Recomandari Flavius-Tech

Alegere cumpărare placa video bună pentru 2022?

Top 7 Cele mai bune plăci video

2022 este un an care se îmbunătățește din privința achizișiei plăcilor video, o să fac un #TOP 7 și o recomandare pentru placa video la sfârșitul articolului în funcție de buget. De la prețuri la plăci gpu de jocuri ieftine, până la plăci grafice de top HIGH-END.

Există doar 2 concurenți majoritari pe plan mondial: Nvidia și AMD. Asta va fi întotdeauna în beneficiul nostru. Din fericire criza plăcilor grafice pare că se îmbunătățește ușor, acest top începe să aibă sens, acum când prețurile plăcilor video încep să-și revină ușor ușor.

Când se lansează NVIDIA RTX 4000?

lansare nvidia rtx 4x 2022

Deja s-a creat un excedent de stocuri de plăci video care nu mai sunt cumpărate de mineri, asta va duce la ieftiniri și mai mari a plăcilor grafice de gaming.

Noile plăci grafice NVidia rtx seria 4x vor fi lansate spre sfârșitul anului, cel mai probabil prima lansată va fi RTX 4080.

După lansarea lor, mă aștept ca prețurile de la plăcile rtx 3000 să scadă și mai mult, cu condiția ca prețurile cryptomonezilor să nu mai urce necontrolat, pentru că atunci și cererea de plăci video va crește și o dată cu acest lucru și prețurile lor.

Am făcut un TOP laptopuri de gaming: Recomandări laptopuri de gaming

AMD sau NVIDIA?

Nvidia a lansat ultima generatie de procesoare grafice RTX 3000 deja de câțiva ani, prima placa, bineinteles a fost RTX 3080 si RTX 3090, care de fapt este un fel de rtx 3080 Ti, iar pe parcursul anilor trecuți au urmat și celalalte modele.

AMD a lansat recent, la început de an generația de plăci grafice Radeon RX seria 6000, care se lauda cu o arhitectura pe 7nm (marimea unui tranzistor), imediat dupa lansarea celor de la NVIDIA. Afirma ca au dublat capacitatea de procesare per watt consumat fata de vechea arhitectura pe 28nm.

Lansare AMD Navi 10

Nu voi compara cele doua branduri pentru ca nu am cum să compar o recomandare placa video de 800 de euro contra uneia care va fi in jur de 300 de euro.

De multe ori am criticat strategia AMD de marketing, care induce in eroare utilizatorii de multe ori.

Inca de pe vremea lansarii procesoarelor vechi care erau denumite AMD 2800, 3200 si multi credeau ca aceea este frecventa lor.

Cand de fapt era strategia de marketing a celor de AMD in care afirmau ca procesorul lor este echivalentul unui intel de 2800 Mhz. Sa fie si acum la fel? Multi necunoscatori au picat in acea ”plasa” de marketing putin extrem daca ma intrebati pe mine.

Gânduri de viitor pentru recomandare placa video AMD

Mi-aș dori  ca această companie gigantică să dea dovadă de maturitate, până la urma este prima companie din lume care a scos primul microprocesor de calculator, când mulți dintre noi nici nu eram in proiect.

Adevarata concurenta între AMD si Nvidia este pe segmentul de placi video de mijloc, pentru placile video de top NVIDIA este la ani distanță față de AMD.

Alegere si recomandare placa video pentru gaming?

Placa video de jocuri 2022

Nu va lasati intimidati de specificatiile uriase care vin impreuna cu placile video. O sa le dezbat pe toate pe scurt. Haideti sa vedem specificatiile cele mai importante  ale placilor video si sa le explic pe scurt:

 • Interfata: redata de controllerul placii de baza de la slotul pci express, poate fi PCI Express 2.0, 3.0, 3.1 etc si se refera la capacitatea de procesare totala care face legatura cu intregul PC. Nu exista joc in lume care sa depaseasca aceea capacitate de la pci express 3.0, chiar si majoritatea jocurilor  actuale pot fi rulate si pe slot pci express 2.0
 • Rezolutie maxima: rezolutia maxima suportata a monitoarelor. Dar nu inseamna ca si gamingul o sa fie la aceea rezolutie cu detalii maxime.
 • Support SLI/Crossfire: suporta sau nu 2 sau mai multe placi video interconectate in acelasi sistem. SLI este pentru 2 sau mai multe placi Nvidia si Crossfire este pentru placile AMD.
 • Tehnologie de fabricatie: se refera la arhitectura procesoarelor, mai exact la marimea unui tranzistor dintr-un nucleu si este masurata in nanometri. 14 nm, 28 nm etc. Vezi articolul http://www.flavius-tech.ro/apogeului-tehnologiei-vine-anul-2022/
 • Frecventa procesor: este acelasi lucru ca si la procesoarele principale, jocurile din prezent nu necesita frecvente foarte mari, in schimb este importanta pentru video editing. 1Ghz este suficient pentru un gaming decent. 1.3Ghz sau mai sus pentru jocuri mai pretentioase cu detalii si rezolutii mari.

Alte specificatii:

 • GPU Boost clock: este frecventa maxima atinsa in overclock a procesorului grafic, la fel ca la procesoare aceea frecventa este atinsa doar cand aplicatiile folosite sunt mai pretentioase.
 • Versiune Pixel Shader: este importanta pentru efectele video din jocuri sau din editarea video, este controlul software si versiunea acestuia, cu cat este o versiune mai noua cu atat efectele sunt redate mai fidel, mai ales pentru efectele din jocurile 3d. https://en.wikipedia.org/wiki/Shade
 • Versiune Vertex Shader: este aproape acelasi lucru ca pixel shader, doar ca acesta are rolul de a controla textura graficii si culorile per ansamblu.
 • Pixel Fill Rate: viteza cu care se proceseaza pixelii in fiecare secunda, si este exprimata in Gigapixels/s, majoritatea jocurilor nu depasesc acea viteza dar sunt si exceptii pentru placile video entry level.
 • Texture Fill Rate: viteza cu care se proceseaza imaginea si textura, este importanta in functie de rezolutia monitorului, pentru a reda textura imaginii cat mai fidel. Altfel o sa avem o grafica a jocurilor de slaba calitate
 • CUDA Cores: nucleele cuda sunt intalnite la procesoarele NVIDIA si sunt foarte importante pentru editare video, pentru gaming sunt mai putin importante. Dar sunt cateva jocuri care au efecte aditionale care depind de aceasta tehnologie. Pentru gaming este mai importanta memoria vRAM decat inimile CUDA .
 • Tip memorie: tipul memoriei RAM, poate fi DDR3 GDDR3 , GDDR5 mai nou GDDR5x, pentru gaming este destul de important, cu cat versiunea este mai noua cu atat mai bine, depinde si ce tip de jocuri jucati, unele jocuri merg foarte bine si pe GDDR3

Mai multe specificatii:

 • Dimensiune memorie: dimensiunea tipului de memorie, este data in Megabytes sau Gygabytes dupa caz, ultimele titluri de jocuri au nevoie de 4GB sau chiar mai multa, dar sunt si titluri care se descurca excelent si cu mai putin.
 • BUS memorie: latimea de banda (filtrul prin care se proceseaza intreaga cantitate de informatie dintre procesor si memoria RAM), este redata in bits 64,128,256,384 etc, pe viitor este posibil ca jocurile ce vor aparea sa fie optimizate pentru performanta maxima pe 256 bits, actual merg toate jocurile si pe 128, este o investitie de viitor sa ne uitam la aceasta memorie.
 • Frecventa memorie efectiva: frecventa maxima atinsa de catre memoria RAM, este importanta doar pentru gamingul de top la rezolutii mari.

Acum ca am vazut pe scurt ce rol are fiecare specificatie, care sunt cele mai importante?

Concluzie

Cantitatea de RAM si versiunea conteaza dar se coreleaza si cu celelalte specificatii. Fiecare are rolul ei. Importanta majora o constituie detaliile din jocuri. Daca vreti rezolutii mari si detalii maxime, va trebui sa investiti intr-o placa cu acele specificatii de top. O importanta majora o constituie setupul de gaming. Daca jucam pe 3 monitoare este nevoie de memorie VRAM foarte mare.

Multi care fac review-uri pe site-uri dupa achizitia unor placi video si le lauda ca scot un anumit numar de FPS. Altii spun ca scot mai putin, etc. Detaliile setate din jocuri fac diferenta dintre fps-uri. O mica setare de detaliu poate da rezultate total diferite. Aici depinde si de fiecare gamer, unii pun accent pe FPS, altii pe detalii. Ca sa le aveti pe toate la un loc va trebui sa jonglati din detaliile jocurilor sau sa investiti in placi video high end.

