Fără categorie

Cum alegeti un ssd m.2? Cele mai bune ssd-uri m.2

Recomandare SSD M.2 bune pentru 2020

A venit si vremea sa dezbatem un subiect putin confuz, și anume, despre alegerea unui SSD M2 bun. 2020 a venit, dar anul 2019 a fost un real succes din toate privintele la categoria ssd-urilor m.2. Prețurile ssd-urilor m.2 s-au ieftinit, performanțele au crescut.

SSD-urile s-au micsorat din ce in ce mai mult, acum se aseamana din ce in ce mai mult cu lamele de guma Orbit. In acelasi timp, performantele au crescut.

Asta e bine nu?

Iata tot ce trebuie sa stii inainte sa cumperi astazi cel mai bun SSD M.2.

Găsirea celui mai bun SSD M2

Cu cat laptopurile se subtiaza, cu atat memoria de stocare trebuie sa se micsoreze si ea, pentru a-si face loc in carcasa laptopului. Deci, ssd-urile m.2 sufera transformari mari in ultimii ani.

Dar chiar daca esti un impatimit al tehnologiei, uneori nu o sa intelegi perfect anumite detalii despre ssd-urile m.2, este de inteles de ce.

Asta pentru ca intreaga transformare, de la vechile hdd-uri care aveau aproape 1kg, ssd-urile au ajuns sa fie mai usoare ca o moneda de 50 de bani si sa fie de dimensiunea unei lame de gume orbit, in timp de spatiul de stocare creste simtitor de la an la an.

Daca SSD-ul sata traditional ni s-a parut o adevarata revolutie comparativa cu vechiu HDD, atunci cum sa comparam SSD-urile M.2 cu vechile SSD?

HDD aveau dimensiunea de 3.5 inch, SSD-urile au fost reduse la 2.5 inch, iar acum SSD M2 a ajuns cat o lama orbit.

Din punct de vedere ingineresc, spatiile de stocare de date nu trebuiau sa fie asa mare. Deci, este lesne de inteles de ce sunt avansate lucrurile in acest sens. La baza lor, sunt doar niste mici integrate cu chipuri de memorie de tip flash (similare cu chipurile din cardurile de memorie  micro SD pentru telefoane si aparate foto)si controllere.

La inceput au fost denumite m-SATA

ssd m.sata

La inceput, au desfacut ssd-urile normale de carcase, si au fost denumite m-sata. Inca mai sunt tablete si desktopuri all in one care mai au astfel de ssd-uri m.sata in ele.

Sunt ssd-uri de forma patratoasa, cu conectori sata normali, similari cu cei intalniti si la ssd-urile cu carcasa de plastic. Diferenta o facea, metoda de transfer de energie, care se facea direct din slotul placilor de baza al laptopurilor sau tabletelor.

Acestea au beneficiat de multe avantaje, dar au venit la pachet cu limitarile formatului sata, viteza pe sloturile sata 3.0 erau limitate la 600 MB/sec sau 6Gb/Sec.

Inca se mai gasesc modele ramase prin stocuri de laptopuri si tablete cu aceste ssd-uri m-sata, va recomand sa le evitati, pentru finele anului 2019 nu vor face fata cererii actuale de viteze.

De la lansarea lor, se stia ca se intrevede un real succes al ssd-urilor M.2 care erau in plin fuleu de dezvoltare. Asadar, formatul m-sata a fost de sacrificiu.

Formatul SSD M2 si interfata B.U.S

Cum am spus mai sus, M.2 este definitia marimii unui ssd mai degraba, decat un criteriu de compatibilitate (mai sunt denumite si next generation form factor – N.G.F.F). Acestea arata ca niste lame de gume orbit, au pe ele cateva module NAND (cuvantul generic pentru  chip-urile de memorie flash) si un controller al NAND-urilor.

solid state disk m.2

Important este sa stiti ca m.2 face referire la forma si la dimensiunea ssd-ului, nu este neaparat criteriu de compatibilitate.

