Recomandari Flavius-Tech

Ce placa de baza pentru gaming să aleg

Recomandare cea mai bună placă de baza de gaming

An greu și pentru 2022, într-o configurație de PC, procesorul și placa video absorb cel mai mult fondurile din bugetul alocat pentru achiziție, dar să faci cea mai buna alegere cu privire la placa de baza este puțin mai dificilă decât ai crede inițial. Fiecare componentă pe care o cumperi pentru sistemul tău va fi conectată pe placa de bază, de aceea are și denumirea de placă de bază. Dimensiunea (formatul) plăcii de bază dictează felul cum va arăta sistemul în termeni de dimensiune/mărime, iar chipset-ul (slotul) procesorului va dicta arhitectura și tipul procesorului care va fi instalat pe plăcile de bază.

La sfârșitul articolului voi face o recomandare de 5 modele ale plăcilor de bază în funcție de fiecare tip

-În special plăcile de bază de TOP– au caracteristici foarte confuze și prețurile pot să varieze de la 300 de lei la 2000 RON. Dar nu trebuie să te simți descurajat, din punctul de vedere al performanțelor informatice, o placa de baza ieftină este la fel de performantă cu placile de baza =HIGH-END=. Este posibil să găsești plăci ieftine, pentru bugetul fiecăruia, dar caracteristicile vor fi raportate la prețul plăcilor de bază.

Placa de baza cu arhitectura AMD sau Intel?

Ce placi de baza sa aleg, AMD sau Intel 2022

Dacă ești familiar cu acest blog, știi că o să găsești predominant configurații de sisteme pc bazate pe arhitectura procesoarelor de la Intel. Însă am făcut și sisteme AMD pentru cei cu bugete mici. Sunt recomandate procesoarele ieftine și plăcile de bază pentru configurații ieftine.

Departe de mine gândul să spun că Intel este mai bun ca AMD, doar că îmi place foarte mult eficiența performanțelor în raport cu energia consumată a arhitecturii de la Intel și stabilitatea sistemelor intel este puțin în favoarea lor.

Fiecare build are avantaje și dezavantaje.

Acordă atenție când cumperi placa de baza?

 • Alege socketul procesorului prima dată. Prima dată vei alege procesorul potrivit pentru tipul de folosire, după ce ai ales procesorul, în funcție de socketul lui, vei alege placa de baza potrivită/compatibilă cu procesorul. De exemplu: ultimele placile de baza AMD folosesc socketul AM4, iar plăcile de bază de la Intel, generația 9, folosesc socketurile 1151 v2, iar mai nou, în 2022, socketul 1200 este cel mai potrivit pentru alegerea plăcilor de bază de la Intel.
 • Placa de baza mică în dimensiuni = mai puține sloturi de expansiune, mai putine caracteristici. Formatul (dimensiunea placilor de baza) sunt de mai multe tipuri ca la carcasele de pc: mITX(mini ITX), mATX (micro ATX), ATX, eATX etc. Cu cât sunt mai mici, fizic nu vor avea loc foarte multe sloturi și caracteristici, dar și prețul lor va scădea. Deci, o placa de baza mATX va fi mai ieftină comparativ cu plăcile de bază ATX.
 • Ce buget aloci pentru plăcile de bază? Dacă faci un build ieftin, atunci și anumite funcții sau caracteristici pot să lipsească de pe o placa de baza de buget ieftin. De exemplu: placile de baza sub 400 de lei, nu beneficiaza de controller RAID pentru hdd-uri, nu poți face overclocking la procesoare, nu ai foarte multe HEAD-ere pentru ventilatoare/iluminare, nu ai sloturi PCI de expansiune multe, etc.
 • Ai nevoie de placă WiFi incorporată? O caracteristică găsită la plăcile de bază mai scumpe, dacă nu ai nevoie de aceste tipuri de caracteristici, atunci poți să aduci economie la buget și poate redirecționezi fondurile către componentele care aduc un aport performanțelor informatice.

Bugetul alocat

Așa cum am spus mai sus în articol, prețurile placilor de baza variaza foarte mult. Există plăci de bază ieftine, dar exista și plăci de bază care ajung să coste și 1.000 de euro pentru configurații de sisteme PC pentru entuziaști.