Ce placa video sa aleg?

Orice placa video o sa alegeti, asigurati-va ca este optimizata pentru cerintele voastre.

Scopul articolului este de a ajuta cu informatii care sa va impinga sa alegeti singuri ce vreti. Fiecare joc este optimizat intr-un anumit fel. Pentru un sfat de achizitie,  trebuie sa stiu detaliile sistemului de gaming, rezolutia monitorului si tipul de joc.  Ca exemplu puteti lua jocul Hitman. Jucat pe o placa nvidia de 1500 ron comparativ cu o placa AMD din aceeasi categorie de pret, AMD o sa scoata cu 15-20% mai multe fps-uri fata de NVIDIA.

Recomandare placa video dupa Brand?

De departe shooterele si jocurile de aventura necesita o capacitate de procesare grafica mare. Cele de strategie, mmo, moba se pot juca si pe placi video mai slabe sau chiar pe placi video onboard.

Brandurile conteaza mai putin, MSI, ASUS, GIGABYTE, ZOTAC etc. Atat timp cat au aceleasi specificatii intre ele, nu o sa fie diferente notabile in gaming.

Doar pe partea acustica,design,consum de energie sau de temperaturi care variaza de la caz la caz.

Las o lista cu cate o placa video din fiecare generatie de procesoare grafice pe care eu o consider best buy.

Recomandare placa video 2022 + TOP 7 cele mai bune


#1 Recomandare Placa video Palit GeForce RTX 3070 

Singura placă grafică cu preț decent recomandată

placă grafică ieftină

Cele mai bune caracteristici:
 • Procesor grafic Ampere GA104
 • Iluminare
 • NVIDIA DLSS
 • NVIDIA Ansel

Ne mai consolăm puțin pe 2022 cu plăcile grafice L.H.R care îndulcesc puțin prețurile inaccesibile pentru mulți.

Placa aceasta este un succes pentru Palit, destul de compactă și poate fi folosită și pe carcase mai mici. Foarte silențioasă și cu temperaturi în gaming mai mult decât bune, cumva au reușit să pună niște ventilatoare foarte slim și să fie și eficiente și silențioase, fara prea mult coil whine.

Placa grafică este făcută pentru a duce orice joc, chiar și la rezoluții 2k/4k, jocuri precum Port Royale scot cam 40 FPS-uri în medie, iar jocuri precum Red Dead Redemption 2, în 4K va trebui să atingă undeva la 50 fps-uri, ceea ce este fantastic pentru această placă.

Borderlands în full hd, nu ar trebui să scadă sub 100 fps-uri.

Păreri PRO:
 • raport preț/performanțe decent pentru criză
 • silențioasă
 • temperaturi de load mici
 • stabilă
 • fps-uri bune și pentru 4K
Păreri CONTRA:
 • prețul mare
 • este LHR

#2 Recomandare Placa video ieftină ASUS GTX 1050 Ti

Cea mai ieftina placă grafică pe care o pot recomanda

recomandare placa grafica ieftina

Cele mai bune caracteristici:
 • Displayport
 • nVidia Simultaneous Multi-Projection
 • Tehnologie Auto-Extreme cu Super Alloy Power II

O recomandare placă video cu preț de 3 ori mai mare decât trebuia să fie…! Nu știu câți sunt dispuși să cumpere această placă, dar țin acest top în speranța că prețurile vor revin la normal în 2022.

Ce pot să spun despre placa grafică în sine? Este mai bună decât fps-urile de la un procesor cu nucleu grafic încorporat, este singurul motiv pentru care am și băgat-o în top. Alta mai slabă nu am cum s-o recomand pentru că plăcile grafice încorporate de la intel sunt similare în performanțe cu plăcile GT 1030.

Știu,

Nu este deloc ieftină!

Pentru jocuri se descurcă la fps-uri acceptabile, mai puțin la cele mai recent apărute titluri. Dacă jucați jocuri mai vechi, atunci o pot recomanda. Jocuri precum C.S – go, sau jocurile populare din vremurile trecute.