Fiecare producator trebuie sa specifice si un numar de 4 cifre dupa m.2, de exemplu:

SSD M.2-2260 sau ssd m.2-2280, acele numere sunt dimensiunile ssd-ului, primele 2 cifre, respectiv „22” inseamna latime ssd-ului in milimetri, respectiv 22mm, iar ultimele 2 cifre „60” sau „80” etc, este lungimea ssd-ului, respectiv 60 mm sau 80mm s.a..m.d.

Deci standardul s-a cam stabilit, toate ssd-urile m.2 au latimea de 22mm, diferentele sunt la lungimile lor.

Stati linistiti, majoritatea producatorilor de placi de baza s-au conformat si puteti monta pe diferite lungimi ssd-urile m.2. Dar, unele laptopuri care au sloturi m.2, s-ar putea sa aiba mici limitari, asadar, e bine sa va interesati din timp, daca aveti de gand sa faceti un upgrade. Unele ssd m.2-2280 de exemplu, s-ar putea sa nu poata fi montate in anumite laptop-uri.

Deci, lungimea ssd-urilor nu inseamna automat o putere mai mare de transfer sau un spatiu mai mare de stocare! Dar sunt criterii pentru care de la un nivel mare de spatiu de stocare, un ssd-m.2 sa nu aiba loc fizic unde sa puna chip-urile NAND.

Preturile pentru ssd m2 actual sunt undeva la ~0.40$/GB, dar este in scadere. Dar spatiul de stocare nu este criteriul cel mai important la un SSD M2, preturile se stabilesc in functie de controllerele driverelor BUS .

Interfata BUS

Aici se si complica putin lucrurile.

Primele modele de m.2 amintite mai sus m-sata, nu erau altceva decat niste ssd-uri fara carcasa de plastic, cu mici modificari de marimi, dar la baza functionarii lor erau identice cu ssd-urile de 2.5 inch de plastic.

De aceea la multe ssd-uri m.2 nu o sa vedeti imbunatatiri radicale privind vitezele de transfer, comparative cu ale ssd-urilor normale de 2.5 inch, o sa aiba vitezele de transfer la fel cu cele limitate de porturile sata 3.0 (6Gb/sec).

Acum apar exceptiile la sloturile ssd m.2!

Fiecare generatie a ssd-urilor m.2 a fost markata cu x2, x4 etc, in functie de sloturle placilor de baza. Producatorii placilor de baza au cam ramas in urma.

Primele generatii de ssd m.2 au fost denumite x2, si erau marketate ca fiind putin superioare ssd-urilor normale cu sata 3.0 , adica aveau viteze putin peste 6Gb/sec (sau 600MB/sec). Fiind prima generatie de ssd m.2 x2, vitezele de transfer nu puteau avea diferente foarte mari.

A venit si generatia (GEN 3.0) urmatoare, denumita SSD M.2 x4, este cel mai des intalnita in 2019, este o tehnologie relativ noua, denumita Non-Volatile Memory Express (NVMe) care ofera un salt in privinta vitezei de transfer si de access, aceasta se face cu ajutorului unui controller foarte performant, care practic a triplat in unele ocazii viteza de access si transfer de date. E un fel de aspirator de date mari.

Ce inseamna NVMe? Ce este cu el?

O alta bataie de cap asa este?

Nu va panicati!

Da! Stiu! E complicat!

Producatorii placilor de baza au cam ramas in urma. Nu toti si-au updatat sloturile m.2 pentru a suporta un system pc bazat pe un ssd m.2 x4 NVMe care sa fie bootabil in sistemele de operare. Da, ati auzit bine, toate ssd-urile NVMe merg la placile de baza care au slot m.2, dar nu toate pot fi bootabile in sistemul de operare. Asta inseamna ca veti folosi un ssd cu NVMe ca ssd secundar daca nu ofera suport pentru bootare.

Cum? Nu pot sa instalez windowsul pe un ssd M.2 x4 NVMe?

Da, unele placi de baza mai vechi, nu suporta ssd-urile acestea pentru bootare, dar vor fi recunoscute in windows doar ca spatii de stocare secundare, deci nu puteti instala windows-ul sau alt sistem de operare, pentru ca nu va fi recunoscut la bootare.