 • placi de baza sub 400 de lei = de regulă, sunt plăcile de bază mATX, cel mai des întâlnite. La AMD este posibil să găsești funcții precum Overclocking la procesoarele AMD, iar ca sloturi doar 1-3 sloturi pci.
 • placile de baza intre 400 și 700 de lei = este posibil să găsești motherboards ATX și controller RAID de ssd/hdd pentru Intel, câteva head-ers pentru diferite întrebuințări precum: iluminare led, ventilatoare sau răcirea cu radiatoare pe apă.
 • placa baza peste 700 de lei = mai multe porturi, mai multe sloturi PCI de expansiune, de regulă sunt plăci ATX și pe lângă opțiunile de R.A.I.D ai și opțiunea de a instala procesoare Intel cu terminația codului cu ”k” la sfârșit, ce marchează faptul că este un procesor deblocat ce poate fi făcut OC (Overclocking).

Dar l ce imitări de performanțe sunt la o placă de bază ieftină?

DA și NU!

Plăcile de bază ieftine nu sunt mai prejos d.p.d.v al performanțelor procesorului. Dar pot avea caracteristici care împreună cu restul componentelor high end să afecteze pe anumite segmente performanțele.

Ce mărime să aibă placa de baza?

La fel cum am vorbit în articolul dedicat pentru alegerea de carcase PC gaming: vezi articolul AICI, și plăcile de bază sunt standardizate pe mărimi, ceea ce pot fi considerare criterii de compatibilitate fizică, diferit de criteriile de compatibilitate arhitecturală precum sloturile procesoarelor.

mărimea placilor de baza

După cum vedeți în tabelul de mai sus, mărimile sunt destul de precise în milimetri:

 • – mITX – sau mini ITX = este perfect pătrată și are laturile de ~175mm. De regulă nu găsești decât un slot PCI-express pentru placa video și 2 head-ers de ventilatoare + câteva porturi USB și maxim 2 sloturi de memorii RAM.
 • – mATX – sau micro ATX = este tot pătrată dar are laturile de ~244mm. De regulă găsești 3 sloturi PCI, 2-4 headere de ventilatoare de carcasa sau pentru benzi de iluminare led+ 2-4 sloturi de memorii RAM
 • – ATX = este dreptunghiulară (lățime = ~244 mm și lungime ~305mm). Are între 3-7 sloturi PCI, peste 4 headere și de la 4-8 sloturi de memorie ram + foarte multe alte caracteristici și porturi.
 • -eATX-  sau extended ATX = este tot dreptunghiulară (lățime de cca. 275mm și lungime de cca.305mm). Este mai rar întâlnite la plăcile de bază de consum normale, sunt mai des întâlnite la sistemele server, care pot avea 2 sloturi de procesoare și până la 16 sloturi de memorii RAM.

Porturi placa de baza

Porturile plăcilor de bază pot fi un criterii orientative pentru anumite persoane. În funcție de echipamentele pe care o să le conecteze la PC, o să aibă nevoie de porturi USB mai multe sau mai puține, după caz, sau de porturi frontale, exemplu: usb-uri type C, mufe de casti gaming, microfon etc:

 • USB 3.0/3.1 # Niciodată nu o să ai suficiente porturi USB, întotdeauna trebuie să scoți un dongle sau un USB stick, pentru a face loc altui device.  Au o rată bună de scriere și citire.
 • USB 2.0 # Deși sunt învechite, o generație care încet încet apune, încă sunt folosite la device-uri, unele mai vechi, care încă au nevoie de sloturile USB 2.0 pentru a fi recunoscute driverele lor în BIOS și Windows.
 • USB Type-C # Sunt cele mai recente porturi, ce oferă rate superioare de transfer de date, dar și de energie electrică furnizată. Deja majoritatea smartphone-urilor de generație nouă s-au adaptat la aceste porturi. Mai sunt denumite și usb 3.1 gen2.
 • Porturi HDMI/Display Port# Sunt de mai multe generații, cele mai noi sunt HDMI 2.0, folosite pentru a conecta orice tip de display care suportă această conectare (televizoare/monitoare etc) pentru sistemele PC care nu au plăci video dedicate și se bazează pe procesoarele cu gpu incorporat.
 • Porturile AUDIO # Evident, vor fi folosite pentru a conecta fie căștile, fie boxele de pc.

Sunt mai multe lucruri despre care ar trebui să discut, o să re-editez acest articol pentru a dezbate toate subiectele: memorii ram, sloturi de expansiune, cum  să alegi corect socket-ul procesorului, despre Overclock, etc.