Partea cea mai bună este că puteți să o folosiți chiar și cu surse de 350-400w, ideală la combo cu un procesor i3-10100f. Nu necesită alimentare separată, slotul pci-express va fi suficient pentru alimentarea acesteia.

Deși este mică și are doar un ventilator, acesta este puțin cam zgomotos, mai ales dacă forțați detaliile prin jocuri sau dacă aveți o carcasă mai mică.

Păreri PRO:
 • foarte bună pentru gaming low-end
 • foarte economică la energie
 • nu necesită alimentare separată
 • C.S-Go scoate vreo 170 fps-uri
Păreri CONTRA:
 • preț triplu
 • nu duce 4K în jocuri
 • cam zgomotoasă

#3 Placă video de gaming MSI RTX 2080 Ti – buget 6300 RON –

Un gpu deloc ieftin, dar recomandată pentru gaming și editare video

GPU de gaming și editare video rtx 2080 ti 2022

Cele mai bune caracteristici:
 • Suport SLI NVLINK
 • 4352 Cuda Cores
 • Răcire eficientă
 • Procesor grafic Turing TU102
 • nVidia Ansel

Iată cea mai buna soluție HIGH-END pentru placile video de top. Raportul performanta-fiabilitate-pret este net superioara. Este o solutie foarta buna,  de fapt cea mai buna placa video recomandată si pentru cei care fac editare video care lucreaza cu Adobe After Effects.

O recomandare placa video care nu putea lipsi de pe acest blog.

Știu,

Nu este o placă video ieftină, însă performanțele atinse de ea, nu poate fi echivalată de plăcile mai vechi sau mai ieftine.

În benchmark la V-RAY, acest gpu de placa video a scos sub 52 de secunde. Este una dintre cele mai bune plăci video comercială. Dar, și cea mai scumpă aproape. Excludem Titan V 12.

Păreri PRO:
 • ideală și la gaming și la editare video
 • bună pentru setup-uri de 3 monitoare
 • surprinzător de silențioasă în load normal
 • are 3 display porturi pentru conectarea a 3 monitoare de gaming
Păreri CONTRA:
 • preț deloc ieftin

Click pe paginile următoare pentru restul de plăci video din top

#4 Placa video GIGABYTE Radeon  RX VEGA64 – Buget 3.800 lei –

O placă grafică de gaming cu pretenții de la AMD

placa video amd rx vega

Cele mai bune caracteristici:
 • Sistem de răcire WindForce 2X
 • Țevi de cupru eficiente la răcire
 • 3 porturi Display Port pentru setup de 3 monitoare
 • Suportă CrossfireX

Noile procesoare de la AMD Vega, fac concurenta serioasa pe segmentul MID-RANGE spre HIGH al placilor grafice pentru gaming. Desi unele softuri de editare video sunt mai potrivite pentru placile video AMD, acestea sunt mult mai putine comparativ cu softurile care au la baza tehnologia CUDA de la Nvidia. Raportul Pret-performanta este net superior unei placi video NVIDIA din acelasi segment de pret. AMD au imbunatatit in ultimii ani chiar si energia consumata de procesoarele lor, asadar, o competitie serioasa este binevenita, chiar si pe nise foarte bine targetate.

Performanțe

Spuneam în subtitul de mai sus că este o placă GPU de la AMD cu pretenții, cu multe pretenții aș spune. Are nevoie de ”suc” de energie multă pentru a da performanța pe care o promite. Nu te zgârci la sursa de tensiune, cumpără una de calitate de minim 750w, am abordat subiectul surselor de pc AICI. Pe lângă sursă vei avea nevoie și de o carcasă bine aerisită pentru că degajă foarte multă căldură în load. Nu este deloc o placă rece, așa că vei completa diferența de preț comparativ cu un NVidia prin achiziția unei surse mai puternice și câteva ventilatoare de carcasa.

