTRA:
  • nimic

#3 SSD Kingston Renegade pentru gaming

Un m.2 ultra performant, dar nu ieftin

ssd cu viteze mari

Cele mai bune caracteristici:

  • Radiator aluminiu eficient
  • Controller Phison E18
  • Ideal pentru gaming

Unul dintre cele mai performante ssd-uri m.2 de pe piață din România la ora actuală. Controllerul Phison de ultimă generație asigură niște viteze provizorii uluitoare. Majoritatea ssd-urilor folosesc controllere Phison, cel puțin la gama de ssd-uri de top și de branduri cu renume.

Am zis viteze provizorii?

Da!

Toate controllere oferă vitezele doar pentru o parte de capacitate care acționează ca un buffer și toate datele sunt copiate pe acele controllere dar cu limită, iar apoi în background vor fi datele copiate de pe acel buffer pe chipurile NAND propriu-zise.

Deci câteva secunde de copiere sunt datorate bufferului, iar dacă fișierele sunt mai mari decât bufferul, când acesta se umple va scădea viteza de transfer considerabil, cel puțin până ce fișierele sunt transferate pe chipurile NAND.

Ce-mi place la acest ssd?

Are viteze uluitor de mari și faptul că are un radiator de aluminiu destul de măricel care să ajute să disipe căldura atunci când este pus la treabă.

Păreri PRO:
  • radiator inclus
  • viteze de scriere/citire mari
Păreri CONTRA:
  • raport preț/capacitate slab

#4 Cel mai bun SSD m2 ADATA XPG Gammix S11 Pro

Cel mai bun raport preț-performanță la acest model de ssd m.2

 

ssd m.2 bun la raport preț/capacitate/performanțe

Cele mai bune caracteristici:
  • Suport S.M.A.R.T
  • Rezistent la șocuri mecanice
  • Nvme
  • SLC Caching

Un model ssd m.2 cu un raport preț-performantă foarte bun și foarte popular printre gameri. Adata, un brand care a crescut an de an în vânzări și în popularitate.

Nu puteți da greș cu unul. Este destul de ieftin si bun pentru un sistem de gaming decent pentru 2023.

Vitezele de transfer sunt limitate la 3500Mb/sec pentru citire și 2300Mb/sec la scriere. Ocupă un slot m.2 de 80mm și nu vine la pachet și cu surubul de montare, dar fiecare placa de baza ar trebui sa vină cu suruburi pentru slotul m.2.

Păreri PRO:
  • viteze de scriere/citire mari
  • raport preț-performanță bun
  • memorie de tip TLC
  • Triple-level Cell
  • suportă NVMe 1.3
  • are heatsing pre-aplicat
Păreri CONTRA:
  • nimic

#5 SSD M2 Kingston A400, 500GB, ieftin

O variantă ieftină de ssd m2
ssd m-2 x2 sau sata 3.0

Cele mai bune caracteristici:
  • Controller Phison
  • Compact
  • Rapid

Uite si un model foarte ieftin de ssd de tip m.2, și este din generația nouă adică x4 gen.

Acesta suporta viteze de 3500MB la citire și 2800MB la scriere

Dar, nu este specificat in descrierea produsului decat ca este interfata sata 3.0, atentie la anumite site-uri, ca unele nu specifica nici macar interfata.

Va trebui sa ma credeti pe cuvant ca este o generatie nouă, sau X4.

Avantajul este ca nu va mai trebui sa trageti fire ca la ssd-urile normale, acestea se fixeaza direct pe slotul placii de baza si prinse cu un mic surub in capatul ssd-ului m.2.

Păreri PRO:
  • controller bun Phison
  • nu se încintă mult
Păreri CONTRA:
  • nimic

#6 Cel mai bun SSD M2 din 2020, Samsung

Cel mai bun ssd m.2 pe 2020

recomandari solid state disk m.2 x4 samsung 2023

Cele mai bune caracteristici:
  • Controller Samsung Phoenix
  • PCI Express x4
  • Viteze foarte mari de scriere/citire

Nu este cel mai ieftin ssd x4, dar cu siguranta ca Samsung s-a cam detasat de competitor prin chipurile de calitate NAND si controllerele foarte rapide de memorii non-volatile.