Recomandare placa de baza + TOP 5 cele mai bune


#1 Placa de baza ASRock B560 PRO4

O placă de bază atât pentru gaming cât și pentru video editing

recomandare placa de baza ASRock B560 Pro4

Cele mai bune caracteristici:
 • POLYCHROME RGB
 • Tehnologie BASE Frequency Boost
 • Slot m.2 pentru WiFi dedicat
 • Nahimic Audio
 • Post Status Checker
 • USB 3.2 Gen1 Type-C

O placă de bază versatilă, o pot recomanda și pentru gaming, dar și pentru editare video. Eu personal o dețin la sistemul de la birou și nu pot decât să am cuvinte de laudă. Are câteva caracteristici pe care nu le folosesc neapărat, de exemplu usb frontal type C, dar carcasa mea nu are porturile acelea, partea de iluminare o țin  dezactivată și nici nu îmi plac iluminările interioare pentru că-mi distrag atenția. Însă pentru gameri acestea sunt caracteristici căutate.

Va fi necesară o carcasă care să suporte plăci de bază ATX.

Uite review-ul complet al plăcii de bază: Placa de baza Asrock B560 PRO4

Păreri PRO:
 • stabilitate sitem în regim de semi-server
 • zero restartări sau erori până în prezent
 • bootload rapid
 • protecție fluctuații de tensiune
 • are iluminare led inclusă
 • slot placă video ranforsat metalic pentru rtx 3090
Păreri CONTRA:
 • Uefi bios puțin întortocheat
 • Slotul Hyper m.2 SSD este doar pentru procesoarele din gen 11 de la intel

#2 Placa de baza ASUS TUF GAMING B460M-PLUS

O placa de baza dedicata gamingului

placi de baza pentru jocuri

Cele mai bune caracteristici:
 • Condensatori TUF
 • Răcire pasivă pentru VRM-uri
 •  WiFi 6 AX200
 • Armory Crate Software

Componentele plăcilor de bază de calitate se reflectă și în prețul lor.

Știu,

Este și marketingul atașat numelui produsului cuvântul Gaming. Dar pe undeva sunt îndreptățiți să pună acel cuvânt, este necesar să aveți componente de calitate superioară pe placa de bază. Țineți cont că puteți pune plăci de bază RTX 3080 și trebuie să facă pereche cu restul componentelor. De departe, VRM-urile sunt printre cele mai sensibile componente ale plăcilor de bază, de regulă, acelea sunt cele care cedează după o perioadă lungă. Cu cât este mai bună calitatea VRM-urilor, cu atât placa de bază va avea o viață mai lungă. Un airflow adecvat și radiatoare pasive cum este în acest caz vă vor prelungi durata de viață a plăcii de bază de gaming.

Partea pozitivă este că are și WiFi inclus + bluetooth 5.1, eu zic că este decentă ca preț, rar găsiți o placă de bază de gaming sub 700 de lei să aibă și WiFi inclus.

Ca paranteza:

Din păcate nu văd o preocupare reală a producătorilor plăcilor de bază legată de driverul de retea LAN, care a rămas undeva limitat la 1gb/sec. Într-o era în plin fuleu de dezvoltare digitală, mi-ar plăcea să văd saltul la 2.5gb/sec sau de ce nu, la 10gb/sec. Cel puțin pentru reteaua internă, să putem conecta un N.A.S, sau în final un abonament la internet 10gb/sec, care se prefigurează în orizontul apropiat.

Păreri PRO:
 • wifi-ul inclus
 • radiatoare pasive performante pentru vrm
 • are 4 sloturi de memorii ram
 • drivere recunoscute de windows 11
 • bluetooth 5.1
 • RAID 0,1,5,10
Păreri CONTRA:
 • doar un slot pci express x1 și unul x4
 • ar fi mers un port lan 2.5Gb

#3 MSI B365M PRO-VDH

O placă de bază ieftină pentru 2022

recomandari placi de baza ieftine

Cele mai bune caracteristici:
 • 4 Sloturi memorii RAM
 • 8 Porturi usb 3.1
 • Slot special ssd m.2

Rar găsești la acest preț o placa de baza intel mATX cu 4 sloturi de memorii RAM. Dar, bineînțeles că nu este versiunea 2 pentru procesoarele intel 9th generation, cine știe pe viitor cu un firmware nou, poate o să se poată găsi la acest preț ieftin. Acest model are destule porturi USB 3.1, cât să fie suficiente pentru majoritatea utilizatorilor. Din punctul de vedere al performanțelor, o placă de bază de ieftină de 300 de lei, atinge aproape aceleași performanțe cu una de 2.000 RON. Caracteristicile le diferențiază, nu neapărat performanțele.