Păreri PRO:
 • puternică
 • raport preț-performanță bun
 • excelentă pentru gaming
 • destul de silențioasă
 • suportă monitoare quad 4k
Păreri CONTRA:
 • are un consum mare de energie
 • necesită o aerisire bună la carcasă
 • atinge greu performanțele promise (depinde de restul componentelor)

#5 Placă video Gigabyte GeForce RTX 2060 – buget 2.000 de lei –

Un GPU cu raport performanță-preț-consum foarte bun pentru 2022

placa video buget 2000 ron

Cele mai bune caracteristici:
 • 2176 Cuda Cores
 • Bună și de gaming și de editare video moderată
 • 8GB DDR6
 • 3 Display Porturi

Foarte dificil să aleg intre un GTX 1070 ti cu 100 ron mai scumpă dar puțin mai performantă și acest RTX 2060. Am ales un procesor grafic de generatie mai noua, care in timp va aduce economii la factura de energie electrica, ceea ce va duce in final la compensarea pretului.

Noile RTX sunt mult mai eficiente energetic. Nu putea sa lipseasca acest model din lista de sfaturi de achizitie si recomandare placa video in 2022.

Păreri PRO:
 • temperaturi stabile
 • raport consum/performanță bun
 • silențioasă
 • nu sunt frame-dropuri mari în jocuri la efecte
 • voltaje stabile
Păreri CONTRA:
 • nu știe să dea cu aspiratorul prin casă

Cea mai buna placa video de gaming

Preț - 10
Raport cost/fps - 9.8
Fiabilitate - 10
Silențiozitate - 9.8
Consum - 10

9.9

Scor obținut

Acest rtx 2060 obține titlul onorific pentru acest TOP 7 cele mai bune placi video de gaming. Modelul acesta se încadrează cel mai bine la raportul calitate-preț/fps-performanță-consum și fiabilitate.

User Rating: 4.37 ( 14 votes)

#6 Placă video Gigabyte Radeon RX 590 = Buget 1400 RON

O placă GPU  de gaming pentru cei cu bugete limitate

GPU amd 2022 ieftina

Cele mai bune caracteristici:
 • Răcire WINDFORCE 2X
 • Ventilator 3D Active
 • AMD CrossFire
 • AMD Eyefinity
 • 8GB GDDR5

Nu puteam să exclud din acest top 5 cele mai bune plăci grafice video de gaming modelul RX 590. Pur și simplu raportul preț-performanță este prea bun și mă împinge să o pun în topul acestui articol pe 2022.

Performanțele atinse sunt comparative cu o placă Nvidia de 1800 de ron. Pe lângă prețul ieftin, această placă grafică excelează la gaming. Este recomandata pentru cei care au bugete limitate pentru buildul unui pc gaming mid-range.

Păreri PRO:
 • raport preț-performanță bun
 • destul de silențioasă
 • eficientă la răcire
Păreri CONTRA:
 • nimic

#7 Placă video ieftina MSI GeForce GTX 1650 – Buget 900 RON

O recomandare de placă ieftină pentru gaming

placa de gaming ieftina 2022

Cele mai bune caracteristici:
 • Super silențioasă
 • NVIDIA Ansel
 • nVidia Vulkan API
 • Consum energie foarte mic
 • Încape în orice carcasă PC

Iata si cea mai bune recomandare placa video ieftina de buget redus pentru 2022. O placa ENTRY-LEVEL, care se descurca foarte bine cu majoritatea jocurilor la rezoluție HD-ready sau FullHD.

Păreri PRO:
 • rece
 • nu necesită surse speciale
 • silențioasă
 • raport preț-consum-performanțe foarte bun
 • software/drivere bune
Păreri CONTRA:
 • nimic

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2023, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

9 Comentarii

  1. Salut,
   În anumite jocuri nu sunt mari diferențe, dar la alte jocuri pot fi diferențe sesizabile în favoarea rtx 3060 Ti.
   Dacă permite bugetul, mergi spre modelul Ti.

 1. Salut, o recomandare pentru placa video pentru cs go pana in 2000-2500 lei maxim dacă se poate?
  Am mai cumpărat prin recomandare de la tine câteva.
  Am un i7 12700K doar ca îmi lipsește placa
  Mersi

 2. Bună ziua, am un cpu i7 11700k,msi rtx 3070 ti, 32gb memorie placă de bază MSI MPG Z590 gaming edge, nu pot să îl duc la mai mult de 100 de fps în warzone

 3. Salutare,
  Am observat ca a aparut modelul „monstru” MSI RAIDER GE76 12UHS-293, dar tot asa lipsa de stocuri peste tot prin toata lumea cat e de mare… probabil ca nici nu vom vedea la fata vreodata modelul asta, in Romania, ma gandesc :))

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button