Panica NU?

Nu va panicati, in 2020, majoritatea producatorilor s-au conformat si acum aproape toate placile de baza au support pentru NVMe. Chiar si ultimele modele de laptopuri au inceput sa se conformeze si sa treaca la aceasta generatie de ssd-uri m.2 x4.

Compatibilitati de baza, SSD M.2 si Optane Memory

ssd optane 2020

Da, e de ras.

Cum? Mai exista si Optane Memory? Asta ce mai e?

Acum trecem pe taramul pc-urilor cu adevarat performante, ma refer la desktop PC.

Credeati ca ati scapat?

Am tot vorbit de ssd m2 si de la laptopuri, tablete etc. Haideti sa vedem titanii vitezelor de transfer de date.

Sunt dedicate celor ce au un pc performant, dar nu beneficiaza de slot m.2 x4. Cei care vor un upgrade real, acestea se conecteaza la sloturile de expansiune PCI Express ale placilor de baza.

Avantaje SSD OPTANE:

 • nu necesita placi de baza cu slot special m.2
 • au propriile radiatoare de disipare a caldurii generate
 • foarte usor de instalat
 • viteze foarte mari la scriere si citire

Dezavantaje SSD OPTANE:

 • pret
 • impiedicarea air-flow-ului in carcase daca sunt placi video deasupra de ssd optane.

E o alta mancare de peste, nu lungim articolul degeaba, o sa mai vorbesc intr-un articol viitor despre SSD OPTANE.

Ideea este ca o sa aveti viteza de access cache net superioara fata de ssd m.2.

La ce sa fii atent daca faci upgrade la ssd m2!

In primul rand, asigura-te ca ai un slot m.2 (NGFF) la placa de baza.

Daca ai un slot, asigura-te ca are dimensiunea (lungimea) potrivita pentru ssd-ul m.2 pe care ai pus ochii.

Am spus mai sus cum e cu lungimile. Unele placi de baza mai vechi s-ar putea sa nu suporte ssd m.2 2280 (lungimea de 80mm). Vezi daca suport ssd m2 x4, pentru NVMe, care sunt de regula mult mai rapide.

Da, stiu.

A fost cam lung articolul, nu puteam sintetiza in cateva cuvinte. E un subiect mai complex ce necesita putina atentie.

Haideti sa vedeti si recomandarile mele. Lasa un comentariu mai jos in sectiunea de comentarii daca ai nevoie de ajutor si iti raspund cat pot de repede.

Recomandare SSD M2 = TOP 5 Cele mai bune

O sa dau recomandari si cateva sfaturi de achizitie de cumparare pentru fiecare tip de ssd, inclusiv ssd m.2 x2 si x4 dar si ssd Optane.


#1 SSD standard de la Kingston 

Cel mai bun raport preț-performanță la acest model de ssd

ssd kingston 2020

Cele mai bune caracteristici:
 • Timp de răspuns mic
 • Silențios
 • Rezistent la șocuri mecanice

 

Un model ssd sata 3.0 cu un raport calitate-pret-performanta foarte bun.

Nu puteti da gres cu unul. Este destul de ieftin si bun pentru un sistem de gaming decent pentru 2019.

Vitezele de transfer sunt limitate la 6Gb/sec de portul sata 3.0.

Partea buna este ca toate placile de baza din prezent au sloturi sata 3.0.

Deci, compatibilitati de 100%.

Păreri PRO:
 • viteze de scriere/citire mari
 • raport preț-performanță bun
 • memorie de tip TLC
 • controller cu 2 canale
Păreri CONTRA:
 • nimic

#2 SSD M2 Kingston A400, 120GB, ieftin

O variantă ieftină de ssd m2
ssd m-2 x2 sau sata 3.0
Cele mai bune caracteristici:
 • Controller Phison
 • Compact
 • Rapid

 

Iata si un model foarte ieftin de ssd de tip m.2, dar este din generatia veche adica x2 gen.

Acesta suporta viteze limitate la fel ca cele de sata 3.0 .

Dar, nu este specificat in descrierea produsului decat ca este interfata sata 3.0, atentie la anumite site-uri, ca unele nu specifica nici macar interfata.