Viteze de citire de pana la 3.5 GB/sec sau 35Gb ca sa nu faceti confuzii intre GB si Gb.

Scrierea are viteze de pana la 3.2 GB/sec.

Bineinteles, acele viteze sunt atinse in citire/scriere secventiala pentru fisiere mari, de tipul fisierelor video.

Ce este cu adevarat impresionant, controllerul, sau bufferul cache al acestui ssd m.2 x4. Memoria DRAM CACHE de 512 MB, este fenomenal acest mic ssd.

Păreri PRO:
  • viteze de scriere până la 3.2GB/sec
  • viteze de citire până la 3.5 GB/sec
  • controller foarte bun
  • are DRAM cache de 512 MB
Păreri CONTRA:
  • nimic

Cel mai bun ssd m.2 din acest articol

Performanță - 10
Controller - 10
Garanție comercială - 10
Raport preț/performanț - 9.6

9.9

Scor obținut

Samsung 970 EVO Plus primește titlul din acest TOP 8 Cele mai bune ssd-uri pe 2023.

User Rating: 4.61 ( 23 votes)

#7 SSD M2 X4 Intel 660p Series

Un ssd m.2 diferit cu controller rar

sfat achizitie ssd m.2 x4

Cele mai bune caracteristici:
  • NVMe
  • Intel QLC
  • Garanție mare de 5 ani

O soluție de buget pentru acest model de ssd m.2 de la Intel. Este oarecum între categoria de prețuri dintre un SSD SATA și un SSD M.2 x4 de top, dar și performanțele vor fi între cele două categorii de ssd-uri.

Are cel mai bun raport calitate-preț-fiabilitate acest ssd m.2.

Garanția de 5 ani este dovada că acest ssd va avea o durată de viață foarte mare.

Păreri PRO:
  • Viteza maxima de citire SSD: 1500 MB/s
  • Viteza maxima de scriere SSD: 1000 MB/s
  • garanție de 5 ani
  • TLC
Păreri CONTRA:
  • controllerul nu este de cea mai bună calitate de aceea are viteze mai mici

#8 SSD Optane Plextor

Iată și varianta de ssd pentru slot pci express

SSD optane plextor 2023

Cele mai bune caracteristici:
  • Controller Marvell 88SS1093
  • Suport TRIM
  • Suport S.M.A.R.T
  • Triple-level Cell
  • Interfață pci-express

Da, un model mai ieftin, de ssd optane compatibil pentru sloturile PCI Express x4.

Are avantajul ca are heatsink, radiator de racire si nu va trebui sa va bateti capul cu racirea lui.

Vitezele sunt relativ mai mari decat cele ale unui ssd sata 3.0, decente pentru pretul ieftin afisat.

Un sfat de achizitie bun la raportul pret-performanta.

Păreri PRO:
  • viteze citire cca. 3200 MB/s
  • viteze scriere cca. 2000 MB/s
Păreri CONTRA:
  • ocupă spațiu în carcasă

 

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2024, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

8 Comentarii

  1. Salut Flavius,
    Imi poti spune, te rog, daca placa de baza Gygabyte 450 Gaming X AMD suport acest SSD ADATA XPG Gammix S11 Pro ?
    Va multumesc frumos !
    Mircea

      1. https://www.emag.ro/placa-de-baza-gigabyte-socket-am4-b450-gaming-x/pd/DSRHZ1BBM/
        https://www.emag.ro/procesor-amd-ryzentm-5-5600g-19mb-3-9ghz-socket-am4-wraith-stealth-100-100000252box/pd/DZRSRHMBM/

        Am ales aceasta placa de baza deoarece are video integrat..nu am bani de placa video, o voi achizitiona ulterior.
        Configuratia este :
        Gygabyte B450 Gaming X, SSD Samsung 870 Evo 1TB, AMD RYZEN 5 5600G, Corsair Vengeance LPX BLACK 2*8GB DDR4, cooler AURAFLOW – https://www.pcgarage.ro/coolere/id-cooling/auraflow-x-240-rgb/ , SEGOTEP LUX II MID TOWER, Sursa – Corsair RM 650X (2018) full modulara, M2 ADATA XPG Gammix S11 Pro.

        Crezi ca sunt probleme de compatibilitate sau ai vreun sfat daca trebuie sa schimb ceva?
        Iti multumesc mult !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button