Recomandari Flavius-Tech

Recomandare placa video pentru 2019

Cele mai bune plăci video in 2019

Placa video – 2019 este anul reducerilor de preturi pentru placile video din ”noile generații” lansate anul trecut, câteva sfaturi de achiziție despre cum să alegem cea mai bună placă video pc pentru gaming o să dezbat în acest
articol.

Există doar 2 concurenți majoritari pe plan mondial: Nvidia și AMD , in ultimii ani am observat o ascensiune a companiei AMD, s-a apropiat foarte mult de competitorii sai. Asta va fi intotdeauna in beneficiul nostru.

AMD sau NVIDIA?

Nvidia a lansat recent ultima generatie de procesoare grafice RTX 2000, prima placa, bineinteles a fost RTX 1080 Ti, iar pe parcursul anului trecut au urmat si celalalte modele.

AMD a lansat recent AMD Radeon 400 Series, care se lauda cu o arhitectura pe 14nm (marimea unui tranzistor), imediat dupa lansarea celor de la NVIDIA. Afirma ca au dublat capacitatea de procesare per watt consumat fata de vechea arhitectura pe 28nm.

Lansare AMD 400 Series

Nu voi compara cele doua branduri pentru ca nu am cum să compar o placa video de 800 de euro contra uneia care va fi in jur de 300 de euro. AMD a lansat cu stângăcie această placa video si au acordat premiera dezvaluirii produsului finit lui Linus Gabriel Sebastian.

<iframe width=”560″ height=”315″ src=”https://www.youtube.com/embed/eqCo0LTUhsE” frameborder=”0″ allowfullscreen></iframe>

De multe ori am criticat strategia AMD de marketing, care induce in eroare utilizatorii de multe ori.

Inca de pe vremea lansarii procesoarelor vechi care erau denumite AMD 2800, 3200 si multi credeau ca aceea este frecventa lor.

Cand de fapt era strategia de marketing a celor de AMD in care afirmau ca procesorul lor este echivalentul unui intel de 2800 Mhz. Sa fie si acum la fel? Multi necunoscatori au picat in acea ”plasa” de marketing putin extrem daca ma intrebati pe mine.

Ganduri de viitor pentru placa video AMD

Mi-as dori  ca aceasta companie gigantica sa dea dovada de maturitate, pana la urma este prima companie din lume care a scos primul microprocesor de calculator, cand multi dintre noi nici nu eram in proiect.

Adevarata concurenta intre AMD si Nvidia este pe segmentul de placi video de mijloc, pentru placile video de top NVIDIA este la ani distanta fata de AMD.

Cum alegem placa video pentru gaming?

Placa video de jocuri

 

Nu va lasati intimidati de specificatiile uriase care vin impreuna cu placile video. O sa le dezbat pe toate pe scurt. Haideti sa vedem specificatiile cel mai important  ale placilor video si sa le explic pe scurt:

 • Interfataredata de controllerul placii de baza de la slotul pci express, poate fi PCI Express 2.0, 3.0, 3.1 etc si se refera la capacitatea de procesare totala care face legatura cu intregul PC. Nu exista joc in lume care sa depaseasca aceea capacitate de la pci express 3.0, chiar si majoritatea jocurilor  actuale pot fi rulate si pe slot pci express 2.0
 • Rezolutie maxima: rezolutia maxima suportata a monitoarelor. Dar nu inseamna ca si gamingul o sa fie la aceea rezolutie cu detalii maxime.
 • Support SLI/Crossfire: suporta sau nu 2 sau mai multe placi video interconectate in acelasi sistem. SLI este pentru 2 sau mai multe placi Nvidia si Crossfire este pentru placile AMD.
 • Tehnologie de fabricatie: se refera la arhitectura procesoarelor, mai exact la marimea unui tranzistor dintr-un nucleu si este masurata in nanometri. 14 nm, 28 nm etc. Vezi articolul http://www.flavius-tech.ro/apogeului-tehnologiei-vine-anul-2022/
 • Frecventa procesor: este acelasi lucru ca si la procesoarele principale, jocurile din prezent nu necesita frecvente foarte mari, in schimb este importanta pentru video editing. 1Ghz este suficient pentru un gaming decent. 1.3Ghz sau mai sus pentru jocuri mai pretentioase cu detalii si rezolutii mari.

Alte specificatii:

 • GPU Boost clock: este frecventa maxima atinsa in overclock a procesorului grafic, la fel ca la procesoare aceea frecventa este atinsa doar cand aplicatiile folosite sunt mai pretentioase.
 • Versiune Pixel Shader: este importanta pentru efectele video din jocuri sau din editarea video, este controlul software si versiunea acestuia, cu cat este o versiune mai noua cu atat efectele sunt redate mai fidel, mai ales pentru efectele din jocurile 3d. https://en.wikipedia.org/wiki/Shade
 • Versiune Vertex Shadereste aproape acelasi lucru ca pixel shader, doar ca acesta are rolul de a controla textura graficii si culorile per ansamblu.
 • Pixel Fill Rate: viteza cu care se proceseaza pixelii in fiecare secunda, si este exprimata in Gigapixels/s, majoritatea jocurilor nu depasesc acea viteza dar sunt si exceptii pentru placile video entry level.
 • Texture Fill Rate: viteza cu care se proceseaza imaginea si textura, este importanta in functie de rezolutia monitorului, pentru a reda textura imaginii cat mai fidel. Altfel o sa avem o grafica a jocurilor de slaba calitate
 • CUDA Cores: nucleele cuda sunt intalnite la procesoarele NVIDIA si sunt foarte importante pentru editare video, pentru gaming sunt mai putin importante. Dar sunt cateva jocuri care au efecte aditionale care depind de aceasta tehnologie. Pentru gaming este mai importanta memoria vRAM decat CUDA .
 • Tip memorie: tipul memoriei RAM, poate fi DDR3 GDDR3 , GDDR5 mai nou GDDR5x, pentru gaming este destul de important, cu cat versiunea este mai noua cu atat mai bine, depinde si ce tip de jocuri jucati, unele jocuri merg foarte bine si pe GDDR3

Mai multe specificatii:

 • Dimensiune memorie: dimensiunea tipului de memorie, este data in Megabytes sau Gygabytes dupa caz, ultimele titluri de jocuri au nevoie de 4GB sau chiar mai multa, dar sunt si titluri care se descurca excelent si cu mai putin.
 • BUS memorie: latimea de banda (filtrul prin care se proceseaza intreaga cantitate de informatie dintre procesor si memoria RAM), este redata in bits 64,128,256,384 etc, pe viitor este posibil ca jocurile ce vor aparea sa fie optimizate pentru performanta maxima pe 256 bits, actual merg toate jocurile si pe 128, este o investitie de viitor sa ne uitam la aceasta memorie.
 • Frecventa memorie efectiva: frecventa maxima atinsa de catre memoria RAM, este importanta doar pentru gamingul de top la rezolutii mari.

Acum ca am vazut pe scurt ce rol are fiecare specificatie, care sunt cele mai importante?

Concluzie

Cantitatea de RAM si versiunea conteaza dar se coreleaza si cu celelalte specificatii. Fiecare are rolul ei. Importanta majora o constituie detaliile din jocuri. Daca vreti rezolutii mari si detalii maxime, va trebui sa investiti intr-o placa cu acele specificatii de top. O importanta majora o constituie setupul de gaming. Daca jucam pe 3 monitoare este nevoie de memorie VRAM foarte mare.

Multi care fac review-uri pe site-uri dupa achizitia unor placi video si le lauda ca scot un anumit numar de FPS. Altii spun ca scot mai putin, etc. Detaliile setate din jocuri fac diferenta dintre fps-uri. O mica setare de detaliu poate da rezultate total diferite. Aici depinde si de fiecare gamer, unii pun accent pe FPS, altii pe detalii. Ca sa le aveti pe toate la un loc va trebui sa jonglati din detaliile jocurilor sau sa investiti in placi video high end.

Ce placa video sa aleg?

Orice placa video o sa alegeti, asigurati-va ca este optimizata pentru cerintele voastre.

Scopul articolului este de a ajuta cu informatii care sa va impinga sa alegeti singuri ce vreti. Fiecare joc este optimizat intr-un anumit fel. Pentru un sfat de achizitie,  trebuie sa stiu detaliile sistemului de gaming, rezolutia monitorului si tipul de joc.  Ca exemplu puteti lua jocul Hitman. Jucat pe o placa nvidia de 1500 ron comparativ cu o placa AMD din aceeasi categorie de pret, AMD o sa scoata cu 15-20% mai multe fps-uri fata de NVIDIA.

Ce brand sa aleg la placa video?

De departe shooterele si jocurile de aventura necesita o capacitate de procesare grafica mare. Cele de strategie, mmo, moba se pot juca si pe placi video mai slabe sau chiar pe placi video onboard.

Brandurile conteaza mai putin, MSI, ASUS, GIGABYTE, ZOTAC etc. Atat timp cat au aceleasi specificatii intre ele, nu o sa fie diferente notabile in gaming.

Doar pe partea acustica,design,consum de energie sau de temperaturi care variaza de la caz la caz.

Las o lista cu cate o placa video din fiecare generatie de procesoare grafice pe care eu o consider best buy.

Sfaturi achizitie placa video

Placa video MSI GeForce® GTX 1080 GAMING X


Placa video ASUS GeForce® GTX 1070 STRIX OC

Placa video gtx 1070 strix 2016


Placa video ASUS GeForce® GTX 1060 STRIX OC – buget ~1600 de lei

Placa video gtx 1070 strix 2016


Placa video GIGABYTE Radeon™ RX 480 G1 Gaming – buget ~1400 de RON

Placa video amd 2016


MSI GeForce GTX 1050 GAMING 2GB DDR5 128-bit

Placa video gtx 1050


Căt de util ți-a fost acest articol?

Click pe steluțe pentru a evalua!

Media evaluărilor / 5. Numărul voturilor

Tags

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 22 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button