Este o placă de bază recomandată pentru un sistem desktop pc de office.

Păreri PRO:
 • prețul ieftin
 • ușor de instalat, driverele sunt găsite automat în windows 10 (cel de retea și audio)
 • are destule porturi usb
 • suportă până la 64 gb ram, foarte rar la plăcile de bază sub 350 de lei
 • are și slot pentru montarea unui ssd m.2
Păreri CONTRA:
 • nimic la acest preț ieftin

Cea mai buna placa de baza 2022

Raport preț-performanță - 10
Caracteristici incluse - 8.8
Calitate componente electronice - 9.2

9.3

Scor obținut

MSI B365M PRO-VDH obține titlul acestui articol pentru raportul calitate-preț-performanță pe care îl are acest model de placa de bază. Este ideală pentru 2022 și foarte ieftină.

User Rating: 5 ( 4 votes)

#4 ASUS TUF B450-PLUS II GAMING

Un model foarte bun de placă de bază pentru AMD de gaming

recomandari motherboard gaming amd

Cele mai bune caracteristici:
 • Porturi USB din toate generațiile
 • Suportă memorii RAM cu O.C până la 3200 Mhz
 • Suportă AMD CrossFireX™ Technology
 • BackPanel Audio 5.1
 • RAID 0, 1, 10
 • DrMOS

Una dintre cele mai bune alegere de placa de baza, cel puțin la raportul calitate-preț-performanță. Acest model este pentru procesoarele AMD cu socket AM4, este concepută special pentru gaming, cu ceva mai multe head-ere pentru ventilatoare.  Este ATX, de aceea am decis în acest top să recomand din fiecare placă de bază pentru cele 3 formate. Are porturi USB de la fiecare generație. Știu sunt o mulțime de generații de porturi USB, aceasta le are pe toate.

În plus, suportă conectarea hdd-urilor sau ssd-urilor în RAID 0, 1 sau 10 (lipsește raid 5- destul de important). Se pot conecta 2 plăci grafice simultan cu ajutorul tehnologiei AMD Cross FireX.

La interior, dacă aveți o carcasă cu panou de sticlă, acest model are și câteva leduri de iluminare, dar să nu aveți așteptări prea mari în această privință.

Păreri PRO:
 • raport preț-performanță bun
 • ideală pentru gaming
 • are iluminare (dar puțină)
 • suporta ssd-uri sau hdd-uri conectate în RAID (pentru redundanță sau peformanță)
Păreri CONTRA:
 • puțin mai mulți mosfets pe northbridge nu ar fi stricat

#5 ASUS ROG STRIX Z390-I GAMING

O bestie de placă de baza deghizată mică

cele mai bune placi baza mitx

Cele mai bune caracteristici:
 • Suportă O.C
 • Are iluminare led
 • Inclusă placa WiFi dual-band
 • Toate RAID
 • Radiatoare pasive eficiente

Da, o plăcuță care încape într-o palmă mai mare. Dar, în realitate este o bestie deghizată, acest model de placă de bază mITX, suportă generația 9 de la Intel și cu procesoare deblocate. Asta înseamnă că puteți face Overclock cu această plăcuță. Dar, aerisirea va fi destul de dificil de realizat, fiind vorba de o placă mini ITX, în funcție de carcasă veți alege și un sistem de răcire corespunzător.

Are controller RAID pentru 0, 1, 5 și 10, are WiFi dual band inclus.  Recomandabil ar fi procesorul : intel i9 9900ks pentru acest model de placa de baza mITX.

Păreri PRO:
 • suportă O.C
 • are RAID 0, 1, 5, 10
 • radiatoare pasive eficiente
 • are și wireless integrat dual-band
 • iluminare led
Păreri CONTRA:
 • prețul deloc ieftin
 • maxim 32 GB RAM posibili

Flavius Tech

Pasionat de IT, cu experiență de 24 de ani în informatică, angrenat în diferite proiecte de dezvoltare web, am creat Flavius-Tech.ro din pasiunea pentru noile tehnologii din IoT (Internet of Things) pentru informarea obiectivă și corectă a diferitelor produse IT. Pentru 2022, o să creez cele mai bune configurații și recomandări pentru componentele de ultimă oră din industria IT&C.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button