Va trebui sa ma credeti pe cuvant ca este o generatie veche, sau X2.

Avantajul este ca nu va mai trebui sa trageti fire ca la ssd-urile normale, acestea se fixeaza direct pe slotul placii de baza si prinse cu un mic surub in capatul ssd-ului m.2.

Păreri PRO:
 • controller bun Phison
 • nu se încintă mult
Păreri CONTRA:
 • este de generație veche x2
 • vitezele la fel ca la un ssd normal

#3 Cel mai bun SSD M2 din 2020, Samsung

Cel mai bun ssd m.2 pe 2020

recomandari solid state disk m.2 x4 samsung 2019

Cele mai bune caracteristici:
 • Controller Samsung Phoenix
 • PCI Express x4
 • Viteze foarte mari de scriere/citire

 

Nu este cel mai ieftin ssd x4, dar cu siguranta ca Samsung s-a cam detasat de competitor prin chipurile de calitate NAND si controllerele foarte rapide de memorii non-volatile.

Viteze de citire de pana la 3.5 GB/sec sau 35Gb ca sa nu faceti confuzii intre GB si Gb.

Scrierea are viteze de pana la 3.2 GB/sec.

Bineinteles, acele viteze sunt atinse in citire/scriere secventiala pentru fisiere mari, de tipul fisierelor video.

Ce este cu adevarat impresionant, controllerul, sau bufferul cache al acestui ssd m.2 x4. Memoria DRAM CACHE de 512 MB, este fenomenal acest mic ssd.

Păreri PRO:
 • viteze de scriere până la 3.2GB/sec
 • viteze de citire până la 3.5 GB/sec
 • controller foarte bun
 • are DRAM cache de 512 MB
Păreri CONTRA:
 • nimic

Cel mai bun ssd m.2 din acest articol

Performanță - 10
Controller - 10
Garanție comercială - 10
Raport preț/performanț - 9.6

9.9

Scor obținut

Samsung 970 EVO Plus primește titlul din acest TOP 5 Cele mai bune ssd-uri pe 2020.

User Rating: 4.61 ( 23 votes)

#4 SSD M2 X4 Intel 660p Series

Un ssd m.2 de buget limitat cu performanțe notabile pentru 2020

sfat achizitie ssd m.2 x4

Cele mai bune caracteristici:
 • NVMe
 • Intel QLC
 • Garanție mare de 5 ani

 

O soluție de buget pentru acest model de ssd m.2 de la Intel. Este oarecum între categoria de prețuri dintre un SSD SATA și un SSD M.2 x4 de top, dar și performanțele vor fi între cele două categorii de ssd-uri.

Are cel mai bun raport calitate-preț-fiabilitate acest ssd m.2.

Garanția de 5 ani este dovada că acest ssd va avea o durată de viață foarte mare.

Păreri PRO:
 • Viteza maxima de citire SSD: 1500 MB/s
 • Viteza maxima de scriere SSD: 1000 MB/s
 • garanție de 5 ani
 • TLC
Păreri CONTRA:
 • controllerul nu este de cea mai bună calitate de aceea are viteze mai mici

#5 SSD Otane Plextor

Iată și varianta de ssd pentru slot pci express

SSD optane plextor 2020

Cele mai bune caracteristici:
 • Controller Marvell 88SS1093
 • Suport TRIM
 • Suport S.M.A.R.T
 • Triple-level Cell
 • Interfață pci-express

 

Da, un model mai ieftin, de ssd optane compatibil pentru sloturile PCI Express x4.

Are avantajul ca are heatsink, radiator de racire si nu va trebui sa va bateti capul cu racirea lui.

Vitezele sunt relativ mai mari decat cele ale unui ssd sata 3.0, decente pentru pretul ieftin afisat.

Un sfat de achizitie bun la raportul pret-performanta.

Păreri PRO:
 • viteze citire cca. 3200 MB/s
 • viteze scriere cca. 2000 MB/s
Păreri CONTRA:
 • ocupă spațiu în carcasă

 

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2021, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button